MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Syfon » 30 mar 2015, o 14:30

Podłącze sie pod wątek gov w brain.
Czy przy ustawianiu max throttle ma znaczenie max RPM dla glowicy? Np w instrukcji bedzie to 2400, a pakiety i silnik moga rozkrecic do 3500, wg head speeed calculara to tez trzeba rozkrecic glowice do takich obrotow, zeby brain wiedzial jaki jest max?
Różne maszyny latające. A i jeżdżące się znajdą.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 30 mar 2015, o 14:50

W brainie podajesz konkretne obroty jakie ma uzyskać. Poziom gazu pokazuje tylko którą z trzech prędkości ma zapodać brain. Czujnik obrotów masz podpiety pod braina rozumiem?
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 30 mar 2015, o 15:00

Tak, czujnik obrotow podpiety pod braina, ale mi chodzi o to pierwsze ustawienie min i max dla throttle, strona 4 tego watku, tam gdzie sie rozkreca na maxa i jak rosnie to sie zwieksza tymi klikami. Nie wiem czy jasno pisze. :-)
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 30 mar 2015, o 15:01

Zwiększasz na słuch aż obroty przestaną rosnąć.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 30 mar 2015, o 15:02

Zwiększasz czyli klikasz +.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 30 mar 2015, o 17:01

No to rozumiem, ale nie bedzie to mialo znaczenia jak glowica rozkreci sie do 3500 obrotow bo tyle bedzie jak dostanie max z regulatora? T-rex 600?
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...

Postautor: donia » 30 mar 2015, o 17:34

Bez łopat nie będzie miało. :)
A czemu nie zmienisz przełożenia, latanie w okolicach 50% obrotów silnika nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 26 kwie 2015, o 15:44

Witam,
Jestem na świeżo po ustawieniu governora w brainie i mam jeszcze pytanie, ktore niestety nie daje mi spokoju. Otoz po wprowadzeniu zadanych predkosci nie mielem opcji ustawiania max obrotów, czyli te slynne kliki "+" do gory i na koniec "-" na dol.
Zadane predkosci jakie chce miec to:
speed 1 - 1850
speed 2 - 2200
speed 3 - 2200 tak mi odpowiada i jest ok. Po wlaczeniu i rozkreceniu pola z predkosciami sa zielone, wskazanie bierzace RPM te sa zgodne, czyli wszystko ok.
Dodam, ze przed ustawieniem gov w brainie w castlu ustawilem "external governor"
I teraz pytanie, czy poniezwaz wczesniej juz ustawialem min/max dla throlte w zakladce 4 przy ustawieniach apki, to daltego juz nie musialem tego ponownie ustawiac w zakladce governora?
Po probach na ziemi bez lopat, wszystko wyglada ok, RPM wsazywane sa wg ustalen, pitch gor-dol bez wplywu na obroty, wiec ok ale dlaczego nie musialem ustawiac max obrotow to pytanie nie daje mi spokoju.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 27 kwie 2015, o 17:03

W zakładce 4 ustawiasz aparaturę do braina i w aparaturze nic już potem nie ruszasz.
Potem w zakładce 10 masz zakres gazu min i max. Czyli możesz ustawić braina do regulatora jak trzeba dla casttla lub jeśli regulator ma opcję kalibracji gazu to -/+ zarówno dla max jak i min nie musisz ruszać.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 28 kwie 2015, o 15:52

No wlasnie mam castla i mialem go ustawionego z governorem. Potem dokupilem czujnik obrotow, podlaczylem do braina, w castlu przestawilem na external governor i zaczalem ustawienia w zakladce 10. I ten +/- juz nie dzialal tam. Tzn po ustawieniu predkosci nie moglem juz zwiekszyc poza zadane 2200. Wiec sie zastanawiam, czy jest ok i zostawic, czy jeszcze raz przejsc przez zakladke 4?
benji
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: benji » 28 kwie 2015, o 17:35

Syfon pisze:No wlasnie mam castla i mialem go ustawionego z governorem. Potem dokupilem czujnik obrotow, podlaczylem do braina, w castlu przestawilem na external governor i zaczalem ustawienia w zakladce 10. I ten +/- juz nie dzialal tam. Tzn po ustawieniu predkosci nie moglem juz zwiekszyc poza zadane 2200. Wiec sie zastanawiam, czy jest ok i zostawic, czy jeszcze raz przejsc przez zakladke 4?

Polecam kolego dokładne obejrzenie tych dwóch filmików. Bardzo przejrzyści wytłumaczone.
Pierwszy pokazuje ustawienie Castla. Pod gova z Braina w zależności, czy chcesz mieć:
- z Braina tylko gonernor, a soft-start z Castla;
- czy wszystko z Braina (Gov-a; Soft-Start, oraz Bail-out);

Osobiście polecam pierwszy wariant, bo sam na początku ustawiłem wszystko z BRAIN-a ... i przy 10 locie soft-start nie zadziałał i 800-ta zrobiła piro na helipadzie ... i upaliło jedna żyłę uzwojenia w silniku (CC160 Ice 2 przeżył i lata do dziś :) )

Drugi film też warto obejrzeć cały, ale to o co pytasz zaczyna się od 4-tej minuty.
Jeśli czujnik obrotów jest sprawny, przewody, OK, silnik elektrycznie nie jest uszkodzony ... to jak zrobisz zgodnie z tymi filmami to powinieneś ogarnąć temat.
U mnie działa ... i nie śmierdzi ;) ... choć jak widać nie od razu poszło gładko ;)

Generalnie autorzy obu filmów bardzo wyraźnie i sensownie tłumaczą znaczenie i wzajemne zależności po miedzy ustawieniami obu urządzeń, oraz ich efekt na wirniku.
Jak coś nie jasne to pytaj. Ile będę mógł to pomogę.

Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 28 kwie 2015, o 19:03

Syfon pisze:No wlasnie mam castla i mialem go ustawionego z governorem. Potem dokupilem czujnik obrotow, podlaczylem do braina, w castlu przestawilem na external governor i zaczalem ustawienia w zakladce 10. I ten +/- juz nie dzialal tam. Tzn po ustawieniu predkosci nie moglem juz zwiekszyc poza zadane 2200. Wiec sie zastanawiam, czy jest ok i zostawic, czy jeszcze raz przejsc przez zakladke 4?

Ten +- zmiania wartość maksymalną i minimalną gazu wysyłąnego do regulatora (sygnał PWM). Jeśli jest tam jakaś wartość to ona określa ona szerokość impulsu PWM w mikrosekundach i nie ma nic wspólnego z obrotami.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 28 kwie 2015, o 19:21

Po raz kolejny dzieki Kenobi. Wszystko sprawdze jeszcze raz w najblizszy weekend.
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 6 maja 2015, o 09:34

Witam,
W mojej desperacji po kolejnej nieudanej próbie doprowadzenia t-rexa 600 do zadowolajacego mnie stanu, postanowilem przelozyc braina do HK500 zeby sprawdzic, czy tam tez bede doswiadczal podobnych efektow. Ku mojemu zdziwieniu, przy standardowych ustawieniach helik polecial pieknie, bez zadnych oscylacji na glowicy. Lot niestety zakonczyl sie bliskim spotkaniem z kretem, ale przyczyna bylo za slabe serwo na ogonie (chcialem isc po taniosci bo to HK :masakra: ), wiec helik w pewnym momencie zrobil niekontrolowany piro i pozdrowil kreta na ziemi.
W zwiazku z tym biore sie za sprawdzanie calej mechaniki t-rexa, zeby byla bez zarzutu. Czy macie jakies sugestie na jakie elementy zwrocic uwage, co wymienic na co itd itp? Wszelkie sugestie mile widziane, poza "kup sobie nowy helik" :D :D
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 6 maja 2015, o 09:37

A co nie tak jest w Reksiu 600?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 6 maja 2015, o 12:08

No w reksiu glownym objawem wibracja glowicy, przy ostatnim starcie zauwazylem ze heli drrzy tak jakby byl wal glowny skrzywiony, ale sprawdzalem i nie jest. Dlatego tez mialem problemy z oscylacja i jej niwelowaniem przez obnizanie gaina na cyklice. Ale po sprawdzeniu w HK500, przy standardowym gainie 39, nie bylo oscylacji, w reksiu musialem gain obnizyc do 20, ale wydaje sie jednak ze mechanika glowicy jest nie dokonca poprawna.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 6 maja 2015, o 12:22

A on latał? i przestał?, czy to po przeróbkach na FBL?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 6 maja 2015, o 12:51

Tak po przerobce na FBL DFC nie moge go doprowadzic do porzadku. Moze cos mi umknelo, albo czegos nie wiem specyficznego dla FBL. Nie mialem takich problemow z przerobka 450 z FB na FBL, tyle ze tam wsadzilem beastx'a. I do dzis lata doskonale, jak w symulatorze.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 6 maja 2015, o 12:55

To może coś źle złożone, łożyska oporowe, lub szpindel nie nasmarowany.
Zmniejszyłeś odległość kulek od środka orczyka na serwach ?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 6 maja 2015, o 15:00

Tak zmniejszylem odleglosc kulek na orczykach. Wyglada to tak:

Obrazek

Ewidentnie teraz nie sa rownolegle.

Szpindel jak wkladalem to smarowalem.

Wróć do „Systemy FBL”