MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Kosmo » 5 cze 2015, o 17:01

Czułość trzeba zwiększyć przy takim zachowaniu ogona.
Wartość na cyclic precompensation też możesz zwiększać aż do momentu, gdy ogon będzie dobrze trzymał przy pomkach i nie uciekał.
Ale najpierw podwyższaj czułość ogona do maksymalnej jaką możesz ustawić.

I przy okazji pytanie o castla i jego temperature, czy 52-60'C to duzo czy w normie?

Jest ok :)
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Syfon » 6 cze 2015, o 09:59

Dzieki Kosmo. Dzis bede testowal.
Różne maszyny latające. A i jeżdżące się znajdą.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 6 cze 2015, o 10:46

A ja mam pytanie o parametr "tail dynamics". U mnie wygląda to tak:

Obrazek

No i trochę mnie zaniepokoiło - default 6, a u mnie 50? Nie przypominam sobie bym się do tego dotykał i to zmieniał. Jak powinno być w 600-tce na wałku?
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: Kruku » 6 cze 2015, o 18:47

Od początku użytkowania Braina mam z nim takie zjawisko, ża jak robię wolny pirozawis swoimi modelami (łopaty 360), model zaczyna dość mocno uciekać i muszę sporo pracować cykliką, żeby go mieć w miejscu. Wiadomo, że sam wisiał nie będzie ale poprawki są dużo większe niż możnaby oczekiwać od poprawnie działającego mechanizmu pirokompensacji.

Czy ktoś z was miał może taki problem i udało się go usunąć? Czy w Brainie to się gdzieś ustawia?
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 195 razy

Postautor: Jazz » 6 cze 2015, o 19:57

A nie pojawiło Ci się to po zmianie dumperów na twardsze lynxa ?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 cze 2015, o 06:20

A masz dobrą orientację ustawioną w brainie? Jesli jest zła to może źle działać piruet compensation.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: Kruku » 7 cze 2015, o 15:15

@Jazz: mam to od początku zarówno w Protosie jak i Dominatorze.

@Ben: orientacja jest OK w obu modelach. Z tego co rozumiem jeśli orientacja byłaby źle to tarcza nie przechylałaby się poprawnie zawsze w przeciwną stronę do kierunku obrotu modelu. Czy jeśli Miniakiem robisz wolne piro (powiedzmy 90 stopni / sek) to czy model utrzymuje się mniej więcej w jednym punkcie? Może to co mam jest normalne i jestem przewrażliwiony.

Tymina ma to samo na Brainie i twierdzi, że nie potrafi tego ustawić, a ponoć na vbarze tego problemu nie miał. Z drugiej strony jak czytam po forach to raczej sobie ludzie chwalą pirokompensację w Brainie więc zakładam, że to raczej ja i Marcin nie umiemy tego jakoś porządnie ustawić.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 195 razy

Postautor: Jazz » 7 cze 2015, o 17:48

Mi się cuda działy jak próbowałem latać na dumperach lynxa (mega twarde).
Może to efekt już mocno zużytej tarczy , nie wiem.
Wszystkie anomalie mineły jak tylko wsadziłem stockowe dumpery spowrotem.
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 7 cze 2015, o 20:04

A ta pirokompensacja to nie jest czasem chwyt marketingowy...? No bo jak niby Brain miałby wiedzieć czy robię właśnie piruety w zawisie czy może kręcę ogonem przy piroflipach? (w drugim przypadku taki algorytm kompensacji mógłby chyba przeszkadzać). Co do wolnych piro w zawisie bez manualnych korekt to u mnie może jeden obrót dałoby się tak zrobić o ile byłaby bezwietrzna pogoda i idealnie wypoziomowany helikopter przed rozpoczęciem manewru. Gdy latam to raczej stosuję ręczną kompensację poprzez korekty drążkiem cykliki, ale mam te odruchy tak głęboko zakodowane że nie myślę o tym.
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 cze 2015, o 19:50

po moich przygodach w weekend podczas konfiguracji Ikon się upgrade'ował do najnowszej wersji i dzisiaj miałem następujące dziwne problemy.

(spektrum DX8)

Podczas lotu nie da się włączyć Holda ani THR Cut. Obie opcje są jak rozumiem mixowane w aparaturze , to znaczy bez zmiany parametrów innych kanałów w przypadku holda thr idzie do poziomu zdefiniowanego w thr curve w sekcji H. A u mnie nie, mogę latać z włączonym holdem i dopiero zejście manetką poniżej pewnego poziomu powoduje włączenie holda- co w tym przypadku jest kłopotliwe bo zejście poniżej pewnego poziomu = zejście z katami w dół.

To jakieś wynalazki nowego firmware'u? Jakieś coś takie auto żeby mi pomóc jako pilotowi?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 11 cze 2015, o 20:03

Zakresy kanałów popraw aby w zakładce z ikonką apki wszędzie było +-100. (Pytanie czy wcześniej też to zrobiłeś dla wszystkich kanałów?)
Ja po zmianie musiałem troszkę zakresy skorygować
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 11 cze 2015, o 20:11

Czy do upgradu muszę odłączyć serwa od braina?
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 cze 2015, o 20:13

Że dostaną coś innego niż PWM? Więcej niż 0-5V czyli TTL nie dostaną wiec teoretycznie powodów chyba nie ma, a praktyka, no cóż- jest niezbadana.
Helikoptery
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 11 cze 2015, o 20:20

MacGyverek pisze:Czy do upgradu muszę odłączyć serwa od braina?

Raczej nie. U mnie pamiętał wszystkie ustawienia po update, a więc i typ i prędkość serw.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 11 cze 2015, o 20:45

Serwa ani dygły podczas upgradu, soft restaruje beaiba przed flashowaniem, (słychać wykrycie nowegosprzętu) i serwa są martwe podczas flashowania.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 13 cze 2015, o 12:17

Moich perypetii z Braiem ciąg dalszy.
Podczas ostatnich testów z ogonem urwało mi kulkę od elevatora przy swashplate. Czy to się zdarza? Wieczorem wrzucę fotki. Stało się to podczas lądowania, więc straty nie za duże, poza nową tarczą którą musiałem wymienić. Przy okazji wymieniłem ramię na alajnowski elevator arm. Żeby problem nie powtórzył się w przyszłości.
Po poczytaniu o advanced settings na Helifreak dziś testowałem ustawienia ogona. Rzeczywiście po ustawieniu tail gain na max czyli do oscylacji ogona i potem obniżenie o 1/3 żeby muc ustawić pitch i cyclic precompensation daje rezultaty. Jednakże co zaobserowałem:
1. Zaznaczenie pitch i cyclic precompensation w zakładce 8 nie ustawiło defaultowo wartości dla różnych setupów. Musiałem je dodać z ręki. Po czym zauważyłem że kierunek obrotu jest unknown. Więc wybrałem clockwise. Chce startować. Wyłączam hold. Nie startuje. Rozłączam pakiety, podłączam. Startuje.
2. Zmieniłem też flying setup w zakładce 12 z hardcore 3D na 3D też po doczytaniu na Helifreak, że to zostało dodane na życzenie klientów.

Teraz moje pytania, na które nie znam odpowiedzi:
1. Czy ma znaczenie, że wszystkie poprawki robię z androida? A nie przez aplikacje na PCeta. Bo nie ulega wątpliwości że się różnią. Pecetowa wersja ma więcej opcji.
2. Co mogło być przyczyną że po dodaniu cyclic i pitch precompensation helikopter nie startował? Używam governora w brainie.
3. Proporcjonaln gain jest tylko ustawiany w apce? Bo w advanced dla tail jest tylko integral i derivation.
4. Czytałem też że jest update wersji na androida do wersji 1.0.013. Ja mam 1.0.009. Czy to ma znaczenie? I jak zrobić ewentualnie update, bo automatycznie się nie robi, a nie chce znów płacić 30 zeta. W sumie nie majątek, ale czy to jest jedyna droga?
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 13 cze 2015, o 14:24

Ja dziś też trochę popróbowałem poprawić pracę ogona w Brain w 600-tce. Może jakieś sugestie:

Ogon ma tendencje do odjechania o kilka stopni i wrócenia po szarpnięciu kątami. Generalnie zauważyłem, że:
1. Zwiększenie ogólnej czułości z apki nie ma na odjazd wpływu, nt. im wyżej, tym bardziej pojawia się bounce-back przy zatrzymaniu ogona, ale odjechanie dalej jest. Nie próbowałem dojechać do oscylacji ciągłych, bo w sumie reszta pracy ogona mi pasuje.
2. Pitch-precompensation doszedłem chyba do wartości 35, ale problemu nie rozwiązało
3. Podbiłem trochę integral i chyba jest lepiej, na bounce-back podbiłem trochę D i też chyba jest lepiej, ale niech się ktoś wypowie bardziej obeznany z Brainem co dalej.
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 13 cze 2015, o 15:18

Ja dzis przy ustawianiu braina w 600 zanim wlaczylem pitch precompensation doszedlem do 70% tail gain kiedy pojawilo sie drganie ogona (oscylacje). Po czym zmniejszylem wg instrukcji o 1/3 = ~46 i 46% ustawilem. Po czym wlaczylem pitch i cyclic precompensation. Przy pitch 25% i cyclic 12% wygladalo juz w miare dobrze ale jeszcze nie perfekcyjnie. Niestety nie starczylo baterii na dalsze ustawienia. Wieczorem ciag dalszy.

Polecam artykul na helifreak od niejakiego Fabiena:
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=443625
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 15 cze 2015, o 07:45

Zgodnie z obietnica. Zdjecie uszkodzonego swashplate:
Obrazek

i po wymianie na elevator arm:
Obrazek
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 17 cze 2015, o 13:04

Panowie eksperci od braina, bardzo prosze o sugestie. W zasadzie mam wszystko zadowalajaco, ale sa jeszcze dwie niedogodnosci:
1. Lekkie szarpniecie glowicy w momencie naglej zmiany kątów cykliki z ujemnych na dodatnie.
2. Lekkie uciekanie ogona zgodnie z ruchem wskazówek zegara równiez przy naglej zmianie katow z ujemnych na dodatnie.

Pytanie ktory parametr zmienic, zeby nie szukac po omacku.
Ustawienia mam takie:
Flying style 3D
Cyclic gain: 39
Agility: 90
W avanced:
Tail Integral gain: 25 - nie zmieniane
Derivate gain: 40 - nie zmieniane
Pitch precompens. 30 - do tylu doszedlem
Cyclic precompens. 18 j.w.
Reszty parametrow nie ruszalem.
Ciekawa rzecz jest nastepujaca: po zmianie pitch i cyclic precomp. jak wyzej 30 i 18 . w zaawansowanych, po wejsciu w tail setup ustawienia wracaja do defaultowych 20 i 10. Czy tak powinno byc? Czyli generalnie po ustawieniu tail w zaawansowanych nie powinno sie wchodzic do tail setup w basic? Ma to sens, ale czy tak jest ok, czy to wina android app?

Ponizej filmik z oblotu. Jakosc moze nie najlepsza ale... Przy ruchach przod-tyl, lewo-prawo - zadnych oscylacji. Przy obrotach ogon zatrzymuje sie prawidlowo. Jedynie te 2 puknty powyzej nie daja mi spokoju.

https://www.youtube.com/watch?v=f4M7CoqkD4M

Wróć do „Systemy FBL”