Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 21 kwie 2016, o 19:48

Byku, współczuję lecz w tym hobby każdy uczy się na własnych błędach, więc weź się w garść i bierz się za odbudowę i lataj dalej.
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 21 kwie 2016, o 20:02

A ja kiedyś pisałem - Graupner to samo zloooo. Myślenie z czasów Grundinga i Sznajdera
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...

Postautor: AdamP » 21 kwie 2016, o 20:31

Przyszły nareszcie serwa do mojego sporta :) jutro przekładam
Obrazek
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: young » 21 kwie 2016, o 20:52

AdamP pisze:Przyszły nareszcie serwa do mojego sporta :) jutro przekładam
Obrazek

Ha dokładnie te same co ja założyłem do 630. Nabyłem 1 na zapas i dobrze bo przy testach okazało się ze jedno trochę inaczej centrowało !!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Na hobby nigdy nie jest za późno :)
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...

Postautor: AdamP » 21 kwie 2016, o 20:57

Jak to inaczej, dwa na 1520us a jedno na 1527us :?:

ps.
a widzę, elew jest niżej, wystarczyło przekręcić ząbek wyżej a resztę systemem skorygować
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2016, o 20:59 przez AdamP, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 21 kwie 2016, o 20:59

Young jak to inaczej centrowało? Zakładasz orczyk w neutrum, jak najbardziej poziomo. Potem korygujesz w fbl..
...
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...

Postautor: young » 21 kwie 2016, o 21:08

Test centrowania i pracy robiłem przy użyciu testera z ładowarki pakietów. I zdziwiło mnie to mocno 1 z serw minimalnie inaczej centrowało.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 kwie 2016, o 21:38

reklamuj braina- to jest dobry system
Helikoptery
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...

Postautor: young » 21 kwie 2016, o 21:42

Z tą reklamą to nie rozumiem ...?

Brian przyszedł i czeka na montaż :)
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 21 kwie 2016, o 21:57

MacGyverek pisze:A ja kiedyś pisałem - Graupner to samo zloooo. Myślenie z czasów Grundinga i Sznajdera

W zeszłym roku odremontowywałem koledze trexa 450, do którego był jakiś stary graupner ;) to się podśmiechiwałem, że jak odpaliłem ten nadajnik to usłyszałem BBC, a jak chciałem wyguglać jakiś manual to okazało się, że ruskie tym graupnerem sterowali łodziami podwodnymi K-19. xD

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 kwie 2016, o 22:07

wojtekr pisze:reklamuj braina- to jest dobry system

young pisze:Z tą reklamą to nie rozumiem ...?

Brian przyszedł i czeka na montaż :)

sorry przeglądem w telefonie a tam to jest jakieś małe i powalone. Nie ma tematu :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 21 kwie 2016, o 22:40

Pan Byku pisze:Nie, nie. Nic z profilami. Testy domowe wykazały, że coś się po prostu bezczelnie pierdaczy. Na 10 podłączeń pakietów, ze 3-4 razy serwa na cyklice miały odwrotnie rewersy. O dziwo, tylko, albo aż, na cyklice. Gaz (o zgrozo) niezmiennie i ogon tak samo. Obstawiam coś z sygnałem między odbiornikiem a Brainem. Na monitorze kanałów w aparaturze, nic się nie zmienia. W rewersach - tak samo. Nie wiem zaś, co może się dziać od strony Brain'a. To nie może być przypadek. Jeden helik jeszcze bym zrozumiał i uwierzył w przypadek. Ale dwa, to już nie przelewki - i to mój kochany Sporcik :( Upijam się dziś z nieszczęścia.

Twoje zdrowko Byku :piwo2:
Wiem ze do dobrego teraz z mojej strony nie nalezy prawienie moralow, ale ja ZAWSZE BEZWZGLEDNIE przed lotem sprawdzam reakcje serw na drazki.
To jest sekunda. Doslownie.
I niech 1000 razy bedzie to sekunda zmarnowana, a raz mnie uratuje przed kretem, to i tak warto.

Teraz mozesz dywagowac czy winne jest radio czy winny jest brain czy winny jest PFM.
Prawdopodobinie znajdziesz przyczyne i ja usuniesz i bedzie git.
Ale za chwile pojawi sie inna przyczyna, a Ty znow skrecisz nie majac tego nawyku.

Mi sie tez raz na jakis czas zdarza ze jakies serwo po zbindowaniu modelu poprostu nie dziala. Rewers mi sie nie zdarzyl, ale martwe serwo - owszem.
NIe wiem czemu i nie wnikam.
Rozpinam pakiet, podpinam jeszcze raz i juz jest wszystko OK.
W locie nigdy mi nic tfu tfu nie zawiodlo z awioniki - we wszystkich helikach mam Graupnery i Brainy.

BTW, na Graupnera nie dam co do zasady zlego slowa powiedziec, natomiast widzac raz i drugi konkretnie apke MZ-24 na polu, rzeczywiscie jedno co mi przychodzilo do glowy to "O fuj... nigdy w zyciu." A to co mnie osobiscie odrzuca to ten ekran dotykowy rodem z palmtopow z poprzedniej epoki, gdzie kazdy kto chcial przyszpanowac, ze oto ma takie cudo techniki blaznil sie i wygladal jak niedorozwoj pukajac kijkiem w szklo.
Wiec nie wiem po grzyba zmieniales radio z JR, skoro bylo dobre.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 22 kwie 2016, o 06:20

Pan Byku pisze:Nie wiem co jest z tą apką, ale przy JR nie miałem takich niespodzianek. A tutaj? W pierwszej kolejności jakieś wygibasy z podłączeniem odbiornika do BRAIN'a. Pomijam już konieczność rozdzielenia sygnału od zasilania w kablu, ale jeszcze jakieś zmiany w telemetrii na niby jakiś super sygnał SUMD HD? JA się pytam WTF?

Współczuję... IMO masz jakiś niekontakt gdzieś na masie, bo każdy sygnał jest mierzony względem niej. Posprawdzaj wtyczki, kable i szynę Braina. Nie bardzo wierzę w samoistne rewersy po stronie Braina ani tym bardziej odbiornika
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 22 kwie 2016, o 08:15

Moja wczorajsza złość osiągnęła apogeum. Dawno nie byłem tak wkrowiony.
Dzięki Panowie za słowa otuchy i współczucia. Już mi nieco lepiej.
Niemniej jednak, chciałbym wtrącić co nieco. Owszem, jest to poniekąd moja wina, że nie sprawdziłem przed rozruchem czy kierunki mi się zgadzają. Wiecie, że przygodę zacząłem w zeszłym roku, przez co chyba mam prawo być niejednokrotnie zaskoczony/zdziwiony... jeszcze. Mam nauczkę. Jednak! Jak już pisałem, nie miałem takich niespodzianek, latając na satelitkach i wysłużonym radiu. Sprawdzałem tylko podczas konfiguracji i praktycznie przed pierwszym lotem z iluś tam, będąc już na polu.
W tej sytuacji, to już nie jest kwestia - "chodzą we właściwych kierunkach, czy może nie?", ale - "polecę od razu, czy będę musiał odpinać i zapinać pakiet 5 razy nim ustawią się w poprawnych kierunkach?".
Wyobraźcie sobie, że macie 15 pakietów do wylatania, a po każdym podłączeniu 3-5 razy z rzędu serwa cykliki mają zmienione rewersy... Wyobraziliście to sobie?
Kolejna rzecz - "Czemu zmieniłeś radio?", itp. A czemu zmieniacie samochody, skoro dalej spełniają swoją funkcję? Może kiepskie porównanie, ale wydaje mi się, że to takie trochę pytanie nie na miejscu i zawadza o hipokryzję.
Poza tym, samo radio jest spoko. Ok, może się nie podobać ten tandetny wyświetlacz, ale wybaczcie - tutaj znowu miejcie na uwadze, że jedni wolą żeberko, a inni mostek.
Leży w dłoni fajnie, drągi chodzą lepiej niż w moim poprzednim, programowanie to bułka z masłem... no i telemetria, i chwalony link, no i chęć zmiany.
Przed zakupem, upewniałem się, że chcę właśnie to. Na Futabę mnie nie stać, a jak już będzie, to itak wezmę Yeti, by zrobić Jazzowi na złość :D.
Na forach zagranicznych są obszerne wątki poświęcone temu nadajnikowi i mz-24 ma wielu zwolenników. Ba, sporo osób, przerzuciło się z Futaby właśnie, na GR/Js.

Ale abstrahując już od wyborów - nie mam pomysłu, gdzie leży przyczyna, oraz gdzie jej szukać. Nie wyobrażam sobie zapinać pakietów niezliczoną ilość razy, by móc wreszcie polecieć. Nie wiem czy to wina braina, odbiornika, a może nadajnika? Choć nadajnik skreślam, jako potencjalny generator problemu, W końcu jest włączony cały czas, a podpięcie pakietu nie powinno mieć wpływu na ustawienia owego. I nie ma, bo sprawdzałem w opcjach, gdy znów odwróciły mi się rewersy.

@Artja Ja znowu nie wierzę, że w dwóch egzemplarzach, mam ten sam objaw. Owszem, trzeba było sobie samemu zrobić kabelek z braina do odbiornika, ale niczym się on nie różni od kabelków, które widziałem. W sensie poprawnego zarobienia. Po prostu wysuwa się kabelek sygnałowy i zarabia się go na drugą wtyczkę wciskając w miejsce plusa. Ta pojedyncza ląduję w miejscu gdzie brain obsługuje kanały 4-5-6. A zasilająca w dowolnym. Drugą końcówkę wpinasz w odbiornik, do kanału, który obsługuje tę kosmiczną technologię SUMD - cokolwiek to jest. I niby tyle.
Aktualizowałem już Braina, nadajnik i odbiornik. Tańczyłem nago na deszczu, wymawiając przekleństwa wspak. Spaliłem kukłe kucyka pony w piecu hutniczym, oraz ponacinałem sobie stopy jednorazowym nożem. Nic z tego nie pomogło.
Rozważam już nawet sprzedaż w pierun tego nadajnika, ze stratą paru stówek, tylko po to by o tym nie myśleć i osiągnąć ponownie ZEN.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 kwie 2016, o 08:55

Pan Byku pisze:Moja wczorajsza złość osiągnęła apogeum. Dawno nie byłem tak wkrowiony.

Zdarza sie. Ale raczej wyglada na to ze w tej branzy do tej pory miales wyjatkowego farta.
Standardem tutaj jest siedzenie do 4 nad ranem, zeby zadzialalo cos, co nie ma prawa zadzialac.
Jak z takiego miejsca zaczniesz studium przypadku to potem jest latwiej.

Pan Byku pisze:Dzięki Panowie za słowa otuchy i współczucia. Już mi nieco lepiej.

No jo... to nie do mnie:)

Pan Byku pisze:Wyobraźcie sobie, że macie 15 pakietów do wylatania, a po każdym podłączeniu 3-5 razy z rzędu serwa cykliki mają zmienione rewersy... Wyobraziliście to sobie?

Nie.
Za normalna uznaje sytuacje kiedy raz na 30 lub wiecej podlaczen pakietow cos pojdzie nie tak i cos sie nie zaloguje.
Sytuacja w ktorej raz na 15 podlaczen pakietow wszystko sie zaloguje poprawnie to patologia.

Pan Byku pisze:Kolejna rzecz - "Czemu zmieniłeś radio?", itp. A czemu zmieniacie samochody, skoro dalej spełniają swoją funkcję? Może kiepskie porównanie, ale wydaje mi się, że to takie trochę pytanie nie na miejscu i zawadza o hipokryzję.

Kiepskie porownanie i nie hipokryzja.
Oczywiscie miales prawo zmienic radio i genearalnie mysle ze tak czy siak dobrze ze to zrobiles. Wybrales tez radio dobrego producenta i dobre radio w dobrej cenie.
Ja osobiscie wolalbym dwa razy grype zoladkowa niz ten zasrany ekranik, ale to po pierwsze moje zjebanie a po drugie de facto malo istotna sprawa, bo tego ekranika sie uzywa do konfiguracji... raz ... a potem sie lata caly czas (tak z grubsza, jesli dobrze rozumiem).
Wiec... Jak mi sie kiedys popsuje MX-16, a nie bede mial wyboru to kupie i MZ-24... przezyje ta grype zoladkowa.

Pan Byku pisze:Poza tym, samo radio jest spoko. Ok, może się nie podobać ten tandetny wyświetlacz, ale wybaczcie - tutaj znowu miejcie na uwadze, że jedni wolą żeberko, a inni mostek.

No wiec wlasnie, i stad moj bunt. Ubodlo mnie to, ze obarczasz wina radio nie majac jednoznacznie bezsprzecznych dowodow.
Moze olej to pieprzpne SUMD, ktore jest jak dla mnie oparte na PFM. Wszystko fajnie jak dobrze dziala, ale jak nie dziala albo sa problemy to jestes w dupie. Nawet nie masz tego jak sensownie debugowac. Podlacz normalnie Braina do Odbiornika trzema kabelkami jak dawniej i zobacz jak bedzie.

Pan Byku pisze:[...]
Ale abstrahując już od wyborów - nie mam pomysłu, gdzie leży przyczyna, oraz gdzie jej szukać.

No masz akapit wyzej jeden z moich pomyslow.

Pan Byku pisze: Drugą końcówkę wpinasz w odbiornik, do kanału, który obsługuje tę kosmiczną technologię SUMD - cokolwiek to jest.

No mowie - PFM.

Pan Byku pisze:Aktualizowałem już Braina, nadajnik i odbiornik.

Aktualizowales PRZED wystapieniem problemow czy PO?
Bo jesli aktualizowales i pojaiwily sie problemy... no to coz... moge poweidziec...
Jak mozesz - zrob downgrade.
Jak nie mozesz - czekaj na nastepny update a na przyszlosc nie upgraduj czegos jak dziala:)

Pan Byku pisze:Rozważam już nawet sprzedaż w pierun tego nadajnika, ze stratą paru stówek, tylko po to by o tym nie myśleć i osiągnąć ponownie ZEN.

Zawsze mozesz tez przerzucic sie na szachy albo bierki :swir:
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 22 kwie 2016, o 09:05

aikus pisze:Zawsze mozesz tez przerzucic sie na szachy albo bierki :swir:

... lub czasopisma... albo grzyby - w wersjach hardkore - lektura Bravo albo szukamy pieczarek w strefie lotów
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 22 kwie 2016, o 09:16

Jakoś nie czuje tego, że winą jest nadajnik.
Możesz to łatwo zweryfikować. Weź odbiornik, podłącz pod dowolny samolot. Nastepnie podłącz pakiet do tego samolotu z 50 razy i zobacz czy coś się reversuje. Stawiam Ci łyka piwa, że będzie ok.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 kwie 2016, o 09:22

No ja stawiam slomke w McDonaldzie.
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 22 kwie 2016, o 09:29

To ja dorzucę jeszcze ołówek z Castoramy.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 246 razy

Postautor: pkali » 22 kwie 2016, o 09:33

A mi się dzisiaj heliki skończyły na 15 pakiecie...
Obrazek

Do wymiany dwie pary łopat, cztery okucia, jedna belka, dwie pary zębatek w serwach, para łopatek ogonowych, podpory belki. Co jeszcze? Się jeszcze okaże. Rama mx3 cała :)
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1

Wróć do „Brudnopis”