Kolejny racer, tym razem by miruuu :D

Dział dla tych co wierzą, że rozmiar się nie liczy.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7837
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 449 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 4 lut 2015, o 23:30

chińska rama i wykorzystywanie dzieci do pracy
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18802
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1712 razy
Podziękowano: 864 razy

Postautor: Don Mirson » 5 lut 2015, o 12:04

Życie... ;)

A gdzie w tych swoich ładujecie pakiety?
Mam rozterkę:
1. Pod spodem: pakiet wyższy niż nóżki - trzeba przerabiać nóżki (w sumie to nic wielkiego, ale skoro są krótkie, to może sa powody by tam nie ładować lipo?)
2. W środku: tu wchodzi idealnie, tak na leciutki styk. Akuracik. ALE: przy krecie mogę go poharatać w tej puszcze, no i FC musi uść na dach - więc tez szybciej dostanie po d...
3. Na dachu: niby najwygodniej, ale czy to nie wpłynie źle na stabilność malucha, jak będzie latał z takim balastem na samej górze?

Tak mi źle, tak nie dobrze... :gas:

:masakra:
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1485
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 75 razy

Postautor: VaderJK » 5 lut 2015, o 14:16

Ja mam na gorze. W środku cała elektronika oprócz regulatorów.

VaderJK
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18802
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1712 razy
Podziękowano: 864 razy

Postautor: Don Mirson » 5 lut 2015, o 14:20

A duży?
Chce ładować do niego gensy 2200 (akurat takie mam a 1500 3S zippy chyba za słabe będą...) i mam właśnie obawy czy nie będzie nim jakoś dziwnie przez to bujać. Bo miejsce chyba najwygodniesze...
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1436
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: ocean_wro » 5 lut 2015, o 15:13

zawsze możesz dać pod brzuch i zamocować podwozie od 450. Ja w zasadzie nie miałem wyjścia i musiałem tam dać. Póki co jestem zadowolony. Dobrze osadzony środek ciężkości, kilka wypadków i nic się nie stało ani z pakietem, ani z podwoziem. Za to lądowaniem mam wrażenie przyjemniejsze - quadzik jest również wyżej nad trawą itp. co potencjalnie oszczędza śmigła.

Moje pakiety to niebieskie turnigy 3s 2200 40C
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18802
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1712 razy
Podziękowano: 864 razy

Postautor: Don Mirson » 5 lut 2015, o 15:34

No to tak chyba zrobię. Zamówiłem podwozie i przetestuje. Jak coś zostanie do heli.
Jakoś pakiet na górze mi się nie podoba. Nie wiem, jakaś taka dysproporcja wagowo-wizualna... A póki co polatam na zippy compact 1500, które mieszczą się w stockowej ramie...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2725
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Ozarow mazowiecki
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: Jazz » 5 lut 2015, o 16:04

Ja mam na gorze pakiet, flaki w srodku.
podwozie te weglowe piardki z zestawu.
A po co Ci ladowac jakies duze podwozie tylko po to aby pakiet podczepic ?
Zadnych problemow nie ma wywazeniem , kolega tak lata z pakietem 3S5000 i nie ma zadnych problemow.
A jak zalozysz pod quada to dokladasz podwozie duze.
Koledzy ktorzy sie scigaja, wszyscy ktorych mialem okazje spotkac tez pakowali pakiet na gore i podwozie maja minimalne badz wcale.
Jazz
------

PZ/Eflite : Z-Cub 2m / Timber 1.3m / V900 0.9m / Havoc 80E 1.1m/ Conscendo 1.5m/ Convergence Vtol 0.4m /Avios Albatros 1.7m / Gemini 0.9m uff
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1436
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: ocean_wro » 5 lut 2015, o 16:33

Ja nie miałem wyjścia. Ale też nie widzę żadnych minusów. Sorry - zmiana podwozia ze stockowego na 450-tkowe dodała mi bodaj 9g. Wiem to dużo :-)

Tą fotę już pokazywałem. Chwalę sobie takie rozwiązanie i zobaczycie że się rozpowszechni :-)

Jak uczyłem się latać 450-tką i zamocowałem do niej jako pierwszy podwozie od 500-tki to na początku dziwnie się ludzie patrzyli, ale później wyszło, że pomysł był gucio i zamiast ping pongów szło normalnie z tym latać bez obaw o parasole.

Mirru (kurde nigdy nie pamiętam ile masz rrrr, ile uuuuu, a ile iiiii w nicku) posprawdzasz io zdecydujesz. Tak jak mówisz - podwozie się nie zmarnuje

Spokojnie :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1485
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 75 razy

Postautor: VaderJK » 5 lut 2015, o 17:13

Ja mam pakiet 1,3Ah

VaderJK
Awatar użytkownika
SLAWEKS
Stały bywalec...
Posty: 116
Rejestracja: 29-01-2014
Lokalizacja: Siewierz
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: SLAWEKS » 5 lut 2015, o 22:15

A ja mam pakiet 2200 i 1300 i oba daje na górę a teraz zastanawiam się gdzie dac nadajnik wideo bo tylko z przodu przed fc a kamerką mam miejsce
V911
V911 PRO
V977
KDS 450 SV
Hubsan x4
QAV 250 mini wariat
Reptile 500 w budowie
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18802
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1712 razy
Podziękowano: 864 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lut 2015, o 15:52

Przyszły dzisiał płozy do helika. Przymierzyłem do quadzika i w sumie nawet mi się spodobało, ale w tym samym momencie wymyśliłem coś innego.
Zamiast tych stockowych carbo-nóżek wkręciłem w (w sumie już gotowe) dziurki wsporniki z innej ramy, które sa wyższe od oryginalnych nóżek.

W ten sposób od spodu zyskałem ok 1cm, co powoduje, że gensiki wejdą bez problemu, zostawiając, jeszcze odrobinę wolnej przestrzeni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pietruch
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 65
Rejestracja: 03-12-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Pietruch » 6 lut 2015, o 15:56

A przy twardszym lądowaniu nie wyłamią ramion?
Oczywiście oby nie było takiego lądowania, tak tylko piszę. ;)
Pozdrawiam,
Maciej

Latam Phantomem i się tego nie wstydzę.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18802
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1712 razy
Podziękowano: 864 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lut 2015, o 15:58

Wiesz co, też się chwilę nad tym zastanawiałem... I w sumie nie wiem. Uznałem, że zaryzykuje :D
Ramionka są na banggodzie (parka za 5$) wiec ryzyko a raczej konsekwencje ryzyka raczej małe :)
Awatar użytkownika
Pietruch
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 65
Rejestracja: 03-12-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Pietruch » 6 lut 2015, o 16:01

Jeżeli są zapasowe i nie trzeba kupować całego kitu to faktycznie można zaryzykować, zwłaszcza że dzięki temu osiągnąłeś cel. :)
Na polu jest duża szansa że nic się nie stanie, gorzej na twardej powierzchni.
Pozdrawiam,
Maciej

Latam Phantomem i się tego nie wstydzę.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3222
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 118 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artu » 6 lut 2015, o 16:05

miruuu pisze:Wiesz co, też się chwilę nad tym zastanawiałem... I w sumie nie wiem. Uznałem, że zaryzykuje :D
Ramionka są na banggodzie (parka za 5$) wiec ryzyko a raczej konsekwencje ryzyka raczej małe :)

A nie można było ich zamontować bliżej ramy hmm Mniejsze ramię działającej siły by było :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18802
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1712 razy
Podziękowano: 864 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lut 2015, o 16:06

Tzn kreciki będą na pewno bo bez kretów nie ma zabawy ;)
Po prostu ramionka zamówię zapasowe jeszcze przed ppierwszym oblotem - niech idą - i tyle.
Jak połamie je przez to to przemyśle raz jeszcze czy warto.

Tak czy siak - tak jak napisałeś - teoretycznie osiągnąłem swój cel. Zobaczymy jakie będą jego koszty :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18802
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1712 razy
Podziękowano: 864 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lut 2015, o 16:07

Artu pisze:
miruuu pisze:Wiesz co, też się chwilę nad tym zastanawiałem... I w sumie nie wiem. Uznałem, że zaryzykuje :D
Ramionka są na banggodzie (parka za 5$) wiec ryzyko a raczej konsekwencje ryzyka raczej małe :)

A nie można było ich zamontować bliżej ramy hmm Mniejsze ramię działającej siły by było :grin2:

Można cały czas, bo bliżej ramy tez jest dziurka :)
W sumie to może i przekręce je od razu...

EDIT - w samej ramie (tej głównej - nie ramionkach) też sa w sumie różne dziurki... Więc i tam w sumie mógłbym gdzieś dopchnąć... I byłoby chyba wtedy najbezpieczniej...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7837
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 449 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 lut 2015, o 16:09

ja nie połamałem, są raczej mocne
Helikoptery
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2725
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Ozarow mazowiecki
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: Jazz » 6 lut 2015, o 16:36

Te ramiona sa taki, ze predzej zlamiesz ta nozke, badz rame w miejscu gdzie jest ramie rzykrecone niz samo ramie ...
Jazz
------

PZ/Eflite : Z-Cub 2m / Timber 1.3m / V900 0.9m / Havoc 80E 1.1m/ Conscendo 1.5m/ Convergence Vtol 0.4m /Avios Albatros 1.7m / Gemini 0.9m uff
Awatar użytkownika
Pietruch
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 65
Rejestracja: 03-12-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Pietruch » 6 lut 2015, o 16:41

Można też przykręcić śrubkami nylonowymi i najwyżej odleci nóżka przy twardszym lądowaniu.
Pozdrawiam,
Maciej

Latam Phantomem i się tego nie wstydzę.

Wróć do „Racers”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość