Ciąg dalszy tematu regulatorów w OMP tu powiemy sobie też o magicznym kontrolerze
Na wstępie informacja od kolegi pkali sprawdził on otrzymane regulatory i wszystkie działają czyli moja teoria stała się faktem i to nalezy zapamiętać.
Regulatory M2 V1 (bez diodek konfiguracyjnych) - Silnik główny sygnał PWM, Silnik ogonowy sygnał PWM
Regulatory M2 V2 (z diodkami konfiguracyjnymi) - Silnik główny sygnał PWM, Silnik ogonowy sygnał cyfrowy protokół nie znany z uwagi na zablokowany przed odczytem procesor
Przy okazji dowiedziałem się co to jest za magiczny pin
MTX w regulatorze.
MTX - regulator wypluwa dane o obrotach jakie panują na silniku głównym.
Zatem wymiana danych pomiędzy regulatorem a kontrolerem wygląda następująco.
wymiana.png
Ponieważ odkupiłem od jednego użytkownika spalony kontroler z TALY który bez problemu postawiłem (spalony stabilizator 3.3v) postanowiłem porobić parę testów.
Ich wyniki mogę niektórych zaskoczyć.
A więc zacznijmy od widoku kontrolera od spodu.
dół.png
U góry mamy układ wbudowanego odbiornika wraz z kwarcem. Niżej po lewej stronie 6 osiowy układ żyroskopu. Centralnie zamontowany jest procesor STM32F302
Po lewej stronie mamy układ BEC 3.3v.
Górna strona nie wygląda tak ciekawie.
góra.png
Trochę diodek gniazdek 2 mikro-przyciski. Na czerwono zaznaczyłem gniazdko programowania.
Tu powiem o programowaniu. Ponieważ jest to STM32F3 układ programuje się najzwyklejszym ST-Likiem V2, jeśli ktoś pisze że posiada programator z jakimś licznikiem to niech się (lekko mówiąc) puknie w łep bo mając dostęp do wsadu HEX można ten układ programować do woli programem "STM32 ST-LINK Utility" i nie ma tam ŻADNEGO licznika.
Ponieważ jak wspomniałem wcześniej nabyłem kontroler
z TALY a regulator posiadam
bez TALY postanowiłem sprawdzić czy urządzenia zagrają ze sobą.
Gdzieś czytałem że jak robimy update TALY to programować trzeba też regiel. I wiecie co
GÓWNO PRAWDA Kontroler bez problemu zadziałał z regulatorem i dodatek taly zwiększający obroty na wirniku głównym normalnie działa. No bo niby dlaczego ma nie działać skoro JEDYNE dane jakie otrzymuje kontroler z regulatora to tylko
obroty silnika głównego. Żadnej innej komunikacji tym bardziej dwustronnej tu NIE MA.
To by było na tyle dziękuje za uwagę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-Rex TB40 BEASTX-Pro // T-Rex 550X BEASTX-Pro // T-rex 700X BEASTX-Pro // Spektrum DX9 Black