Polowanie na kreta - video i foto relacje z własnych kretobić

Panie Reżyserze, ja Pana we wszystkich filmach widziałam!
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 5 maja 2015, o 17:53

Czego się nie robi dla sławy i pieniędzy.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 5 maja 2015, o 20:14

Chyba dla kilku zdjęć smartfonem i kilku lajkow na YouTube ;-)

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 6 maja 2015, o 03:13

Xeo pisze:Chyba dla kilku zdjęć smartfonem i kilku lajkow na YouTube ;-)

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Tylko zdjęć. Bez lajków.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
benji
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: benji » 6 maja 2015, o 16:40

To był drugi lot po zmianie regla. Na razie na krzywych. Z racji, że przydychał na wolniejszych obrotach w pierwszym idlu ... to jak słychać zapiąłem drugiego ... na którym dało się już latać :)

Tu zapis z "czarnej skrzynki" feralnego lotu. Widoczność nie powala, ale za to ... słychać ;)

[youtu_be]http://youtu.be/zeSEtpXQz1Y[/youtu_be]

Powodem tego całego zamieszania było to, że ostatnio po ponad 300 lotach (fakt, że zimą i wczesną wiosną - chłodno), kretowałem bo silnik zamilkł w podobnej figurze jak dziś. Wtedy miałem regiel HobbyWing 150 opto na 6S, ale niestety przy krecie uszkodził się mechanicznie (złamał) i nie mogłem dojść przyczyny odcięcia. Wtedy avionika działał do końca ... ale miejsca nie było :(

Więc plan był taki. Zmieniłem regiel, na taki z loggerem i chciałem stopniowo zwiększać obciążenie i sprawdzić jakie to są prądy.
Regiel to AeroStar Advance 150A ESC Opto
W zależności od odczytów, ewentualnie zakupić większy ESC, jak się okaże, że prądy przy spokojnym lataniu są powyżej 150A.
... i z niego właśnie logi (jeśli tak to można nazwać :masakra: )

Obrazek

Panowie prośba do znawców lutowania. Rozlutowało się w locie ? Czy ja to zjeb%^&em ?
Po braku jakiś "kolorów", podtopień stawiam na fuszerę w lutowaniu.
To co widać na złączu balansera to ziemia. Zresztą latałem bez kabiny, więc złącze balansera się majtało swobodnie i raczej nie dotykało EC5.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pytam, bo jeśli widać, że było źle przylutowane ... to poprawię ... i w górę. Jeśli prądy poszły tak duże, że rozlutowało ... to mam problem/wydatki. Wcześniej helik zrobił ponad 300 lotów na tych pakietach tylko na innym reglu (w/w HW150).

Nigdy mi się to nie zdarzyło. Od klasy 500, wszędzie mam EC5 ... i na 12S ... i z dodatkowymi przewodami do BEC-ów.
Przyznaję się, że tym razem odizolowałem bardzo blisko, aby po włożeniu w EC5 nie trzeba było zakładać termokurczki ... no i może kolejny błąd, że przewód od BEC-a podwinąłem za główny w goldzie (zawsze robiłem obok). :masakra:
Teraz też tak coś kojarzę, że jak lutowałem minusa ... to jego włąśnie trochę dłużej "podgotowałem" (lutuję palnikiem).

Proszę o sugestie.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 6 maja 2015, o 16:47

Po mojemu to są zabielone smarki a nie lutowanie, cyna weszła między żyłki a na goldzie ledwo maźnięte na powierzchni. Myślę że po samoczynnym wylutowaniu dobrego złącza powinny tam być sople cyny i nadtopiony plastik obudowy wtyczki. Dużo mniejsze prądy załatwiły mi nadkruszony XT60
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 6 maja 2015, o 16:49

Wg mojego oka konstruktora elektroniki to za szybko spoiwo się schlodziło i nie zwiazalo z goldem. Gold wyglada jakby w ogóle zalutowany nie był. Jaka masz technikę lutowania i jaka lutownica?
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 6 maja 2015, o 16:58

Artja pisze:Po mojemu to są zabielone smarki a nie lutowanie, cyna weszła między żyłki a na goldzie ledwo maźnięte na powierzchni. Myślę że po samoczynnym wylutowaniu dobrego złącza powinny tam być sople cyny i nadtopiony plastik obudowy wtyczki. Dużo mniejsze prądy załatwiły mi nadkruszony XT60

Nie masz pojęcia jak mnie cieszy to co napisałeś. :banana:

Czyli co .. za mało cyny ?
Tak jak pisałem wyżej... chciałem mieć eleganckie czyściutkie złącze, bez wypływającego "menisku" cynowego ;) ... a, że izolacja była krótko przy goldzie to nie miałem kontroli ... to by się zgadzało.

MacGyverek pisze:Wg mojego oka konstruktora elektroniki to za szybko spoiwo się schlodziło i nie zwiazalo z goldem. Gold wyglada jakby w ogóle zalutowany nie był. Jaka masz technikę lutowania i jaka lutownica?

Najpier zwykłą transformatorówką "pasę" cyną z kalafonią przewody, następnie łapię w uchwyt golda i grzeję płomieniem lutownicy gazowej
http://allegro.pl/lutownica-gazowa-roth ... 51568.html

Jak już jest nagrzany to podaję w/w cynę w golda ... i w takie jeziorko wkładam oblutowany wcześniej przewód.
Potem chwilę wszystko podgrzewam i jak widzę, że cyna już "wsiąka" w linkę przewodu ... to daję spokój i czekam do ostygnięcia.
Wkładam zawsze w przeciwstawny konektor i po lutowaniu ciągnę za przewody ... tak niby dla kontroli błędów grubych ;)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 6 maja 2015, o 17:12

Technikę masz ok. Troszkę udziwniasz z tą lutownica gazowa ale ok. Z obserwacji widzę (lutujemy złącza różne w firmie) że nie każde złącze jest z dobrego materiału. Czasami chwyci i niby trzyma a potem pach i po puści. Co wtedy się robi: trzeba miejsce lutowania podrapac/zadrapać troszke tego czegoś co zostalo osadzone w czasie procesu produkcji. Głównie problem jest ze złączami noname. Czasami i takimi dystrybutor nas uszczesliwia. Tu może jest podobnie. Ja polecam użyć lutownicy transformatorowe z odpowiednim grotem i wejść w golda i go drapac podczas rozgrzewania z małą ilością cyny. I pamiętaj.. Pasta twoim przyjacielem i izopropanol to wyczysci.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 6 maja 2015, o 17:23

MacGyverek pisze:Technikę masz ok. Troszkę udziwniasz z tą lutownica gazowa ale ok. Z obserwacji widzę (lutujemy złącza różne w firmie) że nie każde złącze jest z dobrego materiału. Czasami chwyci i niby trzyma a potem pach i po puści. Co wtedy się robi: trzeba miejsce lutowania podrapac/zadrapać troszke tego czegoś co zostalo osadzone w czasie procesu produkcji. Głównie problem jest ze złączami noname. Czasami i takimi dystrybutor nas uszczesliwia. Tu może jest podobnie. Ja polecam użyć lutownicy transformatorowe z odpowiednim grotem i wejść w golda i go drapac podczas rozgrzewania z małą ilością cyny. I pamiętaj.. Pasta twoim przyjacielem i izopropanol to wyczysci.

Czy ta pasta to jest to samo co kalafonia (jeśli nie przekręcam) ?
Czy zamiast tego izopropanolu, może być aceton ? Czy chodzi o odtłuszczenie ?
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 6 maja 2015, o 17:50

Oj, widzę że początek sezonu pod znakiem rozlutowujących się wtyczek w Goblinach.
U mnie tak samo jakiś czas temu w 700, po 50 lotach wylutowało się EC5. Na szczęście awionika była na osobnym pakiecie, więc poszła tylko jedna płoza podwozia. A u Ciebie jakie straty, bo chyba ciapnął bez kontroli.

Pytanie ja też mam, używam takich EC5 pręt i naokoło taka jakby plecionka z paseczków, są też coś niby rurka przecięta na 6 części, które powinny być lepsze? Piszę o części męskiej wtyczki?

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 6 maja 2015, o 17:59

Kalafonia jest twarda i nie polecam. Pasta to kalafonia ale rozpuszczona w roztworze chyba alkoholu. Musisz poszukać sobie pasta na bazie kalafoni. Koszt ok 3 zł i statczy na dlluuuuuuugi czas. Pod wpływem ciepla robi się przezroczysta i płynna. Jak za długo się grzeje to potem brazowa jak kalafonia. Łatwo się zmywa alkoholem, spytytusem. Acetonem też powinno ale nie probowalem.
Aha idealna do matowienia/cynowania kabli.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 6 maja 2015, o 18:03

A jak na moje oko to bym rzekł że przylutowane było dobrze.
Od środka golda jest biało a nie żółto więc cyna zalała całą powierzchnię.

Stawiam na dwie opcje,
To co Artja napisał, albo za mało cyny i za długo podgrzewałeś i została wessana w przewód.
Albo wtyczka jest słaba i się tak nagrzała że się odlutowała.

U mnie gold był luźny (tego jestem pewien) i się wtyczka rozlutowała i wygląda podobnie, a na pewno cyny nie żałuję bo najczęściej mam problem z wyciekającą cyną podczas lutowania i problemy z zalewaniem rowka który blokuje sie w osłonce, po prostu jak się rozlutowała to wychlupnęła.
Obrazek

I napiszę po raz kolejny, do tych cienkich sprężynek nie mam zaufania, wystarczy zobaczyć jak się goldy 4mm przy 50A grzeją, a EC5 5mm ze sprężynkami to jakoś cienko wygląda w konfrontacji z 200A w śmigłowcu.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 6 maja 2015, o 18:39

donia pisze:[...]
U mnie tak samo jakiś czas temu w 700, po 50 lotach wylutowało się EC5. Na szczęście awionika była na osobnym pakiecie, więc poszła tylko jedna płoza podwozia. A u Ciebie jakie straty, bo chyba ciapnął bez kontroli.
[...]

Tak, poleciał bezwładnie ... ale jak widać na filmie, za bardzo się nie obrócił i uderzył o ziemię lekko przechylony w lewo. Ta pozycja, oraz to ,że był swobodny (bez zasilania), oraz rozmiękczona deszczem ziemia, spowodowały, że mi się tym razem upiekło (jednak w przyrodzie musi być równowaga ;) )
Jak podniosę po odbudowie to będę miał pełen obraz, ale na tę chwilę tylko:
- snap okucia łopaty - 1 szt. (wymienię pewnie wszystkie, jeśli mam bo nie sprawdzałem)
- plastikowy orczyk serwa tarczy - 2 szt.
- plastikowa śruba mocująca belkę ogonową - 2 szt.
- przednia goleń podwozia - 1 szt. (wyłamał się nosek z jednej strony) - na szczęście nie przykręcam ich śrubami;

Łopaty, łopaty ... wszystko wygląda na cacy. Zobaczymy przy rozbieraniu.

MacGyverek pisze:Kalafonia jest twarda i nie polecam. Pasta to kalafonia ale rozpuszczona w roztworze chyba alkoholu. Musisz poszukać sobie pasta na bazie kalafoni. Koszt ok 3 zł i statczy na dlluuuuuuugi czas. Pod wpływem ciepla robi się przezroczysta i płynna. Jak za długo się grzeje to potem brazowa jak kalafonia. Łatwo się zmywa alkoholem, spytytusem. Acetonem też powinno ale nie probowalem.
Aha idealna do matowienia/cynowania kabli.

Dziękuję.

Kenobi36 pisze:[...]
To co Artja napisał, albo za mało cyny i za długo podgrzewałeś i została wessana w przewód.
[...]

Też mi na to wygląda. Za mało napasłem przewód, a potem za długo czekałem w jeziorku.

Nic zaryzykuję. Odlutuję wezmę nowe goldy, oblecę je w środku dla zmatowienia papierkiem na bzyczku i zalutuję tym razem z "erupcją"
i tym razem kolbą dekarską 500 Watt.

I napiszę po raz kolejny, do tych cienkich sprężynek nie mam zaufania, wystarczy zobaczyć jak się goldy 4mm przy 50A grzeją, a EC5 5mm ze sprężynkami to jakoś cienko wygląda w konfrontacji z 200A w śmigłowcu.

To co ... jeśli musi być EC5 to lepiej taki "kutasik" ? Bo takie mam też, tylko pamiętam, że one mają jedną wadę. Nie da się ich wcisnąć od tylca przez obudowę po zalutowaniu golda. Trzeba przełożyć przewód przez obudowę/wtyczkę przed zalutowaniem ... zalutować i potem na wstecznym zaparkować golda w obudowie. Niby nic ale trochę inaczej niż zawsze ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 6 maja 2015, o 19:19

Pod warunkiem że przewód przejdzie rzez obudowę.

Te moim zdaniem przeniosą większe prądy bez problem ale jak zwykle jest jakieś ale.
Moje doświadczenia z goldami 6mm doświadczyły mnie i wydaje mi się że bullety chyba szybciej się luzują niż sprężynki. W HXT6mm nie jest to problem bo wtyczkę mam rozciętą przy reglu więc jak w suwam pojedynczo to czuję że jedna np luźno wchodzi i mogę sobie podgiąć.
Niestety tak się stało że podczas prób mocy zadziałąło prawo murphyego i akurat jeden jedyny pakiet z jednym luźnym bylletem trafił na powermetera gdzie wtyczka nie była rozcięta i nie poczułem że jeden bullet jest luźny bo drugi był ciasny i model też spadł.
To samo moze być z EC5, jeśli się bullet jeden poluzuje to może się znowu wylutować.
Więc musisz zdecydować czy EC5 z bananami (sprężynkami) czy z bulletami.
Trafiłem też na opinię że oryginalne EC5 (banany) czyli te z HorizonHobby są bardzo dobre a te chińskie podróbki już nie.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 6 maja 2015, o 22:05

Wisła przyciąga te heliki jak burze. W tym wypadku piaskowe!
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 6 maja 2015, o 22:14

Powinni usunąć ten most. Przecież on przyciąa samych wariatów :rotfl: :rotfl:
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 6 maja 2015, o 23:05

Więc musisz zdecydować czy EC5 z bananami (sprężynkami) czy z bulletami.
[...]

Ok. Dzięki za pomoc.

Ostatecznie zrobiłem po staremu, czyli sprężynki. Przeszlifowałem otwór w goldach papierem ściernym ... i tym razem włożyłem przewody do golda i unieruchomiłem w uchwycie (krokodylkowy pajączek) i dopiero podgrzałem całość i podałem w golda tyle cyny aż się nasycił. Czyli tak jak powinienem zrobić od razu. :plask:

Goblin już odbudowany, po testowym zawisie w biurze - wszystko wygląda cacy - jutro testy ogniowe. Na dzień dobry trochę obniżę tego drugiego idla, a pierwszego lekko podniosę środek gałęzi ... no i będę testował. Ale coś czuję, że bez większego regla się nie obejdzie :cry:

Straty na skutek dzisiejszego kretobicia ilustrują poniższe fotografie. Czyli :banana:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 7 maja 2015, o 07:25

Teraz się przyznać kto rozbił spaline i podpalił most!
Awatar użytkownika
Crazy_fly
Stały bywalec...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Crazy_fly » 10 maja 2015, o 13:35

To był 2012, uciekliśmy pod Siekierkowski z Pałacowej bo padał deszcz. Pamiętam ten lot.....najgorsze uczucie jakiego doświadczyłem w całej przygodzie z RC. Miałem odruch żeby podejść do modelu i ocenić straty.... i ta świadomość że nie ma czego oglądać....nagle zrobiło się cicho i jakoś smutno....wszyscy spakowali się w auta i pojechali do domu. Pamiętam Z@JEBISTY komentarz Krzyśka : " ale zdążyłem zapiąć HOLDa..." ;)
nielot
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 10 maja 2015, o 17:08

Prrzynajmniej paska nie zgoliło
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben

Wróć do „Filmy i Foty”