Ścigacz Quadro 220 by Kenobi v5

Dział dla tych co wierzą, że rozmiar się nie liczy.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 6 kwie 2016, o 15:20

Jako że rama od ścigaca quadro v3 poległa czas na nową.
Będzie to taka ramka:

Obrazek

Prawie całe wyposażenie będzie przełożone ze ścigacza v3
Jako że w nowej ramie nie ma miejsca na pajączek więc będzie płytka dystrybucji prądu. A żeby nie było plątaniny będzie płytka z BECami, filtrem LC oraz OSD co powinno zmniejszyć plątaninę kabli :-)

ObrazekObrazek

Jako że ram LS-210 jest wąska to klasyczna kamerka płytkowa 32x32 się łatwo nie zmieści, za to idealnie powinna się wkomponować kamerka w obudowe 28x28mm czyli albo Foxeer XAT600M 600TVL lub SkyPlus 650TVL

Najbardziej zależy mi aby masa była jak najniższa. Najlepiej by było aby była niższa niż V3 :-)

Obrazek

Jednak sama rama v3 ważyła chyba 90g a LS-210 100g więc będzie ciężko. Chociaż na zdjęciu masa v3 jest nieco podwyższona z powodu klejonych ramion :-)

Jak na razie dużo nie zdziałałem. W LS-210 nie podobały mi się szerokie ramiona które pogarszają przepływ powietrza dlatego wyskoczyłem dziś na Reguły, zrobiłęm 6 locików miniakiem i poddremelowałem ramiona i obszlifowałem krawędzie :-)

Obrazek

Jednak będzie lżejn nowa ramka o 22g lżejsza od starej. Troszkę się staruszkowi przytyło jak mu podklejałem nadłamane raminona :-)
Obrazek

Budowa była megaszybka po tym jak 175tka nie wypaliła.
W sumie nawet nie ma zdjęć, tylko już po skończeniu, w zasadzie zostały jakieś ledy i inne duperele.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2016, o 21:01 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 5 razy.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 6 kwie 2016, o 15:31

Ta rama nie wyglada na jakas bardzo wytrzymala. Duze dziury pojedyncza plyta gorna i dolna.
zaraz bedzie v5 :P
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 6 kwie 2016, o 15:44

Też trochę budziło to mój niepokój ale jak się dolną podłogę weźmie do rąk to sprawia wrażenie niezniszczalnej.
Co z tego że pojedyncza podłoga skoro tej samej grubości co ramiona czyli 3mm
Jak sobie obejrzysz mojego v3 to zobaczysz że tez brzuch ma rozpruty i wzdłużnie trzyma się na paskach po kilka mm po bokach.
Z tego co obserwuję to najgorsze siły działają na ramiona.
Chociaż co tu opisać, kiedyś na pewno i tak powstanie v5 :-)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2016, o 07:09 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 2 razy.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1972
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: MacGyverek » 6 kwie 2016, o 15:50

A co na tej płytce dystrybucyjnej atmega robi? Ciąży tylko czy ma jakąś tajemną funkcję?
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1436
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: ocean_wro » 6 kwie 2016, o 15:55

Pewnie odpowiada za OSD :-)
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1972
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: MacGyverek » 6 kwie 2016, o 15:55

Ale maxa nie widze od osd.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 6 kwie 2016, o 16:06

OSD, max nie potrzebny.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2016, o 07:09 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 6 kwie 2016, o 16:08

Patrzylem na te plytki.
Te to juz wogole sa wszystko majace.
Troche jestem ciekaw jak dziala w nich ten filtr LC i te bece wbudowane.
Czy nie okaze sie ze i tak tzeba kable puszczac oddzielnie i dodatkowy Filtr i jescze bec.
Ale tak to fajnie to wyglada calkiem.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1972
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: MacGyverek » 6 kwie 2016, o 16:13

Kenobi36 pisze:OSD, max nie potrzebny.

Hmm. Atmegi nie maja toru wideo. Coś musi być ukladem interfejsowym z torem video.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 6 kwie 2016, o 16:16

Nie mają, ale mogą generować dowolny sygnał :-)


Jednak będzie lżej nowa ramka o 22g lżejsza. Troszkę sie staruszkowi przytyło :-)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2016, o 07:09 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 2 razy.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 7 kwie 2016, o 08:57

Testy, Testy, Testy - tej plytki co to ma wszystkie wyjscia wejscia i sie podpina do niej pakiet, i kamere i vtx i wszystko jest filtrowane i piekne i sa tylko 2 kable a osd wbudowane.
To brzmi jak sen :P

EDIT:
I jeszcze pytanie, jak zadziala StepDowne do 12v jak sie poda np 11,5 ? zostaine 11.5 czy poleci exception :P
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 kwie 2016, o 13:55

Będzie napięcie nizsze o dropout dla danego regulatora.
Ja miałem teraz ten jedno gramowy regulator
http://rcmaniak.pl/pl/p/SBEC-3A-12V-micro/3028
To na 3s latać się dało.
Kamerka troszkę szybciej siadała, tzn przy 8V, bez regulatora siadała przy 7V.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2016, o 07:10 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 7 kwie 2016, o 14:22

Kenobi36 pisze:Będzie napięcie nizsze o dropout dla danego regulatora.
Ja miałem teraz ten jedno gramowy regulator
http://rcmaniak.pl/pl/p/SBEC-3A-12V-micro/3028
To na 3s latać się dało.
Kamerka troszkę szybciej siadała, tzn przy 8V, bez regulatora siadała przy 7V.


A to spoko.
Bo akurat zwykle i kamerki i vtx maja zakres np. od 7v do 24v
Wiec jak latam na 3, stepdown 12v a pakiet bedzie mial np 11,6v to na kamerke pojdzie (strzelam) 11,4 wiec i tak bezproblemowo - bardziej balem sie ze jak dam mniej to nie da nic napiecia.

Montuj te diabelstwo jestem ciekaw jakosci obrazu szumow zaklucen itd :)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 kwie 2016, o 15:19

Szybko nie będzie, czekam na kamerkę, na razie biorę się za 180tkę, której wsadziłem pakiety 4s, a ona mi powiedziała żeby sam se je wsadził. :-)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2016, o 07:10 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1972
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: MacGyverek » 7 kwie 2016, o 16:02

A czemu 180tce coś nie pasuje?
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 kwie 2016, o 17:01

Ja mu gaz a on zgasł :-)

Regle SN20A traciły synk na 4s na silnikach 1806 2850Kv, próbowałem na timing medium i high.
Po zmianie softu z 14.2 na 14.4 jest dobrze, aktualnie ładuję pakiet do full 16.8V aby zrobić ostateczną próbę i jeśli będzie ok to będą próby w powietrzu w weekend.

Ogólnie jest bardzo wysokie kv i dużo S, jeśli nadal nie będzie dobrze to plan B będzie że przekładam FVT20A z 250tki a do 250 pójdzie nowość XM20A. Plan C to że XM20A pójdą do 180tki, XM mają 2x szybszy procesor więc tam gdzie są wysokie obroty też najlepiej się powinny sprawdzać.

Najbardziej mnie martwi to że kilka szarpnięć gazem na 4s i parzą śruby pod silnikami :-)

ps.
Ścigacz 250 v4 został przemianowany na 220 v5
220 aby rozmiar się zgadzał
a v5 dlatego że v4 jest już zarezerwowane dla 180tki :-)
Troszkę się gubię w numeracji :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 19 kwie 2016, o 00:29

Ścigacz v5 został oblatany w niedzielę :-)
Fotki w pierwszym poście.

Jakoś szału nie ma, szczególnie po 180tce mam trochę niedosyt, ot lata jak poprzednik v3, po ale w sumie nie ma co się dziwić bo bebechy te same.

W niedziele też oblatałem przy okazji nowy teren na pałacowej, po lewej jak tylko się wjedzie w gruntową, wygląda jakby ktoś go przygotował właśnie pod ścigacze :-)
Teren wygolony na 15cm
Drzewa mają obcięte gałęzie poniżej 1,5m
Żadnych niespodzianek w postaci krzaków.
Obrazek

Obrazek

filmiki z lotów :-)

Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 320
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 20 maja 2016, o 06:59

Odswieże wątek, bo mam 2 pytania:
1. Do krecenia filmow rozumiem, ze uzywasz drugiej kamery typu mobius, tak? Ta kamera jest ustawiona pod tym samym katem, co do przekazu video?
2. Z czego robisz zabespieczenie do "bebechow"? Bo ja jak zauwazylem, ile tam sie trawy zbiera, to tasma okleilem dookola, ale pewnie jest jakis bardziej sprytny sposob. Myslalem tez o wykorzystaniu folii do żywności, ew. takiej strech do pakowania przesylek.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 20 maja 2016, o 11:00

1. Też trzeba podnieść, bo inaczej przy szybkim lataniu będzie sama ziemia nagrana.
2. Obwódka z butelki np Kinley 2L starzcza na bardzo dużo, z tyłu ściągam trytką lub taśmą izolacyjną.
Na obwódkę z góry i z dołu też naklejam z lekkim nadmiarem taśmę izolacyjną, tworzy uszczelkę i przy okazji jak są wcięcia na kable to je ładnie otula.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 22 paź 2016, o 17:51

Ścigacz 220 v5 idzie pod młotek.
Złożyłem z gratów które miałem i szkoda by się kurzyły. Quadzik lata całkiem fajnie i poprawnie , brakuje mu ognia jak na RCX 2633kv ale za'lock'owanie jest akie same jak w pozostałych moich maszynkach.
Na wyposażeniu:
Silniki multistary elite 2204
Regle Littlebee 20A
Fontroler na bazie naze32, afronaze32 acro.
PDB 12V / 5V z filtrem LC
Kamerka CMOS z obiektywem 2,8
Nowy nadajnik 40CH z racebandem TS5823S 200mW
Koniczyna zamontowana zgodnie z nowymi trendami chroniącymi nadajnik przed wyrwaniem gniazda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy okazji odwiedzin teścia na działce zrobiłem dwa loty :-)
Troszkę bałem się dalej odlatywać bo odbiornik był AR6210 bez satelitki i nie chciałem ćwiczyć skakania przez płotki :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe

Wróć do „Racers”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość