Akurat FC130 ustawia się bardzo łatwo

Podobnie do BeastX'a

Lecisz z instrukcją i jest luz. No prawie luz bo jak się ma cyfrowe corony to jest zonk

W AR636 jest jeszcze łatwiej bo w zasadzie wszystko jest i mozna ustawić bez instrukcji poza opcją sterowania z aparatury poprzez telemetrię.
Na szczęście Spektrum wydał serię filmów i po wklikaniu w googla wyskoczył ten potrzebny.
Ogólnie w telemetry na którejś pozycji trzeba wybrać AS3X, wtedy poajawia się dodatkowe menu na liście czyli AS3X Gains i tam trzeba ustawić na którym kanale przełączamy FlightMody w AR636 (czyli musi być wybrany ten sam kanał w AR636, w konfiguracji kanałów w apce musi być przypisany przełącznik do tego kanału oraz w menu AS3X Gains w aparaturze też musi być wybrany ten sam kanał). W menu AS3X Gains też ustawiamy czym chcemy korygować czułość poszczególnych FlightModów, potkiem czy trymerem.
I ostateczne w AR636 trzeba poprzełączać te parametry na które chcemy mieć wpływ z Apki, z ABSolute na RELative.
Wtedy pojawiły się schody, gdyby nie wadliwy soft pewnie też poszło by bez problemu.
Bo ja sobie ustawiłem w AR636 wyłaczoną stablizację we FlightMode1 a na apce mi się wyłaczała w FM3,
I człowiek rzeźbi, skoro przez telemetrię to może to próby włączenia i wyłaczenia kanału sterującego - bah przestało działać
No to rewers na kanale - jest dobrze - flight mody się zgadzają ale trymy zaczęły działać odwrotnie i jeszcze w skrajnych pozycjach nagle zamiast np 50% czułości pojawiało się 0%
Poza tym stwierdzenie że jest to sterowanie telemetrią jest całkowicie błędny. Okazuje się wszystko steruje się za pomocą kanału który przełącza FM.
I tak FM1 ma zakres 55..145%, FM2 -45..45 a FM3 -145..-55 czyli spokojnie można by zrealizować sterownie z dowolnej apki spektrum poprzez włączenie mixów. Telemetria jest jedynie używana do odczytu aktualnych wartości jakie są ustawione.
Ja tu piszę o samym AR636 natomiast chyba możliwości sterowania czułością i trybami lotów dotyczy wszystkich nowych modeli samolotów, quadów i helikopterów ze integrowaną płytką sterującą AS3X które są lub pojawią się w przyszłości.