WLtoys - V977

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 4 gru 2014, o 09:06

W Waspie też się wciska . Ale za ciulika nie można jej zdjąć bez użycia dość sporej siły . O samoistnym wypadnięciu jej nie ma mowy ! Co Wy na to ? Chcę wstawić bebechy Waspa w ramę V977 . Z Waspa wykorzystałbym prawie wszystko . Calutki wirnik główny wraz z wałem i zębatką główną . Silnik, płytkę elektroniki , regiel , serwa . Calutki ogon .

Z V977 byłaby : rama , podwozie , górne mocowanie serw , kabinka .
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 4 gru 2014, o 09:17

Dorzucam informacyjne. W V922 zębatka również jest wciskana i generuje to problemy. Zsuwa się głównie przy kretach, nawet bardzo lekkich. Generalnie co kilkanaście lotów sprawdzam i jeżeli muszę poprawiam. W przeciwnym wypadku zmieniają się kąty, czyli np przy max wychyleniu drąga kąty zamiast + 10, będą +7 (dla lotu nóżkami w dół).
Próbowałem wkręcić jakąś śrubkę z podkładką, ale bez sukcesu.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2014, o 09:26

bejo pisze:W Waspie też się wciska . Ale za ciulika nie można jej zdjąć bez użycia dość sporej siły . O samoistnym wypadnięciu jej nie ma mowy ! Co Wy na to ? Chcę wstawić bebechy Waspa w ramę V977 . Z Waspa wykorzystałbym prawie wszystko . Calutki wirnik główny wraz z wałem i zębatką główną . Silnik, płytkę elektroniki , regiel , serwa . Calutki ogon .

Z V977 byłaby : rama , podwozie , górne mocowanie serw , kabinka .

A dlaczego?
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 4 gru 2014, o 10:53

Dlaczego uważacie, że zsuwanie/przekręcanie zębatki przy krecie to minus? Chyba lepiej, żeby ustąpiło to, niż szpindel/okucia/tarcza itd.. Łatwiej jest naprawić heli wsuwając z powrotem zębatkę, niż wymieniać którąś z tych części. Inna sprawa że zębatka obrabia się od wału po kilku, a czasem nawet po jednym krecie, no i wtedy fakt, na wale siedzi już zbyt luźno, ale ja osobiście i tak wolę takie rozwiązanie (2 zębatki z wysyłką na aliexpress kosztują aż 1,66$).

Bejo, wrócę z roboty to Ci wszystko pomierzę, mam worek części to nic nawet nie będę musiał demontować. Belka ma przekrój kwadratowy, pasuje na nią tylny statecznik z koszyczkiem na silnik od Waspa. Jakiś czas temu zmierzyłeś mi belkę w waspie, teraz się odwdzięczę. No tylko tak bliżej wieczoru ;)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2014, o 11:18

Mi to nie przeszkadza. W Waspie nigdy w ogóle nie wymianieałem zębatki. Pomimo wielu kretów nigdy nic jej się nie stało (latałem głównie nad trawą). Myslałem, że jest na śrubkę, ale widać byłem w wielbłądzie. Co do zsuwania to może być, ale nie wiem czy się ruszy przy krecie skoro miałem problem, żeby ją wcisnąć palcyma do końca...
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 4 gru 2014, o 12:04

No właśnie to jest problem w V977, nowej zębatki praktycznie nie da się do końca wsunąć samymi palcyma. Ja ją wbijam z wyczuciem młotkiem, mam taki swój patent i dzięki temu w ogóle nie ma luzu na wale.
P.S.1
Jeśli pomimo wielu kretów nie wymieniałeś nigdy zębatki w waspie, to to chyba jedyna rzecz, która udała się Skyartecowi lepiej ;) W V977 praktycznie zawsze przy krecie zębatka obróci się na wale, po czym nie siedzi już tak ciasno, a w dwóch sztukach udało mi się nawet zmielić zęby, co mnie w sumie zdziwiło, że mikrus jest do tego zdolny.
P.S.2
Polecam skorzystać z promocji:
http://www.aliexpress.com/store/633860/search?SearchText=v977
Części nigdzie nie da się dostać taniej, promocja niby trwa jeszcze 1 dzień, ale ten sprzedawca ją powtarza średnio co tydzień.
Ja u niego kupiłem z pół worka, w tym chyba 10 zębatek ;)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2014, o 12:18 przez przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2014, o 12:17

Ja się właśnie zdziwiłem jak latałem Wojtka mikrusem. Zrobiłem krótki lot, który zakończyłem chyba bokiem na trawie (pakiet padł tak znienacka). Nie było nawet łupnięcia. Raczej swobodne opadanie :) z 2 metrów. A zębatka złamana. No nic. Czekam na swojego i testy wytrzymałościowe własnych zębatek :D
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 4 gru 2014, o 12:20

No to mi się jeszcze całkiem złamać nie udało :) Ale pewnie stało się tak przez to że jeszcze bardziej stwardniała na zimnie. Pomimo tego to świetny helik, będziesz zadowolony :)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 4 gru 2014, o 12:49

Pytacie dlaczego kombinuję z tym moim Waspem jak koń pod górę ? :mrgreen: Nie da się ukryć że Wasp ma twardy plastik ale kruchy . Zresztą nie jest to tylko moja opinia . Wystarczy poczytać zagraniczne fora modelarskie . Kabinka też jest dość krucha. Dlatego pomyślałem o wymianie najważniejszych części na V977: rama , podwozie , kabinka . No i mógłbym włożyć dużo większe aku nie 240 a nawet 520mAh . :thumb:

Średnica wału jest taka sama w obu helikach .Długość wału - na razie nie wiem ? Prawdopodobnie belki ogonowe są takie same ? Pozostało jeszcze pytanie odnośnie wysokości serw (od do tam gdzie są uchwyty mocujące ) i jaka jest szerokość płytki elektroniki ?
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 4 gru 2014, o 13:27

Wszystko to pomierzę i napiszę.
Tylko tak się zastanawiam, w 977 płytka pracuje w pozycji leżącej, w Waspie jest w pionie, to nie wiem.. Nie będzie to przeszkadzało jeśli ją położysz?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 4 gru 2014, o 13:42

Chodzi o żyroskop ? Masz rację ! :readit: Nie wziąłem tego pod uwagę . :nono: Sprawdziłem- nie działa w poziomie . No i dupcia ! :wall2:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2014, o 13:54

Eeee tam. dotnij półkę z balsy ;)
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 4 gru 2014, o 16:59

Koledzy, a co powiecie na taki upgrade ogona? :D

Obrazek
Obrazek

Chociaż jeszcze tak naprawdę to nie wiem, czy to upgrade czy downgrade i na testy w normalnym locie jak na razie się nie zanosi, ale w zawisie jest lux no i wygląda jak dla mnie świetnie :)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 4 gru 2014, o 17:20

Ciekawe czy te od V931 by podeszły ?
Obrazek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 4 gru 2014, o 17:28

Jak byś mógl mi @ przemek tylko podać średnicę wału silnika ogonowego . Reszta nieaktualna . Żyroskop w Waspie na "leżąco "nie działa.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2014, o 17:29

Przemek, dejno linka. I tak zamówię :)
Awatar użytkownika
SLAWEKS
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: SLAWEKS » 4 gru 2014, o 17:41

Tak a pro po Zębatki jak kupi się taką http://www.banggood.com/WLtoys-V966-V97 ... 32416.html to ona jest dłuższa w części mocowanej na wale i nie pęka jak orginał wręcz tak ciasno wchodzi na wał że bałem się skrzywić wał
V911
V911 PRO
V977
KDS 450 SV
Hubsan x4
QAV 250 mini wariat
Reptile 500 w budowie
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 4 gru 2014, o 17:43

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2014, o 17:54

I jakbyś mógł poza linkiem napisać jak ma się rozmiar tego 3-łopatowego do stockowego?
Jeśli ten sam rozmiar to może być rzeczywiście lepiej, jeśli mniejsze, to się okaże co waży więcej... rozmiar czy ilość... ;)
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 4 gru 2014, o 20:37

Trochę testowałem i stąd opóźnienie ;)
Kupiłem dokładnie z tego linka:
https://www.banggood.com/Hubsan-Upgraded-3-Leaf-Propellers-for-H107L-H107C-H107D-H108C-p-955117.html
Pewnie rozmiarowo to te same co w linku Beja, ale.. tu jest taniej i dają 4 sztuki ;)
Zaryzykowałem i to był strzał w 10, pasują idealnie, ale.. do silnika sut-a.
Miru u Ciebie w stockowym będzie mały problem, jest w nim minimalnie cieńszy wał i cza kombinować ;) Mi udało się raz wsunąć ciasno to większe śmigło z kawałkiem termokurcza, no ale nie zawsze to wychodzi. Silnik ogonowy od Waspa pasuje idealnie w koszyk 977 i ma już średnicę wału 1mm więc do niego wszystkie te śmigiełka wchodzą na ścisk bez żadnego kombinowania, no ale chyba najlepszym wyjściem jest zakup tego sut-a, wydaje się naprawdę mocny.
Jeśli chodzi o wymiary, wizualnie wygląda to tak:

Obrazek
Obrazek

Czarne z kilku postów wyżej jest jednak troszkę dłuższe. No i chyba też mocniej dmucha. Jakoś jakby z nim silnik wkręcał się na wyższe obroty i bardziej szarpie ogonem trzymając helika w dłoni i szarpiąc drążkiem w prawo. Ale w zawisie w pokoju oba trzymają bardzo dobrze więc dopiero w zwykłym locie na dworze pewnie wyjdą różnice.
Wymiary - długość jednej łopatki od otworu do najdłuższej krawędzi (w potrójnym ciężko zmierzyć średnicę):
stockowe: 18,6 mm, waga 0,1g (niestety dokładniejszej nie mam)
czarne długie: 23,7 mm, waga raz pokazuje 0,2, raz 0,3g
potrójne: 22,8 mm, waga też raz 0,2 raz 0,3g
waspowe: 21,15 mm, waga zawsze 0,3g

To potrójne prezentuje się jak dla mnie świetnie i widoczność ogona będzie z nim znacznie lepsza.

P.S. Bejo, zdejmować Ci wymiary o które prosiłeś, czy projekt zarzuciłeś? ;)

Wróć do „Mikro heliki”