Polowanie na kreta - video i foto relacje z własnych kretobić

Panie Reżyserze, ja Pana we wszystkich filmach widziałam!
benji
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: benji » 26 maja 2015, o 12:00

niebochod pisze:A kojarzysz ile ważył na 6s Twój goblin bez pakietu
[...]

bez pakiety
Obrazek

niebochod pisze:[...]
i na jakich obrotach latał?
[...]

Idle 1 - 2300; Idle 2 - 2500 rpm.

niebochod pisze:[...]
Jak się tak przegrzewał to myślałeś nad redukcją obrotów/przełożenia?

Goblin 570 w sztokowym kicie nie ma napinacza paska ogonowego (jest jako tuning) ... i jak latasz na 2300 i niżej (lub jak chwilowo zdusisz wirnik do tych obrotów) ... to przy ostrzejszych manewrach ogon słabnie i puszcza (napinacz nic tu nie pomoże), a przy okazji pasek zaczyna walić o belkę (to by załatwił napinacz).
Sprawy nie rozwiązuje mocniejsze napięcie paska napędu ogona, ponieważ jak naciągniesz pasek wystarczająco mocno, żeby nie klekotał to łożyska w skrzynce ogonowej zaczynają się grzać i siadają. Nawet od razu słychać, że głośniej pracują.

Obniżenie obciążenia napędu po przez zastosowanie mniejszego piniona na silniku obniża prądy/temperaturę.
Ćwiczyłem różne motory (od 880 do 1250kV) i różne piniony (od 21 do 25T) i różne regle YEP 120 LV, YEP 150LV, HW150, ale tak jak mówiłem ... poniżej 2300 to latanie G570 traci sens. Spada dynamika (odejście na kątach), ogon słabizna, dźwięk ryczącego bolidu F1 zmienia się w klekotanie trabanta ;)

Nie po to kupuję Gobliny ;)

Kenobi36 pisze:Nie wiem jak moż4na spaść z powodu odciecia? YGE YEP Sunrise ograniczają moc.
Ustawiasz regulatory aby całkowicie się wyłączały przy spadku napiecia czy co?

Chociaż raz napisałeś prawdę ;)
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 26 maja 2015, o 12:45

Odnośnie wagi, to widzę, że to co podaje więc manual:
- Weight including standard electronics: 2400g (excluding batteries).

niewiele ma wspólnego z rzeczywistością nawet dla setupu 6S :(

Tak się podpytuje bo myślę o czymś w miejsce dziadka rexa 550, ale właśnie warunkiem jest 6S i 5000mAh (następny rodzaj pakietów nie wchodzi w rachubę).
Rex na tych pakietach daje radę jak dla mnie, z tym że waga to 2,37 kg.
A na łopatach 550mm jakieś próby robiłeś?
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 26 maja 2015, o 13:26

niebochod pisze:Odnośnie wagi, to widzę, że to co podaje więc manual:
- Weight including standard electronics: 2400g (excluding batteries).

niewiele ma wspólnego z rzeczywistością nawet dla setupu 6S :(
[...]

Jak byś założył lekki setup, np. serwa DS610 + DS650, lekki słabiutki motorek do 300g, mały regiel z wbudowanym lekki bec-em ... to pewnie zbliżył byś się do tej wagi. Ale taki setup w Goblinie ... to szkoda czasu ... i modelu

Tak przy okazji, bo napisałeś, że "nawet dla setupu 6S" ?
Waga modelu bez pakietów, dla obu setup-ów u mnie jest podobna ... (nawet po zmianie regla i silnika) niewiele się zmieniła.
Za to z pakietami to na 12S jest ponad 200g cięższy ... ALE ZUPEŁNIE TEGO NIE CZUĆ :juppi:

niebochod pisze:Tak się podpytuje bo myślę o czymś w miejsce dziadka rexa 550, ale właśnie warunkiem jest 6S i 5000mAh (następny rodzaj pakietów nie wchodzi w rachubę).
Rex na tych pakietach daje radę jak dla mnie, z tym że waga to 2,37 kg.
A na łopatach 550mm jakieś próby robiłeś?

Jesteś w tej szczęśliwej sytuacji, że najpierw myślisz, a potem kupujesz. :roll:
Ja po mimo, że Kenobi zwracał mi uwagę, że na 6S to może być problem z reglem i pakietami ... to ja ulatniałęm na dzień dobry Goblina 570, jako strech do 620 :masakra:
Ale po oblocie błyskawicznie zrozumiałem jak po 2 minutowym ospałym locie ... regiel pikał po wylądowaniu sygnalizując spadki napięcia na pakiecie poniżej 3,2V :hammer:
Więc natychmiast Goblin skurczył się do sztokowych 570.

Twoje oczekiwania wagowe w setupie na 6S dla łopat 550+ to spełni pewnie tylko Mikado Logo 500SE, czy 600.
Moje Logo na łopatach 600 i z pakietem 6S 5000mAh (ok.840g) od 700-ty waży RTF 3,2 kg.

Ale niestety zachowanie w powietrzu i dźwięk w porównaniu z Goblinem 570 ... nie ma porównania. Wezmę do Bąkowa jednego i drugiego to sam sprawdzisz :piwo:

Doskonale rozumiem opory przed kolejną wielkością pakietu (znowu kilka tysiaków) i sam z tym walczyłem. Ale po lotach G570, na 12S od razu domówiłem 3 kolejne zestawy.
Ostatecznie, zestaw pakietów z HK EU do G570 na jeden lot ... masz:
- na 12S za ok. 70$ (Turnigy 6S 3000mAh 40C - dwa pakiety)
- analogiczny pakiet na 6S 5000 to musi mieć z 60C ... a on też kosztuje też 69$ (Turnigy Heavy Duty Series 5000mAh 6S 60C) ... a na nim Goblin tak nie poleci i ten pakiet długo nie pociągnie latem.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 26 maja 2015, o 15:15

benji pisze:
Kenobi36 pisze:Nie wiem jak moż4na spaść z powodu odciecia? YGE YEP Sunrise ograniczają moc.
Ustawiasz regulatory aby całkowicie się wyłączały przy spadku napiecia czy co?

Chociaż raz napisałeś prawdę ;)

Zawsze piszę prawdę. Nigdy nie kłamię. Oczywiście wszystko w ramach mojej wiedzy i doświadczenia. Mam też świadomość że się mogę czasami mylić więc na forum można ze mną podyskutować.
Natomiast mam wrażenie że ostatnio ciągle uderzasz do moich rad i wiedzy, zarówno na forum i prywatnie. A je nie wiem o co Ci chodzi? Może napisz to otwarcie.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 26 maja 2015, o 15:19

benji pisze:Jesteś w tej szczęśliwej sytuacji, że najpierw myślisz, a potem kupujesz. :roll:
Ja po mimo, że Kenobi zwracał mi uwagę, że na 6S to może być problem z reglem i pakietami ... to ja ulatniałęm na dzień dobry Goblina 570, jako strech do 620 :masakra:
Ale po oblocie błyskawicznie zrozumiałem jak po 2 minutowym ospałym locie ... regiel pikał po wylądowaniu sygnalizując spadki napięcia na pakiecie poniżej 3,2V :hammer:
Więc natychmiast Goblin skurczył się do sztokowych 570.

600ta i 6S to już dawno temu słyszałem, że to raczej niezbyt dobry pomysł :)
550mm daje radę. 570mm niestety z tego co piszesz też już nie daje.
Ech.. mogli by zrobić normalną 550tkę..

benji pisze:Twoje oczekiwania wagowe w setupie na 6S dla łopat 550+ to spełni pewnie tylko Mikado Logo 500SE, czy 600.
Moje Logo na łopatach 600 i z pakietem 6S 5000mAh (ok.840g) od 700-ty waży RTF 3,2 kg.

No tak, ale to się musi mi jeszcze podobać i części w kraju fajnie jakby miało, bo potem snapik trzeba wymienić za 2$ i za przesyłka 10x tyle się płaci ;)

benji pisze:Ale niestety zachowanie w powietrzu i dźwięk w porównaniu z Goblinem 570 ... nie ma porównania.

Goblin to Goblin - to ja wiem :)

benji pisze:Wezmę do Bąkowa jednego i drugiego to sam sprawdzisz :piwo:

:piwo:
Chętnie pomacam jednego i drugiego :)

benji pisze:Doskonale rozumiem opory przed kolejną wielkością pakietu (znowu kilka tysiaków) i sam z tym walczyłem. Ale po lotach G570, na 12S od razu domówiłem 3 kolejne zestawy...

To już nie chodzi tylko o dodatkowe zakupy, ale:
- jak mam bawić się z ładowaniem, podpinaniem 12S to już wolę mieć z tego konkretną przyjemność i wybieram 700te, 550tka ma być poręczna i szybka w ładowaniu i podpinaniu,
- nie lubię mieć tylko jednego helika na zestaw pakietów, bo potem jak się coś "popsuje" to pakiety leżą bezczynnie, a tak 550tka dzieli pakiety z 700tą bez problemowo. Nie raz już mi się zdarzało po uszkodzeniu jednego wylatywać pakiety drugim :)
- nie latam aż tak często klasą 550-570, na ogół to 360mm i 700mm lata najwięcej, więc kolejne pakiety by za dużo leżały w stosunku do liczby lotów - szkoda pakietów.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 26 maja 2015, o 16:10

niebochod pisze:600ta i 6S to już dawno temu słyszałem, że to raczej niezbyt dobry pomysł :)
550mm daje radę. 570mm niestety z tego co piszesz też już nie daje.
Ech.. mogli by zrobić normalną 550tkę..

Mogliby.
Ale wszystko się rozchodzi o wagę.
Latałem X5 na łopatach 600 i też dawało radę na tamtym etapie nauki. A obawiam się że T-Rex 550 który jest dosyć ciężki przy agresywnym locie będzie bardziej męczył pakiety niż moje byłe X5 na 600mm.
G570 należy traktować jak T-Rexa ESP 600, podobna masa, ciut krótsze łopaty ale model zachęca do ostrzejszego latania więc dla pakietów 6s5000 może być gorzej niże ESP 600 :-)
Jak ktoś lata sportowo to G570 na 6s może być świetnym śmigłowcem ale przy 3D pakiety będą obrywać.
Dlatego ja poszedłem w rozciągniętego G500 do 550 i wydaje mi się że model na łopatach 550 o wadze 3KG to max na co można sobie pozwolić aby ostro latać na jednym pakiecie 6s5000.
Z resztą Daniel obserwował mojego G550 i zrobił dokładnie to samo, przesiadając się z X5 na Goblina 500 :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 26 maja 2015, o 20:57

MacGyverek pisze:A która wersję? 4.01 czy coś z nightly?

Szczerze to nie wiem w tej chwili. Prawdopodobnie ostatnia stabilna.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 27 maja 2015, o 16:06

No i znowu Kenobi nie miałeś racji :mrgreen:

Wyśmiałeś ten silnik i napisałeś, że parametry się nie trzymają kupy. A silnik miał power i fajnie latał ...
... latał by dalej gdyby żółci na kołowrotkach nie zawalili sprawy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak serio domyślam się Krzysiek, że miałeś na myśli ogólnie pojętą jakość tego motorka, która jak widać na załączonym obrazku ... NIE POWALA :hammer:
Więc chcąc nie chcąc zwracam Ci Krzysiek honor :nw: ... ale tylko w tym przypadku :twisted:
Na szczęście autos się udał i oprócz smrodu z silnika wszystko wydaje się działać normalnie (regiel/pakiety/serw/BEC)

Warto też zwrócić uwagę, że żółci wpakowali w ten motor przyzwoite łożyska. Niestety jak widać to nie wystarczyło ;)

Obrazek

Teraz pytanie do Kolegów obeznanych w silnikach, uzwojeniach i zwarciach.
Proszę zerknijcie na poniższe zdjęcie. Upalony przewód miał pętle w górę (jeszcze wyższą niż dwa pozostałe) i na 1000% miał kilka mm do krawędzi ramy i płyty silnika.
To co spowodowało że przewód się opuścił i robiąc zwarcie upalił w tym miejscu przewodu ? (to chyba uratowało regiel YGE)

Obrazek
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 27 maja 2015, o 17:42

Tak Być mogło ! chociaż obstawiałbym zwykłe odcięcie przy przeciążeniu
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 27 maja 2015, o 19:37

MASA pisze:Tak Być mogło ! chociaż obstawiałbym zwykłe odcięcie przy przeciążeniu

chociaż po krótkiej analizie i zwróceniu przez kolegę uwagi na manuala
to źle to obstawiam

może kabel strzelił bo jak się rozleciało uzwojenie i druty zrobiły zwarcie miedzy dwoma "fazami" uzwojenia i poleciał dwa razy taki prąd
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 28 maja 2015, o 23:14

Umarł silnik ... niech żyje silnik ;)

Dziś dotarł do mnie zamówiony KDE.
http://www.kdedirect.com/products/kde550xf-565-g3

Tak to wygląda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z racji, że czekam na docelowy regiel CC 120A HV Edge, to nie skracałem przewodów od silnika ... więc wygląda to w tej chwili mocno prowizorycznie :oops:

Obrazek

Przy okazji, żeby nie walczyć z budą i mieć porządek z przewodami, zwłaszcza zależało mi na unieruchomieniu przewodu od regla który zasila zewnętrznego BEC-a CC20 A PRO ... to zrobiłem sobie takie mocowanko:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak przyjdzie docelowy regiel to zobaczę, może uda mi się też drugą wtyczkę od regla zamocować.

No i odbył się chrzest bojowy. Z racji, że regiel po przejściach ... silnik też nowy (niewiadomy) ... to latanie na bezpiecznej odległości ... więc i niezbyt wiele widać.
Ale wprawne oko i ucho coś tam wypatrzy/wysłucha ;)

Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bartekgazior » 30 maja 2015, o 17:52

aikus pisze:Mi kiedys Raptor ruszal na ziemi serwami w czasie kiedy latalem jakims samolotem, a komus innemu samolot usilowal wystartowac w bagazniku samochodu i smiglem troche rozpierduchy narobil. Wlasnie przy Taranisie i linku FrSky.

Hmm, czy to znaczy, że się zakłócają czy po prostu działały wszystkie zbindowane odbiorniki? Właśnie myślałem nad kupnem modułu FrSky do Turnigy 9X...
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 30 maja 2015, o 18:43

Po prostu działają wszystkie zbindowane adbiorniki.
Moduł frsky nie będzie miał model match choćby dlatego że aparatura mu nie powie który model jest wybrany.
Ale bym sie specjalnie nie przejmował tym ze nie ma model match. W końcu 75% osob jakoś sobie z tym radzi :-).
A rozpierduchy w bagazniku rzadko się zdarzają :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 maja 2015, o 21:18

Jesteście pewni?

Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 30 maja 2015, o 21:39

Taranis a moduł nadawczy frsky to zupełnie inna bajka. Taranis ma a uniowersalny moduł nadawczy nie.
Poza tym model match w taranisie jest chyba obsługiwany tylko przez najnowszą serię odbiorników więc jak ktoś ma stare i zmieni apke na taranisa to niestety figa z makiem.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 cze 2015, o 20:13

ja jednak nie będę bo nie mam czym latać :(
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 6 cze 2015, o 20:19

Co odstawiles?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 6 cze 2015, o 20:49

wojtekr pisze:ja jednak nie będę bo nie mam czym latać :(

Powinienes se kombata kupic na takie czarne chwile...
Co to jest zebys nie mogl polatac jak kazdy przyzwoity czlowiek...
Moze naladuje pakiety i przywioze Ci mojego kombata to se polatasz??
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 6 cze 2015, o 20:53

A może chcesz kupić v977 ode mnie? ;)
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 195 razy