LiPo - wszystko o...

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 3 sty 2011, o 20:16

wamP pisze:A wracając do tych ładowarek.... to da się może tę oryginalną przerobić tak aby troszeczkę skrócić czas ładowania??

nie.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 3 sty 2011, o 21:49

wamP pisze:A wracając do tych ładowarek.... to da się może tę oryginalną przerobić tak aby troszeczkę skrócić czas ładowania??

te ładowarki można przerobić na... parę złotych na allegro :)

jak Ramotny pisał, szkoda zachodu, popatrz lepiej
Obrazek
HobbyKing ECO6-10 200W 10A 6S Bal/Dis/Cyc Charger w/ acc.
a będziesz mógł lądować taki pakiet w parę minut ;)
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
wamP
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: wamP » 3 sty 2011, o 21:55

AdamskY pisze:
a będziesz mógł lądować taki pakiet w parę minut ;)

W parę minut?? Było by super ale chyba troszeczkę przesadziłeś?? :)
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 3 sty 2011, o 22:05

W parę minut ale tylko kilka razy :D potem pakiet będzie do kosza.
Piotrek
Awatar użytkownika
wamP

Postautor: wamP » 3 sty 2011, o 22:14

No właśnie tak pięknie to niema :D Czyli wychodzi z tego że im szybciej pakiet zostanie naładowany tym bardziej dostaje po "zadku" :) Orientuje się ktoś ile może trwać optymalnie naładowanie takiego pakietu taką ładowarką ECO6, bez narażania akumulatorka na przedwczesny zgon? :D
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 3 sty 2011, o 22:16

wamP pisze:No właśnie tak pięknie to niema :D Czyli wychodzi z tego że im szybciej pakiet zostanie naładowany tym bardziej dostaje po "zadku" :) Orientuje się ktoś ile może trwać optymalnie naładowanie takiego pakietu taką ładowarką ECO6, bez narażania akumulatorka na przedwczesny zgon? :D
Zwykle na pakiecie jest podana dopuszczalna wartość prądu ładowania w postaci wielokrotności "C" - tak jak dla obciążania.
Np standardowo ładuje sie 1C ale np Turnigy Nano już mozna nawet 5C (25-50C) albo 8C (40-70C).
Pamiętać trzeba jednak że szybkie ładowanie zawsze jest mniej korzystne niż wolne. Ja jesli sie nie śpiesze ładuje 1C ale już miałem akcje na Nano że ładowałem 2.5C (niestety przy 6s więcej nie daję rady przez zasilacz)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
wamP

Postautor: wamP » 3 sty 2011, o 22:19

Znalazłem taką ładowarkę :)

http://allegro.pl/nowa-ladowarka-hobbyk ... 31541.html

Wydaję mi sie że cena jest dobra :)
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 3 sty 2011, o 22:26

miszcz_waw pisze:W parę minut ale tylko kilka razy :D potem pakiet będzie do kosza.

;) ale jak to pakiet esky to sam sie po paru ładowaniach wykręci, sorrki za trochę negatywne słowa ale to prawda, popatrz na hobby-king pakiety Turnigy o tych samych parametrach, są naprawdę za nie wielkie pieniądze a są dużo bardziej wytrzymalsze niż esky

Turnigy 1800mAh 3S 20C Lipo Pack

Obrazek
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 3 sty 2011, o 22:33

AdamskY pisze:ale jak to pakiet esky to sam sie po paru ładowaniach wykręci, sorrki za trochę negatywne słowa ale to prawda,
"jakość" pakietów Esky nie jest kwestionowana ;)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 sty 2011, o 05:06

Jakość Esky to kupa, jakość Turnigy - bezcenne...

Choć to nie jakieś high end-y, ale typowy user nie potrzebuje prądów z elektrowni atomowej. Turnigy są dobre do czasu przeładowania-rozładowania (jak i inne lipole zresztą też) i za niewielkie pieniądze można nimi nalatać się do woli. Nawet jeżeli wytrzymają 100 cykli to i tak tanio.

Kupujesz np dwa, cztery i latasz aż sobie poobijasz kolana ze strachu :rotfl:
Potem ładujesz prądem 5 A w 40 minut i znowu dajesz w palnik. Tak wytrzymają długo. Tyle że do składowania na dłużej lepiej je rozładować/naładować trybem STORAGE do poziomu 3,8 V. Takie coś mają wszystkie współczesne ładowarki.

Tu chodzi nie tyle o dokładne napięcie a o potencjał energii (reakcja chemiczna) w pakiecie. Tryb Storage to ok. 40% mniej energii niż full (rzucam z pamięci).
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 4 sty 2011, o 20:38

Gmeracz pisze:Jakość Esky to kupa, jakość Turnigy - bezcenne...

Choć to nie jakieś high end-y, ale typowy user nie potrzebuje prądów z elektrowni atomowej. Turnigy są dobre do czasu przeładowania-rozładowania (jak i inne lipole zresztą też) i za niewielkie pieniądze można nimi nalatać się do woli. Nawet jeżeli wytrzymają 100 cykli to i tak tanio.

Kupujesz np dwa, cztery i latasz aż sobie poobijasz kolana ze strachu :rotfl:
Potem ładujesz prądem 5 A w 40 minut i znowu dajesz w palnik. Tak wytrzymają długo. Tyle że do składowania na dłużej lepiej je rozładować/naładować trybem STORAGE do poziomu 3,8 V. Takie coś mają wszystkie współczesne ładowarki.

Tu chodzi nie tyle o dokładne napięcie a o potencjał energii (reakcja chemiczna) w pakiecie. Tryb Storage to ok. 40% mniej energii niż full (rzucam z pamięci).

:nw:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 18 mar 2011, o 19:06

Piszemy o tylu różnych nowinkach więc trzeba czasem spróbować, co jest pięć. Tak było z kątomierzem od RC Logger z którego jestem niezmiernie zadowolony, teraz postanowiłem zakupić pakiet 2600 mAh 6S 35C tak głośno ostatnio reklamowanego Völtz-a do swojego Gigusia 500 i zrobić testy porównawcze z innymi eksploatowanymi pakietami...

Jak pomyślałem tak zrobiłem. Wczoraj w południe, podczas przerwy na lunch zamówiłem pakiecik w jednym ze sklepów w UK. Dziś po południu już był w mojej kieszeni :) Szybko prawda? Też to lubię i jedno muszą powiedzieć o Anglikach - dostawy ekspresowe są na prawdę ekspresowe. A ja korzystałem ze zwykłego trybu przesyłki :juppi:
No dobra, rozpakowałem i... od razu mi się spodobał:

Obrazek

Wykonanie pakietu bez zarzutu. Zaskoczyło mnie ciasne upakowanie takiej pojemności w rozmiarach 135 x 31 x 44. Jedyną wypukłością jest miejsce wyprowadzenia przewodów. Całość zamknięta w przeźroczystej koszulce termokurczliwej.
Nowy pakiet miał fabrycznie poprawne zbalansowane cele:

Obrazek

Na tapetę do porównania wziąłem parę najczęściej używanych pakietów Zippy 2800 30C, bo spodziewam się podobnych osiągów. Oczywiście to porównanie zupełnie subiektywne - nie mam na stanie innych 35C i pojemności 2600 mAh żeby te testy były zupełnie miarodajne. Jednak mam już jakiś punkt zaczepienia a Zippy są też zaskakująco wydajne i małe jak na pojemność. Zacznijmy od porównania rozmiarów:

Obrazek

Obrazek

Wynik pomiarów wagi całkowitej:

Obrazek

Obrazek

Jak widzimy pakiet Völtz jest lżejszy i to sporo bo o prawie 80 g. Na pewno zyskuję na 200 mAh różnicy pojemności i przewodach, ale jakby nie patrzeć - jeżeli wydajnościowo okażą się dobre - zyskuję znaczne odchudzenie modelu. Oczywiście pakiety 6S są bardziej narażone na przegrzanie, więc wszystko okaże się w praniu - niedługo bo jutro pierwsze testy.
Dla porównania wagi dwóch innych pakietów:

Obrazek

Obrazek

Rzućmy okiem na różnice wymiarowe. Jest to szczególnie istotne przy pojemnościach od 2450 wzwyż, bo np. tak duże Turnigy już by mi nie weszły pod kabinę:

Obrazek Obrazek

Zwróćcie uwagę, że to są tylko pojedyncze pakiety. Do modelu muszę przecież wsadzić dwa 3S, więc już tu widzę kolejną korzyść - nowy pójdzie na górną półkę podnosząc środek ciężkości.

Kolejna czynność po obmacaniu i podotykaniu to ładowanie. Tu miłą niespodzianką był bardzo krótki okres balansowania ogniw. OK, pakiet jeszcze nie latał, ale to przyjemne gdy zamiast czekać na długi finał ładowarki widzimy, że przy prądzie 1C po 40-tu minutach już jest wszystko gotowe.

Testy w locie:

Obrazek

Pakiet dał się "wydoić" do ponad 2450 kiedy odciął mnie regler i usiadłem autosem. Temperatura po locie 43 st. reszta była letniawa więc nieistotne. Co jednak istotniejsze, po takim lociku cele były wyrównane idealnie - 3,12 V/celę.
Prąd maksymalny jaki wycisnąłem to 62,8 A (średnio 28 A) przy zredukowanej krzywej gazu.

Ładowanie prądem 3C (7,8 A) wyglądało tak:

Obrazek Obrazek

Więc jak na razie porównując z innymi pakietami jestem bardzo zadowolony. Teraz pozostało czekać na wykonanie jakiś 20-30 lotów i porównanie jego kondycji. Do tematu powrócę :thumb:

Obrazek

Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...

Postautor: miszcz_waw » 18 mar 2011, o 19:36

Ciekawe, ciekawe! Nie spodziewałbym się raczej jakiejś rewelacji ale miejmy nadzieję że istotnie są cokolwiek lepsze za wyższą cenę. Czekam z niecierpliwością na jakieś podsumowanie po 50 cyklach. Do ilu C można je ładować?
Piotrek
Awatar użytkownika
Qugar_
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Qugar_ » 19 mar 2011, o 00:13

Ten zippy jest spuchnięty na ostatnim zdjęciu czy mi się wydaje?
KDS 450SV
EasyGlider PRO
Futaba T8FG
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 21 mar 2011, o 03:11

@miszcz - Pakiety można ładować zalecanym 3C lub maks. 6C - są różne źródła na ten temat. Sprzedawca podawał 3-5C a na baterii podali tylko 3C.

@Qugar_ - Zippy jest taki od urodzenia. Macałem go i jest twardy, ale jest tam jakaś wkładka i to daje efekt.
Od śmigła... Sławek
pma_
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 2 razy

Postautor: pma_ » 2 kwie 2011, o 19:30

Mam trochę pakietów do pińcety i do 450, używane były mniej więcej jednako i po zimie wnioski są słabe:
- Turnigy 2200 20 i 30C Lipo monitor piszczy po 2 minutach lotu, napięcie po wylądowaniu ok 3.9V (mam 2 taki i 2 takie)
- Hyperion 2150 25C G3, miały być super trwałe, po 2-3 minutach wyładowane (mam 2)
- Rhino 2200 40C jedyny, który przeżył i nawet robienie tic-toków nie powoduje natychmiastowego właczenia lipo monitora
- Turnigy 2600 30C (40 cykli) i 2650 40C (30 cykli) nadają się tylko do zawisów
- Turnigy 3000 30C (25 cykli) nadaje się do wszystkiego ale mało latany

wnioski niestety są takie, że:
- nie ma cudownych bardziej trwałych pakietów
- pakiet starcza na sezon (a potem do samolotu najwyżej)
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...

Postautor: miszcz_waw » 2 kwie 2011, o 20:06

A te pakiety do 450 to po ile cykli mają? Po zimowym leżakowaniu i po dzisiejszych lotach po ile do nich powchodziło? Przechowywałeś je na storage?
Piotrek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 2 kwie 2011, o 21:28

Moje Turnigy i Flightmaxy (2650/6s/30-40C) kupione na wiosnę zeszłego roku, latane 20-60 razy (zależy który pakiet) były już odpalone w tym roku i nie widzę pogorszenia parametrów... a przynajmniej wyczuwalnego...
Pozdrawiam, Grzegorz
roki
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: roki » 2 kwie 2011, o 22:04

FlightMax 2200 30C 3S - ok. ale kable balancera strasznie słabe
Turnigy 3S 2200 25C - ok, po locie letni
Turnigy 3S 2200 30C - ok, po locie chłodny
Turnigy 2200 3S 35C - dopiero po 4 cyklach więc dużo o nich nie mogę powiedzieć, narazie ok.

Obecnie będe kupował Turnigy 2200 3S 35 C za ok 11$ :)
Nawet jak padną po 50 cyklach to i tak taniocha :banana:
Pozdrawiam
Kasper
pma_
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 2 razy

Postautor: pma_ » 2 kwie 2011, o 22:40

miszcz_waw pisze:A te pakiety do 450 to po ile cykli mają? Po zimowym leżakowaniu i po dzisiejszych lotach po ile do nich powchodziło? Przechowywałeś je na storage?

Nie wiem ile cykli mają bo małym pakietom ich nie liczyłem, w zimie były na storage, a weszło ok 800mAh więc kicha :(

Wróć do „Pakiety”