Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Bartoszko
Stały bywalec...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Bartoszko » 5 paź 2010, o 10:21

Koledzy - dopóki zdrowie pozwoli - będę latał.. Więc możecie czuć się zaproszeni przez cały czas. Oczywiście Gmeracz ma rację.. troszkę spękałem na starość :oops: Ale nie przed glebą a przed popełnieniem zakupu sprzętu.. Ale coraz częściej stoję przed dylematem - kupić, nie kupić.. Moja żona coraz bardziej skłania się do przeszkolenia na paralotnię.. Wykonała ponad 500 skoków i wreszcie zmądrzała :twisted:
Awatar użytkownika
Max S
Domownik forum...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Max S » 7 paź 2010, o 19:27

W mojej opini ceny w tej tabeli sa nie realne dla testu robilem poszukiwania main shaft do 600esp i najlepsza cene jaka znalazlem to $9 US i to bez przesylki a cena w tej tabeli to $4.5 (oczywiescie mowie o orginalnych czesciach)
Maciek

TDR, T-Rex 800, 600-12s, 500
Flasher 500, CopterX 450, HK450, Kalt SB30
Futaba 12ZH, 10CH
tomek68
Domownik forum...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: tomek68 » 7 paź 2010, o 19:34

No ale w zestawie są 2 -a przy krecie leci jeden
Heli pilots live in a world full of vibration
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: edek » 7 paź 2010, o 20:14

A tu takie cos

Obrazek
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
Max S
Domownik forum...

Postautor: Max S » 8 paź 2010, o 08:44

Max S pisze:W mojej opini ceny w tej tabeli sa nie realne dla testu robilem poszukiwania main shaft do 600esp i najlepsza cene jaka znalazlem to $9 US i to bez przesylki a cena w tej tabeli to $4.5 (oczywiescie mowie o orginalnych czesciach)

W czesniej wygooglowalem sklep z main shaft do 600 I znalazlem main shaft za $9 nie byla podana ilosc za ta cene ale jak tomek68 zauwazyl sa 2 szt w tej cenie wiec sprawdzilem w align I zgadza sie w paczce sa 2 main shafts tak ze ceny z tabelki mniewiecej sie zgadzaja jezeli chodzi o waly do 600
Maciek

Futaba 12ZH, 10CH
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 paź 2010, o 21:41

Czyli wychodzi na to, że Gaui ma kolejny bardzo cenny atrybut - niskie (a tu najniższe) koszty kreta :banana:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
MAGIK
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękowano: 2 razy

Postautor: MAGIK » 25 paź 2010, o 09:33

...taki sobie filmik z może ostatnich słonecznych, jesiennych i w miarę ciepłych dni. Cholera mnie bierze jak pomyśle ile znowu trzeba będzie czekać zanim pogoda będzie sprzyjała spotkaniom. Dolina...

Może zima nie będzie taka zła jak zapowiadają i trafią się cieplejsze dni, tak żeby na śniegu polatać...może.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 25 paź 2010, o 12:51

Miło cię widzieć u nas, Magiku :banana:
Widzę że Wiecznie Nie Mający Czasu Luke teraz będzie go miał jeszcze mniej :rotfl:
Klub Rejdźów qrcze... Fajnie latają te maszynki.
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
AndMax
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 6 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AndMax » 2 lis 2010, o 19:09

Witam Kolegów

Mam dość ciekawy temat, raczej nie związany z Naszym modelarstwem, choć w moim przypadku bardzo pomocnym. Zacznijmy od początku (to istotne)…
Mam 39 lat, modelarstwem zajmuję się od 15lat. Z zawodu jestem programistą.

Dwa dni temu mój Ojciec (70 lat) zadzwonił do mnie i oznajmił, że jego samochód ( Volkswagen Fox-benzyna) nie działa !!!. Auto ma przejechane 20 000 km i nie działa!!!… taki tekst usłyszałem przez telefon. Wsiadłem w samochód i pojechałem do Ojca. W trakcie jazdy myślę, może elektronika!, może paliwo!. Jeżeli to elektronika to barak iskry na świecach lub martwa pompa… Po oględzinach samochodu i całkowitego braku reakcji z jego strony… zadaję pytanie!!!! . Gdzie i kiedy został tankowany samochód?? … Odpowiedź, dzisiaj na stacji Orlen, dolałem 12 litrów. Wsiadamy w mój samochód i jedziemy do stacji Orlen. Na miejscu pytam skąd lałeś paliwo… stąd!!!!!. Czyli wlałeś do benzyniaka ropę ( na 35 litrów benzyny, dolał 12 litrów ropy !!!!). Wracamy do Fox,a, po drodze myślę, jeżeli została dolana (ciężka) ropa, to trzeba ją zlać. I tu problem, z wlewu paliwa raczej nie ściągnę całości ( a całość to 50 litrów). Zgodnie z tradycją modelarską ( musi być gdzieś pompa!). Pompę znajduję pod tylnim siedzeniem ( nad zbiornikiem). W silniku wyciągam i przedłużam (rurkę doprowadzającą paliwo do wtrysków) do 60 litrowego zbiornika na zewnątrz. I tu pierwszy problem… pompa działa dopiero w przypadku rozruchu silnika (rozrusznik). Myślę, że jeżeli tak będę ściągał paliwo to rozwalę albo rozrusznik, albo akumulator. Sprawdzam gniazdo na zbiornik (woltomierz) i określam jego zasilanie ( plus i minus ). Wyciągam połówkę pakietu z T-rex’a600, czyli 3S4500 i zasilam pompę w zbiorniku paliwa. Całe paliwo 50 litrów zlewam do zbiornika w około 10 minut. (rozładowanie pakietu 3S to ok. 5%, „ładowarka Robbe Infinity3” ). Do opróżnionego zbiornika dolewam 2 liry czystej benzyny i przepłukuję układ. Odpalam samochód, jednak mimo czystej benzyny… nie odpala!. Myślę, może brak iskry ?!. Wykręcam świece i sprawdzam… Omomierz wskazuje duży opór, a podczas testów (kapturek na świecę i masa, „czyli minus”) brak iskry. Myślę… jeżeli paliwo jest już dobre, zacznę od (wypalenia świec) mogły się zalać. Wkładam świece pod palnik kuchenki gazowej (domowej) i wygrzewam je przez 10 minut. Po wygrzaniu świec, wkręcam je do silnika. Odpalam i…. działa!!!. Silnik za pierwszym razem zaskoczył i zaczął działać!!!.
Zastosowałem w tym przypadku trzy podstawowe reguły modelarskie (silniki spalinowe).
1. Zasilanie paliwa (w tym przypadku, wtryski)… Dobrze, że były czyste.
2. Układ zapłonu (świeca)
3. Układ podawania powierza (filtr)
4. I podstawa, prawo Murphy’ego, co dało mi możliwość złożenia tego to kupy!!! :banana: .
Pozdrawiam Andrzej
tomek68
Domownik forum...

Postautor: tomek68 » 2 lis 2010, o 19:18

Dziwne troszkę zawsze byłem pewien ze nie mozna w nowszych modelach samochodów nalać ropy do benzyny. Przecież średnica wlewki ropy nie wchodzi do wlewu benzyniaka ?. Tak czy inaczej pakiety od reksia dają radę.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 2 lis 2010, o 22:03

tomek68 pisze:Dziwne troszkę zawsze byłem pewien ze nie mozna w nowszych modelach samochodów nalać ropy do benzyny. Przecież średnica wlewki ropy nie wchodzi do wlewu benzyniaka ?. Tak czy inaczej pakiety od reksia dają radę.

średnica wlewki benzyny nie pasuje do diesel'a, przynajmniej tak jest w moim mondeo, za czorta nawet z kanistra nie nalejesz :D
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
tomek68
Domownik forum...

Postautor: tomek68 » 2 lis 2010, o 22:19

AdamskY pisze:

średnica wlewki benzyny nie pasuje do diesel'a, przynajmniej tak jest w moim mondeo, za czorta nawet z kanistra nie nalejesz :D

A tutaj to się nie zgodzę w bagażniku masz redukcję (taka czarna). Wciskasz to do fordowskiego wynalazku) i lejesz co tam chcesz nawet nitro :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 7 lis 2010, o 20:20

tomek68 pisze:
AdamskY pisze:

A tutaj to się nie zgodzę w bagażniku masz redukcję (taka czarna). Wciskasz to do fordowskiego wynalazku) i lejesz co tam chcesz nawet nitro :rotfl: :rotfl: :rotfl:

niestety w DE tego wynalazku nie dają, jak ci się paliwo skończy to ADAC i holowanie do najbliższej stacji paliw :lol:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
AndMax
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 6 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AndMax » 7 lis 2010, o 22:06

Koledzy. Nie wiem jak Ojciec wlał paliwo ON do swojego samochodu :idea: . Ale po synowskiej reprymendzie na pewno drugi raz tego nie zrobi... To jest pewne :mrgreen: . Jednak swoją drogą zastanawiam się, czemu inni znani mi fachowcy z serwisu, określali to zdarzenie jako bardzo kosztowne :dk:. Nie jestem fachowcem w dziedzinie samochodów. Jedyne moje doświadczenie i logiczne myślenie to zasługa mojego Hobby. Pozostaje tylko mały problem... co zrobić z 50 litrami paliwa :roll: .
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 lis 2010, o 02:18

No jak to co? Nie robiłeś w piaskownicy wulkanów z saletry?
Taka ilość zbędnej wachy to idealny sposób na małą rozpierduchę za miastem :rotfl: :wow2: :thumb: :nw:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 9 lis 2010, o 01:10

zdecydowanie wybierz się za miasto i odwiedź Sławka. W podzięce za dobry pomysł zatankuj mu do pełna :lol:

W duże mrozy dodaje się benzyne do ON więc może panowie ze stacji odkupili by od Ciebie te 50l
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 18 gru 2010, o 22:00

Nie - filmu ani zdjęć nie będzie choć może byłoby ciekawie bo i przygody były ... :)
Na pierwszy ogień poszedł SM - jeden lot bez problemów choć słychać było że pakiety opierają się reglowi. Niemniej dotrwały do końca czwartej minuty.
Lądowanko, zapinam nową parę, włączam idę na pada i rozkręcam... spoolup idzie podnoszę gada a tu kicha... obroty spadają i helik wraca na ziemie - trzy próby każda taka sama. Niestety pakiety 20C które w lecie radzą sobie bez problemu w zimie zastrajkowały - napięcie spada do 3.7V i regiel odcina (jest nastawiony dość wysoko jak widać).
No to SMek poszedł do bagażnika a na śnieg wystawiłem T600N. Po dłuższej próbie uruchomienia (: (nie sprawdziłem gdzie stoi trymer) w końcu odpaliłem. Fru tu, fru tam, lądowanko do kontroli temperatury i znów w powietrze, backflip OOOOO!!!! :wow2: zgasł! Dlaczego?! Przecież było paliwo....
Było owszem - tylko wężyk ssaka pękł na króćcu wlotowym do zbiornika i spadł a jak się skończyło paliwo w rezerwowym to i zgasł... na szczęście autosek choć niski i na niskich obrotach ale bez konsekwencji...
I tak zakończył się sobotni wypad na zmrożone (-8) lotnisko...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 18 gru 2010, o 22:07

albo Inz. Ramotny ma DUŻO pieniędzy na części zamienne do helików albo DUŻO szczęścia i powinien zagrać w Lotto :)
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 18 gru 2010, o 22:08

Inż Ramotny czeka na -15 żeby prowadzić dalsze testy polowe :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Max S
Domownik forum...

Postautor: Max S » 20 gru 2010, o 12:42

W Polsce jest zima bo ma byc zima a tu w Australi mamy lato od 1 grodnia czyli prawie 3 tygodnie a tu nagle zrobila nam sie zima :wow2:

zdjecie jest z robione w czoraj w polowie drogi pomiedzy Sydney i Melbourne

Tak ze nie narzekajcie ze niemozecie latac w zimie bo tu teraz nawet nie mozna latac w lecie :cry:

Obrazek
Maciek

Futaba 12ZH, 10CH

Wróć do „Brudnopis”