OMPHOBBY M2

Czyli po prostu Ompy...
Awatar użytkownika
Wodzu
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Wodzu » 19 maja 2021, o 10:10

Jak nie wchodzą, to trzeba o jedna dziurkę obniżyć zawieszenie sanek podwozia. Ja tak zrobiłem, latam na SLS Quantum 800 MAh/40 C. Czas lotu 4,30 przy spokojnym 3D. Jedyny feler to trzeba przelutować wtyczkę z XT-60 na XT-30. Pozdrawiam Wojtek.
Pozdrawiam Wojtek.

Tylko trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
gotikson
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: gotikson » 20 maja 2021, o 17:32

Mam już OMP M2 Explore :banana: i pytania :wall2:

1. Czy ktoś może przesłać instrukcję do FBL go niego - typu jakie diodki co sygnalizują?
2. Ponoć ma tryb Governora, jak go ustawiać?
3. Jakie wartości na kanale CH5: MODE jaki tryb ustawiają, czy 1 to tryb "bezpieczny" a 100% to 3D ?
4. Zdaje się gdzieś tu czytałem, że latacie na stałych obrotach, czy to jest wystarczające, czy trzeba podbijać ze wzrostem kątów łopat?

Jeszcze nie mam czasu na ustawienie helika :wall:
OMP M2 Explore
TX16S-HALL/EdgeTX
pozdro Grzesiek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 20 maja 2021, o 18:29

Odniosę się tylko do punktu 4, bo o reszcie nie mam pojęcia - nie mam OMPa.

gotikson pisze:4. Zdaje się gdzieś tu czytałem, że latacie na stałych obrotach, czy to jest wystarczające, czy trzeba podbijać ze wzrostem kątów łopat?

Czy dobrze zgaduję, że mówiąc "stałych obrotach" masz na myśli "stały poziom gazu"?
Bo jeśli tak, to odpowiedź na Twoje pytanie kryje się w punkcie 2.
Jeśli nie ... to w zasadzie też ;)

To governor dba o utrzymanie właściwego poziomu gazu w zależności od obciążenia (ergo kątów natarcia łopat), tak, aby utrzymać obroty na stałym poziomie.
Latając w trybie Governora NIE USTAWIAMY KRZYWYCH GAZU (lub ustawiamy krzywe płaskie).

Latając bez governora zawsze trzeba będzie ustawić jakieś krzywe gazu, bo obroty będą pod obciążeniem przysiadać... Natomiast krzywa płaska to dobry (bezpieczny start) - trzeba sprawdzić doświadczalnie jak bardzo siadają obroty i stopniowo podciągać krzywe na końcach.

Uwaga01: Niektórzy w małych helikopterach (450 i mniejsze) latają na krzywej płaskiej 100% - ile fabryka dała tyle ma obrotów.

Uwaga02: Dziś chyba mało kto lata już na takich klasycznych krzywych...

Uwaga03: OMP to silnik na ogonie, a to uniezależnia obroty (a zatem maksymalny ciąg) ogona, od obrotów wirnika głównego. Zatem największy dramat jaki spotykał helikopter z ogonem z klasycznym przeniesieniem napędu na ogon (LTE* przy zduszeniu obrotów wirnika głównego nadkrytycznymi kątami łopat) - tutaj się nie zdarzy.

*LTE - czyli "Loss of Tail-rotor Effectiveness", NIE "Long Term Evolution" ;)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 246 razy

Postautor: pkali » 20 maja 2021, o 18:48

aikus pisze: OMP to silnik na ogonie, a to uniezależnia obroty (a zatem maksymalny ciąg) ogona, od obrotów wirnika głównego.

Tak, ale tylko w jedną stronę obrotu, w drugą zależy w 100% od wirnika głównego :)

Co do Twoich pytań, poszukaj, może w pudełku była instrukcja od fbl. Do m1 dali, tutaj być może też gdzieś wcisnęli.
Ustawiasz płaskie linie throttle, nie zaprzątasz sobie głowy govem, ja mam ustawione trzy idle 70, 80 i 90%.
Stabilizacja jest aktywna jeśli ciągle palą się dwie diody, gdy jedna miga stabilizacja jest wyłączona.

Wysłane z mojego IN2010 przy użyciu Tapatalka
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Podziękował: 114 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: kubacki » 20 maja 2021, o 19:23

gotikson pisze:Mam już OMP M2 Explore :banana: i pytania :wall2:

1. Czy ktoś może przesłać instrukcję do FBL go niego - typu jakie diodki co sygnalizują?
2. Ponoć ma tryb Governora, jak go ustawiać?
3. Jakie wartości na kanale CH5: MODE jaki tryb ustawiają, czy 1 to tryb "bezpieczny" a 100% to 3D ?
4. Zdaje się gdzieś tu czytałem, że latacie na stałych obrotach, czy to jest wystarczające, czy trzeba podbijać ze wzrostem kątów łopat?

Jeszcze nie mam czasu na ustawienie helika :wall:

Podaj email na pw to ci wieczorem wyślę instrukcje do OMP 2 Explore i do FBLa
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
gotikson
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: gotikson » 20 maja 2021, o 20:26

aikus pisze:Czy dobrze zgaduję, że mówiąc "stałych obrotach" masz na myśli "stały poziom gazu"?
Bo jeśli tak, to odpowiedź na Twoje pytanie kryje się w punkcie 2.
Jeśli nie ... to w zasadzie też ;)

To governor dba o utrzymanie właściwego poziomu gazu w zależności od obciążenia (ergo kątów natarcia łopat), tak, aby utrzymać obroty na stałym poziomie.
Latając w trybie Governora NIE USTAWIAMY KRZYWYCH GAZU (lub ustawiamy krzywe płaskie).

Latając bez governora zawsze trzeba będzie ustawić jakieś krzywe gazu, bo obroty będą pod obciążeniem przysiadać... Natomiast krzywa płaska to dobry (bezpieczny start) - trzeba sprawdzić doświadczalnie jak bardzo siadają obroty i stopniowo podciągać krzywe na końcach.

tak ogólnie chodzi mi o stałe obroty które utrzymuje governone - więc tak.

pkali pisze:Co do Twoich pytań, poszukaj, może w pudełku była instrukcja od fbl. Do m1 dali, tutaj być może też gdzieś wcisnęli.

Sierota ze mnie :wall: - małe się schowało w kondoniku :vhappy:

pkali pisze:Ustawiasz płaskie linie throttle, nie zaprzątasz sobie głowy govem, ja mam ustawione trzy idle 70, 80 i 90%.

ok tak właśnie zrobię

pkali pisze:Stabilizacja jest aktywna jeśli ciągle palą się dwie diody, gdy jedna miga stabilizacja jest wyłączona.

tego chyba nie znalazłem - thx

kubacki pisze:Podaj email na pw to ci wieczorem wyślę instrukcje do OMP 2 Explore i do FBLa

już wysłałem dzięki

pozostają jeszcze kolejne pytania:
a. jakie wartości na kanale MOD mam wystawiać? chyba, że jak będę programował to zobaczę jak diody migają.
b. czy mam zrobić serwis przed pierwszym oblotem - rozebrać śrubki (wyrywkowo), przesmarować szpindel, czy coś innego?
c. czy zmieniacie jakieś ustawienia w FBL kontrolerze?

pozdro
Ostatnio zmieniony 20 maja 2021, o 20:28 przez gotikson, łącznie zmieniany 1 raz.
OMP M2 Explore
TX16S-HALL/EdgeTX
pozdro Grzesiek
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...

Postautor: kubacki » 20 maja 2021, o 20:28

Masz na email
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 246 razy

Postautor: pkali » 20 maja 2021, o 20:37

Pytanie, czy chcesz korzystać ze stabilizacji. Jeśli tak, to do przełącznika przyporządkuj maksymalną i minimalną wartość. Nie wiem jak jest u Ciebie ale w spektrumie to 0 i 100.
Możesz sprawdzić czy jest loctite na śrubkach szpindla, śmigiełka ogonowego, kulek i mocowania popychaczy do okuć. Resztę bym olał.

XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 20 maja 2021, o 20:41

Korzystanie z tej stabilizacji w sposób analogiczny do autolevela w brainie bardzo dobrze się sprawdza i polecam. W tym przypadku najlepiej ustawić sobie na pstryku odbijanym.

Fabrykę zawsze warto sprawdzić ale u mnie w ompach takiej potrzeby nigdy nie było. Kalibrujesz nadajnik pod helika i w górę.
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...

Postautor: kubacki » 21 maja 2021, o 07:19

Ostatnio przewijał się w wątku temat pakietów do OMPa no to napisze coś od siebie ,a zaczęło się tak.
Kolega z forum kupił OMPa z chińskimi pakietami ,które nie bardzo się mieściły w modelu ,a że miałem 13 sztuk odsprzedałem 4 swoje oryginalne Lipo z nadzieją że niebawem kupię sobie nowe, niestety okazało się że w Polsce nie dostępne a czas oczekiwania do sklepu niewiadomy :wall:
W międzyczasie sprzedał się OMP wraz z jedną sztuką i zostałem z 8 :masakra: ,pogodziłem się z zakupem chińskich pakietów i wieczorem miałem kliknąć 15sztuk a swoje pozostałe wystawiłem na giełdzie.
Jednak stało się inaczej :juppi: ,i tu podziękowanie dla YouTube :piwo2: za podesłanie filmu z Mikado Logo 200 w którym znajdował się pakiet Gens Ace 700mAh/60C .
Zaczęło się poszukiwanie pakietów w Polsce i o dziwo parę sklepów miało je na stanie ,także mam i ja :banana:
20210521_074419.jpg
20210521_074454.jpg

Trochę parametrów
Gens Ace 700mAh/60C
Screenshot_20210518-202530_Chrome.jpg

OMP Hobby 650mAh/45C
Screenshot_20210514-105155_Chrome.jpg

Korekta do wymiarów

OMP Hobby:
długość :59.15mm sam pakiet
Wysokość :24.33mm
szerokość:21.45mm

Gens Ace :
długość :56.8mm
Wysokość :21.23mm
szerokość:20.94mm
Cena Gens Ace w Polsce od 62zł-68zł
Także otrzymujemy pakiet idealnie pasujący do OMPa renomowanej firmy, z większą pojemnością oraz większym prądem rozładowania
Dostępne tutaj:
https://www.gimmik.net/700mAh_111V_60C_ ... 25786.html
https://megadron.pl/pl/products/akumula ... 25094.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 21 maja 2021, o 07:55

Ach, Ty... ;)
No to teraz wszystko jasne. Stąd ta wyprz... Jak trochę na nich polatasz, to napisz jak się sprawują. Ja ostatecznie będę miał 7 sztuk "OMP-owych" i jak na moje latanie na pewno będą OK i w wystarczającej ilości. Może dziś wieczorem w końcu znajdę chwilę, podłączę odbiornik i ustawię nadajnik. To że "autolevel" jest na CH5, to już znalazłem, ale mam jeszcze takie pytanie - czy trzeba kalibrować zakres gazu w ESC, a jak tak, to jak? Tak samo jak w regulatorach YGE i HW, czyli gaz na maxa, podłączyć zasilanie w heli, zapipczy, gaz na minimum, zapipczy, ewentualny wybór trybu pracy, zapipczy, koniec, czy jakoś inaczej?

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...

Postautor: kubacki » 21 maja 2021, o 08:30

Ja nic nie kalibrowalem ,zrobilem dokladnie wedlug filmu ktory ci wyslalem
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 21 maja 2021, o 08:53

Piotr, nie sądzę by tutaj była ustawialna kalibracja gazu. Z założenia masz skalibrować zakresy kanałów pod ompa i tyle. Więc obstawiam, że zablokowali tą opcję by nie komplikować manuala, który obecnie jest mega prosty i logiczny.

Co do lipo - jestem ciekawy jak by wyszło porównanie wydajnościowe gensów i ompa. Ompowe wypadały bardzo ładnie jeśli chodiz o pojemnośc i rezystancję, ale wartości nie podam bo już nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 21 maja 2021, o 09:27

OK, to przyjmuję, że bez kalibracji zakresu gazu będzie :thumb:. Na filmie było pokazane ustawienie Dual/Rate i Expo, kątów i poziomu gazu, a to ustawia się praktycznie tak samo, niezależnie od typu nadajnika (jeśli chodzi o ideę i cel tych ustawień). No i fajnie. Co prawda weeekend ma być mokry, ale... zobaczymy... :-)

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
gotikson
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: gotikson » 21 maja 2021, o 11:41

kubacki pisze:Zaczęło się poszukiwanie pakietów w Polsce i o dziwo parę sklepów miało je na stanie ,także mam i ja :banana:

... dobrze to sobie wykombinowałeś ... :approve: ... ale przynajmniej mam oryginały :rotfl:

tak czy siak dzięki za przesłane instrukcje na maila :piwo: podziękowanie poszło.

pkali pisze:Pytanie, czy chcesz korzystać ze stabilizacji. Jeśli tak, to do przełącznika przyporządkuj maksymalną i minimalną wartość. Nie wiem jak jest u Ciebie ale w spektrumie to 0 i 100.
Możesz sprawdzić czy jest loctite na śrubkach szpindla, śmigiełka ogonowego, kulek i mocowania popychaczy do okuć. Resztę bym olał.

dzięki za info, będę korzystał i już też znalazłem, że tylko minimum i maksimum.

Pozostaje mi tylko znaleźć trochę czasu na zaprogramowanie, sprawdzenie mechaniczne, poziomowanie i oblot... :D
OMP M2 Explore
TX16S-HALL/EdgeTX
pozdro Grzesiek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 21 maja 2021, o 14:37

kubacki pisze:Zaczęło się poszukiwanie pakietów w Polsce i o dziwo parę sklepów miało je na stanie ,także mam i ja :banana:

Kurde, spojrzałem tylko na obrazek i w pierwszej chwili myślałem, że ktoś sobie stuknął 10 OMPów :vhappy: :vhappy:
Awatar użytkownika
gotikson
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: gotikson » 22 maja 2021, o 14:52

gotikson pisze:Pozostaje mi tylko znaleźć trochę czasu na zaprogramowanie, sprawdzenie mechaniczne, poziomowanie i oblot... :D

A miało być tak pięknie...
Aparaturka skonfigurowana, chcę podłączać satelitkę do OMP-a, a tu nie mam odpowiedniego złącza, żeby podpiąć jedno z drugim :kopara:

Możecie podać typ wtyczki jaki mam poszukać w elektronicznym (to złącze pod SBUS)? bo jak nie to wiadomo gdzie będę musiał zamówić (80-3) ;)
Może ma ktoś od ręki z latających we Wrocku koło oczyszczalni?

A kolejna rzecz: czy binduję tylko satelitkę z nadajnikiem, czy muszę jeszcze wykorzystać to bindowanie z kontrolera? To z kontrolera to do OMP-owskiego nadajnika się używa?
OMP M2 Explore
TX16S-HALL/EdgeTX
pozdro Grzesiek
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...

Postautor: kubacki » 22 maja 2021, o 14:57

gotikson pisze:A kolejna rzecz: czy binduję tylko satelitkę z nadajnikiem, czy muszę jeszcze wykorzystać to bindowanie z kontrolera? To z kontrolera to do OMP-owskiego nadajnika się używa?

Ja bindowalem satelitkę z Brainem i dziala normalnie ,a dalszej treści pytania nie rozumiem :dk:
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
gotikson
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: gotikson » 22 maja 2021, o 15:07

kubacki pisze:Ja bindowalem satelitkę z Brainem i dziala normalnie ,a dalszej treści pytania nie rozumiem :dk:

Brain to Twój nadajnik?

kubacki pisze:...a dalszej treści pytania nie rozumiem :dk:

Chodzi o to, do czego służy przycisk bindowania na controlerze?
OMP M2 Explore
TX16S-HALL/EdgeTX
pozdro Grzesiek
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...

Postautor: kubacki » 22 maja 2021, o 15:58

Przycisk bindowania w fblu jest do ich satelitki do systemu futaba,Brain to jest FBL z protosa 380.
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10

Wróć do „Ohio Model Planes”