MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 22 maja 2015, o 08:25

Mechanika ogona pracuje bez oporów?
Rozbierałeś okucia ogonowe aby sprawdzić łożyska?
Jakie masz łopatki ogonowe, łopaty główne, jakie masz maksymalne kąty skoku ogólnego, kąty łopatek ogonowych?

Apkę mam skonfigurowaną tak:
3 tryby lotu wybierane w aparaturze - nie mylić z trybami lotu brain.
Normal
Idle 1
Idle 2 z governorem

Aby włączyć governor wybieram Idle2.
W Idle 2 plaska krzywa 62%
Drugi przelacznik 3 pozycyjny do gazu domiksowywuje -25%, 0 , +25%. Mikser włączany trybem lotu Idle 2 ( ew można aby był włączany tym samym przłącznikiem co tryb lotu idle 2) więc mix w normalu i idle1 nie działa.
Przełącznik w Idle2 jednocześnie dodaje 50% do kanału aux2 który przełącza braina w Flightmode2 gdzie właczony jest governor.

Na innym przełączniku mam mixowanie na aux2 +100% które przełącza braina w FlightMode3 gdzie jest włączony autolevel ale governora nie ma. Nie przeszkadza to bardzo bo przy dobranych krzywych zmiany obrotów nie są w miarę płynne.
Dodatkowo przełącznik uaktywniający autolewel miksuje gaz do gazu tak że na ujemnych pozycjach drążka kąty są 0st więc nie ma ujemnych,

Dla wyjaśnienia opisuję każdy kanał w zakresie 0..100% gdzie 50% to środek 1520us
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 22 maja 2015, o 09:37

A dlaczego zrobiłeś, że po przejściu na FM3 w Brainie, nie ma governora?

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Syfon » 22 maja 2015, o 10:21

Ja bym chcial osiagnac, zeby miec przypisane setup 1,2,3 odpowiednio do Normal, idle1, idle2. Bailout setup 2,3 czyli idle1 i idle2.

W apce mam w channel assignment ustawionie aux2 i aux3 do switcha B, gdzie mam tryby lotu i setup braina.
I mix1: -B- to throttle with rate -15%, aktywny tylko przy hold.

Efekt przy takim ustawieniu jest jak opisalem poprzednio.

Co do HK500:
lopatki ogonowe RJX 70mm, lopaty glowne RJX 430. Teraz zauwazylem, ze jednego zeba nie ma w glownym kole, czy to moze byc przyczyna?
Okucie ogonowe szczegolnie przejrzalem i wszystko wyglada ok. nawet nosilem sie z zamiarem wymiany slizgacza, ale nie bylo koniecznosci.
Różne maszyny latające. A i jeżdżące się znajdą.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 22 maja 2015, o 14:42

:dk:

donia pisze:A dlaczego zrobiłeś, że po przejściu na FM3 w Brainie, nie ma governora?

pzdrv,

Aby wraz z włączeniem utolevel obroty spadały i wibracje były mniejsze.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Kosmo » 24 maja 2015, o 22:43

Mam kilka pytań odnośnie ustawień Braina :)
System siedzi już w heliku, praktycznie wszystko mam ustawione. Obejrzałem sporo tutoriali na YT odnośnie ustawień, które bardzo mi pomogły na początku. Będę odnosił się do BeastX bo na tym systemie zazwyczaj latam.

Pytanie odnośnie etapu 4 Transmitter Setup, w apce zwiększyłem throttle tak by uzyskać 100% na wszystkich kanałach w brainie.
Kanał Gain ustawiłem podobnie, teraz wartość czułości gyra w apce pokrywa mi się z wartością w Brainie. Tak jest poprawnie?

Następne pytanie odnośnie kątów na cyklice. Ustawiłem maksymalne, tak aby tarcza nie obcierała w żadnym punkcie. Kąty wyszły 10.5 stopnia.
Czy prawidłowe jest ustawienie w tym etapie maksymalnych kątów, czy powinienem je jednak obniżyć do jakiejś konkretnej wartości?

Odnośnie ustawień Tail Setup, wstępnie ustawiłem sobie Pitch Precompensation, bo we wszystkich innych modelach ustawienie to daje pozytywne efekty. Ale z Cyclic Precompensation nie miałem do czynienia w BeastX. Czy używacie tego ustawienia? Jakie figury wykonać modelem by sprawdzić, czy ta funkcja będzie i mi potrzebna?

Teraz tryby lotu Flying Style Setup. Latam na trzech idlach, governor załączony jest z Castla na wszystkich trzech trybach. Osobny przełącznik przełącza mi tryby w Brainie. W pierwszym ustawiłem 3D, w drugim Hard Core 3D, w trzecim 3D i Auto Level.
Teraz pytanie: Co zrobić w sytuacji jeżeli okaże się, że helik jest wciąż za wolny na cyklice dla mnie nawet w Hard Core 3D? Czy mogę go jeszcze bardziej podkręcić? jeżeli tak to jakim parametrem?
W beastX zwiększa się travel na Aile i Elev w aparaturze i w ten sposób przyspiesza jeszcze bardziej model na cyklice.

Kenobi jak przeczytałem ustawienia trybów u Ciebie kilka postów wyżej to zrobiłem duże oczy i zacząłem to czytać od nowa ;)
trochę to wszystko skomplikowane, ale rozumiem każdy ma wszystko ustawione pod siebie. Tylko powiedz mi proszę jakie korzyści z tego płyną, co daje Ci tak naprawdę mikoswanie kanałów, dodawanie/odejmowanie gazu, gov włączony/wyłączony....?
Pytam bez żadnego podtekstu, jestem bardzo ciekaw, bo chętnie sam skorzystam z nowych funkcji, jeśli będą przydatne dla mnie.

I jeszcze jedno pytanko... :) Jak najlepiej i najbezpieczniej sprawdzić poprawność ustawień Auto Level-a ?
Tak żebym wyszedł z opresji, gdyby poszło coś nie tak... :?

Jak narazie Brain jak i jego programowanie bardzo mi się podoba. Funkcja governora, auto level, możliwość wywalenia odbiornika... to wszystko na jeszcze większy plus :thumb:
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 25 maja 2015, o 07:10

Cześć,

Rozumiem, że ustawiłeś wszystkie kanały limitami wa aparaturze, tak żeby było -100+100, czy 0+100 tam gdzie trzeba, a nie tylko gazem :).
Ustawienie gain ok., ale to nie ma znaczenia.

Co do kątów, to coś pokręciłeś. Kąty maks i min. ustawiasz klawiszami pitch i ewentualnie drobna korekta endpoitami w aparaturze jakbyś miał niesymetrycznie.
Dopiero potem wychylając wszystko na maksa sprawdzasz czy się gdzieś serwa nie bindują, jak się bindują obniżasz "Cyclic".
W menu Tail - Cyclic precomp. - jak Ci coś dziwnego się dzieje z ogonem przy bocznych tic-tocach możesz pokombinować żeby było lepiej, ale ja mam chyba na zero.

Jak masz za wolną cyklikę, to w menu advanced/cyclic zwiększasz mu prędkość obrotów na cyklice "cyclic rotational speed" jest w st./sek..

Jak jesteś na etapie konfiguracji od początku, to podnieś sobie wersję oprogramowania braina - w nowej masz między innymi możliwość ustawienie osobnych prędkości obrotów wokół wszystkich osi i kilka innych bajerów.

Co do auto-level. Po przejściu procedury poziomowania, rozkręć wirnik bez łopat i sprawdź czy z powodu wibracji nie odchyla Ci się tarcza w żadną niepotrzebną stronę. Potem podnieś go i sprawdź czy dobrze kompensuje. Pierwsze próby zrób wysoko, bo jak coś pójdzie nie tak, to masz szanse się wybronić.
W ogóle ten auto-level w brainie, to bardzo himeryczny jest bo akcelerometry są czułe na wibracje.

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 25 maja 2015, o 07:16

donia pisze:Kąty maks i min. ustawiasz klawiszami pitch i ewentualnie drobna korekta endpoitami w aparaturze jakbyś miał niesymetrycznie.

Tu możesz to dopracować w trybie Advanced. Dla każdego serwa możesz zdefiniować punkt środkowy, min i max.

Punkt środkowy ma zniwelować obrót orczyka na zębatce tak aby ramiona były poziomo.

Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...

Postautor: Kosmo » 25 maja 2015, o 07:54

Rozumiem, że ustawiłeś wszystkie kanały limitami wa aparaturze, tak żeby było -100+100, czy 0+100 tam gdzie trzeba, a nie tylko gazem :)

Tak oczywiście, zwiększyłem travel w apce, tak aby w Brainie było 100% na maksymalnych i minimalnych wychyleniach, na wszystkich kanałach.

Co do kątów, to coś pokręciłeś. Kąty maks i min. ustawiasz klawiszami pitch i ewentualnie drobna korekta endpoitami w aparaturze jakbyś miał niesymetrycznie.
Dopiero potem wychylając wszystko na maksa sprawdzasz czy się gdzieś serwa nie bindują, jak się bindują obniżasz "Cyclic".

Kąty skoku ogólnego ustawiłem właśnie za pomocą klawisza Pitch. Faktycznie były one delikatnie nierówne, jakieś 0,5 stopnia różnicy. Wyrównałem to w zakładce Advance zmniejszając wartość min. na serwach z 700 na 660.

Teraz rozumiem, że Cyklic to właśnie 'ograniczenie' wychylenia tarczy, po to by nic nie obcierało w żadnym punkcie. Nie ustawiam tutaj danej wartości, tylko maksymalne wychylenia tarczy, tak by nic nie obcierało/ wadziło... Tak właśnie zrobiłem u siebie.

jak Ci coś dziwnego się dzieje z ogonem przy bocznych tic-tocach możesz pokombinować żeby było lepiej, ale ja mam chyba na zero.

Boczne tic-toci... no tak, sprawdzę to koniecznie :)

Jak masz za wolną cyklikę, to w menu advanced/cyclic zwiększasz mu prędkość obrotów na cyklice "cyclic rotational speed" jest w st./sek..

O to mi właśnie chodziło :) Tak właśnie myślałem, że ten parametr odpowiada za prędkości reakcji na cyklice..

Jak jesteś na etapie konfiguracji od początku, to podnieś sobie wersję oprogramowania braina - w nowej masz między innymi możliwość ustawienie osobnych prędkości obrotów wokół wszystkich osi i kilka innych bajerów.

A w gdzie mogę ją ściągnąć? Bo sądziłem że ściągając teraz oprogramowanie ze strony MHS ściągam najnowszy software. Po podłączeniu Braina wyskoczył mi komunikat o nowszym sofcie, ściągnąłem, 'apgrejdowałem' i jest ok. Sądziłem że wszystko mam świeżutkie :)

Tu możesz to dopracować w trybie Advanced. Dla każdego serwa możesz zdefiniować punkt środkowy, min i max.

Punkt środkowy ma zniwelować obrót orczyka na zębatce tak aby ramiona były poziomo.

Właśnie tak zrobiłem :)

Dzięki za wskazówki :)

Praktycznie wszystko jest jasne, teraz tylko gdzie mogę ściągnąć najnowszy software do Braina, skoro ten na stronie MSH nie jest najnowszy? hmm
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 25 maja 2015, o 09:04

Heja,
Najnowszy jaki jest to 1.0.014, firmware 1.3.051.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 25 maja 2015, o 09:20

Jak podniósł Ci wersję braina, to znaczy że masz aktualną. Sprawdź czy masz możliwość osobnego ustawienia predkości obrotów w osi ali i ele. Jeśli tak, to masz nowy firmware :)
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...

Postautor: Kosmo » 25 maja 2015, o 09:52

Najnowszy jaki jest to 1.0.014, firmware 1.3.051.

No to mam wszystko najnowsze :)

Sprawdź czy masz możliwość osobnego ustawienia predkości obrotów w osi ali i ele. Jeśli tak, to masz nowy firmware :)

Jeśli masz na myśli parametr Rotational Speed w zakładce Advance/Cyclic to tak, mam to :)

I pitch pump też znalazłem, o którym ostatnio czytałem. Jest więc ok :)

Dziękuję jeszcze raz :thumb:

No to teraz poczekać na lepszą aurę i robimy oblot.
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...

Postautor: Kosmo » 28 maja 2015, o 14:39

Po oblocie, zrobiłem cztery loty. Powiedzcie mi jaką macie czułość ustawioną na cyklice?
Zjechałem do 14 i chyba jeszcze trochę muszę obniżyć. Zapewne przez sztywność głowicy DFC, tylko nie chce przesadzić.

Auto level działa bardzo dobrze, przy różnych prędkościach obrotowych na głowicy poziomuje helika z każdej pozycji w tempie błyskawicy ;-)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 28 maja 2015, o 16:29

Wszędzie mam wartości domyślne Gain które są dobierane zależnie od klasy modelu. Nigdy nie miałem potrzeby obniżania gaina.
A czemu Ty obniżasz, masz jakieś złe objawy?

Kosmo pisze:Kenobi jak przeczytałem ustawienia trybów u Ciebie kilka postów wyżej to zrobiłem duże oczy i zacząłem to czytać od nowa ;)
trochę to wszystko skomplikowane, ale rozumiem każdy ma wszystko ustawione pod siebie. Tylko powiedz mi proszę jakie korzyści z tego płyną, co daje Ci tak naprawdę mikoswanie kanałów, dodawanie/odejmowanie gazu, gov włączony/wyłączony....?
Pytam bez żadnego podtekstu, jestem bardzo ciekaw, bo chętnie sam skorzystam z nowych funkcji, jeśli będą przydatne dla mnie.

I jeszcze jedno pytanko... :) Jak najlepiej i najbezpieczniej sprawdzić poprawność ustawień Auto Level-a ?
Tak żebym wyszedł z opresji, gdyby poszło coś nie tak... :?

Jak narazie Brain jak i jego programowanie bardzo mi się podoba. Funkcja governora, auto level, możliwość wywalenia odbiornika... to wszystko na jeszcze większy plus :thumb:

Miksowanie kanałów daje więcej możliwości.
Jeśli chodzi o governor to mając dwa tryby bez gove , normal i idle up oraz jeden z governorem to na governorze miałbym tylko jedną prędkość governorowaną, miksując przełacznik do gazu mam trzy prędkości governorowane. Kolejny mix troszkę dodaje i odejmuje mi gain żyroskopu (przy wyższych obrotach jak wiadomo gain ogona musi być mniejszy)

Miksowanie skoku w autolevel ma na na celu wyłączenie ujemnych kątów - lecąc na plecach na ujemnych kątach i włączając autolevel jeśli drąga nie przerzuci się na górę to po odwrócenie model pójdzie szybko w dół, dodatkowo mając duże ujemne kąty podczas obracania może przyśpieszyć poziomo w jakimś kierunku.

Autolevel najlepiej sprawdzić pierw ręcznie, odwrócić model, właczyć autolewel i obracać model w kierunku w którym odchylona będzie tarcza, na końcu model levelujemy dopóki tarcza nie będzie równoległa do ramy, pozycja do której dojdziemy to pozycja w której zatrzyma się model w locie. jeśli ta pozycja jest nie równoległą do ziemi to trzeba poprawić kąty odchyłki akcelerometór w advanced.
Drugi test zrobić na zdjętych łopatach głównych. Właczyć autolevel, ustawić model tak aby tarcza była równoległa do ramy i zacząć rozkręcać silnik. Jeśli tarcza zacznie się przechylać to znaczy że poziom wibracji jaest za duży.
Trzeci test to w powietrzu wisimy sobie, wtedy szybko właczamy i wyłączamy autolevel, jeśli model nie miał odpału to można włączyć na dłużej.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 28 maja 2015, o 16:54

Ja natomiast ominąłem krok zdjęcia łopat i włączenia autolevelu ale nie zachęcam do takiego działania. Najpierw sprawdziłem na sucho obracając model a potemw zawisie. Ostatni krok to włączenie autolevelu z pleców. Wszystko bajka. Brakuje mi miksera autolevel plus dodatni skok ogólny. Cóż muszę pamiętać o dodaniu kątów dodatnich.
Tarczę proponowałem a menu advance dokładnie tak jak opisał to Kenobi.
...
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...

Postautor: Kosmo » 28 maja 2015, o 17:08

Wszędzie mam wartości domyślne Gain które są dobierane zależnie od klasy modelu. Nigdy nie miałem potrzeby obniżania gaina.
A czemu Ty obniżasz, masz jakieś złe objawy?

Również wrzuciłem mu domyślne ustawienie, czyli klasę 700. Czułość cykliki automatycznie pokazała wartość 43.
Musiałem zjechać z czułością, ponieważ zaraz po podniesieniu helika zaczął wpadać w drgania na głowicy. Im wyższe obroty włączałem, tym drgania jeszcze bardziej się nasilały w osi aile i elev. Obniżałem czułość aż doszedłem do wartości 14. Tylko w niektórych figurach słychać jak się jeszcze czasem wzbudza. Dlatego piszę, że jeszcze trochę muszę tą wartość obniżyć. Zauważyłem również, że zaznaczona domyślna klasa 700 przestała się podświetlać. Żadna się już nie podświetla. Zaznaczyłem więc znów klasę 700 i wartość na cyklice podskoczyła do domyślnych 43. Więc znów ją obniżyłem do 14.
Zaznaczam jednak, że robiąc testy gdy model był w zawisie zacząłem strzelać z drągów na elev i aile. Model przy tej niskiej czułości jest dosyć sztywny na cyklice, precyzyjny i nie zachowuje się gumowato. Jutro będę robił kolejne testy, więc zobaczymy.

Kolejny mix troszkę dodaje i odejmuje mi gain żyroskopu (przy wyższych obrotach jak wiadomo gain ogona musi być mniejszy

Dzięki Ben za szersze wyjaśnienie :) Tylko jednej sprawy nie rozumiem. Z tego co pamiętam latasz na DX18, ja też mam taką apkę. I w niej masz możliwość ustawienia sobie osobnej czułości dla każdego idla. Nie ma potrzeby miksowania kanałów. Ja korzystam z trzech Idli, plus normal i hold. Razem pięć trybów gazu. I dla każdego z nich mam ustawioną osobną czułość, bo oczywiście tak jak mówisz inną czułość mam w normalu, a całkiem inną w Idle3.

Miksowanie skoku w autolevel ma na na celu wyłączenie ujemnych kątów - lecąc na plecach na ujemnych kątach i włączając autolevel jeśli drąga nie przerzuci się na górę to po odwrócenie model pójdzie szybko w dół, dodatkowo mając duże ujemne kąty podczas obracania może przyśpieszyć poziomo w jakimś kierunku.

Ta funkcja jest przydatna, muszę się zastanowić nad zastosowaniem tego u siebie. Zauważam, że przy włączeniu auto levela automatycznie daje zerowe kąty... :) No ale czasem może pójść gorzej i wtedy na pewno by się to przydało.

Sam auto level działa bardzo dobrze, z pleców przerzuca model błyskawicznie. Jeszcze go jutro po testuje, ale teraz priorytet to idealne ustawienie cykliki.

Dzięki jeszcze raz!
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 28 maja 2015, o 17:30

Mix gaina mam dlatego że wszystkie 3 tryby gov pracują na jednym trybie lotu w aparaturze - IDLE2.

Niestety trybów w DX18 jest za mało.
Można max 5 czyli HOLD NORMAL IDLE1 IDLE2 IDLE3 więc miałbym tylko dwie prędkości GOVa. Dlatego prędkości i czułości na GOVie przełączam mixami.

To samo mam w dronie na APM, Mam 1.RTL 2.ACRO 3.STABLE 4.ALTHOLD 5.LOITER(GPS) 6.AUTO(Latanie po waypointach), wszystkie ładnie się przełączają i nawet nazwa mi się zmienia na ekranie apki ale niestety AUTO jest opisane jako LOITER bo brakuje 6stego trybu lotu :-( i wywołanie jest realizowane też mixem.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...

Postautor: Kosmo » 29 maja 2015, o 19:48

Dziś kolejne cztery loty zrobione. Zjechałem z gainem cykliki do wartości 10 :D I prawieee jest dobrze, ale jeszcze delikatnie potrafi się wzbudzić, szczególnie na niższych obrotach. Pomogło również delikatne poluzowanie łopat w okuciach. W DFC są one bardzo mocno skręcone. Wiem że przy normalnej głowicy raczej nie miałbym tych kłopotów. Nie wiem czy mogę coś jeszcze zrobić, zmienić jakiś parametr...? hmm
Ostatni lot zrobiłem już bez testów. No fajnie się lata, trochę inaczej niż na BeastX. Na pewno Braina trzeba jeszcze trochę dopieścić, ale jest dobrze :) Ogon dobrze trzyma, jest taki ostry. Taki właśnie lubię.

Kenobi jakbyś miał czas to podpowiedziałbyś mi jak zmiksowałeś kąty z autolevelem, że masz zerowe kąty po włączeniu AL? chce sobie to ustawić, bo faktycznie przy zerowym skoku helik robi szybki obrót z plecków w miejscu. A robiąc jakąś figurę i ratując się z niej na pewno nie zdążę ustawić zerowych kątów. Będę wdzięczny za wskazówki :)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 29 maja 2015, o 19:58

Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 2 cze 2015, o 10:04

Pozwole sobie znow podlaczyc sie z pytaniami o braina (i nie tylko) w moim rexiu 600.
Jesli przy pompce do gory ogon ucieka w prawo (tak jakby helik mial skrecac w lewo) to czulosc zyro musze zmniejszyc?
Jesli po przewrocie na plecy i dodaniu gazu zeby leciec w kierunku ogona (takie pol tic-toca) ogon ucieka w lewo tak jakby helik mial skrecac w prawo to co mozna zrobic? czy tez zmiejszenie czulosci zyro.

I przy okazji pytanie o castla i jego temperature, czy 52-60'C to duzo czy w normie?
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 5 cze 2015, o 16:18

I wszystko jasne. Wystarczyło włączyć pitch i cyclic precompensation i ogon zachowuje się juz lepiej. Nie miałem czasu żeby go bardziej dopiescic, ale przy standardowym 20 dla pitch i 10 dla cyclic jest znacząca poprawa.

Wróć do „Systemy FBL”