Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Luke Skywalker » 20 gru 2010, o 17:59

No pięknie hahaha :D I niech ktoś mi powie, że klimat się ociepla ;)

Zdrówka!
Łukasz
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 20 gru 2010, o 20:50

Max S pisze:W Polsce jest zima bo ma byc zima a tu w Australi mamy lato od 1 grodnia czyli prawie 3 tygodnie a tu nagle zrobila nam sie zima :wow2:

zdjecie jest z robione w czoraj w polowie drogi pomiedzy Sydney i Melbourne

Tak ze nie narzekajcie ze niemozecie latac w zimie bo tu teraz nawet nie mozna latac w lecie :cry:

Obrazek

no ja nie moge.... :wow2: :lol:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
elektromar
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: elektromar » 20 gru 2010, o 20:56

No to szybko zmieniać opony na zimowe :lol:
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 20 gru 2010, o 20:57

elektromar pisze:No to szybko zmieniać opony na zimowe :lol:

i zakładać łańcuchy... :rotfl:
Pozdrawiam, Grzegorz
Malker
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Malker » 23 gru 2010, o 19:55

Dzięki uprzejmości firmy NitroTek z Wrocławia, mam zaszczyt przedstawić Wam nowość na Polskim rynku.
Jest to produkt firmy Art-Tech, firma znana i ceniona za jakość i obszerność zestawów. Model śmigłowca, z układem wirników typu Coaxial.
Obrazek
Obrazek
Według mnie model typu RTF powinien być rzeczywiście gotowy do użytkowania już po wyjęciu z pudełka, aby młodzi adepci modelarstwa nie zniechęcili się niepowodzeniami czy trudnościami z regulacją.
Jak wszyscy wiemy, nowo upieczeni modelarze mają znikomą wiedzę praktyczną, trochę lepiej jest z teoretyczną lecz nie zawsze. Taki model nie powinien wyciągać od młodego pilota dodatkowych kosztów np. zakup akumulatora którego nie ma w zestawie itd.

No dobrze ! Przejdźmy więc do samego modelu.

Model, który dostałem do testów przyjął nazwę "Angel 300".
Śmigłowiec występuje w zestawie RTF, czyli jak to było opisane - gotowy do lotu !

Obrazek

W zestawie wraz ze śmigłowcem otrzymujemy:
- Nadajnik w modulacji 2.4Ghz
- Gotowy, wyposażony model śmigłowca
- Komplet czterech zapasowych łopat
- Zasilacz ładowarki
- Ładowarka z balanserem dla pakietu 2s oraz 3s
- Pakiet zasilający 7.4v 2s 1000mAh
- Instrukcję obsługi śmigłowca
- Imbus

Obrazek

Do uruchomienia całego zestawu, potrzebujemy więc ośmiu akumulatorów typu AA (tzw. Paluszki) !
Jak sami widzicie, zestaw jest bardzo obszerny. Sądząc po wyposażeniu, rzeczywiście gotowy do użytkowania !

Przejdźmy więc do obejrzenia po kolei każdego elementu zestawu.

Obrazek
Śmigłowiec wyglądem i wymiarami przypomina popularne modele z układem Coaxial.
Układ wirników Coaxial.
Długość 430 mm
Wysokość 190 mm
Średnica wirnika 350 mm
Silnik 2x 180 szczotkowy
Kontroler ESC "4 in 1"
Bateria Li-Pol 7.4V 1000mAh
Serwomechanizmy 2x 8g
Waga 260 g

Obrazek

Obrazek
Śmigłowiec wyposażony jest w 2 diody.
Z przodu - stała biała LED
Z tyłu - czerwona mrugająca LED

Obrazek
Zasilacz:
- 100-240v
- 12v 1.25A

Obrazek
W zestawie znajdziemy prostą ładowarkę z balanserem. Owa ładowarka pozwala na ładowanie pakietów Li-Pol 2s/3s za pomocą złącza serwisowego.
Prąd ładowania regulowany jest za pomocą potencjometru w zakresie od 0.3A do 1A.

Pakiet zasilający:
Model zasilany jest z pakietu Li-Pol 7.4V (2S) 1000mAh.
Czas ładowania to około 1 godziny.

Obrazek
W komplecie znajduje się także zapasowy komplet oryginalnych łopat.

Obrazek
W zestawie znajduje się czytelna i przejrzysta instrukcja przedstawiająca obsługę śmigłowca.
Dodatkowo jest też ilustracja wszystkich części.

Obrazek
Nadajnik z zestawu jest 4kanałowy.
Na nadajniku znajdują się 4 analogowe trymery oraz 4 rewersy.
Dioda na aparaturze sygnalizuje pracę oraz stan rozładowania baterii.
Nadajnik wyposażony został w system 2.4Ghz DSSS. Wbrew prostej konstrukcji działa on pewnie i da się precyzyjnie sterować modelem.

Model Angel 300 swoją budową bardzo jest zbliżony do modelu Lama v4 firmy E-Sky co dobrze o nim świadczy.
Po wyjęciu modelu z pudełka oraz po naładowaniu akumulatorów, przyszedł czas na lot testowy.

Pierwsze uruchomienie:

Model dostajemy już połączony (zbindowany), jednak producent określił procedurę włączania śmigłowca.
Po włączeniu nadajnika dioda sygnalizująca mruga na 2 kolory: pomarańczowy oraz zielony. W tym czasie, a dokładnie 7 sekund mamy czas na podłączenie śmigłowca do zasilania.
Jeśli tego nie uczynimy, nadajnik nie połączy się z modelem. Jest to nawet dobre rozwiązanie, dokładnie opisane w Instrukcji obsługi.
Tak więc, model już po tym można nazwać mianem "Dla początkujących" ponieważ bindowanie nadajnika z odbiornikiem przysparza niektórym nie lada problem.
Oczywiście trymer gazu oraz sam drążek odpowiedzialny za obroty silników muszą być na samym dole, inaczej nie uruchomimy śmigłowca.

Pierwsze rozkręcenie wirników i... Na pierwszy rzut oka łopaty są wyrotowane, jednak po głębszej analizie snap łączący łopaty z flybar'em musiał zostać przekręcony o 180stopni.
Więc wszystko jest gotowe. To co? Lecimy ?!

Lot:
Przyszła pora aby wznieść maszynę w powietrze :)
Wirniki się kręcą, model startuje.
... Zdziwienie ! Wystarczyło przesuniecie trymera elevator'a w dół o 3-4 ząbki aby śmigłowiec wisiał nieruchomo.
Model jest bardzo stabilny, wręcz idealny dla osób, które zaczynają swoją przygodę z heli. Model bardzo ładnie reaguje na ruchy drążka, nie ma żadnych opóźnień w sterowaniu.
Po około 10minutach zawisu i lotów postępowych zauważyłem bardzo ciekawą rzecz, mianowicie gdy pakiet słabnie ogon nie ucieka jak można to zaobserwować w innych modelach typu coaxial.
Nie jestem do końca pewien co zawdzięcza temu aby ogon nie uciekał ale jest to bardzo duży plus

W trakcie lotu nie zaobserwowałem niepokojących objawów zrywania łączności lub niewłaściwego reagowania serw lub silników.

Czytając ten tekst pewnie przyszedł wam na myśl produkt firmy E-Sky a konkretnie Lama v3/v4, który swoją budową praktycznie nie odbiega od modelu Art-Tech Angel 300.
Więc aby urozmaicić ten test wykonałem serię zdjęć aby porównać oba modele. Co z tego wyszło, zobaczcie sami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więc podsumowując:
Angel 300 firmy Art-Tech jest godnym konkurentem dla znanej i lubianej w gronie modelarzy Lamy V4.
Wyposażenie jakie dostajemy w komplecie nie różni się praktycznie niczym poza brakiem kabla symulatora w Angel 300.
Angel 300 oferowany przez sklep NitroTek jest tańszy a równie dobry jak śmigłowiec Lama v4.
Mam nadzieję, że test tego modelu przybliżył Wam nieco nowość na naszym rynku i znajdą się zadowoleni nabywcy.
W razie pytań proszę pisać, bardzo chętnie odpowiem :)

Poniżej film z lotów testowych:

[b]Podziękowania dla:
http://www.nitrotek.pl - Za przekazanie do testu modelu Angel 300 Art-Tech.

Niedługo w tym temacie pojawi się kolejny film ukazujący jak wyregulować i uruchomić śmigłowiec. :thumb:
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 23 gru 2010, o 21:00

Malker pisze:Po włączeniu nadajnika dioda sygnalizująca mruga na 2 kolory: pomarańczowy oraz zielony. W tym czasie, a dokładnie 7 sekund mamy czas na podłączenie śmigłowca do zasilania.
Jeśli tego nie uczynimy, nadajnik nie połączy się z modelem. Jest to nawet dobre rozwiązanie, dokładnie opisane w Instrukcji obsługi.

A co ze zmianą pakietów? Trzeba za każdym razem wyłączać i włączać radio?

Malker pisze:Angel 300 firmy Art-Tech jest godnym konkurentem dla znanej i lubianej w gronie modelarzy Lamy V4.
Wyposażenie jakie dostajemy w komplecie nie różni się praktycznie niczym poza brakiem kabla symulatora w Angel 300.
Angel 300 oferowany przez sklep NitroTek jest tańszy a równie dobry jak śmigłowiec Lama v4.

Brak tego kabla jest akurat istotny. Apka ma wyjście do symulatora? Jakim złączem? Ile kosztuje kabel? Jak widzę na stronie reklamowanego sklepu to jest nawet nieco droższy od Lamy V4.

Jak się ma sprawa części zamiennych?
Piotrek
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: edek » 23 gru 2010, o 21:08

Fajna prezentacja! Kiedy przyjdzie czas na Cp? :>
exTeam Gaui
Malker

Postautor: Malker » 23 gru 2010, o 21:40

miszcz_waw pisze:A co ze zmianą pakietów? Trzeba za każdym razem wyłączać i włączać radio?

Brak tego kabla jest akurat istotny. Apka ma wyjście do symulatora? Jakim złączem? Ile kosztuje kabel? Jak widzę na stronie reklamowanego sklepu to jest nawet nieco droższy od Lamy V4.

Jak się ma sprawa części zamiennych?

Witam, no więc odpowiadam:
Tak, za każdym razem przy zmianie pakietu należy ponowic procedurę opisaną w teście.

Tak, nadajnik ma wejście do symulatora. Podłącza się ją złączem mono Jack.
Nie jestem teraz w stanie napisać ile taki kabel kosztuje.

Części zamienne oczywiście są dostępne,
http://www.nitrotek.pl/czesci-i-akcesor ... l-300.html

Gdy przeprowadzałem test, model był jeszcze w promocji świątecznej - 300zł.
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 25 gru 2010, o 02:06

Sami zobaczcie:

Obrazek

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 25 gru 2010, o 07:30

a ja dostałem taką koszulkę... nie wiedzieć czemu
Obrazek
jakby ktoś miał rozumowanie mojej żony to od razu mówię, że zdjęcie nie jest reklamą MC D******
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: edek » 25 gru 2010, o 10:39

Jedrus, pewnie nalezalo ci sie :lol:
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 25 gru 2010, o 13:37

a ja dostalem takie cosik :)

Obrazek
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 25 gru 2010, o 18:54

A ja dremelek :)
Piotrek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 25 gru 2010, o 21:29

A mi nowe żaróweczki do autka :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 26 gru 2010, o 13:44

Ramotny pisze:A mi nowe żaróweczki do autka :)

Inżynier i nie zrobił tego przed zimą... A nasmarowałeś wazeliną uszczelki? :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 26 gru 2010, o 15:58

Gmeracz pisze:
Ramotny pisze:A mi nowe żaróweczki do autka :)
Inżynier i nie zrobił tego przed zimą...
Owszem zrobiłem. Ale miałem standardowe a że Mikołaj nie miał pomysłu na prezent to zażyczyłem sobie FullWypas (Philips Xtreme) :)
Gmeracz pisze:A nasmarowałeś wazeliną uszczelki? :thumb:
Wazelina jest dla oldboy-ów - ja smaruję rzadkim smarem silikonowym (tym samym zresztą co paski do helików) :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Max S
Domownik forum...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Max S » 26 gru 2010, o 23:15

w moim przypadku Sw Mikolaj uzyl Fedexu z europy i prezent idzie juz 2 tygodnie :twisted: :twisted: :twisted: (zima) ale Fedex dzwonili do mnie w piatek i powiedzieli ze zaraz po swietach powinienem juz miec maja paczuszke od Mikolaja jak dostane to bedzie in box (jeszcze nie TDR :evil: )

Edit:
No wkoncu paczuszka od Mikolaja dotarla dzisiaj do mnie :rotfl:
Mikolaj napisal ze bylem dobrym chlopczykiem przez ostatni rok :P i ze daje mi w prezencie to o co go prosilem w liscie do niego.

A co przyszlo to mozna zobaczyc tutal viewtopic.php?f=44&t=752
Maciek

TDR, T-Rex 800, 600-12s, 500
Flasher 500, CopterX 450, HK450, Kalt SB30
Futaba 12ZH, 10CH
Malker

Postautor: Malker » 7 sty 2011, o 12:05

Kolejna część:

mediax
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 3 razy

Postautor: mediax » 8 sty 2011, o 16:31

Wczoraj stałem się posiadaczem heli Falcon 450
Od razu założyłem bateryjki i w górę :) udało mi się go kilka razy poderwać, co nie było samo w sobie wyczynem, ale po ostatniej próbie zaczęło go znosić więc chcąc skontrować chyba tylko pogorszyłem sprawe :) Panicznie odjąłem gazu puszczjąc ster kierunku, myląc sobie niech się dzieje co chce :)
Upadł sobie na mokry śnieg. Straty to wygięty Flybar, złamane mocowanie serwa ogonowego, i jakiś elemencik Balance bar.
Ogólnie zabawka fajna ale strasznie tandetna (plastikowa)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Uszkodzenia widać na zdjęciach od 3-6 :)
I teraz zestaw pytań :
1. Czy bebechy z mojego heli pasują do tego http://www.helikoptery-rc.pl/product_in ... cts_id=628 i czy warto to kupić ten kit na wymianę ? Bo wydaje mi się że jest jakościowo lepszy od mojego i ma metalowe elementy.
2. Czy element który uszkodziłem zastąpie tym http://www.strefahobby.pl/product-pol-1 ... ujaca.html czy może lepiej kupić całą głowicę jak tą http://www.helikoptery-rc.pl/product_in ... cts_id=654 i czy by pasowało to do mojego heli ?

Jakieś spostrzeżenia i sugestie mile widziane... i nie krzyczeć na mnie bo dopiero zaczynam kumać co z czym się je :)
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 8 sty 2011, o 18:20

mediax pisze:I teraz zestaw pytań :
1. Czy bebechy z mojego heli pasują do tego http://www.helikoptery-rc.pl/product_in ... cts_id=628 i czy warto to kupić ten kit na wymianę ? Bo wydaje mi się że jest jakościowo lepszy od mojego i ma metalowe elementy.
2. Czy element który uszkodziłem zastąpie tym http://www.strefahobby.pl/product-pol-1 ... ujaca.html czy może lepiej kupić całą głowicę jak tą http://www.helikoptery-rc.pl/product_in ... cts_id=654 i czy by pasowało to do mojego heli ?

Jakieś spostrzeżenia i sugestie mile widziane... i nie krzyczeć na mnie bo dopiero zaczynam kumać co z czym się je :)
Z góry dzięki.

Troche zaczeles od d..py strony. Kupiles tego falcona i w koszty wszedles, ale trudno sam popelnilem podobne bledy. Po pierwsze ten kit jest ok. Powinny bebechy pasowac. To ze ma metalowe elementy nie znaczy, ze lepiej. Wieksze szkody przy krecie (drozsze). Glowica do ktorej podales linka moze i by pasowala do Twojego falcona, ale nie wiadomo czy wal glowny ma taka sama dlugosc. Generalnie najpewniej kupic ten kit za 399zl i przekladac. Ma on jedna zalete, jest duzo czesci do CX450. Nie wiem jak z falconem, bo go nie znam.
Pozdrawiam, Karol

Wróć do „Brudnopis”