Kenobi36 pisze:Domyślam się że aktualnie samoloty są bardziej sprawne niż kiedyś ale co w razie ciężkiej awarii, jak się wyłączą silniki id trzeba sporą odległość przeszybować, czy problemy ze sterownością, z mniejszym ładunkiem wybuchowym i mniejszą masą wydaje się zawsze trochę bezpieczniejsze.
Kowal pisze:Doskonałość dużych samolotów jest większa niz najlepszych szybowców. W 737 moższ wyłączyć wszystko ilatać jak szybowcem. Są fizyczne połączenia sterów z powierzchńiami sterowymi i można sobie latać.:-p
Kowal pisze:Kenobi36 pisze:Domyślam się że aktualnie samoloty są bardziej sprawne niż kiedyś ale co w razie ciężkiej awarii, jak się wyłączą silniki id trzeba sporą odległość przeszybować, czy problemy ze sterownością, z mniejszym ładunkiem wybuchowym i mniejszą masą wydaje się zawsze trochę bezpieczniejsze.
Doskonałość dużych samolotów jest większa niz najlepszych szybowców. W 737 moższ wyłączyć wszystko ilatać jak szybowcem. Są fizyczne połączenia sterów z powierzchńiami sterowymi i można sobie latać.:-p
omcKrecik pisze:To znaczy, że termiką można się podratować jakby co (odpukać) ?
I jak padnie lub wyłączysz wspomaganie (hydraulik ?), to i tak Cię nie wzrusza ?
aikus pisze:Kurde... to jest naprawde zaje**sty samolot... Myslalem, ze w tych samolotach, tej wielkosci to juz tak dzis nie ma...
Chociaz w sumie, przypomnial mi sie szybowiec z Gilmi... co to bylo, nie 737 czasem?? (google, help... a nie, 767, o kurde, to prawie dwa razy wiekszy... ) No ale co, tez szybowal calkiem spory kawal na koniec sie slizgal jak szybowcem (skrzyzowal stery) zeby wytracic nadmiar wysokosci i wyladowal bez zadnych hamulcow... i bez wiekszych strat...
Ale on tam chyba z tego awaryjnego generatora korzystal...
Kowal pisze:Posłuchajcie, przepraszam, małe sprostowanie z tą doskonałością...
Kowal pisze:[...]
O ślizgach na dużych samolotach słyszałem i robiłem je na symulatorze, ale nie stosuje się ich w praktyce. Tylko na małych samolotach i na szybowcach jest normalną procedurą.
Kowal pisze:To nic nowego.Tego uczą na szkoleniu podstawowym.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości