T-Rex 600

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
Szelma
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: Szelma » 2 paź 2012, o 20:23

Witam !
Pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami odnośnie niskiej jakości części zamiennych Aligna a konkretniej hubów DFC.
W ubiegłym tygodniu dotarła do mnie przesyłka z Align.pl z zestawem części do zbudowania głowicy DFC do Trexa 600.
Operacja prawie się udała. Prawie ponieważ HUB głowicy od nowości był skrzywiony co owocowało "bujaniem" się szpindla.
W chaosie i w nerwach zaginął mi paragon. Pomyślałem - cholera jasna nie mam jak odesłać do Align.pl tego nieszczęsnego HUBa.
W tej sytuacji zamówiłem drugi z nadzieją że będzie prosty.
Wczoraj przy okazji robienia porządków odnalazłem paragon. Pomyślałem że fajnie, odeślę wadliwy produkt i dostanę zwrot pieniędzy.
Doszedłem do wniosku że wstrzymam się jeszcze z wysyłką gdyż odpukać, może się okazać że drugi HUB też będzie krzywy to odeślę oba na raz.

Dziś kurier DHL przywiózł mi przesyłkę z nowym HUBem.
Poniżej filmik który nakręciłem przedstawiający zachowanie HUBa prosto po wyjęciu z opakowania.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ed2lCDFiGUI&feature=player_embedded[/youtube]

Na filmie efekt bujania jest bardzo słabo widoczny, nie mniej jednak taka odchyłka na szpindlu powoduje że na końcu łopaty różnica tak wielka że chelik przy rozpędzaniu wirnika zaczyna przeskakiwać z płozy na płozę.

Jutro ślę oba HUBy na wymianę bądź zwrot pieniędzy do Align.pl
Ostatnio zmieniony 2 paź 2012, o 20:52 przez Szelma, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 2 paź 2012, o 20:31

Albo się im wyeksploatowały maszyny albo już tłuką taką masówkę że przestali kontrolować jakość... Tak czy siak kiepsko to wygląda...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 2 paź 2012, o 20:45

prawidłowy link
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl
Quadro KFC32 + FPV - nooo tym sie LATA ! :D

Gaui 425->550 FPV - Historia gimbala
KDS450S (V) FPV - waleczne początki
Awatar użytkownika
Szelma
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Szelma » 2 paź 2012, o 20:53

Dzięki, poprawione.
Awatar użytkownika
Szelma
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Szelma » 6 paź 2012, o 11:14

W dniu dzisiejszym przetestowałem HUB 3G z zestawu supercombo T600N.
Zobaczcie sami:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZVy_bi9xLoA&feature[/youtube]

Końcówka filmu wyszła śmiesznie na zasadzie "Panie Turek kończ Pan to spotkanie" - wierzcie mi miałem już dość tego filmu. Za każdym razem mówiłem coś głupiego. W sumie było 11 nagrań. Wybrałem najlepsze :)

W połowie przyszłego tygodnia sprawdzę w ten sposób kolejny HUB DFC. Mam nadzieję że tym razem trafię na dobry egzemplarz.
Awatar użytkownika
Szelma
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Szelma » 9 paź 2012, o 20:48

Witajcie !
Po moich ciężkich przeprawach z krzywymi HUBami DFC do T600 postanowiłem zbudować hybrydę DFC i 3G.
Co będzie nam do tego potrzebne:
Okucia DFC
Ramiona okuć DFC
Popychacze DFC
Łożyska oporowe do T600
HUB 3G
Dampery szare
Wał DFC do T600 ESP
Szpindel
Dwie śruby M3 X 40 (koniecznie o twardości przynajmniej 9 - dostępne jako nierdzewne)
Rurka węglowa o średnicy wewnętrznej 3 mm.
Opcjonalnie tarcza DFC.
Obrazek

Nie będę opisywał jak złozyć głowice bo zakładam że latając modelem klasy 50 umiemy poradzić sobie z mechaniką.
Opisze istotniejsze kwestie, ale to za chwile.
Zdjęcia poglądowe:
Obrazek

Obrazek

Poniżej nasze śruby nierdzewne M3x40
Obrazek

Musimy im zrobić dekapitacje :)
Obrazek

Niestety to nie koniec zabawy ze śrubami.
W Trex 600 ESP mamy określone warunki do spełnienia przy ustawieniu tarczy.
Oś obrotu dźwigni ELEV przy koncie 0 st. musi znajdować się w środku otworu wyfrezowanego w ramie.
Taki układ jest optymalny i traktujemy go jako wzorcowy. Tarczę poziomujemy traktując to ramie jako wzorzec.
Takie podejście do tematu oraz zastosowanie HUBa 3G wymaga od nas wykonania przedłużaczy popychacza z naszych śrub M3.
Według moich wyliczeń Obie śruby muszą mieć długość 36,3 mm.

Po wkręceniu "szpilek" do popychacza otrzymujemy coś takiego:
Obrazek

Następnie wkręcamy na "szpilki" snapy:
Obrazek
Wkręcamy je do momentu aż nieosłonięta część "szpilki" będzie mieć idealnie 21 mm

Teraz zakładamy głowicę na wał i sprawdzamy na ile nam wyszło 0 st:
Obrazek

Jeżeli mamy wszystko dobrze możemy zająć się naszą rurka węglową
Obrazek

Ucinamy sobie z rurki 2 tulejki o długości 21 mm:
Obrazek
i wsuwamy na nasz popychacz:
Obrazek

Wkręcamy poubierane popychacze z powrotem na głowicę:
Obrazek
... i dopieszczamy nasze 0 st
Obrazek

Gotowa głowica prezentuje się wybornie:)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:)

Zalety:
Nie telepie
Nie powinno być boomstrikea
Możliwość latania na niskich obrotach
PROSTY HUB :)

Wady:
Mniej kozacki wygląd (nie ma lowridera)

- Reszta wad wyjdzie w praniu ale raczej się niczego nie spodziewam.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 9 paź 2012, o 22:49

Ma pytanko, po co rurki węglowe założyłeś na popychacze? Kwestia wyglądu?
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 10 paź 2012, o 00:05

Nie wiem jak w konstrukcji Aligna, ale w Goblinie popychacze maja specjalnie luz, ze względu na zjawiska w głowicach typu DFC. U Ciebie są śruby na sztywno...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Szelma
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Szelma » 10 paź 2012, o 06:47

Ma pytanko, po co rurki węglowe założyłeś na popychacze? Kwestia wyglądu?

Oczywiście jest to tylko zabieg kosmetyczny.

w Goblinie popychacze maja specjalnie luz, ze względu na zjawiska w głowicach typu DFC. U Ciebie są śruby na sztywno...

Wziąłem to pod uwagę, nie mniej jednak do tej pory latałem na głowicy DFC Elektromara w której wszystko było skręcone na sztywno, mając bardzo pozytywne doświadczenia z jego głowicą doszedłem do wniosku że zaryzykuje u siebie i też skręcę na sztywno. Mam nadzieję że się to nie zemści na mnie i mojej kruszynce :)
Awatar użytkownika
Szelma
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Szelma » 19 lis 2012, o 23:22

Witajcie !
Robię mały update gdyż moja Perła doczekała się nowej kabinki :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arcydzieło wykonane Przez Roberta Magika Zduńczka
8)
Markode
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: Markode » 9 sie 2013, o 07:52

Witam dostałem w prezencie helikopter Align 600,potrzebuje pomocy ale kto poradzi jak bezpiecznie zacząć latanie tym modelem,sprzęt jest złożony kolega wcześnie nim latał ,mam w zestawie ładowarkę 2 akumulatory oraz nadajnik,

http://www.tinypic.pl/axydeuo38ju0
http://www.tinypic.pl/n3q58xqwzffq
http://www.tinypic.pl/npqcwk9a1i2u
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 9 sie 2013, o 08:15

Witaj na forum :thumb:

Jedyny bezpieczny sposób na latanie modelami to nie latać wcale ;) Ryzyko w pewnym stopniu zawsze pozostanie i to co możemy robić to je w maksymalnym stopniu ograniczać.

Jeśli nie miałeś wcześniej styczności z modelami helikopterów RC to Twój pierwszy start zakończy się po maksymalnie kilkunastu sekundach z fatalnym skutkiem więc najlepsze co możesz zrobić to kupić dobry symulator. W tym wątku znajduje się bardzo korzystna oferta na jeden z dwóch najlepszych produktów w tej kategorii. Gwarantuję że ten wydatek zwróci się dziesiątki razy i jeśli jesteś docelowo zainteresowany lataniem na wyższym poziomie to będzie Ci służył przez cały czas, nie tylko do nauki podstaw.

W przypadku kiedy koniecznie chcesz od razu podnieść heli w górę pamiętaj o tym że klasa 600 to już bardzo duże modele które stwarzają zagrożenie i Tobie i wszystkim w okolicy. Kret w tym wypadku jest też bardzo kosztowny. O ile nie masz chociażby minimalnego doświadczenia z lataniem to bardzo mocno odradzam.

Jeśli masz jakieś wątpliwości to pytaj. Jest tutaj wiele osób z ogromnym doświadczeniem które na pewno Ci pomogą.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 9 sie 2013, o 09:12

Jak nie masz żadnego doświadczenia, to zaczynanie od uruchamiania takiej maszyny to kiepski pomysł. Najlepiej jeśli byś to zrobił pod okiem kogoś doświadczonego.

Generalnie musisz rozważyć dwa aspekty - pierwszy to poznanie maszyny, jej obsługi i konstrukcji, poznanie funkcji aparatury, procedura startowa - to wszystko na ziemi. Drugi to samo pilotowanie, czyli nauka latania.

Wydaje mi się, że do zasilania elektroniki jest osobna bateria na dole helika. Sprawdź czy jest naładowana. Rozłóż łopaty (by nie były spięte), włącz aparaturę sterującą, włącz elektronikę w heliku (przełącznik, podłączenie dodatkowej baterii). Teraz możesz sprawdzić czy działa sterowanie - czy helik widzi się z apraturą, czy serwa reagują na drążki. Jeśli nie to masz pierwszy problem do rozwiązania. Jeśli wszystko będzie ok w tej fazie, to można myśleć o dalszym uruchamianiu do lotu.

Jak poprzednik napisał podstawa to symulator - bez tego nie ma sensu zaczynać pilotowania, bo helikopter nie wybacza błędów i pierwszy lot będzie trwał max kilkanaście sekund i skończy się kosztownym (kilkaset zł) rozbiciem modelu. A potem przyspieszonym kursem naprawiania :) Maszynę w powietrzu trzeba w każdej chwili kontrolować i nie można sobie zrobić "przerwy" by ochłonąć i się ogarnąć. Możesz także sobie i komuś zrobić krzywdę.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Markode

Postautor: Markode » 9 sie 2013, o 11:54

Gdzie mogę dostać taki symulator zbliżony do mojego nadajnika ?
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 9 sie 2013, o 11:59

W linku który podałem Ci wcześniej. W zestawie dołączają nawet kabel, do Twojej Futaby też jest, wystarczy zaznaczyć przy zamawianiu.
Markode

Postautor: Markode » 9 sie 2013, o 12:05

Żeby sprawdzić działanie serw bez uruchamiania silnika potrzebuje wpiąć 2 akumulatory czy wystarczy tylko od elektroniki?
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 9 sie 2013, o 12:12

Tylko i wyłącznie od elektroniki. Zachowaj szczególną ostrożność do momentu aż nie będziesz absolutnie pewien co robisz. Upewnij się że podłączasz odpowiedni pakiet, a najlepiej dla własnego bezpieczeństwa odłącz kable od silnika lub zdejmij z niego zębatkę.
Markode

Postautor: Markode » 9 sie 2013, o 13:06

Po włączeniu sterownika na wyświetlaczu pyta o transmisje potwierdzenie tak lub nie nie daje efektu , brak reakcji w helikopterze
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 9 sie 2013, o 13:14

Markode pisze:Po włączeniu sterownika na wyświetlaczu pyta o transmisje potwierdzenie tak lub nie nie daje efektu , brak reakcji w helikopterze

Pewnie odbiornik jest w trybie bindowania.. Z jakiego miasta jesteś ? może masz znajomych modelarzy którzy mogliby na miejscu pomóc z uruchomieniem ? Jeżeli mieszkasz w Warszawie to można coś na miejscu sprawdzić.

//edit
Nawet nie wiadomo czy w tym zestawie jest odbiornik, a jeżeli jest to czy są podłączone do niego serwa.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 9 sie 2013, o 13:27

Markode pisze:Po włączeniu sterownika na wyświetlaczu pyta o transmisje potwierdzenie tak lub nie nie daje efektu , brak reakcji w helikopterze

Taki komunikat wyświetla się gdy przełączniki lub drążek gazu jest ustawiony w innej pozycji niż "nominalna". Chodzi o to żebyś przypadkiem nie uruchomił śmigłowca w sposób który może się skończyć czymś nieprzyjemnym. Na początku zamiast potwierdzać lub odrzucać ten komunikat lepiej powyłączaj wszystkie opcje o których mówi Ci radio, wtedy samo ruszy.

Neomutant pisze:Nawet nie wiadomo czy w tym zestawie jest odbiornik, a jeżeli jest to czy są podłączone do niego serwa.

Markode wspominał że jego znajomy już latał śmigłowcem, kwestia tego czy oblatywał model za pomocą jego aparatury czy własnej. Bo w tym drugim wypadku trzeba utworzyć nowy model w nadajniku i go zbindować.

Wróć do „Align i jego klony”