Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 sty 2016, o 18:23

lenu pisze:weź np pod uwagę fakt że ograniczając krzywą po to żeby zmniejszyć obroty większość energii idzie zamiast na silnik to w ciepło na regulatorze

W nieliniowych regulatorach tak jest? Czyli powinno być tak, że regle najbardziej się grzeją na samym początku a nie jak im dajemy ogień na maksa.
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 12 sty 2016, o 18:23

chodzi mi w sumie oto że przy fbl-u dla mnie jest watpliwe (przynajmniej przy mojej konfiguracji) zeby na poczatku jakoś w ogóle zauważyć różnicę w "stabilności" .... za to w czasie lotu na pewno zobaczysz
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 12 sty 2016, o 18:29

Noooo i dziękuję bardzo .. właśnie wytłumaczyłeś mi dlaczego regulatory modeli które ludzie sprzedają często mają większą wartość przepuszczenia prądu niż przykładowo pakiet ma nawet w wydajności chwilowej ... Jestem o jeden krok do przodu, za co Ci bardzo dziękuję i już wiem dlaczego warto kupić dobry regler.

A sumując Twoją wypowiedź wychodzi na to że w miarę nabierania doświadczenia w lataniu piloci często dążą do jak najwyższych obrotów bo zaczyna im brakować zwinności modelu (w ramach jego fizycznych możliwości) przez co aby stał się bardziej agresywny zmieniają zestawy elementów tak aby móc więcej z niego wycisnąć ... to jeszcze dopytam, czy różnica między 11T a 12T jest aż tak bardzo zauważalna ?? Czy dopiero między 11T a 13T da się to odczuć ??
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 246 razy

Postautor: pkali » 12 sty 2016, o 18:30

@bahus, a ja cały czas nie rozumiem o co chodzi kiedy piszesz, że helik jest miękki. Możesz to opisać?
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 12 sty 2016, o 18:42

pkali pisze:@bahus, a ja cały czas nie rozumiem o co chodzi kiedy piszesz, że helik jest miękki. Możesz to opisać?

Może chodzi o to że zamulony, jak flybar na ciężkich padlach... Matko... ale się zmoczyłem jak założyłem kiedyś Rapciuchowi węglowe padle od 600N zamiast plastików Thunder Tiger. Pięknie wtedy latał, ale dla mnie za ostro i zapragnąłem, żeby to jednak helik był miękki, a nie moje kolana ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 12 sty 2016, o 18:48

wojtekr pisze:
lenu pisze:weź np pod uwagę fakt że ograniczając krzywą po to żeby zmniejszyć obroty większość energii idzie zamiast na silnik to w ciepło na regulatorze

W nieliniowych regulatorach tak jest? Czyli powinno być tak, że regle najbardziej się grzeją na samym początku a nie jak im dajemy ogień na maksa.

Ogólnie to stwierdzenie przytoczyłem z jakiejś rozmowy na lotnisku z chłopakami, mam nadzieje że dobrze, ale chodziło o to że zmniejszając diametralnie krzywą gazu do zmniejszenia obrotów przy dużych zębatkach atakujących nie jest to dobre i lepiej zmienić zębatkę. Oczywiście mogę się mylić i jeśli tak jest to proszę o poprawę żeby nie wprowadzać w błąd.

@Bahus jeśli chodzi o obroty to naprawdę każdy lata indywidualnie i niektórzy wolą robić wszystko subtelnie na niższych obrotach, tak bardziej dostojnie.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 12 sty 2016, o 18:51

Przykład na krzywych :
Po lewej krzywa modelu miękkiego , gdzie heli najpierw leci w dół, następuje zmiana kąta łopat, model przechodzi z opadania we wznoszenie bardziej płynnie. Po prawej krzywa modelu twardego, czyli zachowującego się jak to nieraz mówicie przy żyro mechanicznie. Model przy tej krzywej reaguje gwałtownie na zmiany kątów...

Obrazek

Co do subtelności ... to ja chyba 8T wezmę .. :vhappy: powiększy się granica błędu.
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 12 sty 2016, o 18:55

A zaczniesz latać na GOVie to o krzywych zapomnisz
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 12 sty 2016, o 18:59

miałem taką zasmażkę że ulotniłem Calibra4 - nie dokręciłem padli i odfruneły / wystrzeliły w locie - wiesz jaki wtedy był zwinny....
a najbardziej to mnie zdziwiło że oba na raz
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 12 sty 2016, o 19:21

Bahus, odpalaj jak jest. Polatasz trochę i na prawdę będziesz wiedział intuicyjnie czy chcesz tak czy inaczej. A dowiesz się o tym szybko ustawiajac choćby 2 różne idle. Wtedy od razu zobaczysz czy wolisz niższa opcje, wyższą, czy ta przekraczającą zakres możliwości Twojego setup. W 3cim przypadku zmienisz zębatke o oczko i będzie dobrze.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 12 sty 2016, o 20:19

bahus pisze:Przykład na krzywych :
Po lewej krzywa modelu miękkiego , gdzie heli najpierw leci w dół, następuje zmiana kąta łopat, model przechodzi z opadania we wznoszenie bardziej płynnie. Po prawej krzywa modelu twardego, czyli zachowującego się jak to nieraz mówicie przy żyro mechanicznie. Model przy tej krzywej reaguje gwałtownie na zmiany kątów...

Obrazek

Co do subtelności ... to ja chyba 8T wezmę .. :vhappy: powiększy się granica błędu.

Rozumiem, że chodziło Ci o wrażenie lekkości modelu... Lewą część wykresu będziesz miał:
a) w normalu, kiedy zmiana kąta łopat jest powiązana ze zmianą obrotów,

b) przy naprawdę małych obrotach w idlu,

c) w czterokanałówkach, którymi latasz.

Uwierz nam, że nawet na pinionie 11t przy obrotach silnika większych niż 80% helik zmienia kierunek bardzo szybko i bym się na razie tym nie martwił.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 12 sty 2016, o 21:31

No to dzięki za wszelkie odpowiedzi ... i tolerowanie głupich pytań ;)
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 12 sty 2016, o 21:32

miruuu pisze:Bahus, odpalaj jak jest. Polatasz trochę i na prawdę będziesz wiedział intuicyjnie czy chcesz tak czy inaczej. A dowiesz się o tym szybko ustawiajac choćby 2 różne idle. Wtedy od razu zobaczysz czy wolisz niższa opcje, wyższą, czy ta przekraczającą zakres możliwości Twojego setup. W 3cim przypadku zmienisz zębatke o oczko i będzie dobrze.

w sumie racja
jak sie czyta po kolei posty to wychodzi że każdy sprzedał trochę prawdy ale nie widać żeby się to składało w całosc
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 12 sty 2016, o 22:04

Miruuu jeszcze trochę i odpalę ... nawet jak nie będzie, zgodnie z radami jestem na etapie kumulacji w lotto i jak się skumuluje to popełnię zakup, zgodnie z tym co radziliście całości ... Co później z tym zrobię (czyt. jak poskładam i poustawiam) będzie już Waszym problemem :D . Minimalną wiedzę żeby już coś kupić posiadam i nie idę w ciemno na zakupy... Jeszcze później Was o apkę pomęczę... bo na razie waham się docelowo jednak pomiędzy Graupnerem a jakimś Spektrum... ale to temat na inny poemat ;) i przyjdzie na niego czas później.
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 12 sty 2016, o 22:10

bahus - właśnie miałem zapytać wkońcu Ty juz coś kupiłeś nie kupiłeś, się zdecydowałeś - na co?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 12 sty 2016, o 22:27

Heh ... ominąłeś... Utwierdziłem się w Gaui X3 ... Za przemawiają pancerna belka ogonowa, głośność(która mnie akurat pasuje), cena/jakość i sposób przerobienia na pasek , dobry dostęp do mechaniki , piękna węglowa belka ogonowa , cena utrzymania na pierwszy rzut oka niższa niż mini Protosa , możliwość upgradowania całości , wybacza więcej niż trex no i dziesiątki użytkowników na tym forum którzy ją posiadają ... nie mogą się mylić ;)

A obecnie jestem na etapie kumulowania kasy na zakup... Poradzili brać całość sprzętu potrzebnego na helkę to od strzała po świętach nie za bardzo mogę wywalić tyle kasy ... ale idzie dobrze ... kupka rośnie z dnia na dzień ... przy okazji trafiają się kąski jak silniczek Danielusa ... więc warto czekać ... i kawałek po kawałku kompletować tą układankę.
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 12 sty 2016, o 22:39

bahus pisze:...
A obecnie jestem na etapie kumulowania kasy na zakup... Poradzili brać całość sprzętu potrzebnego na helkę to od strzała po świętach nie za bardzo mogę wywalić tyle kasy ... ale idzie dobrze ... kupka rośnie z dnia na dzień ... przy okazji trafiają się kąski jak silniczek Danielusa ... więc warto czekać ... i kawałek po kawałku kompletować tą układankę.

No nareszcie gadasz do rzeczy :banana:
Gruby start, ale nie pożałujesz ani grosza na taki zestaw...
Czekamy zatem na relację ze składania :D
Ostatnio zmieniony 12 sty 2016, o 22:40 przez Pan Byku, łącznie zmieniany 1 raz.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 12 sty 2016, o 22:40

Oj będzie ... tak samo gruba jak i start... a że lubię też fotografię to zasypię forum ;)
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 12 sty 2016, o 23:41

zwłaszcza to o tej mechanice - to jest moim zdaniem największa zaleta X3 na poczatek
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 13 sty 2016, o 05:44

bahus pisze:Heh ... ominąłeś... Utwierdziłem się w Gaui X3 ... Za przemawiają pancerna belka ogonowa, głośność(która mnie akurat pasuje), cena/jakość i sposób przerobienia na pasek , dobry dostęp do mechaniki , piękna węglowa belka ogonowa , cena utrzymania na pierwszy rzut oka niższa niż mini Protosa , możliwość upgradowania całości , wybacza więcej niż trex no i dziesiątki użytkowników na tym forum którzy ją posiadają ... nie mogą się mylić ;)

Belka, jak belka, nie ma w niej nic pancernego.
Czy przeglądałeś może instrukcję tej węglowej nakładki? Muszę Cię zmartwić, przewidziana jest do wersji z wałkiem i przy konwersji na pasek (a przy nauce latania to powinno być priorytetem) będzie za długa.

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”