Robocat 270

Dział dla tych co wierzą, że rozmiar się nie liczy.
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 sie 2016, o 12:35

Soft do fc wgrałem ten najnowszy czyli 1.13,a le aplikacja na kompie to 1.2.2 i nie umiem jej zaktualizować
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1972
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: MacGyverek » 22 sie 2016, o 13:00

Spokojnie nie musisz aktualizować. Też mama 1.2.2
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 sie 2016, o 13:08

Ok będę w domu potestuje wszystko, sciągne też najnowsze blhelisuite. Zobaczymy jak to będzie i dam znać pózniej..
A co do regulatorów, nie wgrywać do nich żadnego softu ?
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 22 sie 2016, o 14:26

Póki ma ??.? to bałbym się ruszać cokolwiek w BLHeli.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 sie 2016, o 17:02

Trafi mnie coś z tym zaraz, nie da się uzbroić niby wszystko dobrze ustawione, a na fc ciągle miga Zielona dioda i nie da się zazbroic.. :-( no masakra
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 22 sie 2016, o 17:21

Calibrate level robiłeś?
Nie jest przechylony?
Jak próbujesz aktywować to coś miga?
Jak aktywujesz to w zakładce silników słupki stoją?
Jak manualnie ruszasz słupkami to silniki startuja?
Po aktywacji mimo ze silniki stały to dodawałeś gazu?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 sie 2016, o 18:19

Znalazłem przyczynę, luxfloat- przeładowywuje procesor, w cli wpisuje status wartość jest 5, i najwięcej w tasks zajmuje pozycja gyro/pid - próbowałem zmieniać soft.. du..., W końcu zmieniłem na rewrite, i status jest 0,66.. normalnie się uzbraja.. to samo dzieje się na 1,12 i 1,12,1 i 1,13..
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1972
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: MacGyverek » 22 sie 2016, o 18:25

Dziwne.... a looptime jaki masz?
Dałeś czyszczenie eepromu?
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 22 sie 2016, o 18:26

Betaflight 2.6.1 proponuję
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1972
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: MacGyverek » 22 sie 2016, o 18:45

Ja robiłem quady i na 11/12/13 a teraz mam inav i problemów nie miałem. Ty coś tam robisz nieteges...
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
tom74
Elita forum...
Posty: 647
Rejestracja: 05-01-2013
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: tom74 » 22 sie 2016, o 20:16

Galo82 pisze:Znalazłem przyczynę, luxfloat- przeładowywuje procesor, w cli wpisuje status wartość jest 5, i najwięcej w tasks zajmuje pozycja gyro/pid - próbowałem zmieniać soft.. du..., W końcu zmieniłem na rewrite, i status jest 0,66.. normalnie się uzbraja.. to samo dzieje się na 1,12 i 1,12,1 i 1,13..


Miałem podobny problem ale nie z Naza 32 (ta hula bez problemowo) tylko z Flip 32+ 6DOF. Tam coś nie do końca działa poprawnie pod luxfloat i za pioruna uzbroić się nie dało.
moja największa pasja:
http://banici.pl/bam/Tom/Busa/BUSA_5.mp4
https://www.youtube.com/user/modificationsdrives/videos?view_as=subscriber
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 sie 2016, o 20:47

Wielu ludzi, ma ten problem, na zagranicznych forach, rewrite działa dzisiaj trochę polatałem jest git, nie kombinuje.

Pytanie mam teraz inne, jak zrobić żeby był jakiś alarm jak bateria osiągnie niskie wartości, i jak podłączyć led, by można było nimi sterować ?
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 22 sie 2016, o 20:56

Na płytce masz dwa pola do przylutowania buzzera buz+ buz-, alarm jest domyślnie włączony i osobiście nic nigdy nie zmeniałem w cleanflight.
Buzzer musi być aktywny czyli mieć generator, buzer (głośnik) od płyty głównej od komputera nie zadziała.

Aby ledami sterować z FC muszą być wyposażone w sterownik WS2812B, wystarczy to wpisać w googla. Podpina się chyba w piąte wyjście ,(następne po regulatorach)

Dla leniwych jest coś takiego co załatwia oba pytania :-)
Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
tom74
Elita forum...
Posty: 647
Rejestracja: 05-01-2013
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: tom74 » 22 sie 2016, o 21:15

Galo82 pisze:Wielu ludzi, ma ten problem, na zagranicznych forach, rewrite działa dzisiaj trochę polatałem jest git, nie kombinuje.

Pytanie mam teraz inne, jak zrobić żeby był jakiś alarm jak bateria osiągnie niskie wartości, i jak podłączyć led, by można było nimi sterować ?



Ja mam podpięty wtykiem dwupinowym http://abc-rc.pl/wtyk-kolkowy-2-54-oslonka-2
jeden taki buzer:
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... e-1-1-0819
W małym śmigaczu jest wystarczająco głośny i prawie nic nie waży. Co do oświetlenia, to najlżejsze jest samodzielnie wykonane. np z paska led odcinasz dwa człony=6 diod i lutujesz pod wyjście 12V z płytki zasilającej (dystrybutora), np. takiego: http://abc-rc.pl/HUB-CC3D-BEC-Ekran
Oczywiście jeśli zależy ci na dynamicznie zmieniającym się oświetleniu podczas lotu, to musisz poświęcić 5 kanał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
moja największa pasja:
http://banici.pl/bam/Tom/Busa/BUSA_5.mp4
https://www.youtube.com/user/modificationsdrives/videos?view_as=subscriber
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 23 sie 2016, o 05:52

Oprócz brzeczka, muszę chyba jeszcze pociągnąć z kąś napięcie z pakietu ? Voltage detect ?

Ok znalazłem schemacik jak to zrobić :-)

Dziękuję za pomoc, odezwę się popołudniu co i jak :-)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 23 sie 2016, o 14:07

Witam, piszczyk kupiłem narazie taki zewnętrzny wpinany w balansera, na taki jak podaliście w linku trzeba poczekać, aż przyślą a ten przyda się nie tylko do drona.

Na test wrzuciłem sobie najnowsze betaflight, cpu load 6%, kontorler pid float, rozumiem że to coś takiego jak luxfloat, delikatnie po testowałem w domu, i jest bardzo agresywny we wszystkich kierunkach, co zmniejszyć/zwiększyć żeby był mnie agresywny ?
Pobawić się poprostu dual rate/exp w apce ??

Z pomysłu z ledami zrezygnuje, z ramą dostałem, 2 takie płytki jedne zielone drugie białe, i narazie podpięte to pod pdb świeci, i mi to wystarczy :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1972
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: MacGyverek » 23 sie 2016, o 19:37

Zmniejsz rate'y na np 0.30.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Posty: 2203
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 206 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 23 sie 2016, o 22:21

Galo, z tym luxfloat właśnie tak jest, że jest czasem bardzo agresywny z niektórymi FC. Dlatego na początek bezpieczną opcją jest rewrite.
Ale to wszystko do potestowania.
Podobnie jest z betaflight. Spotkałem ludzi, którym to działało pięknie, a innym nie chciało za cholerę.
Wszystko jest zależne od indywidualnych setupów i konfigów.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 31 sie 2016, o 09:34

Witam, oblatywanie idzie całkiem nieźle, ale...
Założyłem śmigła 5x4 Carbon.. i dziwnie się zachowuje, bez zwiększania gazu, dron leci do góry na dół i tak coraz wyżej jak ping pong tylko nie coraz niżej tylko coraz wyżej.. :-)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 2 wrz 2016, o 10:59

http://www.dronetrest.com/t/naze-32-rev ... guide/1605

Tutaj mam pinout mojej płytki, aby podłączyć odbiornik w trybie sbsus
zasilanie biorę z pinu 1 i 2 a sygnał na 4 ??
Ledy.. zasilanie 1 i 2 a sygnal z 5 ?

Da mi może ktoś namiar gdzie kupić taki moduł do firmwaru do flys sky ??
https://github.com/benb0jangles/FlySky-i6-Mod-

Nie mogę tego nigdzie znależć ? a może zadzaiła zwykły kabel do symulatora ??
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2

Wróć do „Racers”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość