Xeo pisze:Chyba dla kilku zdjęć smartfonem i kilku lajkow na YouTube![]()
Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Artja pisze:Po mojemu to są zabielone smarki a nie lutowanie, cyna weszła między żyłki a na goldzie ledwo maźnięte na powierzchni. Myślę że po samoczynnym wylutowaniu dobrego złącza powinny tam być sople cyny i nadtopiony plastik obudowy wtyczki. Dużo mniejsze prądy załatwiły mi nadkruszony XT60
MacGyverek pisze:Wg mojego oka konstruktora elektroniki to za szybko spoiwo się schlodziło i nie zwiazalo z goldem. Gold wyglada jakby w ogóle zalutowany nie był. Jaka masz technikę lutowania i jaka lutownica?
MacGyverek pisze:Technikę masz ok. Troszkę udziwniasz z tą lutownica gazowa ale ok. Z obserwacji widzę (lutujemy złącza różne w firmie) że nie każde złącze jest z dobrego materiału. Czasami chwyci i niby trzyma a potem pach i po puści. Co wtedy się robi: trzeba miejsce lutowania podrapac/zadrapać troszke tego czegoś co zostalo osadzone w czasie procesu produkcji. Głównie problem jest ze złączami noname. Czasami i takimi dystrybutor nas uszczesliwia. Tu może jest podobnie. Ja polecam użyć lutownicy transformatorowe z odpowiednim grotem i wejść w golda i go drapac podczas rozgrzewania z małą ilością cyny. I pamiętaj.. Pasta twoim przyjacielem i izopropanol to wyczysci.
donia pisze:[...]
U mnie tak samo jakiś czas temu w 700, po 50 lotach wylutowało się EC5. Na szczęście awionika była na osobnym pakiecie, więc poszła tylko jedna płoza podwozia. A u Ciebie jakie straty, bo chyba ciapnął bez kontroli.
[...]
MacGyverek pisze:Kalafonia jest twarda i nie polecam. Pasta to kalafonia ale rozpuszczona w roztworze chyba alkoholu. Musisz poszukać sobie pasta na bazie kalafoni. Koszt ok 3 zł i statczy na dlluuuuuuugi czas. Pod wpływem ciepla robi się przezroczysta i płynna. Jak za długo się grzeje to potem brazowa jak kalafonia. Łatwo się zmywa alkoholem, spytytusem. Acetonem też powinno ale nie probowalem.
Aha idealna do matowienia/cynowania kabli.
Kenobi36 pisze:[...]
To co Artja napisał, albo za mało cyny i za długo podgrzewałeś i została wessana w przewód.
[...]
I napiszę po raz kolejny, do tych cienkich sprężynek nie mam zaufania, wystarczy zobaczyć jak się goldy 4mm przy 50A grzeją, a EC5 5mm ze sprężynkami to jakoś cienko wygląda w konfrontacji z 200A w śmigłowcu.
Więc musisz zdecydować czy EC5 z bananami (sprężynkami) czy z bulletami.
[...]
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości