OMPHOBBY M2

Czyli po prostu Ompy...
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...
Podziękował: 93 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Clad » 23 wrz 2020, o 16:46

aikus pisze:Nie przekonałeś mnie.[/size]
Zrobił to mój prywatny znajomy, wybitny specjalista z dziedziny ekonomii, jeden z tych, których uważam za mądrzejszych od siebie (nie tylko w dziedzinie ekonomii).

No widzisz... swojego znajomego, jak sam napisałeś uważasz za mądrzejszego od siebie, czyli wychodzi na to, że nawet jak nie masz racji to brniesz w swoje przekonania (nie zawsze słuszne), traktując innych jak idiotów. Szczerze mam to gdzieś.

aikus pisze:Bo tak się składa, że przy całej swojej gównoburzowatości ta dyskusja jednak mocno mnie zaangażowała emocjonalnie i zwróciłem się do niego pokazując mu ją.

Serio? A ja myślałem że Ci się nudzi tak jak mi. Dodając do tego gorszy dzień, podświadomie szukając zaczepki. Nic osobistego.

aikus pisze:Potem przekonał mnie jednym celnym argumentem pokazując mi słabe punkty mojego rozumowania (których nota bene, Ty nie wyłapałeś do tej pory)

Gdybym zaangażował się emocjonalnie tak jak Ty, to może bym wyłapał. A może nawet wyłapałem, tylko o tym nie napisałem. Tu po raz kolejny chcesz pokazać swoją wyższość, albo przynajmniej swojego znajomego. Starałem się w miarę uściślić to co miałem do przekazania, żeby Mirek nie musiał iść po kolejnego browara zarywając nockę ;)
Alzrc x360, T-rex 550E, T-rex 600E, Aurora 9X
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1781 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 23 wrz 2020, o 21:20

@Kubacki, @Piotrek, @Majki:

^^eh? :shock: hmm ... siebie przede wszystkim.
No weźcie, potraktowaliście go poważnie?
No bo nie do końca taki był, ale gdyby nawet... to co ja takiego napisałem...
Naprawdę tak myślę...
O sobie w stosunku do niego na pewno i nie jest to fałszywa skromność.
A On - wielkim człowiekiem jest i tyle, choć de facto też skromnym.

Tak to już jest, że ludzie się dzielą na wartościowych, mega wartościowych, przeciętnych... i w drugą stronę oczywiście na pasożytów, szumowiny... i tak dalej.
I oczywiście nie chodzi tu wyłącznie o ich status... naukowy, zawodowy i tak dalej (choć o to też) ale przede wszystkim o to jakimi są ludźmi.

Ja w tej hierarchii też zajmuję jakieś miejsce i nie mam z tym problemu...

hmm hmm
Nie, no ale jeśli się czujecie urażeni, ktokolwiek, to przepraszam.
Serio i szczerze.
Nic więcej zrobić nie mogę.
Post był może i nie potrzebny, tak jak i kilka (naście? już mi się nie chce liczyć) ostatnich postów ale je napisałem i nie cofnąłbym tego nawet gdybym mógł.
What's done is done.
...

@Clad - PLONK - przykro mi.
Chociaż... nie. Wcale nie przykro.
Odetchnąłem właśnie z ulgą.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 246 razy

Postautor: pkali » 23 wrz 2020, o 21:56

Z innego wątku, ale wrzucę i tutaj. Fajne, prawda? :)
Obrazek
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Bi0ly
czyt. Bajlandżaj
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: Bi0ly » 23 wrz 2020, o 22:39

aikus pisze:Było się odezwać. :dk: Zająć stanowisko być moze?
Być może przekonałbyś mnie wcześniej i nie musiałbym zawracać dupy człowiekowi, który... Tak generalnie to jest człowiekiem takiego pokroju, że wszyscy moglibyśmy ewentualnie co najwyżej pastować buty.
Za opłatą.
Z naszej strony.
I pod warunkiem, że by się łaskawie zgodził udzielić nam tego zaszczytu.

Aikus, to podaj konto do chłopa , adres żebym wiedział gdzie te buty wypastować, tylko powiedz co to kurła był za argument :lol:
XL 380\Oxy4 Max\Goblin 550\XL 550\Goblin 700 Black Thunder\Protos 700X- iX12

Pozdrawiam bi0ly :}
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 wrz 2020, o 22:47

pkali pisze:Z innego wątku, ale wrzucę i tutaj. Fajne, prawda? :)

ZAJEBISTE!
Co to? Gdzie macierzysty wątek?
Aż się prosi o zrobienie makiety Apacha...

Bi0ly pisze:Aikus, to podaj konto do chłopa , adres żebym wiedział gdzie te buty wypastować, tylko powiedz co to kurła był za argument :lol:

Walniesz kiedyś znowu browara ze mną, to Ci załatwię pastowanie za free, co Ty na to?
:juppi:

Ekhem:
Argument tak naprawdę już napisałem, choć może trochę zawoalowany.
Jak ktoś naprawdę serio chce wiedzieć to piszcie na PW - obiecuję odpisać na każdą wiadomość.
Nie chcę tu już wracać do tego żenującego tematu... wstydzę się i w ogóle... Ech... no miazga.
No ale co zrobię... Nic nie zrobię. Nie da się odnapisać tego co się napisało...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 wrz 2020, o 23:00

... więc... Wracając chociaż mniej więcej do meritum: zajebiste, pkali, zaiste zajebiste, ale weź to popsuj...
_olaboga _olaboga
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 24 wrz 2020, o 07:16

pkali pisze:Z innego wątku, ale wrzucę i tutaj. Fajne, prawda? :)
Obrazek
Ciekawe gdzie umieścili serwo?
Statecznik pionowy jest dość gruby by go schować właśnie w nim. Ale czy masa i silnika i serwa nie jest zbyt duża na ogonie?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: kwiatek » 24 wrz 2020, o 07:19

Na moje nie ma tam serwa sterowanie jest elektromagnesem jeśli dobrze kminie (ale mogę się mylić)
Gaui x7 T-Rex 470 l taranis x lite pro
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 284 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 24 wrz 2020, o 07:46

tez mi sie tak wydaje, chcialbym zobaczyc konstrukcyjne detale tego helika :) podoba mi sie
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 24 wrz 2020, o 08:20

kwiatek pisze:Na moje nie ma tam serwa sterowanie jest elektromagnesem jeśli dobrze kminie (ale mogę się mylić)
Jeśli tak, chce to zobaczyć w realu :)
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 24 wrz 2020, o 09:03

No to jeśli ktoś kombinował jak zrobić makietę z uniesionym "łogonkiem" to ma o co najmniej jedną przekładnię mniej, oczywiście nie dotyczy to tych z męskim napędem chyba, że taka hybrydę ktoś zechce mieć tylko po co.
Szczerze mówiąc rozmyślałem jak tego, no, Sokoła ugryźć i ogon trochę mnie powstrzymywał. Teraz cóż....

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 24 wrz 2020, o 10:16

Wracając do m2, rzucam filmik. Dzisiaj trochę wiało, wg prognozy 9km/h, porywy do 16.
Starałem się latać wolno odciążając ogon, nie przesadzć ze skokiem. No i nie puszczał, a na pewno nie w sposób, który uniemożliwiłby zrobienia manewrów, które lepiej lub gorzej potrafię. Wg mnie chłopaki ewidentnie coś mają skopane.

http://youtu.be/WhC8NCYke_I

Dla porównania wrzuciłem łopaty od ompa do oxy. Muszę przyznać, że oksiak jest bardziej symetryczny, m2 jednak trochę inaczej reaguje z prawym i lewym rudderem.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 wrz 2020, o 11:02

Ja tu widzę dwie rzeczy do zrobienia:
1. udostępnić sobie na wzajem modele do testów. można przesłać, ale niestety trzeba by to zrobić najlepiej razem z aparaturami na ich bieżących ustawieniach, żeby uniknąć wszelkich innych niepotrzebnych rozkmin - więc najlepiej jednak w czasie spotkania na lotnisku.
2. to już moja wyłącznie sprawa - koniecznie, ale to koniecznie muszę się kiedyś tym cudem przelecieć i w sumie to zaczynam żałować, że tyle okazji już przepuściłem...
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 24 wrz 2020, o 16:32

Właśnie złożyłem mojego po krecie, robię testy, próbuje trymować i jest jeszcze gorzej. Na trymie przy delikatnych pompkach potrafi obrócić się kilka razy dookoła, a bez trymera maksymalnie o 180st i stop. Kurde, mam dziwne przypuszczenia, że FBL źle widzi zakresy drążków i ich środkowy punkt przez co głupieje.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 24 wrz 2020, o 18:15

Zdejmij łopaty i śmigiełko z ogona. Przy stojącym heliku i rudderze na 0 silniczek ogonowy nie powinien się kręcić, przy delikatnym ruchu drążka powinien zacząć startować. Maksimum (choć tylko w jedną stronę) wyczaisz kiedy przy max wychyleniu drążka i zwiększaniu zakresu w nadajniku silniczek przestanie zwiększać obroty. Jeśli 0 helika będzie się pokrywało ze środkowym położeniem drążka to max wychylenia będą symetryczne.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 24 wrz 2020, o 18:31

A fbl nie nadpisuje czasem neutrum przy każdym logowaniu?
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 24 wrz 2020, o 18:48

A tego nie wiem. Ze spektrumem fbl w m2 współpracuje w zakesie -100, 100 D\R, kiedy w brainie chyba pełen zakresie zawiera się pomiędzy -127, a 127. U mnie sprawa jest prosta, bo są w sieci instrukcje, które podają jaki zakres ustawić.
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 24 wrz 2020, o 18:55

Dziwna sytuacja. Ustawiłem sobie krzywą gazu na idlu 2 (85-85-90-85-85) i ogon ani nie drgnie, nie potrafiłem żadnym manewrem doprowadzić do puszczenia ogona, jednak na Idlu 1 (65-65-70-65-65) ogon potrafi się odchylić o jakieś 45 stopni co i tak jest przepaścią z tym co było wcześniej.
Na IDLU 2 mogę stwierdzić, że w końcu helik lata tak jak należy, ale dlaczego taka krzywa? dziwne

Dziwniejsze jednak jest to, że kolega Tomek dał również taką samą krzywą jak ja i on po 30 sekundach musiał awaryjnie lądować, bo nie dało się opanować helika, ogon kompletnie wariował. Dlaczego?
Przecież mamy te same heliki, te same FBLy to dlaczego u mnie podniesienie krzywej w środkowym położeniu dało znakomity efekt, a u Tomka helik stracił kompletnie "opcje latania"?
Wina nadajników niby?

Z resztą nie ważne, dzisiaj złożyłem OMPa po krecie i dzisiaj znowu go rozwaliłem. Do wymiany oba okucia, dwie połówki ramy, wał, belka, statecznik, mocowanie ogona i pewnie coś jeszcze wyjdzie. Koszty większe, niż 360tki, a nie będę jeździł po świecie i szukał wysokich krzaków, żeby po krecie otrzepać i latać dalej.
Robię sobie przerwę do końca sezonu. Mam już trochę dość tych kretów i problemów :P Może w nowym sezonie wymienię radio na FrSky to może OMP zacznie normalnie latać od strzała... Do zobaczenia :) Wpadnę kiedyś z ciekawości zobaczyć jak rozwijał się temat OMPa w dłuższej perspektywie.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 24 wrz 2020, o 20:27

Kac krecik się pojawił. Minie szybciej.

Ten model ma governor. Odpłaszczając krzywa gazu go oglupiasz
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 284 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 24 wrz 2020, o 20:59

No takie fochy po kretach weryfikuja czy jestes chory na HELIOZE ;) Ja juz nie raz strzelalem na polu focha po krecie a pozna noca jescze tego samego dnia zaczynalem robic sekcje zwlok i liste rzeczy do wymiany

Wróć do „Ohio Model Planes”