Czym się zajmujemy....

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 15 maja 2015, o 11:05

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł odnośnie naszej forumowej społeczności. Długo się wahałem czy założyć taki temat i czy w ogóle będzie zainteresowanie tego rodzaju "bazą wiedzy". Dziś Kowal w wątku o "Zwariowałem - zrobię sobie helikopter" i postem
Kowal pisze: Mamy jakiegoś znajomego maszynistę? Trzeba poznać jak pociągi są wykonane.
uświadomił mnie, że może warto założyć taki temat.

Dobra to teraz szczegóły o co mi chodzi ;) Tworzymy społeczność modelarską, która łączy różne specjalności. Czasami nawet nie wiemy, że kolega z forum ma jakieś inne hobby, lub pracuje w danym zawodzie i może pomóc w czymś oprócz modelarstwa. Co wy na to, żeby napisać kilka słów o sobie czym się zajmujemy na co dzień, jakie mamy hobby oprócz modelarstwa. Może kiedyś jak coś będziemy potrzebować, przypomnimy sobie o tym wątku i poszukamy kolegę i..... może pomoże ;)

Może jak już założyłem ten temat to zacznę od siebie.
Z wykształcenia i z zawodu jestem elektronikiem (skończyłem PWR we Wrocławiu) i zajmuję się w małej firmie projektowaniem elektroniki (głównie sterowników do kotłów, sterowniki temperatur, sterowniki mikroklimatu, sterowniki dla palników). Projektuje płytki PCB, piszę oprogramowania w C/C+/C#, składam prototypy (lutuje wszystko za wyjątkiem BGA). Moje dodatkowe hobby to klocki LEGO (zainteresowanych zapraszam na http://www.lugpol.pl) oraz systemy multimedialne typu All-in-one (komputer PC z kartami DVB-S2, DVB-T, Bluray, oglądanie zdalne poprzez smatphony/tablety). Dla zaintersowanych zapraszam na http://www.team-mediaportal.com. Jeśli ktoś by potrzebował coś w tych dziedzinach to mogę pomóc ;) Aha..mieszkam na górniczym śląsku k. Rybnika.

Zapraszam do wpisów odnośnie zainteresowań/pracy itp. Jeśli uważacie, że temat do bani, to skasuje ;)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Eze
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 1 raz

Postautor: Eze » 15 maja 2015, o 14:07

Fajny temat.

Prowadzę laboratorium techniki dentystycznej.Z zawodu technik dentystyczny.Wykonuje korony mosty na złocie metalu oraz tlenku cyrkonu.Szyny wybielające itp.Pozdro
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 maja 2015, o 14:10

Eze pisze:Fajny temat.

Prowadzę laboratorium techniki dentystycznej.Z zawodu technik dentystyczny.Wykonuje korony mosty na złocie metalu oraz tlenku cyrkonu.Szyny wybielające itp.Pozdro

Oraz szlifujesz ośki silników gdy trzeba :)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 maja 2015, o 15:03

A ja serwisuje drukarki wielkoformatowe i właśnie jedna sie zesrała się na niebiesko . Więc zamiast skonczyć dogfightera jadę na serwis. :( Niestety nie mozna odłożyć naprawy na poniedzialek bo do tego czasu atrament na bazie rozpuszczalników wszystko rozpuści a potem zaschnie i bedzie można naprawiać maszynę co najwyzej siekierą
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 15 maja 2015, o 15:50

Jakiej firmy te drukarki serwisujesz? I czy jesteś jako firma autoryzowany serwis HP tudzież Oce?
Zawodowo projektuję wszelkie konstrukcje budowlane. Niektóre są całkiem spore i wymagające plotterów wielkoformatowych, a jak drukarka za mała to potem macie w domach krzywe ściany albo zgaduj zgadula czego to się trzyma ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 maja 2015, o 17:58

Roland, Mimaki, oraz chińskie konstrukcje do 5m szerokości druku więc mały domek można wydrukować, jeśli trzeba duży to z brytów się łączy :-) tylko trzeba pamiętać aby szyby nie były na łączeniach bo bo mogą wypaść ;-)
HP ma własny serwis, Oce też, większe maszyny najczęściej na kontraktach serwisowych do 5 lat a potem jeśli padnie to nie opłąca się naprawiać bo części i serwis tak drogi :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: Kruku » 15 maja 2015, o 18:56

Ja z kolei zajmuję się firmą rozwijającą aplikację dla lotnictwa (głównie biznesowego ale też dla małych linii) w środowisku web (www.leonsoftware.com). Wcześniej byłem zawodowym pilotem (ATR42/72, potem CL30), a teraz z latania pozostała mi akrobacja samolotowa jako drugie hobby obok rc heli.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 15 maja 2015, o 19:18

Z wykształcenia jestem elektromechanikiem o specjalności - przewijanie silników elektrycznych, cewek, transformatorów itp rzeczy.
Aktualnie nieco się przebranżowiłem i wiercę dziury w ziemi - wiercenie studni, montaż oraz serwis pomp i wszystko co jest z tym związane.
Zainteresowanych zapraszam na stronę http://eco-wiert.pl ;)

W wolnych chwilach staram się latać modelem heli, oraz słucham muzyki na sprzęcie Hi-Fi z lat 80-tych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 16 maja 2015, o 16:24

Od 17-tu lat prowadzę firmę informatyczną, głównie outsourcing usług. Mam trochę hopla na punkcie bezpieczeństwa, jestem inżynierem Cisco, RedHat, Microsoft, Citrix, Symantec itp...
http://www.deltabis.pl
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 16 maja 2015, o 22:04

Politechnika łódzka i specjalność elektrotechnika. Praca w energetyce zawodowej pge jako inżynier d/s strat sieciowych choc więcej wprowadzania smart meter niz strat a także nauczyciel elektrotechniki W technikum. Hobby to modelarstwo. Motocykle turystyczne. Śmigła ki i
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 17 maja 2015, o 22:46

Jednak w Polsce duże bezrobocie jest ;) Na 874 użytkowników forum tylko 8 osób pracuje ;)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 17 maja 2015, o 22:58

Nie wszyscy chcą, a niektórzy mogą, się chwalić gdzie pracują... :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 18 maja 2015, o 07:44

ja rozwniez prowadze pracownie protetyczną, wiec jesli ktos potrzebowalby zrobic sobie/babci/dziadkowi/tesciowej/cioci itp proteze, szyne przeciw zgrzytaniu lub wybielającą, poradzic sie w sprawie szeroko pojetej wymiany uzębienia (na trzecie zęby :) )to zapraszam.
mozemy rowniez zrobic cos z metalu, powielic jakies proste elementy (z metalu lub akrylu), wypiaskowac, wypolerowac czy chocby zrobic na walku frez pod zebatke :)

oprocz tego 14 sezon jezdze motocyklami, wiec w tej kwesti tez moge cos podpowiedziec.
i trzecie hobby, ostatnio troche w zawieszeniu, to noże, od kozików codziennego uzytku, przez kuchnne, po surwiwalowe, wiec jakby ktos potrzebowal jakis nozyk, to rowniez zapraszam dobierzemy cos idealnego do potrzeb :banana:

pzdr.
mik.
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 18 maja 2015, o 07:55

To i ja napiszę...
Gdyby ktoś planował przygotowanie dla żony budżetu RC, jego rozliczenie oraz... odpowiednie wyjaśnienie odchyleń - zapraszam ;)
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 18 maja 2015, o 08:59

Bezpieczeństwo i higiena pracy, ochrona ppoż, Systemy zarządzania, etc.

Zainteresowania: przede wszystkim mma. Ale teoretycznie. Sam nie trenuję. Czytam, udzielam sie na portalach, jeżdżę na gale różne (na KSW już ok 7 razy, raz na UFC Kraków , a za miesiąc na UFC Berlin + czaem mniejsze gale).
Modelarstwo to drugie hobby. Trochę laik ze mnie, ale jakoś sobie radzę :)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 18 maja 2015, o 09:00

miruuu pisze:To i ja napiszę...
Gdyby ktoś planował przygotowanie dla żony budżetu RC, jego rozliczenie oraz... odpowiednie wyjaśnienie odchyleń - zapraszam ;)

O tak, w tym Mirek jest prawdziwym fachowcem i polecam jego usługi :D
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 18 maja 2015, o 09:08

przemek pisze:
miruuu pisze:To i ja napiszę...

O tak, w tym Mirek jest prawdziwym fachowcem i polecam jego usługi :D

Przecież od zawsze jest wiadomym, że jak kupujemy to tylko po wyjątkowo atrakcyjnych cenach :grin2:, a jak coś sprzedajemy, to z krociowymi zyskami :dance:
Tylko na w portfelu ciągły debet :wall2: Ale tego nie da się w żaden sposób wyjaśnić :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 18 maja 2015, o 09:21

Artu pisze:Tylko na w portfelu ciągły debet :wall2: Ale tego nie da się w żaden sposób wyjaśnić :vhappy:

Da. Zaufaj profesjonaliście :vhappy:
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 18 maja 2015, o 10:11

Czyli nie tylko ja kupuje coś okazyjnie i często mówię żonie, że np kupiłem coś okazyjnie za np 2 dychy...Tylko waluty nie podaje ;)
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 18 maja 2015, o 10:14

Takie życie ja wychodzę z założenia że jak MLP wie mniej tym lepiej się czuje. Wszystkiego nie da się ukryć ale wszystko da się odpowiednio "sprzedać" :-)

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Wróć do „Brudnopis”