Mimo, że odpowiadasz w tonie nieco ofensywnym, odbieram to za dobrą monetę i odpowiadam merytorycznie.
Aha i popraw cytowanie w swoim poście... jeśli jeszcze możesz, a jak nie to ... weź na przyszłość to ogarnij, co?
Taka... oczywiście prośba. Grzeczna.
h00jraq pisze:Nie musisz mnie przedrzeźniać.
Nie przedrzeźniałem.
Robię to często, owszem, ale nie w tym wypadku. Po prostu tak wyszło.
h00jraq pisze:Nie chce mikrusa bo nalatałem się na v911 i v922 i o ile v922 na dworze był spoko to ogólnie obie helki były za małe.
Aha, czyli większy mikrus jakim będzie blade jest OK, a te mniejsze nie-OK.
No dobra, rozumiem, nie zgadzam się i uważam, że popełniasz błąd, ale OK.
Dla mnie nie-mikrusy zaczynają się od rozmiaru łopat 325mm.
Wszystko mniej to mikrusy.
Jest tu jedna uwaga, ale o tym za chwilę.
h00jraq pisze:Jeśli są inne mikrusy które nie rozwalają się przy pierwszym gorszym lądowaniu i mają lepsza konstrukcję to spoko ale to nadal mikrusy.
No a co w Twoim odczuciu odróżnia od nich Blade?
h00jraq pisze:A ty jak widzę masz problem z tym, że ktoś chce wydać kasę.

Ale kiedy ktoś chce wydać kasę bez sensu i nie jest tego świadomy, to tak, mam z tym problem.
Mam z tym problem i nie wstydzę się tego.
h00jraq pisze: Oczywiście że chcę wydać jak najmniej. Kilka lat temu wszyscy mi polecali Phoenixa albo RF. Pheonix "upadł" a RF jest dalej rozwijany z tego co widzę.
Mógłbyś polecić jakieś alternatywy skoro twierdzi, że są na równi z RF np zamiast napisać nic nie wnoszące dwa zdania.
Tym razem miru mnie wyręczył.
Szczerze, to sam osobiście nie wiem, od wielu lat nie latałem już na symulatorze... wiem tylko, że dużo się pozmieniało w ostatnich czasach, a na forum jest dział, gdzie jest na ten temat dużo informacji...
viewforum.php?f=149
h00jraq pisze:
Jeśli FlySky jest spoko to ekstra, myślałem po prostu że jest coś pośredniego.
No tak się jakoś dziwacznie w ostatnich czasach ułożyły warunki rynkowe, że nie.
Możesz mieć drożej, ale tak naprawdę gorzej.
FlySky to radio, które jest:
- tanie
- proste
- pancerne (nie straszne mu nawet upadki i deptania przez nieostrożnych modelarzy - serio!! - na własne oczy widziałem takie zdarzenie, choć to ekstremum i pewnie przypadek, że radio przeżyło).
- przy odrobinie kombinowactwa (upgrade firmwaru, który robi się banalnie prosto i zajmuje to kilka minut roboty) robisz z tego dużo mocniejsze, 10 kanałowe radio.
- dość ograniczone w funkcjonalności, ale do podstawowego latania - wystarczy, nawet dla helikopterów.
h00jraq pisze:Nie celuje od razu w wysoką półkę.
Prawdopodobnie słusznie.
h00jraq pisze:Tu wyszła moja niewiedza
Otóż właśnie i nie obraź się, ale ona wychodzi na każdym kroku. Po prostu ogólnie widać, że nie bardzo jesteś w temacie.
I ok - niczyja to wina - tak jest i już.
Problem w tym, że nie bardzo słuchasz co się do Ciebie mówi.
Zadajesz pytania, ale nie słuchasz odpowiedzi tylko ciągniesz w swoją stronę.
h00jraq pisze:ale zamiast napisać normalnie to znowu wyszedłeś z tematem kasy.
Oczywiście, że tak, bo zacząłeś wątek od tego, że masz max 2000.
Gdybyś powiedział, że masz nieograniczony budżet, to bym powiedział:
Ooo chłopie!! Zazdroszczę! Kupuj, sprawdzaj szalej i pisz! Nie wielu może sobie na to pozwolić.
Niestety kasa jest czymś co ogranicza większość z nas.
A na forum spotkasz ludzi, którzy nie będą się starali na siłe Ci czegoś sprzedać, nie mają w tym żadnego interesu, żeby udzielić Ci złej porady.
Prosi się tu dorzucić "jak sprzedawcy w sklepach", ale... to dotyczyło starych sklepów z poprzedniej epoki, kiedy wielu myślało, że staną sie milionerami jak zaczną handlować helikopterami RC.
Dziś już raczej wszyscy wiedzą (parafrazując Klenia), że owszem, można stać sie milionerem zajmując się helikopterami, dronami i tym podobnymi sprzętami. Warunek jest jeden: trzeba najpierw być miliarderem :>
Zaznaczam to, bo możesz tu wyczuć pewną nieścisłość: Z jednej strony piszę, że nikt tu nie ma żadnego interesu, żeby udzielić Ci złej porady, a z drugiej wskazujemy sklepy prowadzone przez naszych kolegów... Jeśli to zauważyłeś - to dobrze! Punkt za czujność, ale... Niestety (albo raczej stety) znowu tak dokładnie jest. TAK JEST.
Ci koledzy, to też modelarze z latami doświadczeń i nie sprzedają w swoich sklepach, czegoś czego sami by nie kupili.
...
Aha i wracając do mikrusów - obiecałem do tego wrócić:
pkali pisze:Jeśli odpowiada Ci wielkość blade 230 pomyśl o omphobby m2. Lata świetnie, jest lepiej wykonany, a koszty utrzymania będą o wiele mniejsze niż w blade.
Na ten temat była całkiem nie dawno bardzo burzliwa dyskusja.
I mimo, ze generalnie ja osobiście mocno ten model atakowałem (z jednego powodu: dla mnie zdyskwalifikowany jest każdy modeł który ma silnik na ogonie), to jednak z mikrusów, poleciłbym właśnie tego.
W ciemno. Nie latałem nim.
Ale wielu ludzi, których opinię można uznać za wiarygodną, bardzo go chwali.
Będzie miał pewne ograniczenia mikrusów - to pewne.
Ale też jest spora szansa, że spośród mikrusów, będzie zwyczajnie najlepszy.