Przez przypadek stałem się posiadaczem tego przyrządu. Postaram się opisać różne perypetie, które z nim miałem oraz wady i zalety. Co do parametrów to się nie rozpisuję- są odstępne w necie.
Po pierwsze wklejam poniżej film, który trochę w pajacowaty sposób ale jednak chyba nie oddalony od prawdy opisuje to urządzenie.
Najpierw teoria:
1. Drone RTH
2. Drone 4K
3. Fajnie wykonany i długo lata (jak na moje porównanie z dwuminutowym lotem helikiem)
4. Lata daleko, o ile ktoś może
5. Jest tani
6. Ma (prawie) wszystkie bajery Mavicka
Praktyka:
1. Drone RTH
2. Drone 4K
3. Fajnie wykonany i długo lata (jak na moje porównanie z dwuminutowym lotem helikiem)
4. Lata daleko, o ile ktoś może
5. Jest tani- oczywiście kwestia względna ale można go mieć za 1500zł w polsce
6. Ma (prawie) wszystkie bajery Mavicka
Tu oczywiście przesada ale ma Orbit Fly, Waypoint'y i Follow.
Dobrze działa RTH.
Podłączanie telefonu kablem USB lub donglem WiFi- WiFi działa gorzej ale działa.
Wady:
Tu niestety jest trochę tematów.
Podobno kijowe połączenie kamery z płytą drona- jeszcze nie wiem, będę dopiero rozkminiał.
Bardzo często opisywane są problemy z softem a konkretnie pewne dysfunkcje jak niemożność uruchomienia silników czy wystartowania, które rozwiązywać można tylko poprzez kontakt z supportem a konkretnie z jednym miłym panem (może Wam się przydać:
kuangjinfang@fimi.cn). Co prawda Pan odpisuje szybko, wgrywa niezbędne update'y na Wasze konto, które dron widzi i sobie pobiera. Jednak nie do końca jest to procedura łatwa miłą i przyjemna gdyż po wgraniu jednej poprawki wyskoczył mi drugi szeroko opisywany błąd i obecnie czekam na ponowną reakcję.
Zakładam jednak, że po przejściu serii poprawek urządzenie będzie latało wiecznie, bezawaryjnie i elegancko.
Z jakiegoś powodu te poprawki są spersonalizowane i nie można ich masowo wgrywać do wszystkich dronów 4K.
Drugim mankamentem, chociaż nie istotnym w temacie samego latania to komunikat o zakłóceniach pracy kompasu i gorąca prośba o latanie ze szczególną ostrożnością. Ale w sumie to olać- pewnie kiedyś poprawią.
Również kalibracja kompasu przebiega w jakiś niezrozumiały sposób i rzadko się udaje. Możliwe, że dla Chińczyków słowo kalibracja i kompas mają może kompletnie inne znaczenie. Tak czy inaczej przed kalibracją jak i po niej dron lata tak samo więc i to olałem.
Teraz trochę fajnych tematów związanych z mod'ami. W teorii to coś lata do 5km- w praktyce jak sądzę jak doleci 3 lub 4 to będzie nieźle. Ale są w necie patenty na zmianę tego stanu rzeczy. Od innych anten (firma Argtek) po wzmacniacze 2.4 czy 5.8GHz aż po tanie reflektory, które zamieniają nasze anteny w coś na wzór anteny panelowej. To będę testował i dam znać.
Fajne jest to, że funkcjonalnie mamy to co w Mavicku, czyli video w bardzo dobrej jakości praktycznie przez większą część lotu (zasięgu), nagrywanie na kartę w formacie 4K i dosyć długi czas lotu- około dwudziestu paru minut. Co przy niewygórowanej cenie za pakiety na poziomie 250zł + ewentualne opłaty jak będą daje niezły rezultat.
Pakiety jak w DJI - inteligientne- czyli rozładowują się jak są nieużywane - ale jeszcze nie wiem do jakiego poziomu
Reasumując mamy fajną zabawkę za 1500zł w miarę bezproblemową technicznie (to ostatnie jest aktualne jak naprawią moją
) z możliwościami jakieś mod'owania. Nie trzeba składać, konfigurować APM'emów, wyważać śmigieł (chociaż można)- tylko kupujemy instalujemy soft, latamy i filmujemy.
Rama jest trochę składana, to znaczy ma składane podwozie, wyklikowalne śmigła i kamerę i w sumie nie jest kłopotliwy w transporcie. Całość razem z radiem mieści się na płask do plecaka Chociaż oczywiście Mavick jest o niebo wygodniejszy.
Jak dla mnie w tej cenie jest to zaje**sty gadżet dla leniwych ale jednak nie dla technicznych analfabetów.
W sumie chyba na razie tyle. Jak coś to pytajcie.