Nowe przepisy w 2020 - pytania i życzenia do ULC

Kwestie formalne i prawne czyli co trzeba wiedzieć żeby nie wylądować na "dołku" i nie mieć doła...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 19 lut 2020, o 18:14

Myślę, że dziś wszyscy dostali tę samą odpowiedź, przynajmniej do mnie na PW spłynęły odpowiedzi od dwóch osób i ja też dostałem.
Copy+paste.

Oczywiście to nic złego, trudno się spodziewać bardziej indywidualnego podejścia.
trzeba poczekać do 17 marca do wspomnianego seminarium... i tyle.
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Postautor: marketleader » 19 lut 2020, o 20:06

Na stronie ULC jest aktualizacja z wczoraj (z 18 lutego):https://www.ulc.gov.pl/pl/drony/wdrazanie-przepisow-ue/4718-informacje-ogolne
Na samym początku fajna prezentacja, ktorej wcześniej chyba nie było. Jest tam rozdział o modelarstwie, w skrócie to co już mniej więcej wiemy.

Znalazłem kilka stowarzyszeń w necie, ale albo modelarstwo nie-RC albo martwe od kilku lat. Zna ktoś jakieś żyjące, działające stowarzyszenie żeby się zapisać?
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 19 lut 2020, o 20:44

Zapraszam do skrzydlaty Racibórz ;) działamy i mamy się dobrze ;)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 lut 2020, o 21:06

Nom... Skrzydlaty Racibórz - zaje**sty jest, pytanie czy ULC pozwoli latać np. na Warszawskich Regułach jego członkom.
Jeśli tak - ja się zapisuję.

Update: @MArket, nie wiem na czym polegała aktualizacja podlinkowanej przez Ciebie strony, ale prezentację widziałem, więc nie pojawiła się dzisiaj.
Natomiast pobieżna lektura strony pozwala mi znowu, tak jak na początku sądzić, że naprawdę nie ma o co panikować, bo to się wszystko jak najbardziej trzyma kupy i ma sens.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 20 lut 2020, o 00:08

Odpisał do mnie ULC. Na mojego prywatnego maila.
Na kwestie o które pytałem (bardziej techniczne, dotyczące szkoleń, egzaminów i latania przez osoby niepełnoletnie) odpowiedzi nie dostałem, ale w mailu znalazłem to:

Jeśli Pana operacje nie mieszczą się w tej kategorii, w rozporządzeniu 2019/947, jest specjalny artykuł 16 dedykowany operacjom z użyciem BSP wykonywane w ramach klubów i stowarzyszeń modelarstwa lotniczego, który ma zapewnić im drogę do kontynuowania dalszej działalności, tak jak obecnie.

Modelarze będą mogli latać na odrębnych zasadach jednak w tym celu, zrzeszeni w klubach lub stowarzyszeniach modelarstwa lotniczego będą musieli uzyskać zgodę i warunki od Urzędu Lotnictwa Cywilnego.

Jeśli Pana operacje są wykonywane w ramach stowarzyszeń czy klubów modelarstwa lotniczego, działania takie mogą być kontynuowane zgodnie z przepisami krajowymi do daty 1 lipca 2022 r.

Ta data określa zasadniczo do kiedy stowarzyszenia lub kluby modeli lotniczych będą musiały zwrócić się o „zezwolenie na mocy art. 16” i otrzymać je, aby uniknąć ograniczenia pełnym zakresem niniejszych przepisów. Jeśli chcą Państwo latać modelami latającymi jak dotychczas, mogą być Państwo zwolnieni przez ULC. W tym celu do 1 lipca 2022 r. musicie Państwo jako klub lub stowarzyszenie modelarstwa lotniczego wnioskować o zwolnienie na operacje z użyciem bezzałogowych systemów powietrznych wykonywane w ramach klubów lub stowarzyszeń modelarstwa lotniczego. Klub lub stowarzyszenie może uzyskać od ULC zezwolenie ważne dla wszystkich ich członków na loty BSP zgodnie z warunkami i ograniczeniami dostosowanymi do tego klubu lub stowarzyszenia. Klub lub stowarzyszenie w związku z tym musi przełożyć procedury, strukturę i system funkcjonowania, których muszą przestrzegać wszyscy członkowie. Jest to swego rodzaju regulamin.

Rozumiem to tak, że do 1.07.2020 musimy założyć klub lub stowarzyszenie, opracować zasady, regulamin, wydrukować jakieś legitki no i powołać Prezesa ;). Dzięki temu do 1.07.2022 będziemy mogli latać bez zmian, a przed tą datą trzeba będzie wystąpić jako stowarzyszenie do ULC z prośbą o zwolnienie członków stowarzyszenia z części (mniejszej lub większej) nowych przepisów, czyli de facto latać dalej (prawie) bez zmian. Poza tym ULC zaprasza na seminarium w dniu 17.03.2020 i na stronę https://www.ulc.gov.pl/pl/drony/wdrazanie-przepisow-ue.

A teraz mam nadzieję, że mnie nie zamkną za upublicznienie poważnej korespondencji od poważnego Urzędu ;).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 642 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 lut 2020, o 09:27

Wszystko spoko, większość z nas chyba i tak do jakichś aeroklubów przynależy od lat.

Tylko co z miejscówkami do latania? U nas lotnisko znika, pola zabudowują domy i zakłady przemysłowe.

Jeśli organizację i teren do latania będzie można zgłosić wyłącznie do lipca a potem już nie to z czasem i tak wyginiemy bo nam pola znikną. To jest najważniejsza kwestia to wyjaśnienia.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 lut 2020, o 09:54

Ale Ty oczekujesz od ULC, że wstrzyma budowy, żebyśmy mieli gdzie latać czy jak?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 lut 2020, o 10:05

Nie. Oczekuję wyjaśnienia co będzie z miejscami w których będziemy mogli latać.
Bo w to że będziemy mogli latać na oficjalnych lotniskach aeroklubowych nie wątpiłem ani przez moment.

Ale jeśli nowe przepisy oznaczają że będzie można latać wyłącznie w miejscach zgłoszonych przez stowarzyszenia do 1.07.2020 a następnie zatwierdzonych przez ULC i nigdzie poza tym to oznacza zagładę.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 lut 2020, o 10:28

Nic nie oznacza i przestań już rozsiewać te swoje czarne wizje.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 284 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 20 lut 2020, o 10:39

Zmien zabawki na mniejsze i nie bedzie zaglady :D Nie dosc, ze latasz duzymi to jeszcze glosnymi i smrodzacymi - rozumiem Twoje obawy :twisted: Troche mikrusow na rynku jest.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 20 lut 2020, o 11:14

Panie zgłaszanie lotnisk do 2022 a nie 2020.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 lut 2020, o 11:19

Ale jemu tak czy siak chodzi o to co będzie PO 2022.
... i że ULC przestanie zatwierdzać nowe lotniska, stare wyginą i członek męski.
O to mu chodzi.
Rozumisz... chodzi o to, ze to nie jest rozwiązanie docelowe, na zawsze tylko jakieś tymczasowe.
A moim zdaniem nie ma sensu sobie tym zawracać głowy i tyle.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 lut 2020, o 11:29

aikus pisze:Ale jemu tak czy siak chodzi o to co będzie PO 2022.
... i że ULC przestanie zatwierdzać nowe lotniska, stare wyginą i członek męski.
O to mu chodzi.

Właśnie o to.

Właśnie to jest aktualnie największym problemem w US, bo tam tak właśnie ma być. A też, tak jak u nas, lotniska modelarskie powoli znikają.

No i tam też nie zawsze helikopterowce są mile widzani przez stado samolociarzy które rządzi lotniskiem, więc tak jak my - latają nierzadko na polach.
Nasze Poznańskie Aeroklubowe lotnisko będzie dostępne do końca 2020 a potem członek męski wielki i trzy bąbelki.

Podpowiedzi żeby latać na tajniaku, nielegalu i tylko wypierdami proszę sobie darować.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 20 lut 2020, o 11:46

Źle to rozumicie. Poczytajcie jeszcze raz. Chodzi o to że dotychczasowe stowarzyszenie/kluby muszą się określić do 2022. Jeśli nowe będziesz zakładał to musisz od razu zgłosić miejsce lotów.

Cytat:
Jeśli Pana operacje są wykonywane w ramach stowarzyszeń czy klubów modelarstwa lotniczego, działania takie mogą być kontynuowane zgodnie z przepisami krajowymi do daty 1 lipca 2022 r.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 lut 2020, o 12:43

Maciek ja to widzę tak: ULC nie ma żadnych powodów, żeby nie zarejestrować nowego lotniska modelarskiego po 2022 roku jeśli ktoś je zgłosi i dopełni wszystkich potrzebnych formalności.
A jeśli dla kogoś będzie za ciężko, żeby to zrobić to znaczy, że jak to ująłeś członek męski wielki i bombelki a nie zasługuje na to, żeby mieć oficjalne lotnisko.
I jak chce to niech się chowa po krzakach - członek męski z nim. Ważne, żeby nie popierdalał dwukilogramowym brzęczydłem między blokami, bo za coś takiego sam bym mu najchętniej rzucił siatkę na jego latające brzęczące gówno.

No niestety, taka jest prawda i widać to na każdym kroku: Gdyby te pierdolone wielowirnikowce się nie pojawiły i nie umożliwiły tak zwanego latania każdemu niedojebowi który pojęcia o tym nie ma, to dalej byśmy sobie wszyscy z naszymi helikopterami i samolotami żyli w błogim spokoju, a przepychanki pomiędzy samolociarzami a helikopterowcami (durne i bezsensowne z resztą) byłyby naszym jedynym i największym problemem.
ALE TAK NIE JEST.
I mógłbym się teraz wymądrzać, w stylu "a nie mówiłem? Od początku mi się te gówna nie podobały i spełniły się moje przepowiednie" .... bo taka jest prawda, ale jakie to ma znaczenie?
Żadnego.
Jest jak jest.

I ja, mimo, że przyszłość w tym wypadku bardzo trafnie przewidziałem 10 lat temu (w czasie kiedy zaczynałem moją zabawę z wszelkimi latadłami, to znaczy helikopterami i samolotami, bo pierwsze wielowirnikowce dopiero sie pojawiały, były to bardzo nieudane próby i nikt nie wiedział czy kiedykolwiek cokolwiek sensownego z tego będzie) , daleki jestem od tego, żeby przewidywać ją dziś, a już szczególnie, żeby ją malować na czarno.
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Postautor: marketleader » 20 lut 2020, o 13:57

Dajcie w końcu spokój z tą rejestracją lotnisk. Nie ma takiego wymogu.
Klub lub stowarzyszenie w związku z tym musi przełożyć procedury, strukturę i system funkcjonowania, których muszą przestrzegać wszyscy członkowie. Jest to swego rodzaju regulamin.

W kategorii A3 latadłami w klasie "samoróbka" można latać wszędzie byle 150 m od ludzi, osiedli, itp.
Awatar użytkownika
mario70
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: mario70 » 20 lut 2020, o 20:20

W kategorii A3 latadłami w klasie "samoróbka" można latać wszędzie byle 150 m od ludzi, osiedli, itp.

To jest właśnie kwestia, która powinna być jasno określona i wyjaśniona. Czy wystarczy, że wyjadę za miasto, poza CTR i znajdę kawałek ziemi jak wyżej i mogę latać jak chcę czy jednak będzie to bardziej uszczegółowione.
To także kwestia typu modeli - helikami można tak pokombinować ale samolotami czy szybowcami już nie. No i do tego raczej chyba lepiej się spotykać w grupie i latać na "uporządkowanym" terenie niż na dziko.

Mnie bardziej interesuje ten przepis na który powołuje się ULC:

Klub lub stowarzyszenie może uzyskać od ULC zezwolenie ważne dla wszystkich ich członków na loty BSP zgodnie z warunkami i ograniczeniami dostosowanymi do tego klubu lub stowarzyszenia. .

Jeżeli tylko do tego się miało to sprowadzać to niema problemu, mamy stowarzyszenie i odpowiedni regulamin - pytanie czym będzie urząd się kierował wydając (bądź nie) stosowną zgodę.
Po prawie 6 sezonach funkcjonowania naszego lotniska wiem, że tylko jasne reguły i pilnowanie aby wszyscy ich przestrzegali pozwala na fajne funkcjonowanie i bezpieczne latanie.
Pozdrawiam
Mariusz
--------------------------------------------
takie tam latadła: Extra 330 by Pilot RC & MythoS / PrometheuS / Sebach / SU-29 by SebArt & Extra 260 by PA & Lumax & Solius
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 31 razy

Postautor: gcze » 22 lut 2020, o 23:46

Ja się tak trochę zastanawiam, czy czasem przez nadmierne drążenie tematu sami sobie nie szkodzimy. Czy nie lepiej zostawić różne nie do końca uregulowane i opisane kwestie na zasadzie: Co nie jest jasno zabronione, jest dozwolone, niż jasno i wyraźnie uzyskać odpowiedź... NIE.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 lut 2020, o 10:02

Chyba nie tym razem...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 lut 2020, o 20:19

Brak znajomości nie zwalnia z przestrzegania obowiązujacych przepisów. To już nie przedszkole ;)

Wróć do „Prawo i legislacja”