Kącik śmiechowy

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 2 gru 2021, o 17:36

A to inna sprawa, że w bajerancką trójkątną wannę z hydromasażami pierdołami też dałem się wpierdolić raz i blać nigdy więcej. Zajmuje to pół łazienki, wody idzie w członek męski i nazad jak się człowiek chce wykąpać i ostatecznie bierze prysznic. Tak jakbym nie miał wanny.
Obstawiam, że to samo dotyczy wanny wolnostojącej.
Na szczęście wraz z żoną :D chcieliśmy NORMALNĄ wanne. Najnormalniejszą w świecie, gdzie po pierwsze nie będzie jakichś dziwnych ustrojstew wystających po bokach, które służą jedynie i wyłącznie temu, żeby przeszkadzały w założeniu sobie wzajemnie nóg na biodra jak się kąpie w dwie osoby, po drugie jest prosta, nie za duża... No kurde - wszystko co się wpisuje w definicję NORMALNA.
I taką mamy.
A na niej jest kabina... naczy się taka rozsuwana szyba i gitara gra - zwykle myjemy się prysznicami.
A żeście mnie wczoraj nakręcili, przypomniałem sobie opowieść terapeuty to dziś rano strzeliłem sobie kąpiel z bąbelkami i było tak samo zaje**scie jak zawsze.
_buja_w_oblokach
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 642 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 gru 2021, o 17:42

Czyli co, grochówa była wczoraj?
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 99 razy

Postautor: kudzu » 2 gru 2021, o 18:11

aikus pisze:A na niej jest kabina... naczy się taka rozsuwana szyba

No i też tak właśnie mam - duży, rozsuwany, szklany parawan, który z kamienia można szorować do zayełania! :wall2:

mwx pisze:Czyli co, grochówa była wczoraj?

:vhappy:
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 gru 2021, o 18:28

kudzu pisze:No i też tak właśnie mam - duży, rozsuwany, szklany parawan, który z kamienia można szorować do zayełania! :wall2:

A tak tak tak samo jak każdą kabinę prysznicową Ale powiem ci co zrobić żeby tego nie było problemu: zostawiasz sobie pod kabiną gumową obciągaczke do szyb i po każdym prysznicu obciągasz szyby:)
Zajmuje ci to kilka sekund a osad z Kamienia nie powstaje.
Tylko trzeba se nawyk wyrobic...
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 2 gru 2021, o 21:19

Jakoś nie przemawia do mnie takie obciąganie…
Adam
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 2 gru 2021, o 23:37

Każdy obciąga tak jak lubi ;)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 gru 2021, o 00:39

Albo opcja dla leniuszkow - zmiękczacz do wody
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 3 gru 2021, o 06:23

mwx pisze:Albo opcja dla leniuszkow - zmiękczacz do wody

Testowałem takie przykręcane do baterii - żadnej różnicy w osadzaniu kamienia nie zauważyłem. Niestety na duże kubełki z wymiennymi wkładami w szachcie hydraulicznym nie mam miejsca.
Adam
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 gru 2021, o 09:14

Ja mam kubełek, ale kombinuję gdzie go przenieść bo dupę zawraca swoim rozmiarem w pralni/kotłowni ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 3 gru 2021, o 12:48

.... nakładka nic nie daje.
Kubełek coś robi z dupą.
To ja jednak wolę obciąganie...
Awatar użytkownika
Helifun
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Helifun » 10 gru 2021, o 04:47

Z dedykacją dla od czapy przykładów oraz dla domorosłych pulmologów :vhappy: :hammer: :vhappy: :readit:

Koronawirusy potrzebują zaledwie trzech dni, aby namnożyć się w drogach oddechowych w ilościach wystarczających do spowodowania fatalnego samopoczucia ich ofiary. Przeciętnie takie przeziębienie trwa około tygodnia, kilka dni krócej niż typowa infekcja rinowirusowa, co z nawiązką rekompensuje większa niż w przypadku rinowirusów ilość wydzieliny zatykającej nos. Koronawirusy z zadziwiającą skutecznością potrafią powtórnie zaatakować tych samych gospodarzy, co stanowi jedną z przyczyn, dla których wszelkie marzenia o szczepionce pozostają w sferze utopii.
https://naszgarbow.pl/co-pisal-prof-leo ... oraz-1980/
Awatar użytkownika
Helifun
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Helifun » 10 gru 2021, o 04:49

https://assistant.gloria.tv/FxK6pqhk7Zi ... ormat=webp

I powiemy im, że brak objawów, to jeden z objawów :rotfl: :vhappy: :dance: :lol: :banana:
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 10 gru 2021, o 06:34

mwx pisze:Ja mam kubełek, ale kombinuję gdzie go przenieść bo dupę zawraca swoim rozmiarem w pralni/kotłowni ;)

Ciekawe, na jak długo wystarczy Ci cierpliwości? Naoglądałem się dość filtrów, w których zaniechano wymiany wkładów albo z braku czasu, albo po prostu z przyczyn finansowych. Przypuszczam, że raz na kwartał trzeba w to zainwestować, jeśli nie częściej.

Ale tak szczerze, to mnie „kubełek” kojarzy się tylko i wyłącznie z… nie, nie z KFC, a z filtrem Eheima, który kiedyś miałem dla akwarium 20 litrowego

Aha, i napisałem tego posta, żeby przysłonić trolowe poty, które wylazły na wierzch i trochę śmierdzą.
Adam
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: redb » 10 gru 2021, o 09:41

No właśnie właśnie ... też miałem kubełek ale Aquaela

Swoją drogą to ciekawe jaki jest koszt wymiany wkładu zmiękczacza i jak często to się robi ... no i przede wszystkim, czy pozwala to oszczędzić czasu i pieniędzy na walce z kamieniem na bateriach, prysznicu, umywalkach itd. Słyszałem, że ma to też przełożenie na oszczędność detergentów przy praniu/zmywaniu... tylko pytanie czy to tylko teoria, czy faktycznie tak jest? ;)
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP vel. trup | Dron homemade | XL 380 | XL 700
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 gru 2021, o 10:59

Chodzi przede wszystkim o wygodę. Moje baterie nie mają funkcji auto-mycia niezależnie od tego jak dobry środek im kupię i postawię obok.
Poza tym denerwują mnie rysy i odbarwienia na chromie, które powstają w wyniku mycia ich kwasami rozpuszczającymi kamień.

Moje kobiety podczas zabiegów ablucyjnych olewają absolutnie wszystko. W tej chacie zabawa środkami żrącymi należy do moich zadań. Zwyczajnie dość mam łap i płuc popalonych kwasem.

W moim przypadku do excela trzeba by wrzucić wymianę baterii i kabin prysznicowych raz na jakiś czas, więc te filterki czy paredziesiąt kg soli rocznie to pikuś.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 gru 2021, o 16:32

@Kudzu, @Redb - właśnie!
Kubełek to jest coś co must have w akwarystyce, a nie tam gdzie indziej i choć w pierwszym odruchu trochę się skrzywiłem na myśl o kubełku do akwa 20L to jednak po przemyśleniu stwierdzam, że właśnie dla małego zbiornika kubełek jest bardziej potrzebny niż dla dużego.
Przykładowo w takim jak moje akwa 300L, podejrzewam, że mógłbym całą filtrację zabrać i przez jakiś czas to by się spokojnie bujało (abstrahując, że w zamkniętych nieczynnych kubełkach mogłoby się zrobić szambo i pewnie by się zrobiło, ale to inny temat).
W mniejszym zbiorniku, właśnie takim np. 20L bufor ... WSZYSTKIEGO, chemii, biologii, ergo podłoża, wody, bakterii nitryfikacyjnych jest dużo mniejszy, dużo mniejszego błędu trzeba (np. przy jednorazowym przekarmieniu, albo w przypadku niezauważonej na czas śmierci jakiegoś mieszkańca) żeby cała równowagę zachwiać.
Jakiś 5L kubełek z ceramiką i węglem w środku - to jest to.
Przepływ zdławiony do 1/5, żeby pralki w środku nie robić i gitarka gra!!

I dziękuje za współpracę w zakopywaniu trolowego gówna.
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 10 gru 2021, o 17:28

20 litrowy baniak jest mega niestabilny i bardzo trzeba się napocić, żeby jakoś to żyło, zwłaszcza gdy mieszkańcami są jeden bojownik i shrimpsy Ale niestety za czasów studenckich miejsca na większy nie miałem, a teraz żona nie chce. Ale córka się napaliła, więc jest szansa. Dlatego fajnie mieć kolegów akwarystów na forum helikowym
Adam
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 11 gru 2021, o 07:45

mwx pisze:Poza tym denerwują mnie rysy i odbarwienia na chromie, które powstają w wyniku mycia ich kwasami rozpuszczającymi kamień.

Moje kobiety podczas zabiegów ablucyjnych olewają absolutnie wszystko. W tej chacie zabawa środkami żrącymi należy do moich zadań. Zwyczajnie dość mam łap i płuc popalonych kwasem.

A czego używasz? Ja kiedyś kupowałem w budowlanym chyba jakiś atlas, ale średnie wrażenie na mnie zrobił.

I sorry - skoro taka tradycja. Nie mogłem wyedytować poprzedniego postu.
Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 gru 2021, o 14:42