Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 1 cze 2021, o 12:44

Artu pisze:Nie linkował bym czegoś zawirusowanego :hammer:

Ja nie mówię nic o wirusach.
Weź no sam kliknij w tego linka ale z prywatnego okna.
Tak to wygląda u mnie (MIMO że adblock jakieś 26 syfów zablokował). Jest to JEDNA WIELKA REKLAMA.

Przechwytywanie.JPG

I te cztery pionowe paski reklam tak sobie się radośnie relaksacyjnie przewijają.... jeden w górę, drugi w dół, trzeci w górę, czwarty w dół.
Odruch wymiotny mam tak gdzieś po sekundzie od zrenderowania strony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 642 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 cze 2021, o 12:51

18650 mają realnie maksymalnie nieco ponad 3000mAh i to te nie-wysokoprądowe, zakładając rozładowanie niezbyt dużym prądem.

Takie chińskie 9999900000mAh mają po 200-1500mAh, bo są wygrzebanymi ze śmietnika ogniwami obkurczonymi w nowe koszulki.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 cze 2021, o 13:00

Więcej!
Zważ je - wyjdzie, że ... kuźwa jakieś dziwnie lekkie są...
A potem weź noża i rozetnij...
Serio! Zrób to. Tylko się nie pokalecz. Wybuchu nie będzie.

Wtedy dopiero wyjdzie.... szydło z worka.
A raczej malutki superkondensatorek, z wydmuszki po lionku.
:D:D
Działa?
Działa!
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 cze 2021, o 13:04

O, albo coś takiego:

Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 1 cze 2021, o 17:56

No a w tym konkretnym przypadku mamy "fakt fantastyczny" :lol:
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 1 cze 2021, o 21:26

Aikus lekkie są tylko te badziewne, które nie mają dosypanego piasku
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 cze 2021, o 21:59

A blać tak!!! Racja!! racja racja... No...
żwmorde... :/
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 cze 2021, o 22:01

Wracając do pojemności: jak się bawiłem w recycling (sztuka dla sztuki tak naprawdę) ogniw 18650 z zepsutych baterii od lapków, to takim najtypowszym wynikiem sprawnego ogniwa było 2800.
Najczęściej cała bateria była padnięta z powodu jednej wyzerowanej celi (jednego ogniwa).
W starych bateriach zdarzały się ogniwa o pojemności 1900.
Mniejszymi raczej nie zawracałem sobie już głowy.
Zdaje się, że trzy takie ogniwa z tamtych czasów nadal mam w latarce... i ciągle działają.
;)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 cze 2021, o 00:06

W rozpakietowywaniu nie ma nic złego. Cykl życia współczesnej elektroniki jest tak krótki że spora część ogniw nie zdąży się nawet dobrze "dotrzeć" zanim wylądują na śmietniku. Jest oczywiście sporo oszołomów którzy trzymają lapki non-stop pod zasilaniem nabite na 100% - z tych akusów nic nie będzie.

Mój kumpel zbudował z takich ogniw rower który dosłownie urywa dupę (napęd rozerwał ramę i düpa wyjechała przodem). Pożyczałem mu nawet ładowarki do testowania tych dziesiątek 18650 które tam zapakował.
Jest sporo firm które się tym zajmują i sprzedają ogniwa o przetestowanej pojemności. My mamy tę przewagę że bez problemu możemy sobie potwierdzić prawdziwość tych twierdzeń więc to jest idealna metodą na pozyskanie sprawnych markowych ogniw za ułamek ceny nowych.

Jako aspirujący ekopojeb jestem za każdą inicjatywą która choć trochę spowalnia totalne zasyfienie planety, więc sam z takich korzystam i generalnie polecam.

Nie użyłbym ich jedynie do żadnej wysokopradowej aplikacji - te z narzędzi czy deskorolek będą zbyt zajechane żeby był sens je ratować.
Jak mi padło ogniwo we wkrętarce to odżałowałem 25PLN i kupiłem nowe ;)
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 195 razy

Postautor: Jazz » 2 cze 2021, o 06:18

Sluzbowe lapki czesto sa uzywane przez wiekszosc czasu jako stacjonarne podłączone do stacji dokujacych, bo w czescie firm sa uzywane glownie tak i ewentualnie od czasu do czasu tylko mobilnie.
Sam tak uzywam - nawet w domu, i nie widze powodu aby rozpinac laptop od stacji w ktora mam podlaczone 2 monitory i perfyferia.
Dla mnie idiotą jest ktos kto bedzie w takim przypadku odlaczal laptop od stacji dokujacej tylko po to aby lapac cykle na baterii, i nikt sie. W cos takiego nie bawi .
Gowno mnie obchodzi ze to przyspiesza degradacje baterii, priorytety sa inne, a jak ktos ma pozytek z odzysku to super.
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały bywalec...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lukasz » 2 cze 2021, o 08:08

90% czasu moje laptopy spedzaja wpiete w zasilacz i laduja pod stolem podlaczone do monitorow i usb rozdzielaczy. Praktycznie dekady tak ich uzywam i nie zauwazylem zadnej degradacji baterii. W Thinkpadzie i Dellach mozna sobie sciagnac firmowy soft ktory na pradzie zacznie dopiero ladowac od podanego procentu zaladowania baterii - kiedys mialem zainstalowany ale nie bylo roznicy.
--
Oxy 2, Devil 420, Specter 700, Spektrum DX8e, EVPEAK CD3, ISDT T8 MAX, >>> RC photos <<<
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 cze 2021, o 08:13

Ja nie mówię, że w tym jest coś złego - nie nie, skądże znowu. U mnie była to sztuka dla sztuki bo ostatecznie tych ogniw nie wykorzystałem - miałem z nich robić zasilanie do roweru elektrycznego ale ostatecznie ...
... ostatecznie kupiłem nowe pakiety 6s18Ah i na nich jeździłem aż połamałem rower, a potem kupiłem po prostu rower elektryczny...
... więc u mnie odzyskiwanie ogniw było sztuką dla sztuki, ale ogniwa nie poszły na zmarnowanie - dostał je jeden kumpel co też lubi dłubać i się bawić i bardzo chciał je mieć.
Zrobił sobie z nich solarne oświetlenie na ogródek. Chyba mu to działa do tej pory.

Teraz odnośnie sposobu użytkowania: wszystkie moje lapki są używane dokładnie w taki sposób, że co do zasady są podłączone do prądu. Kiedyś nasłuchałem się trochę takich opinii jak pisze MWX, że trzymanie baterii cały czas na prądzie skraca jej żywotność i starałem się wyjmować baterię jak była naładowana powyżej 80% a pracowałem na prądzie.
Niby nie wielki problem, ale przez kilka lat pracy w ten sposób, jak to teraz wspominam, był to masakryczny zawrót dupy.
A czy zauważyłem jakąś poprawę trwałości w tej wyjmowanej baterii?
Jeśli tak, to pomijalną i na pewno nie wartą zachodu.

Na pewno, ponad wszelką wątpliwość, ilość cykli, nawet niepełnych ładowania i rozładowywania ma większy wpływ na degradację ogniw niż ich trzymanie non-stop naładowanych na full.

Więc ja w pojęciu MWXa jestem oszołomem.
Dla mnie lapek jak nie jest na prądzie to jest jakiś wybrakowany.
Na pewno procek jest słabszy bo próbuje oszczędzać energię.
Na pewno co chwila się usypia i nawet jak wydłużę mu czas to uśpi się w najgorszym możliwym momencie (np. wtedy kiedy mam obie ręce zajęte a czytam coś z ekranu).
No i na pewno, ale to już na 100% bateria rozładuje się dokładnie kilka minut ZANIM skończę to co mam zrobić.

Dla mnie oszołomami są Ci którzy cały dzień popierdalają z laptopami i komórkami w których mają 3% baterii.
Lekko nierozważni i cokolwiek irytujący są Ci, którzy nie podłączają telefonu na noc do ładowarki (bo przecież mają jeszcze 60%). Dlaczego? Bo ja czasem potrzebuję do nich zadzwonić... a tu echo - bo telefon się rozładował.

Tak, że tak to wygląda z mojej strony.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 cze 2021, o 08:29

Od wielu już lat lapki mają specjalny tryb przystosowany do pracy na biurku, taki w którym ładują się do 70-80% i na tym poprzestają.
Potem jak gdzieś jedziesz i jednak potrzebujesz żeby komp mobilny był mobilny to ładujesz na 100% i pracuje cały dzień a nie zdycha po godzinie przez zajechaną baterię.
Nie ma tu żadnego zawracania dupy, wszystko dzieje się samo.
Kiedyś woziłem w trasę zapasową baterię i nerwowo szukałem gniazdek, teraz nie mam dodatkowej wymiennej baterii i zazwyczaj nie zabieram nawet ładowarki więc mam teorię że nie wymyślono tej funkcji tak całkiem dla jaj.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 cze 2021, o 10:49

Oczywiście, całkiem dla jaj to na pewno nie i jeśli ta funkcja JEST to jak najbardziej należy i trzeba z niej korzystać.
Ale ta funkcja to bonus najnowszych dzisiejszych czasów i nie każdy lapek ją ma. A robienie tego ręcznie jeśli nie ma - JEST zawrotem dupy.
To jest raz.

Dwa: kiedyś fabrycznie nowe lapki wytrzymywały godzinkę, no półtorej na baterii. Do tego były grubymi ciężkimi cegłami.
Dziś 4 godziny to standard, wypasione biznesowe lapki dociągają do 6 w trybie prezentacji, do tego są malutkie, płasciutkie, leciutkie.
Postęp Panie Maciuś. Postęp.
M.in. w kierunku energooszczędności.
Postęp.

To jest w głownej mierze to, czemu zawdzięczasz nie zawracanie sobie głowy dodatkowymi bateriami i szukaniem gniazdek.
Tak gdzieś w 90%.

A funkcja ładowania do 80%... to taki dodatkowy ficzer, którego wymyślenie i oprogramowanie kosztowało relatywnie nie wiele, więc został zrobiony.
Dobrze jak jest, a jak nie ma, to członek męski z tym.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 2 cze 2021, o 10:56

Ja chyba tez jestem BE, bo lapek zawsze podłączony - nigdy nie wiem kiedy bedę musiał gdzieś z nim pójść i chce być pewien że będzie naładowany do pełna.
A jak bateria padnie szybciej? Hmm... poprosze o nową... Zycie.
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 53 razy

Postautor: oki188 » 2 cze 2021, o 10:57

aikus pisze:Oczywiście, całkiem dla jaj to na pewno nie i jeśli ta funkcja JEST to jak najbardziej należy i trzeba z niej korzystać.
Ale ta funkcja to bonus najnowszych dzisiejszych czasów i nie każdy lapek ją ma. A robienie tego ręcznie jeśli nie ma - JEST zawrotem dupy.
To jest raz.

6 Lat temu już dawali ta funkcje do laptopów Lenovo (przykład na moim)
Lenovo.jpg

I proszę bardzo po 6 latach poziom zużycia akumulatora 0%.
Lenovo2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-Rex TB40 BEASTX Plus-Pro // T-Rex 550X BEASTX Plus-Pro // T-Rex 700X BEASTX Ultra-Pro // Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 2 cze 2021, o 18:57

Już od dawna nie ma pakietów 18650 w laptopach Lenovo. Co gorsza, pozostawiając taki laptop na mrozie, nawet na 3 godziny oba akumulatory są zazwyczaj do wyrzucenia. A wymiana dwóch w takim L14 albo T480/T490 i 1TPLN w plecy.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 cze 2021, o 21:48

@Oki: No i...?
@Artz: No i...?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum