Luke Skywalker pisze:3. My a pozostałe polskie fora
Cóż, próbowałem jak mogłem... I to należy zaliczyć do naszych porażek. Staramy się przekazać, że nie jesteśmy "na anty", nie atakujemy i nie tępimy innych (uwaga: nie mówię o sytuacjach, w których pozwalamy sobie na żartobliwą - niegroźną uszczypliwość - zaraz do tego wrócę).
Póki co, zarówno na forum Waldka jak i Michała, linki do nas nie są mile widziane. Oooo przepraszam! Skłamałem! U Michała ostatnio to się zmieniło! Brawa dla Was - Użytkowników, którzy zwróciliście na ten fakt uwagę na łamach EpHeli!
Wasz zespół Heli-Team
Przede wszystkim gratulacje dla Zespołu HT za konsekwencję

Chciałbym jednak zająć stanowisko w sprawie, dość niesprawiedliwej i jednostronnej oceny "zachowania" epheli. W odróżnieniu od innych for na epheli nigdy adres serwisu HT nie był zbanowany lub automatycznie podmieniany. To na epheli pojawiła się pierwsza informacja wraz z manifestem Luka. Kiedy koledzy odpalili swój projekt uznałem,że to nieetyczne pracować dla dwóch serwisów, zwłaszcza, że koledzy mieli tworzyć niekomercyjny serwis (w rozumieniu epheli jest zbyt komercyjne i źle zarządzane). Dlatego poprosiłem ich o rezygnację z funkcji moderatorów. Od razu także zaznaczyłem by nie reklamować epheli i nie linkować do epheli, bo moim zdaniem to nieco dziwaczne, tworzyć serwis z linkami do innych serwisów. Niemniej z czasem HT wykonało parę akcji, Luke dobrze wie o czym mówię, bo zanim zareagowałem dawałem mu info na gg więc może odtworzyć te sytuacje, które doprowadziły do usztywnienia mojego stanowiska. Ponieważ w mojej ocenie, od jakiegoś czasu HT jest serwisem komercyjnym, są elementy reklamowe, testy dla producentów i program lojalnościowy dla klientów sklepu. Uprzedziłem Luka, że każda próba reklamy w postach pisanych na epheli przez
właścicieli HT spotka się z moją reakcją. I tak się stało kilka razy kiedy pojawiały się posty typu, "zajrzyj na
tu link tam jest lepiej opisane". Pomijając kwestię etyki i dobrego obyczaju biznesowego, to chyba oczywiste, że nie muszę reklamować konkurencji. Linki do HT nie są usuwane ani banowane na epheli o czym najlepiej świadczy ten post, który wręcz ocieka brandingiem HT, zresztą w złym guście:
http://www.epheli.pl/index.php?name=PNp ... ic&t=21938.
Myślę Luke, że skoro zaczęliście bawić się w komercję to nie ma co się dziwić, że inne serwisy traktują was tak jak traktują i jeszcze biadolić z tego powodu. Chciałbym także byś uczciwie oceniał konkurencję oraz zachowania swojego zespołu, które kilka razy zdecydowanie wykroczyły poza ramy dobrej współpracy, obaj mamy to na gg.
Życzę powodzenia w następnych latach działania serwisu.
Michał