Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2016, o 22:02

Ok. Czaje :)
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 22:17

Witam,
też nie wiem w czym tkwi problem. Podejrzewam że w sile prądu sygnałowego jaki wypuszcza z siebie odbiornik KDS.
Jak pisałem wcześniej zmierzyłem prąd jaki wysyła IKON na pinie sygnałowym do serwa ogonowego które ustawia po podłączeniu zasilania, serwo ustawia się bardzo szybko, tak jak powinno być, okazuje się że napiecie jest wyższe jak te które podaje na sygnale odbiornik KDS. Przyłożenie tego sygnału z IKONA do dowolnego serwa powoduje jego szybkie wychylenie, natomiast serwa sterowane z IKONA które otrzymują sygnał z odbiornika KDS chodzą jak żółwie ...
Poza tym, KDS 7, to chyba trochę za niska półka, żeby powiesić na tym Algina 600N.
Więc chcę dwie piecznie na jednym ogniu, kupić aparaturę i zakończyć męczarnię związaną z konfiguracją KDS & IKON.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2016, o 22:26

Nie bardzo czaje co to za prądy mierzyłeś na pinach ;) Tak czy siak odbiornik i Ikon robią z serwami co innego, nie bardzo to się da wprost porównać. Przypuszczałbym raczej że Twój setup Ikona ma ustawiony wysoki gain na poziomowanie albo masz nieskalibrowaną aparaturę w odpowiedniej zakładce
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 3 lut 2016, o 22:29

No to fakt jak chodzą jak żółwie to do helika nie bardzo :) ale mam znajomego który lata na apce kds i jest zadowolony . Zresztą co tu dużo mówić te aparatury to prawie wszystko to samo zasada taka sama wszystko klepane w chinach różnią się wyglądem i ewentualnie ilością funkcji :D
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 22:36

A możesz mi dać kontakt do tego kolegi co lata na aparaturze KDS ?

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 22:37

A jeżeli chodzi o odbiornik KDS i IKON, nie ma w odbiorniku KDS takich wyjść, jakie opisane są w IKONIE, które to mam do niego podłączyć.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 22:40

O tu opisałem o co mi z tymi prądami chodziło ...

Niestety, chyba ta aparatura KDS jest winna.
Musiałem ograniczyć do niej zasilanie do 6V.
Sprawdziłem, na pinie sygnałowym daje prąd od 0,16V do 0,22V, a Ikon do jedynego serwa ogonowego które prostuje daje prąd 0,38V,
każde inne serwo w Ikonie do którego podam na kabel sterujący takie napięcie powoduje wychylenie tegoż serwa do maximum.
Z odbiornika KDS działa tylko serwo gazu, które omija IKONA, a po podłączeniu do niego innego dowolnego serwa, reaguje ale tylko w skrajnym wychyleniu gazu, zero jedynkowo albo max albo nic, czyli podejrzewam ze reaguje tylko na najwyższy prąd sygnałowy jaki może z siebie wydusić KDS. Poza tym w programie IKONA w zakładce aparatura, widzi ją, ale wychylenia maksymalne i minimalne dają ledwo 48%, a nie 100, dlatego podejrzewam że prąd sterujący jest za słaby.
Z odbiornikiem raczej jest wszystko OK, bo po podpięciu starego Helika KDS 450, wszystko elegancko działa, każde serwo reaguje prawidłowo.

Zwariowałem czy jeszcze nie @
Jak przynudzam, dajcie znać !!!

Chyba przyjdzie mi poszukać kasy na Spectrum albo inne cudo.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 lut 2016, o 22:46

Niestety to kompletnie nie tak. Serwa nie są sterowane prądowo czy nawet napięciowo tylko PWM'em. Tego nie zmierzysz miernikiem. A prąd na pinie sygnałowym (ani napiecie) nie mają tu nic do rzeczy.

Podeślij ekran konfiguracji na PC
1. aparatury
2. serw w trybie advanced

Inaczej nie dasz sobie rady również z konfiguracją Spektrum czy jakiejkolwiek aparatury.

Nie wierzę, ze z tym KDS'em jest coś nie tak, raczej masz to wszystko nie poustawiane.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 3 lut 2016, o 22:51

Latałem spaliną z apką KDS a potem bardzo krótko z Brainem przed przesiadką na DX8, helik najpierw Raptor 50 potem 600N chociaż to nie ma nic do rzeczy. Nie było najmniejszego problemu, to nie tu leży przyczyna
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 3 lut 2016, o 22:57

wojtekr pisze:Niestety to kompletnie nie tak. Serwa nie są sterowane prądowo czy nawet napięciowo tylko PWM'em. Tego nie zmierzysz miernikiem. A prąd na pinie sygnałowym (ani napiecie) nie mają tu nic do rzeczy.

Podeślij ekran konfiguracji na PC
1. aparatury
2. serw w trybie advanced

Inaczej nie dasz sobie rady również z konfiguracją Spektrum czy jakiejkolwiek aparatury.

Nie wierzę, ze z tym KDS'em jest coś nie tak, raczej masz to wszystko nie poustawiane.

Racja
właśnie skończyłem ustawiac kolejnego Braina
i zadam Ci NEO jedno zasadnicze pytanie
czy skalibrowałeś sygnał (poprzez travel adjustment) ze swojej aparatury tak żeby na monitorze w Brainie na poszczególnych kanałach mieć 100% przy maksymalnie wychylonych dragach????
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 23:05

Właśnie do tego dochodzę, jak ustawić wychylenia na 100%.
Udało mi się to jak na razie nie na wszystkich kanałach, na niektórych mam już 100%, ale to nie spowodowało że serwa na tym kanale przyspieszyły ...

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 3 lut 2016, o 23:20

Ja też miałem w zeszłym roku jakąś tanią hisky za 200 zł i miałem to w 450 tce wszystko super chodziło bez żadnego problemu . Dziwne te objawy o których piszesz...
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 23:26

Zrobię w weekend film i wsadzę na YT.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 4 lut 2016, o 18:21

Wydzieliłem rozważania o częstotliwościach aparatur z wątku giełdowego- rozważania wzięły się z ogłoszenia na allegro podlinkowanego przez kolegę Leszekm dotyczącego starszego modelu aparatury Futaba z nadajnikami 35 i 2.4

w

Myślę , że jak kupować nawet na początek to nie dziadostwo . Można kupić w dobrych pieniądzach dobry sprzęt tylko trzeba poszukać nie kupuj jakiejś chińszczyzny bo wydasz tylko pieniądze zabawa ci się spodoba i będziesz chciał zmienić i tak na coś lepszego. Jak kupisz lepszy sprzęt ewentualnie potem łatwiej sprzedasz :) Tu masz linka dobra aparatura w dobrych pieniądzach http://allegro.pl/aparatura-futaba-c9ch ... 79233.html

taki sprzęt może ci służyć lata

pozdrawiam
Leszek
Pozdrawiam
Leszek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 4 lut 2016, o 23:45

Nie wiem jak apartura ale opis to taki bełkot, że nie wiadomo czy to jest 2.4 czy 35MHz. Od tego raczej z daleka :masakra:
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 5 lut 2016, o 00:07

Widac, że w ofercie są 3 moduły TX Futaba: 35MHz, 72MHz oraz Assan 2,4GHz
Myślę, że w tej cenie, to średnia oferta za "używkę" w niewiadomym stanie. No chyba, że odbiór osobisty :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 5 lut 2016, o 09:34

Stara prawda, jak potrzebujesz sprzętu dobrego i taniego to kup dwa: jeden dobry a drugi tani. Dwa w jednym nigdy nie będzie ani dobre ani tanie. Jeśli Kolega ma ochotę na RC latające optuję za sprzętem markowym, jakieś 8 kanałów , nowym lub z pewnego źródła. To zawsze w końcowym rozrachunku procentuje a i łatwiej sprzedać.
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 5 lut 2016, o 11:57

Witam,
zamykam ten wątek.
Dziękuję wszystkim za rady i informacje.
Kupiłem nową Aurore 9X.

:):):)
Pozdr
Neo
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 5 lut 2016, o 18:29

Jest to futaba cap9 35mhz opis może jaki taki ale ogólnie te aparatury to bardzo dobry sprzęt jak się kupi oczywiście z pewnego źródła jak wszystko. Myślę , że na pewno lepszy taki sprzęt niż jakieś wynalazki jakie pojawiają się na rynku . Jak chcesz kupić sprzęt na poziomie to patrz za futabą , multiplexem, graupnerem , japońską sanvą ewentualnie spektrum. Te aparatury są sprawdzone przez lata . Jeśli chodzi o 2,4 ghz są różne opinie . Ogólnie gama odbiorników dodatkowych satelit i i tak pojawiają się problemy z zasięgiem natomiast 35mhz pewny zasięg chodź wiadomo w grupie trzeba pilnować kanałów :) Także te 2,4 ghz to wcale nie takie cudo. Bardzo dużo modelarzy przechodzi z 2,4 z powrotem na 35mhz :)
Pozdrawiam
Leszek
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 5 lut 2016, o 18:34

Gdzie jest te bardzo dużo modelarzy? Przynajmniej tam gdzie bywam nie ujawnił się jeszcze ani jeden :)
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”