Warszawa - Pałacowa - spotkania

Zanim polecisz poinformuj o tym lokalną lożę szyderców...

Moderator: Kowal

Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 2 maja 2015, o 20:05

No kret Jazza byl narawde piekny... Do tej chwil nie moge uwierzyc, ze nawet nie zauwazyles ze odfrunal Ci gorny plat, ale leciales dalej na pelnym gazie jakby nigdy nic... a ja mysle "Kurde odpusc ten gaz... co on robi??"...
Dolne skrzydlo, bez wzmocnienia wyginalo sie w literke U az w koncu polowka odpadla.. hehe...
Ale trzeba przyznac, ze rzeczywiscie model po wszystkim wygladal calkiem dobrze.

A to RTFowie wykonanie - no coz - nie pierwsze to i pewnie nie ostatnie tego typu zdarzenie ktore przekonuje, ze model RTF oznacza ze masz dwa razy weicej roboty, zeby nadawal sie do lotu - musisz rozebrac i zlozyc.
A model z czesci - tylko zlozyc;)
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 195 razy

Postautor: Jazz » 2 maja 2015, o 20:20

wiesz z helikiem tak mozesz zrobic, ale jesli sklejone jest cos w fabryce to co moge zrobic ? nie rozerwe czy przetne, musze zalozyc ze trzyma dobrze.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 2 maja 2015, o 20:46

To małe uzupełnienie do dzisiejszego dnia, który byl na prawdę przyjemny. Wiatr wiał, słońce paliło a żarty o decybelach dwóch takich... modeli... umilały nam czas ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 2 maja 2015, o 21:09

Było super, tylko za dużo tych prosiaków na niebie latało, aż się boję położyć spać bo nie wiem czy mi się jakiś nie przyśni :swir:
A na serio to dziękuję za świetny modelarski dzień i do następnego :dance:
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 maja 2015, o 21:09

Jazz pisze:wiesz z helikiem tak mozesz zrobic, ale jesli sklejone jest cos w fabryce to co moge zrobic ? nie rozerwe czy przetne, musze zalozyc ze trzyma dobrze.

To moze chocby cyjakiem zalac dodatkowo wszystkie miejsca laczenia, zeby tam wszedzie wplynal i dobrze zwiazal...
A tak to Ty nie rozerwuiesz, nie przetniesz - w locie sie samo rozerwie, heh...

Ale jak sam mowiles - przynajmniej bedzie teraz powzmacniany po Twojemu i gra - nie ma tego zlego.

A moj Raptor dostanie nowe serwa.
Wszystkie.
Wlasnie to postanowilem.
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...

Postautor: AdamP » 2 maja 2015, o 21:13

A jakie
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 maja 2015, o 21:23

A jak tam Raptus po oględzinach?
Chyba specjalnie mu sie nic nie stało?

Kret Jazza był dosyć fikuśny. Też się zdziwiłem jak sie dowiedziałem że Jazz sie mie zorientował że mu jeden płat odpadł. Chyba ustawiałem z Adamem ogon w X3 pod Ikonem gdy nagle coś nad głowami pierdolneło. Patrze a tu gorny płat opada, patrzę na model a ten pędzi dalej na pełnym gazie machając skrzydłami wygiętumi w U, poleciał za drzewa i rozmazał się po ziemi. Krótko mówiąc co Jazz robi jak sie mu model rozpada w powietrzu? Poprawia trymy i leci dalej :D
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 maja 2015, o 22:10

Kenobi36 pisze:A jak tam Raptus po oględzinach?
Chyba specjalnie mu sie nic nie stało?

Chyba nie - narazie ogladalem go tylko tyle co na polu z Wami wszystkimi, nawet nie wyciagnalem go z torby. Mam focha na niego. Oczywiscie to nie jego wina, ale jego to nie boli.
Przedwczoraj wymienialem mu beca. Caly pieprzony wieczor spedzilem na najpierw rozpruwaniu wszystkich ladnie zapakowanych kabli a potem wszystkiego tego z powrotem owijaniu i upychaniu.
Jak se pomysle ze mam to znowu robic to mi sie odechciewa.
Wiec niech lezy az mi przejdzie.
Ja tymczasem zamowilem sobie lopaty szklane HK - tanie sa, moze do takiego spokojnego latania jak Raptor wystarcza...
Zamowie rure ogonowa w modelemax - zobaczymy za ile mi sprowadza, bo jak znam Zycie na miejscu nie maja.

A i Adam pytasz jakie serwa, no wlasnie, jakie?
Jakie serwa mozna wsadzic do helika z pretem i z mechaniczna tarcza?
Chcialbym jakies porzadne, nie zbyt szybkie (Raptor nie bedzie nigdy u mnie FBLem) no i w miare jakies rozsadne cenowo.
Te Futaby cholera byly idealne, ale one sa juz leciwe - kwestia czasu i to nie dlugiego kiedy nastepna wywinie jakis numer.

Chociaz... moze najpierw rozebrac wyszstkie na czesci, a potem potestowac na silowni...?

Kenobi36 pisze:Kret Jazza był dosyć fikuśny. Też się zdziwiłem jak sie dowiedziałem że Jazz sie mie zorientował że mu jeden płat odpadł. Chyba ustawiałem z Adamem ogon w X3 pod Ikonem gdy nagle coś nad głowami pierdolneło. Patrze a tu gorny płat opada, patrzę na model a ten pędzi dalej na pełnym gazie machając skrzydłami wygiętumi w U, poleciał za drzewa i rozmazał się po ziemi. Krótko mówiąc co Jazz robi jak sie mu model rozpada w powietrzu? Poprawia trymy i leci dalej :D

Taaa, dobre to bylo... Do tej pory sie smieje jak sobie przypomne...
Kiedy oni cholera wynajda takie porty do mozgu, zeby mozna bylo karte SD wsadzic do glowy i zgrac do mpega to co sie widzialo...
;)
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...

Postautor: AdamP » 2 maja 2015, o 22:29

Marek, ja mam te http://rcmaniak.pl/pl/p/PowerHD-HD-1212TH-HV/1253 w sejsecie i tak na pręcie jak i na fbl nie nażekam a jak widziałem jak lata Twój Rapciuch na pręcie to powinny być ok.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 maja 2015, o 23:11

Uuu to takie nawet dosyc na wypasie... No zobaczymy, jeszcze pomysle.
Potestuje jeszcze te co mam... porozbieram... Zobacze w jakim stanie sa silniki, szczotki...
Jakbym mial wymieniac wszystkie to trzeba jeszcze o czyms na ogon pomyslec...
A tak naprawde jakby sie okazalo, ze jedna Futaba padla bo tam cos, a reszta jest w stanie bdb, to moge wymienic tylko jedno serwo - tu nie musza byc wszystkie trzy takie same, bo to jest tarcza mechaniczna ;)...

No tak czy siak duzo dlubania mnie czeka zanim Rapciuch znowu poleci.
Silnik musze caly rozebrac, bo on tam chwile chodzil na wolnych obrotach zaraz po zglebieniu.
Ziemia dzis byla wilgotna wiec raczej nic nie zassal, ale chociaz glowice zdjac i obejrzec slad filmu olejowego po tloku na cylindrze by wypadalo... A skoro juz tak, to rozbiore calego, obejrze lozyska...
Zrobie mu taki przeglad jakiego nie mial u mnie jeszcze.
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 2 maja 2015, o 23:17

Aikus MKS ds1210 będą w sam raz
...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 maja 2015, o 23:32

Widzialem widzialem, patrze na wszystkie po kolei.
No te MKSy nawet tansze... Parametry troche slabsze, ale ...
Jakos psychicznie do tych PowerHD nie mam przekonania.
MKSowi latwiej mi zaufac.

Spoko - narazie zostawiam temat bo i tak juz nie mam kasy na kolejne zabawki.
A ostatecznie mam czym latac, wiec nie ma sie co spinac.

Wracajac do tematu watku: Jutro pasowaloby te kielby dokonczyc na Palacowej.
Wiac bedzie mniej i cieplej bedzie...
Pakiety juz napompowane, latadla naszykowane.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 3 maja 2015, o 05:29

Moze wymień tylko to jedno.
Nie jestem pewien czy dobrze widziałem ale ty masz miksowanie mechamiczne więc serwa nie muszą byc takie same.
Dodatkowo słyszałem ze w raptorach z takim miksowaniem serwo pitch (a to rzęzilo) jest bardzo mocno obciążone, w skrajnych sytuacjach lecą zębatki a nawet odrywają się uszy od serwa.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 3 maja 2015, o 08:29

aikus pisze:A moj Raptor dostanie nowe serwa.
Wszystkie.
Wlasnie to postanowilem.

To dobry pomysł, kiedyś próbowałem prześledzić wstecz historię tych serw. Poddałem się kiedy przyznał się do nich Karuzel, Kowal twierdził że ich nie wymieniał, ja też nie, wychodzi więc że one mają co najmniej 5-6 lat. Swoją drogą, nic mi to nie mówi czy to dużo czy mało, są starsze niż cała moja "kariera" ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 3 maja 2015, o 09:09

Killer

Obrazek

Wszystko nie zmieściło się w kadrze.
Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 3 maja 2015, o 09:10

Kenobi36 pisze:Moze wymień tylko to jedno.
Nie jestem pewien czy dobrze widziałem ale ty masz miksowanie mechamiczne więc serwa nie muszą byc takie same.

Dobrze widziales, dobrze! :)

Kenobi36 pisze:Dodatkowo słyszałem ze w raptorach z takim miksowaniem serwo pitch (a to rzęzilo) jest bardzo mocno obciążone, w skrajnych sytuacjach lecą zębatki a nawet odrywają się uszy od serwa.

[/quote]

No akurat rzęzi mi serwo nie na pitchu tylko na elevatorze, to na pitchu chodzi jak malina.
wiec moglbym to z pitcha przeniesc na elevator, a na pitch dac nowe, jakies wlasnie tkaie mocne jak skurczybyk.
pradu nie zabraknie - to jedno czego moge byc pewien z becem jakiego tam wsadzilem:D

Artja pisze:
aikus pisze:A moj Raptor dostanie nowe serwa.

To dobry pomysł, kiedyś próbowałem prześledzić wstecz historię tych serw. Poddałem się kiedy przyznał się do nich Karuzel, Kowal twierdził że ich nie wymieniał, ja też nie, wychodzi więc że one mają co najmniej 5-6 lat.

No wlasnie, a ile lotow?? Kto by to zliczyl...
I to jest argument zeby wymienic wszystkie.
Bo to moje testowanie na silowni, ... kto wie co tym wlasciwie osiagne?
Moze byc tak, ze je rzeczywicie przetestuje, a moze byc tak, ze wlasnie zużyje ich konczący sie resurs i padna wkrotce po zamontowaniu z powrotem w heliku.
Z drugiej strony, jak rozbiore, obejrze silniki, obejrze ich szczotki, obejrze lozyska i zebatki to coz tam sie innego moze zużywac...?

Artja pisze:Swoją drogą, nic mi to nie mówi czy to dużo czy mało, są starsze niż cała moja "kariera" ;)

No to masz odpowiedz: Ile w swojej karierze wymieniles serw ktore Ci padly? Troche bys naliczyl, nie?
A te zyja dluzej niz cala Twoja kariera:)
To genialne serwa i przypuszczam, ze w tamtych czasach kosztowaly wiadro pieniedzy.
Ale nic nie jest wieczne...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 maja 2015, o 12:36

Jestem na Palacowej i jestem sam. Ktos sie przylaczy?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 7 maja 2015, o 20:47

Po ciemku słabo sie lata :-(
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 195 razy

Postautor: Jazz » 8 maja 2015, o 06:56

Rockstar który zostal udokumentowany na powyzszym zdjęciu juz jest naprawiony, i wygląda super :-)
korzystając z okazji wywaliłem stockowy silnik o marnym 630kv, i wsadzilem potworka 1150 kv :-)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 8 maja 2015, o 07:36

Teraz urwą się oba ła na raz :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben

Wróć do „Spotkania modelarzy”