A ile cykli pracy gwarantuje producent przy ładowaniu 0.3C?Kruku pisze:Aku główny ma mieć pojemność 380Ah, a więc 60A to jest ładowanie go około 0.16C. Według specyfikacji aku, ten typ można ładować do 0.3C więc teoretycznie powinien znieść nawet 100A.
Kruku pisze:Zacząłem też drążyć jakie bezpieczniki mogę tam zastosować. Według tego co czytałem, rozłączniki bezpiecznikowe AC np. legranda, zasadniczo nadają się również do DC. Niektórzy producenci mają osobno do DC i AC. Największy bezpiecznik jaki znalazłem to 125A (np. http://ekatalog.legrand.pl/pl/produkt/409142.html) i jest na styk bo teoretycznie mogę obciążyć układ nawet nieco bardziej (jeśli 2 ładowarki będą pracowały na full i do tego podłącze coś jeszcze). W praktyce taka sytuacja się pewnie nie zdarzy ale i tak wolałbym taki 150A.
Ramotny pisze:A ile cykli pracy gwarantuje producent przy ładowaniu 0.3C?
Ramotny pisze:Z bezpiecznikami automatowymi DC jest ten problem że przy rozłączaniu powstaje łuk elektryczny (taki jak przy spawaniu) i potrafi skleić zestyki. Z tego względu obciążalność tych samych zestyków np 20A dla AC wynosi raptem 1A dla DC. Sporo zależy od konstrukcji bezpiecznika. Jeśli mogę coś doradzić to trzeba wziąć coś co ma certyfikat producenta na pożądane ampery DC albo brać topikowe.
Kruku pisze::D Pewnie, że się da podłączyć!
Kenobi36 pisze:Czy Autocasko obejmuje spalenie samochodu prez pomyłkę przy ładowaniu pakietów modelarskich ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości