Gaui 425

Gaui 200, Gaui 255, Gaui 425, Gaui 550, Gaui X5, Gaui X7
Awatar użytkownika
semento
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: semento » 16 mar 2012, o 07:51

Noooo, pirzol, Ty zrobiłeś z tego poczciwego helika latający panacernik Patiomkin :D Też mi wychodzi, że 2650 mAh to chyba najlepszy rozmiar do obu. Wczoraj wyciąłem z drewna atrapę pakietu 2650 Turnigy ( 140 x 44 x 19 ). Buda od Hk 450 ledwo się zapina, ale po przesunięciu lekko otworków do mocowania myślę że ją założę.
Artu pisze:Semento, dolicz koszty wysyłek z Chin, to nie jest tak słodko.
W jednej przesyłce max 2 sztuki (a w przypadku 2800mAh tylko jedną ograniczenie bodajże max 5000mAh) wysyłają, albo jakieś idiotyczne koszty kurierskie...

Naprawdę są takie ograniczenia? Ale można np 4 x 2650mAh? Jak dotąd raz ciągnąłem z Chin 2 x 2200mAh i nie było jakoś specjalnie drogo.
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 16 mar 2012, o 09:51

semento pisze:Ale do rzeczy: muszę wybrać pakiety do 425tki ale żeby było trudniej moa 450tka (HK) czeka na nie również. Ponieważ ciągle nie ma tych ( chyba ideał)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14057__ZIPPY_Flightmax_2800mAh_3S1P_30C_.html
Jak nie ma jak są:

Obrazek

Chociaż moim zdaniem to lepiej patrzeć na heliki oddzielnie w kontekści LiPo, chyba że kupisz sobie bardzo dużo tych 2800mah. Inaczej to będziesz latała albo tym albo tym...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 16 mar 2012, o 11:23

Jędruś, faktycznie nie było długo. Sprawdzałem jeszcze wczoraj stan. Musiało wskoczyć tuż przed twoim sprawdzeniem.
Już zamawiam następne ;)
Dla ich użytkowników taka mała uwaga - mają delikatne końcówki przewodów balancera, a że to nie silikony potrafią się odłamać przy lucie. Musiałem w dwóch już nacinać koszulki i lutować ponownie.
Sugeruję założyć trytkę i spiąć wszystkie razem z głównymi aby wzmocnić.

BTW. Ostatnio testuję nowe pakiety Gens ACE 2600. Na razie zrobiły jakieś 20 lotów, wydają się bardzo dobre i wydajne. Rozmiarowo i wagowo jak te Zippy ale o niebo lepiej wykonane. Po 50 cyklach napiszę coś więcej.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
semento
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: semento » 16 mar 2012, o 11:43

Panowie, cuda się zdarzają! Chyba jakieś lipo-bóstwo usłyszało moje jęki. Dziś rano ,tak jak już jedrus zauważył, pojawiły się na stanie Zippy 2800. Z drżącymi rękami z podniecenia zassałem 4 szt :) Nie zmienia to faktu, że jeśli macie swoje doświadczenia z innymi pakietami, to napiszcie.
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...

Postautor: jedrus » 16 mar 2012, o 13:38

O rany, ale Wy marudzicie - zadzwoniłem tam z rańca, opierdzeliłem że się gramolą, że nie ma towaru no i w końcu jeden z drugim przeszli się do magazynu i zrobili update na stronie :grin2:
Awatar użytkownika
semento
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: semento » 16 mar 2012, o 13:53

jedrus pisze:O rany, ale Wy marudzicie - zadzwoniłem tam z rańca, opierdzeliłem że się gramolą, że nie ma towaru no i w końcu jeden z drugim przeszli się do magazynu i zrobili update na stronie :grin2:

:rotfl: To weź jeszcze zadzwoń do gości od Gaui, coby nie kończyli produkcji Hurricane 425, bo przede mna w tym roku pewnie kilka kretów, a już słyszałem że z rynku znikają na dobre kity. A jak już ich będziesz opierdzielał, to nawsadzaj im kwiatków na temat ceny X5 :rotfl:
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: aviatoRc » 17 mar 2012, o 16:57

Dzięki Piotr :thumb:
Pozdrawiam Wojtek!
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 17 mar 2012, o 21:05

(semento)

dzisiaj mój potiomkin polatał z Canonem SX1 na pokładzie,
całe 11 minut kręciłem się w lewo/prawo żeby obczaić jak zachowuje sie gimbal
a po wylądowaniu ... :/ Canon uśpił sie po 1minucie :plask:
w pakietach zostało jeszcze na tyle prądu aby zrobić 1,5 min oblot na bis, tym razem z wlaczonym zapisem na Canonie

ale wracając do tematu pakietów... 2x 3S 5000mAh 25C przy przeładowanym Gaui (waga x2) dają rade na około 12min lotu,
:) juz raczej nie bede dokladac 2x 3S 36000mAh

co do pakietów dla heli 450 (2650mAh), miałem KDS 450S(v) on ma trochę wydłużony dziób,
ale efaktycznie latałem FPV, tak więc kabinka sobie leżała w szafie...

(gimbal wrócił na warsztat kreślarsko remontowy... serwa G9 przy tej masie aparatu... dorabiam amorki olejowe...)

pzdr
P
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl
Quadro KFC32 + FPV - nooo tym sie LATA ! :D

Gaui 425->550 FPV - Historia gimbala
KDS450S (V) FPV - waleczne początki
Lechu
Stały bywalec...
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Lechu » 17 mar 2012, o 22:28

Wojtek, no nie wydziwiaj chłopie ze zmianą modelu. Nic lepszego w relacji jakość i możliwości w stosunku do ceny nie znajdziesz. Model bardzo wdzięczny i o szerokich możliwościach modyfikacji za niewielkie pieniądze. Ja swojego męczę już ponad dwa lata. Miał parę przygód gdzie skończyło się na wymianie kilku części a raz (po konkretnej glebie) koszty zakupu części podchodziły pod cenę kitu więc kupiłem nowy. Teraz stary służy za dawcę organów. Obecnie zwalając mechanikę z głowicy i dokręcając do oryginalnych z tworzywa okuć łopat przedłużki pod kulki, latam FBL w parze z Beastx-em. Model lata jeszcze lepiej i dłużej. Model sprawdza się bardzo dobrze jako treningowy i dla początkujących. Ze względu na stosunkowo niską cenę kitu redukuje znacznie stres, co zdecydowanie ułatwia naukę. Jest też solidnie zrobiony, no może poza jednym szczegółem (kiepskiej jakości łożysko jednokierunkowe) i daje się pięknie przerabiać i konfigurować na wszystkie sposoby. Jak sam widzisz "Hurraś"ma potężne plusy gdzie w innych modelach nie idzie się doszukać.
Ja zaopatruję się w części tutaj (patrz poniżej) i póki co nie mam najmniejszych z tym problemów. Dziś zamawiam, jutro składam. ;)

http://shop.rc-now.com/Heli-Koax-Ersatz ... -Hurricane

Ps. Nie patrz że stoi prz danej części 550 zamiast 425. Zamawiając, zwracaj uwagę na numer fabryczny danej części. I tak w przypadku ramy jest to nr. 204010 tak że pasuje ona do wersji 425 i do 550. Nie chciało sie baranowi dokładnie opisać i tak teraz ludzi dezorientują :hammer:
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 17 mar 2012, o 22:52

jest Sobota, jest robota... ale tez chwila na akcje "Potiomkin" w górze...

niestety 11 minut kombnowania w powietrzu, aby zobaczyć jak pracuje gimbal.... i kiszka, tj. Canon SX1 sie uspil :/ dobrze ze zostawilem zapas V-tów i udało się wykonać jeszcze jeden testowy lot około 1 min. tym razem z właczonym nagrywaniem w aparacie...

1. galareta w osi Pitch, wracamy do projektowania
2. zmienilem jeszcze serwo z G9 na mega mocne z E-Maxxa (takie mialem), jutro sprawdze czy wyeliminowalem efekt sprzężynki na osi Pitch....
3. kombinuje jak zalozyc amortyzatory olejowe w ukladzie "PKS" aby wylapać wibracje na wieszaku...

ponizej 11 minut , bujania sie z 4kg masy w powietrzu ....

tu 1min lot z włączonym Canonem

tu obraz z pokladu z Canona....
:plask: - szkoda pokazywac ... wibracje pitch...
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl

Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 18 mar 2012, o 01:20

Ostatnio gdy miałem problem z boomem na łopaty 500-tki po prostu kupiłem rurę do 550 i przyciąłem.
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: aviatoRc » 18 mar 2012, o 09:55

Po dokładniejszym przeanalizowaniu rynku części zamiennych do Hurrica stwierdzam że tragedii nie ma :thumb: .
wystarczy tylko troczę pokombinować, a będziemy mogli cieszyć się naszym się naszym kochanym Gigusiem jeszcze przez długi czas :!: Po rozwaleniu plastikowej ramy myślałem że będzie później problem z jej zakupem, ale PiotrekS podsunął mi linka do karbonowej ramy, w ostateczności będzie jeszcze można przejść na ramę od X4 tylko ta cena... :shock: .
Poniżej zamieszczam listę części z innych modeli firmy Gaui które prawdopodobnie pasują do naszej poczciwej 425
( poprawcie mnie jeśli mylę się w którymś przypadku, lub dodajcie coś od siebie ;) .
Pasujące graty od X4:
- zębatki 61t
- wałek łożyska jednokierunkowego
- łożysko jednokierunkowe wraz z zębatką
- węglowe łopatki ogonowe
- jeśli komuś marzy się przejście na na flybarless to głowica od x4 pewnie też podchodzi
- ślizgacz CNC wirnika ogonowego
- wirnik ogonowy CNC
- wał wirnika głównego ( nie jestem jednak w 100% pewien )
Części od X5:
Zastanawiam się czy części od głowicy z flybarem nie podejdą do Hurricane, wyglądają bardzo podobnie. hmm
- CNC ślizgacz wirnika ogonowego
- wirnik ogonowy ??
- wałek wirnika ogonowego
- double link (L-35) (L-30)
- podwozie główne ( ja wymieniłem na oryginalne z Trexa 500 ponieważ oryginalne Gaui jest bardzo kruche )
- wałek wirnika ogonowego
- ramię ślizgacza wirnika ogonowego
- tarcza sterująca
- ramię ślizgacza wirnika ogonowego

Zaznaczam że do porównania części naszych maszyn posługiwałem się tylko i wyłącznie materiałem zdjęciowym znalezionym w internecie, nie miałem możliwości "pomacać" W/W elementów, dlatego proszę o poprawienie mnie jeśli się mylę, lub przedstawienie własnych pomysłów :nw: .
Może uda nam się strwożyć wspólnie pełną listę zamienników, tak dla potomnych :thumb: .
Pzdr!
Pozdrawiam Wojtek!
Lechu
Stały bywalec...
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Lechu » 18 mar 2012, o 10:14

Zamiennik na budę http://www.robbe.de/kabinenhaube-gfk-t- ... weiss.html farbkami trzeba samemu popaprać troszkę. Trzeba też dorobić mocowanie na dole ramy (patrz na fotki) https://plus.google.com/u/0/111188183033515918521/posts
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: aviatoRc » 18 mar 2012, o 10:32

Widzę Leszek że fajnie "odpimpowałeś" swój modelik, nachylenie podwozia ala TDR bardzo fajnie wygląda :thumb: , skąd można
sobie wykombinować takie pałąki do podwozia, czy toto od jakiegoś rexa jest?
Swoją drogą to opowiadaj no tu zaraz jak się lata tym modelem z beastX :grin2:, i od czego pasują takie przedłużki pod kulki w okuciach łopat?
Pozdrawiam Wojtek!
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 18 mar 2012, o 12:19

Hehe... Widzę żeś Wojtek łyknął już tego moda standardowej głowicy na FBL-a :thumb:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 18 mar 2012, o 15:33

Jak obiecywałem połączyłem soft pod Gimbal 1.7 z softem pod IMU dla OSD Remzibiego - 1.8patch2.
Jako że w wersji 1.8 patch 2 mialem problem z gyrem ktore wskazywalo pozycje a po chwili samo wracało do pozycji wyjsciowej ... (zapewne cos w kodzie), postanowilem zaimplementowac OSD IMU w wersji 1.7.

poniżej:

April 2011 V1.7 & 2012-03-18 patch by Pirzol

UWAGA !!!!!!!!!!!!!
- automatycznie sie uzbraja !
- ustawiony do sterowania gimbalem, parametry gimbala ustawiamy w sofcie
- po wlaczeniu automatycznie inicjuje IMU dla OSD REMZIBI 2.22
najpierw wiec wlaczamy OSD Remzibi, ustawiamy HOME SAVE
po chwili wlaczamy Multiwii, aktywacje IMU sygnalizuje 6 piknięciami oraz
tekstem na ekranie AHI ON (2sekundy) potem inicjuje gimbal

w tej wersji nie trzeba zapinac odbiornika do plytki multiwii

sie komus niepodoba przerobi pod siebie :P

komilować na arduino 0.22
source code Multiwii 1.7 + gtrick90 patch + pirzol patch
http://www.rc-wheels.info/heli/multiwii ... 120318.zip

Obrazek

Obrazek Obrazek
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl

Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...

Postautor: jedrus » 18 mar 2012, o 21:19

A myślałeś o asymetrycznych łopatach - myślę że do FPV będą idealne, a dzieki temu znacznie obniżysz prędkość obrotową głowicy, a co za tym idzie wydłużysz czas lotu.
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...

Postautor: jedrus » 18 mar 2012, o 21:22

aviatoRc pisze:w ostateczności będzie jeszcze można przejść na ramę od X4
Pamiętaj tylko, że ona jest pod serwa typu mini (np. DS510/520 Aligna) a nie standardowe...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 18 mar 2012, o 21:31

Łopaty asymetryczne - jak najbardziej, ale pozostają wibracje. Wydaje mi się, że główny problem polega na ramieniu od Ś.C., na którym zawieszony jest gimbal. Bo do każdego dygnięcia drągami dochodzi wzmocnienie tego ruchu przez ramię. Więc jego serwa mają co robić, a dokładnie nie wyrabiają się bo za duże skoki zmian w czasie.

Gdzieś niedawno widziałem film, gdzie gość miał podwieszony pod kompletnie standardowym Reksem gimbal na dodatkowym wysokim podwoziu, połączony luźnymi pętlami z gumy. Po starcie całość dosłownie wisiała tylko na tych pętlach gum. Trzeba przyznać że efekt był bardziej niż przyzwoity.

Pit, mam wrażenie że temat jednak jest do ogarnięcia tyle że jednak to nie Eurocopter i drgania - jakie byś nie zrobił amorki - będą wściekać serwa gimbala. Wydaje mi się że jednak położenie pod Ś.C. jest o niebo bardziej poprawne:thumb:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 18 mar 2012, o 21:58

wariant z przeniesieniem gimbala pod środek ciezkości tez biorę pod uwage
co ciekawe to byla pierwsza koncepcja wieszaka....

serwa maja tylko eliminowac pochylenia w osi roll i pitch, chyba sie wybiore jeszcze raz do skladnicy skarbów po kolanka/trojniki do rurek fi12 plastic-fantastic i skombinuje nogi jak u zyrafy...
:)
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl

Wróć do „Gaui”