Ramotny pisze:pawczu pisze:Co do 2-ej fazy - dlatego chcę najpierw przeprowadzić eksperyment
czy i jakie parametry będziesz mierzył? U, I, t?
Zrobię ładowanie ładowarką zestawu 2S1P i zobacze kiedy realnie skończy. Interesuje mnie przede wszystkim czas od 50% do full i liczę na czas mniejszy niż 11 godzin. Jak będę ładował 0.3C to wyjdzie mniej ale potem przelicze sobie czasowo docelowy odcinek stałoprądowy jako trzykrotność tego czasu. Wystarczy, że będę wiedział kiedy ładowarka zacznie ograniczać prąd (czyli od czasu do czasu przydałoby się go zmierzyć ale pewnie najpierw będę musiał skombinować amperomierz do 40A bo mam max do 10A)
Przede wszystkim jednak chcę przeprowadzić symulację ładowania LiPo za pomocą ładowarki Revolextrix Powerlab 6. Moim celem jest uzyskanie wydajności 3C na 2 ładowarkach ładujących na raz po dwa pakiety 6S5000mAh spięte równolegle. Czyli układ akumulatorów 2S3P 360Ah potrzebuję obciążyć prądem 60A + straty, powiedzmy 65A (10A to 1C dla jednej ładowarki)
Czyli będę obciążał baterię akumulatorów prądem około 0.18C. Przy takim obciążeniu realna pojemność akumulatora spada bo rozładowanie nastąpi dużo szybciej niż w ciągu 20h. Choć w przypadku AGM i tego co znalazłem ten spadek jest stosunkowo mały i obciążenie prądem do 0.2C wydaje się być rozsądnym kompromisem między wydajnością a pojemnością. Chcę przetestować obciążenie 2 aku prądem 3 razy mniejszym, czyli ładując 2 pakiety 6S5Ah równolegle prądem 2C aż do uzyskania takiego napięcia pod obciążeniem, które odpowiada 50% pojemności baterii aku. Tylko nie wiem ile to jest

Wiem, że 24V bez obciążenia ale przy obciążeniu jak się to liczy? 50% będzie odpowiadało mniejsze napięcie gdy aku są obciążane.
Jeżeli testy wypadną pomyślnie, kupię pozostałe 4 aku i zacznę montować całość w samochodzie na stałe.
Moje założenie to uzyskanie 150Ah w większości przypadków i 180-200Ah od czasu do czasu. Ładowanie 3C na dwóch ładowarkach da ciągłość latania bo czas ładowania od 3.75 na celach przy 3C to około 20 minut. Wychodzi 10 minut na lot (700-ka). Wystarczą pewnie 4 komplety pakietów - 8 sztuk (wtedy przy lataniu na maksa pakiet będzie stygł 20 minut przed kolejnym ładowaniem). Założenie to robienie maksymalnie 6 lotów 450-tkami i 15-18 lotów 700-ką.