Więc tak Panowie, oblatałem sporo pakietów w domu, zaktualizowałem oprogramowanie sterownika ESC do 16.6 i zamówiłem pakiety 3S Turnigy nano-tech 450mAh 3S 65C.
Na pakietach 3S czas lotu jest nieco ponad 3min ale cały czas wielki ogień
Zapiernicza to maleństwo jak rakieta i w zasadzie lot klasyczny bez gogli nie ma sensu, ponieważ ta pchełka szybko znika z pola widzenia
Zaobserwowałem pewną nazwijmy to niedogodność. Otóż po podłączeniu pakietu 3S oświetlenie zmienia kolor z ustawionego w BF na zwykłe białe, a raczej blado niebieskie, podczas zmiany kierunku lotu diody nie migają i nie zmieniają koloru. Wystarczy jednak, że podczas lotu napięcie na pakiecie osiągnie poziom 11,1V i wszystko wraca do normy - przetestowałem to na 10 próbach pakietów 3S. Po zamianie pakietu na 2S wszystko wraca do normy, czyli oświetlenie od startu działa poprawnie.
Druga niedogodność też jest związana z pakietami 3S. Chodzi o bardzo agresywny start silników. Jeśli drążek gazu przesuwam przy starcie tak samo jak na pakietach 2S, to pchełka potrafi kilkakrotnie jak gumowa piłka podskoczyć i np. zatrzymać się do góry nogami. Muszę startować bardzo powoli, przesuwać drążek po 1 mm
Opisana przypadłość nie występuje, gdy napięcie spadnie do poziomu około 11,5V, wtedy start jest normalny.
Początkowo myślałem, że winowajcą jest zły timing silników przy zasilaniu 3S, dlatego zmieniałem ustawienia pomiędzy medium low, medium i medium high. Nic to nie daje. W końcu obniżyłem Startup Power z fabrycznych 0,50 na 0,38. Jest minimalna poprawa na 3S (choć może tylko to autosugestia), natomiast na 2S start wyraźnie spokojniejszy.
Nie wiem, czy schodzić z tym parametrem jeszcze niżej np. na 0,25 - czy to ma sens???Z opisu produktu na banggood jest napisane, że ESC jest kompatybilny z pakietami 2 i 3S, ale jak widać są pewne problemy, przynajmniej u mnie.
Być może oryginalne silniki eachine oficjalnie nie zgodne z 3S wariują przy napięciu powyżej 12V.
Obecnie czekam na mocniejsze silniki DYS BE1104, które dają jeszcze większego kopa i na 3S maleństwo może przekroczyć 90 km/h
https://pl.aliexpress.com/item/DYS-BE11 ... 0.0.xnFrBhPoniżej wrzucam fotki porównujące wagę oryginalnego pakietu eachine 2S 450 mAh z nano tech 3S 450 mAh na złączach XT30 oraz całkowita wagę aurory z pakietem 3S. Warto zaznaczyć że pakiet eachine jest bardzo wydajny, lekki i ma płaską charakterystykę rozładowania. Po locie mam na nim około 3,65V na celę i ładuje się na około 420Mah, więc jeśli ktoś nie ma zamiaru przechodzić na 3S, to warto kupić sobie więcej pakietów eachine niż inwestować jakieś tanie pakiety o zawyżonym C.