gotikson pisze:4. Zdaje się gdzieś tu czytałem, że latacie na stałych obrotach, czy to jest wystarczające, czy trzeba podbijać ze wzrostem kątów łopat?
aikus pisze: OMP to silnik na ogonie, a to uniezależnia obroty (a zatem maksymalny ciąg) ogona, od obrotów wirnika głównego.
gotikson pisze:Mam już OMP M2 Explorei pytania
![]()
1. Czy ktoś może przesłać instrukcję do FBL go niego - typu jakie diodki co sygnalizują?
2. Ponoć ma tryb Governora, jak go ustawiać?
3. Jakie wartości na kanale CH5: MODE jaki tryb ustawiają, czy 1 to tryb "bezpieczny" a 100% to 3D ?
4. Zdaje się gdzieś tu czytałem, że latacie na stałych obrotach, czy to jest wystarczające, czy trzeba podbijać ze wzrostem kątów łopat?
Jeszcze nie mam czasu na ustawienie helika
aikus pisze:Czy dobrze zgaduję, że mówiąc "stałych obrotach" masz na myśli "stały poziom gazu"?
Bo jeśli tak, to odpowiedź na Twoje pytanie kryje się w punkcie 2.
Jeśli nie ... to w zasadzie też
To governor dba o utrzymanie właściwego poziomu gazu w zależności od obciążenia (ergo kątów natarcia łopat), tak, aby utrzymać obroty na stałym poziomie.
Latając w trybie Governora NIE USTAWIAMY KRZYWYCH GAZU (lub ustawiamy krzywe płaskie).
Latając bez governora zawsze trzeba będzie ustawić jakieś krzywe gazu, bo obroty będą pod obciążeniem przysiadać... Natomiast krzywa płaska to dobry (bezpieczny start) - trzeba sprawdzić doświadczalnie jak bardzo siadają obroty i stopniowo podciągać krzywe na końcach.
pkali pisze:Co do Twoich pytań, poszukaj, może w pudełku była instrukcja od fbl. Do m1 dali, tutaj być może też gdzieś wcisnęli.
pkali pisze:Ustawiasz płaskie linie throttle, nie zaprzątasz sobie głowy govem, ja mam ustawione trzy idle 70, 80 i 90%.
pkali pisze:Stabilizacja jest aktywna jeśli ciągle palą się dwie diody, gdy jedna miga stabilizacja jest wyłączona.
kubacki pisze:Podaj email na pw to ci wieczorem wyślę instrukcje do OMP 2 Explore i do FBLa
kubacki pisze:Zaczęło się poszukiwanie pakietów w Polsce i o dziwo parę sklepów miało je na stanie ,także mam i ja![]()
pkali pisze:Pytanie, czy chcesz korzystać ze stabilizacji. Jeśli tak, to do przełącznika przyporządkuj maksymalną i minimalną wartość. Nie wiem jak jest u Ciebie ale w spektrumie to 0 i 100.
Możesz sprawdzić czy jest loctite na śrubkach szpindla, śmigiełka ogonowego, kulek i mocowania popychaczy do okuć. Resztę bym olał.
Wysłane z mojego IN2010 przy użyciu Tapatalka
kubacki pisze:Zaczęło się poszukiwanie pakietów w Polsce i o dziwo parę sklepów miało je na stanie ,także mam i ja![]()
gotikson pisze:Pozostaje mi tylko znaleźć trochę czasu na zaprogramowanie, sprawdzenie mechaniczne, poziomowanie i oblot...
gotikson pisze:A kolejna rzecz: czy binduję tylko satelitkę z nadajnikiem, czy muszę jeszcze wykorzystać to bindowanie z kontrolera? To z kontrolera to do OMP-owskiego nadajnika się używa?
kubacki pisze:Ja bindowalem satelitkę z Brainem i dziala normalnie ,a dalszej treści pytania nie rozumiem
kubacki pisze:...a dalszej treści pytania nie rozumiem
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość