Ładowarka Imax B6

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 paź 2013, o 22:05

Nie do końca ;-)

proces wyrównywania napięcia trwa dłużej niż proces ładowania po osiągnięciu 4.2V więc raczej należy unikać ładowania szeregowego. Przynajmniej takie są moje doświadczenia.
Połącz dwa ogniwa równolegle na jakiś czas (2min ?) i zmierz potem napięcie- nie będzie równe.

Kupiłem w HK kable do ładowania pakietów 3S jako 6S- pomysł bez sensu, trwało to znacznie dłużej. Jak pisałem wcześniej efekt był taki jak ładowanie rozjechanego pakietu.

Od jakiegoś czasu używam przejściówki do ładowania równoległego i jest spoko.

Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 paź 2013, o 12:58

Jeżeli chodzi o ładowanie to oczywiście pakietów 1-celowych nie balansujemy bo nie ma co balansować. Zapomniałem że te zabawki mają takie malutkie baterie :plask: :D
Ale to co napisałem jak najbardziej się sprawdza przy większych.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 28 lis 2013, o 12:17

Dpiero teraz to zauważyłem chociaż ładowarkę tą mam juz dwa lata. Jest to ładowarka Imax -B6. Aku Li-pol ładuję zawsze z podłączonym przewodem aku do gniazda balansera . W czym problem ? Otóż! Ładując aku programem LiPo BALANSE na wyświetlaczu mam napięcia poszczególnych ogniw przykładowo : 4,06V; 4,04V; 4,06V. Programem LiPo CHARGE: 4,07V; 4,05V; 4,05V.

Programem LiPo DISCHARGE : 4,00V ; 4,00V; 4,00V . Programem LiPo FAST CHARGE : 4,05V;4,03V; 4,03V. LiPo STORAGE: 4,01V;4,01V;4,01V.

Ale zdarza się że po podłączeniu do ładowania STORAGE ładowarka pokazuje dużo niższe napięcie na 1 ogniwie od pozostałych ogniw ( rzędu 0,5-0,7V ). Nie jest to wada aku! Gdyż po kombinacjach alpejskich ( na chwilę włączenie ładowania FAST lub CHARGE albo BALANSE ) ładowarka pokazuje już napięcie takie jak na pozostałych ogniwach.

Czy to jest normalne zachowanie ładowarki? Czy balanser prawidłowo działa tylko w programie BALANSE ? Też jak widać nieco się różnią napięcia poszczególnych ogniw w programie CHARGE i FAST.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 28 lis 2013, o 17:55

Sorry za post pod postem ! Ale moja ładowarka zaczyna coraz bardziej dziwaczeć . Wcześniej nie małem z nią żadnego problemu. Ale wszystko dobrze jest do czasu!

Ładuję do składowania aku 3S 2,2 Ah. Cały czas mam podpięty przewód do balansera. Gdy ładuję aku obojętnie jakim programem ( CHARGE; CHARGE BALANSE; FAST CHARGE ) ogniwa 2 i 3 mają napięcia po równo. Natomiast ogniwo 1 ma napięcie nieco wyższe.

Z kolei gdy rozładowuję pakiet napięcie na ogniwach 2 i 3 tak samo jak przy ładowaniu jest po równo. Ale na ogniwie 1 jest na odwrót , bo jest niższe niz w 2 i 3. Różnica ta wynosi 0,8-0,9V.

Czy naprawdę coś nie tak jest z moją ładowarką? A może już aku coś nie tak ? Ale podobne objawy mają dwa aku?
Jedno- 3S 1,8 Ah mam przeszło dwa lata . Jest w motoszybowcu. Drugie 2,2 Ah nówka jest w heliku 450-tce.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 28 lis 2013, o 18:12

pierwszej celi wzrósł opor. cela straciła wydajność? i lub pojemność
zerknij tu
viewtopic.php?t=1721&p=12698
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 28 lis 2013, o 23:05

Rzeczywiście różnica prawie 1 Volt między celami :kopara: ?
Czy miernik to potwierdza ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 lis 2013, o 23:38

1. Program STORAGE powinien ładować lub rozładować do napięcia ok. 3,8V na celę (czasem jest to 3,84V)
2. Znaczący szybszy wzrost napięcia celi podczas ładowania świadczy o utracie części jej pojemności. Typowe zachowanie zużytego ogniwa - szybciej wzrasta napięcie ale ilość energii pobranej jest mniejsza. Analogicznie z telefonem - im szybciej się ładuje tym krócej trzyma. Więc tu mogło się zdarzyć że ogniwo w pakiecie ci siadło.
3. Te wartości co podałeś są do dupy. Coś może być od rzeczy z ładowarką. DISCHARGE rozładowuje do napięcia 3V x ilość ogniw, STORAGE 3,8V x ilość ogniw. Więc może to być jakiś problem z ładowarką. Jakie masz źródło zasilania? Bo od jego kondycji tez dużo zależy.
4. Tak, balanser działa tylko w trybie BALANCE

Zdaje się że ta ładowarka ma tryb serwisowy, gdzie można skalibrować woltomierz. Coś gdzieś było żeby przytrzymać przed włączeniem dwa przyciski ale nie pamiętam szczegółów.
Znajdziesz w necie na pewno.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 29 lis 2013, o 07:50

Mam Redoxa beta i w opcji storage 2s kończy na 7,6 V a 3s na 11,4 V - to normalne, czy nie na takim napięciu pakietu ładowara powinna kończyć?
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 29 lis 2013, o 08:13

Całkowicie normalne i prawidłowe napięcie.

Jeśli uważasz że coś jest nie tak to upewnij się że na pewno chcesz ładować w trybie storage, a nie w normalnym - Gmeracz wyżej wyjaśnił sposób działania.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 29 lis 2013, o 08:23

3,8 +3,8 = ........7,6 V ... :plask: ;)
Ehhh, coś mi sie pokiełbasiło, bo kiedys pisał mi ktoś , że do nominalnego rozładowuje, czyli do 7,4 V

A co do balansera i jego działania tylko w trybie balance, to jak to z nim jest? Czyli w trybie storage, w ogóle go nie musze podłączać? Z tego powyżej wynika ,że nie.
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 29 lis 2013, o 08:45

Spoko, nie wszystko jest oczywiste ale warto to wiedzieć bo raz że w ten sposób podnosi się poziom bezpieczeństwa w trakcie korzystania z takich pakietów to dodatkowo przy dobrym traktowaniu lipole dłużej pozostają w dobrej formie i nie trzeba tak szybko ich wymieniać.

Odnośnie rozładowywania do napięcia nominalnego to zależy od tego co autor dokładnie miał na myśli. Generalnie można rozładowywać niżej ale wiele zależy od tego czy pomiar robisz pod obciążeniem czy bez.

Takim bateriom szkodzi zbyt mocne rozładowanie i zbyt mocne naładowanie dlatego osobiście trzymam się zasady że rozładowuję baterię do 20% i ładuję do 99%.

Jeśli chodzi o balanser w trybie storage to zajrzyj po prostu do instrukcji ładowarki, najpewniejsze źródło. Wydaje mi się że jest zbędny, o ile przy normalnym ładowaniu masz bardzo blisko górny limit którego przekroczenie ma złe konsekwencje tak przy storage i z góry i z dołu jest sporo zapasu.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 29 lis 2013, o 08:45

Tylko Panowie jest jedno ale! Tak się dzieje z każdym pakietem 3S podłączonym do tej ładowarki.
Czyli wszystkie pakiety byłyby uszkodzone ? Jak w zasadzie jest z tym balanserem ? Po podłączeniu aku do balansera wyświetlacz w apce pokazuje napięcie na poszczególnych ogniwach we wszystkich programach ładowania.

Ale moje pytanie . Czy te wskazania będa prawidłowe ? hmm Czy tylko są one prawidłowe gdy aku ładuje się programem LiPo BALANSE ? Czy w pozostałych programach też działa balanser? Bo jeżeli nie, to może z tego powodu są te przekłamania ?

Jeśli chodzi o instrukcję obsługi .Ładowarka jest IMAX -B6 , ale kiedyś ściągnąłem instrukcje po polsku do innej ładowarki e-STATION BC6 DUAL POWER. Niby wszystko identyczne co w IMAX-ie.

Z tym ładowaniem i rozładowaniem. Nie grzebię w programach. Napięcie nominalne dla LiPo mam ustawione na 3,7V co daje końcowe napięcie ładowania 4,2V/ ogniwo. Co do rozładowywania aku. Konkretnie aku 3S . Program LiPo DISCHARGE 9,0V (3S). Max. prąd rozładowania 0,5A.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 09:00 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...

Postautor: Wiktor » 29 lis 2013, o 09:00

Jak w zasadzie jest z tym balanserem ? Po podłączeniu aku do balansera wyświetlacz w apce pokazuje napięcie na poszczególnych ogniwach we wszystkich programach ładowania.

wyświtkacz w apce?
złącze serwisowe w aku słuzy głównie to monitorowania . Balanser działa w programie lipoBal tylko w tedy jak musi
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 29 lis 2013, o 09:06

Czyli z twej wypowiedzi wynika że wskazania poszczególnych napięć ogniw w pozostałych programach , oprócz LiPo BALANSE mogą być mylne ? Ponieważ w tych programach jest to tylko monitorowanie napięć ogniw.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...

Postautor: Wiktor » 29 lis 2013, o 09:50

oo tak wynika to może napisze inaczej
ładowarka dokonuje pomiaru na celach.
uruchamiasz program fast charge czy charge. ładowarka podaje prąd na przewód prądowy baterii i robi to aż któraś z cel osiągnie 4.2V. Wtedy ładowanie się kończy. Oczywiści jesli pakiet ma sprawne i dobrze dobrane cele to napięcie pod koniec ładowania na wszystkich celach bedzie oscylowac ~4.2V
uruchamiasz program lipo bal .ładowarka podaje prąd na przewód prądowy baterii i robi to aż któraś z cel osiągnie 4.2V .Wtedy ładowanie się kończy. Oczywiści jesli pakiet ma sprawne i dobrze dobrane cele to napięcie pod koniec tego etapu będzie oscylowac ~4.2V ale jeśli nie będzie to balanser bedzie złączem serwisowym dobijać, upuszczać generalnie kombinować by napięcia były jeszcze bardziej podobne. generalnie gdy ładowarka używa balansera to widać to po długim czasie ładowania / dłuższym niż normalnie/
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 29 lis 2013, o 09:52

Odczyty powinny być prawidłowe. Działanie balancera i pomiar napięć cel - to dwie różne sprawy.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 29 lis 2013, o 11:24

Odnośnie balansera. Ładowarka nie kończy ładowania w przypadku ładowania programem LiPo BALANSE dopóty ( aku 3S) na każdym z trzech ogniw nie będzie napięcie idealnie 4,2V.

Jak już jesteśmy przy temacie ładowarki to przy okazji zapytam . Jak ładować tą ładowarką powiedzmy aku do Waspa 100 Nano CP ,4 albo 5 szt naraz ? Słyszałem dziwne rzeczy że poprzez gniazdo balansera ?

Gbybym podłączył ten specjalny kabelek do ładowania 5 szt aku naraz do gniazda ładowania.
Jak wtedy ona odróżni ilość podłączonych aku tak aby odpowiednio naładować każde z nich ?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 12:44

Takie małe pakieciki z reguły podłącza się jako jeden duży jednocelowy (z punktu widzenia ładowarki) a co jakiś czas ładuje każdy z osobna by zlikwidować różnice w napięciach - o ile powstaną.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 29 lis 2013, o 12:54

miruuu pisze:Takie małe pakieciki z reguły podłącza się jako jeden duży jednocelowy (z punktu widzenia ładowarki) a co jakiś czas ładuje każdy z osobna by zlikwidować różnice w napięciach - o ile powstaną.

Nie powstaną, skoro podłączasz równolegle wszystkie jako jeden pakiet, to wszystkie mają to samo napięcie i ich ładowanie osobne nic nie wnosi. Problem tylko w tym, że jak się pakiety z jakiegoś powodu rozjadą parametrami, to nie będą ładowane równo tym samym prądem, a w różnych fazach ładowania jedne będą bardziej obciążane niż inne.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 29 lis 2013, o 14:59

A jeżeli przed ładowaniem aku miały różne napięcia . Czy może dojść do tego że jedne będa niedoładowane ? Jak ładowarka "widzi" te 5 aku 1S ? Jako 5S czy 1S ? Gdyby były podłączone szeregowo byłoby jako 5S. A równolegle jako 1S ?

Jak tu sprawa wygląda z napięciem końcowym ładowania ? Przy 5 aku byłoby 21,0V podłączonych szeregowo i 4,2V równolegle. Według mego rozumowania przy podłączonych 5 aku równolegle ładowarka powinna zakończyć proces ładowania jeżeli któryś z tych 5 aku osiągnie napięcie 4,2V. Nawet gdyby pozostałe miały po powiedzmy 3,8V ?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 15:29 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Ładowarki”