Blade 300x

Blade mCX, mCX Tandem Rescue, CX2, CX3, mSR, SR, 120, 120SR, CP PRO, 400 3D
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 20 lip 2014, o 09:29

Odpuść sobie te serwa. W B400 co prawda były starsze ale ten sam efekt - pady serw bez powodu.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 20 lip 2014, o 16:58

Edit. Porozkręcalem 4 serwa , które uszkodzone leżały w domu i w sumie 3 z nich dizałaja , tylko przeskakują. Każde z nich ma uszkodzenie na tej samej zębatce. Także jest szansa, że je zregeneruję i znów tyle kasy nie pójdzie, a już widzę, że na rc4max o 10 zł cena serwa podskoczyła do mojego helika :shock: Ponad 7 dych za serwo - szok. Na amain muszę zerknąc -tam było zawsze taniej - ale to w jakiejś tam przyszłości, jeśli nie zmienię wszystkich serw na jakieś inne.

Ta mała zębatka jest walnięta w każdym z 3 kółek:
Obrazek

Gdzieś mam jeszcze serwo , co przestało działać, to stamtąd zębatkę przełoże, w oczekiwaniu na przesyłkę. Szkoda , że akurat w tym samym miejscy szlag je trafił, ale cóż - widoczie to najsłabsza część.

Mały OT - tak mnie córka postrzega ;-)

https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hph ... 9091_n.jpg
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 21 lip 2014, o 20:08

Maly Ot - moja najpierw myslala ze w pracy sie prasuje... A ostatnio powiedziala ze tam spie...

A wracajac do filmu z kilka postow wyzej... Fajnie ogladac postepy, ktore robisz!
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 22 lip 2014, o 06:44

miruuu pisze:Fajnie ogladac postepy, ktore robisz!

Obrazek

Wymienię serwo, poczkam na uspokojenie sie wiatru, bo mocno wieje ostatnio i dalej szlifować technikę idę! Kolejne etapy:
1) Przejście na idle
2) Beczka
ew. beczka najpierw, zanim na idle

Ps. Dziwne ,że jak na symku zmieniam na idle, to serio jakiejś znaczącej różnicy nie ma. Ale jak raz w Bladym zmieniłem, to zaraz rozwaliłem model.. :?:
Obroty ustawię we wszystkich punktach 90 % na początku. Czy dobrze przewiduję, że Blady będzie sporo agresywniejszy? Tzn. Gdy dam lekko prawym drążkiem w bok, to znacznie szybciej i ostrzej zareaguje niż przy normalu, gdzie obrotu były na 60-70 % w danej chwili? Pewnie tak, bo chyba to właśnie spowodowało, że kreta zaliczyłem , gdy zmieniłem tryb lotu.

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 22 lip 2014, o 19:03

Ja bym na idla sie przesiadal jak najszybciej. Dobrze jest ustawic tak krzywa idle i normala (glownie katy) zeby przelaczajac w zawisie heli nie zmienial zachowania przy przelaczaniu. To se mądrości powiedzialem ;)
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 28 lip 2014, o 11:16

Polatałem ostatnio. I model szlag trafił. Zawiodło ponownie któres z serw i straciłem kontrole nad modelem. Po upadku na glebe, na pierwszy rzut oka: rura ogonowa, konstrukcja, jeden popychacz, pewnie cos jeszcze, ale narazie nie chce mi sie składac ponownie :?

dodatkowo , przed upadkiem sprawdziłem idla i nie moge latać w tym trybie, bo najprawdopodobniej mam (a raczej miałem) źle łopaty wytorowane i przy większych obrotach łapał meeeega wibracje. W normalu było oki do pewnych obrotów tylko.

Pozdro

zniechęcony (może na jakiś czas ) pseudomodelarz :?

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 28 lip 2014, o 11:28

Łoj tam, łojtam. Skladasz Pan i latasz dalej. Wczoraj kolega rypnął 600-700tką (nie wiem co to było dokładnie), pozbieral, wpakowal w auto a odjezdzajac przejechal se jeszcze kolem po pakiecie... Wiec nie marudz tylko składaj kase, potem model i kasuj od nowa :)
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 30 lip 2014, o 14:09

Dzis puściłem zamówienie. ...

Wku...a mnie, że to nie moje słabe umiejętności, tylko elektronika zawodzi.

A i jeszcze czeka mnie torowanie łopat. Niby poczytałem o tym nie raz, ale jakoś nie umiem za dobrze tego zrobić. Dodatkowo przy obrotach na 50-60 % wydaje sie dobrze, a tak dać na 100 % trzymajac helika wrecę , trochę strach, co? :hammer:

Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 12 sie 2014, o 09:29

Poskręcałem dziada. Ale zauważyłem, że wał trochę krzywy... :evil: Wyginałem, młotkiem klepałem i ....zamontowałem :hammer: :hammer:

Przy wstępnych rozruchach "w łapsku" już dało się odczuć wibracje, więc dałem se spokój z dalszą regulacją. Zamówiłem nowy wał. Zlożeraz jeszcze , a nóż się uda :mrgreen:
A w oczekiwaniu na wał, skoczyłem z bracholem do parku, poniżej urywek wygłupów. Tu żaden wał nie pęka - póki co :banana: :banana:

Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 15 sie 2014, o 13:28

Co moze powodowac mega nagrzanie 3 serw podczas ich ustawiania?? Zrobily soe girace, ze cizeko palce utrzumac na nich. No i oczywiscie cos przestaly dzialac :-(

Szlag by to...

W ogole( jesli jeszcze to uruchomie) to znow nie pamietam jak tarcze ustawic...
Po ustawiebiu, gdy gaz mam w polowie na holdzie, to orczyki maja myc pod katem 90 % do walu?

Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 15 sie 2014, o 13:53

Luki35 pisze:Co moze powodowac mega nagrzanie 3 serw podczas ich ustawiania?? Zrobily soe girace, ze cizeko palce utrzumac na nich. No i oczywiscie cos przestaly dzialac :-(

Zablokowane orczyki (nie mogą się przesunąć do docelowego położenia) albo ustawiona zbyt wysoka częstotliwość pracy.

W ogole( jesli jeszcze to uruchomie) to znow nie pamietam jak tarcze ustawic...
Po ustawiebiu, gdy gaz mam w polowie na holdzie, to orczyki maja myc pod katem 90 % do walu?

Tak, ale określenie "na holdzie" nie jest zbyt precyzyjne. W połowie krzywej kątów. Jak na holdzie masz krzywą liniową -100 - 0 - 100, to będize to w połowie :)

BTW. To kiedy kupujesz normalną maszynę? :banana: :grin2:
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 15 sie 2014, o 15:23

Co moze powodowac mega nagrzanie 3 serw podczas ich ustawiania

na przykład załozone takie coś
Obrazek
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 17 sie 2014, o 16:47

Tak sie skupilem na serwach, ze pakiet rozladowalem do 6 v :hammer:

Pakiet do kosza poszedł

Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 17 sie 2014, o 17:08

Luki35 pisze:Pakiet do kosza poszedł

Chcesz śmieciarkę podpalić? :plask:
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 17 sie 2014, o 17:17

A gdzie to wyj...wyrzucić??

E. Krzywa gazu mam 10 % dla hold ustawiona. Krzywa katow mam 50 % w srodkowym punkcie. Czyli jak daje hold i lewa dzwignie na 50 %, to wowczas orczyki maja byc mniej wiecej pod katem 90 stopni do walu?
Btw. A czemu tak w ogole hold mam na 10 %?? (Tak manual nakazuje)

Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 17 sie 2014, o 17:26

Luki35 pisze:A gdzie to wyj...wyrzucić??

Trudno powiedzieć, zacząłbym od pojemników na zużyte baterie, może do elektrośmieci oddać. Raczej jest to odpad do recyklingu i do tego niebezpieczny, bo grozi zapłonem. Do śmieci ogólnych się nie nadaje.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 17 sie 2014, o 18:49

Serio shacker chcialbym miec cos lepszego. Bo znow malo latam. Fakt, troche przynajmniej skladanie i rozkladanie modelu rozkminilem- zawsze jakis plus :-)

Przez ten rok, to chyba 6 serw kupilem, z 6 szpindli, 6 walow,, 6 zębatek, 3 cale konstrukcje i pełno tych plastikowych elementow co do njch lopaty sie dokreca ( lopat tez troche poszlo) i inne duperelki. Fajnie jest miec model,gdzie fajnie i plynnie wszystko chodzi.
Pamietam, jak sie dziwilem,jak mowiliscie, by nawet po malutkim krecie przejrzec elementy. Wowczas myslalem, ze pekajace lopaty,to bedzie najwieksza bolączka, hehe.

Zobaczymy, w sumie jakos te serwa pozmienialem, w jednym zebatke zmienilem, jakos w miare ustawilem, teraz czas na probe torowania lopat( mam nadzieje, ze nie bedzie takiej potrzeby) i dostrojenie helika na polu, gdy w jakos strone go bedzie za bardzo znosic. Wydaje mi sie, ze wczesnie nie moglem dac na stunta, przez skrzywiony wal, ktory przy wysokich obrotach jakies chore wibracje robil. Mam nadzieje, ze tym razem,jak wszystko ustawie, poznam smak stunta... (juz widze oczyma wyobrazni, jak mi sie Blady w powietrzu rozleci) :wow2: .
Z pozytywnych, to odmlodzilem lapka i nareszce symek fajnie dziala, nawet na grafie "high" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 18 sie 2014, o 07:43

E. Krzywa gazu mam 10 % dla hold ustawiona. Krzywa katow mam 50 % w srodkowym punkcie. Czyli jak daje hold i lewa dzwignie na 50 %, to wowczas orczyki maja byc mniej wiecej pod katem 90 stopni do walu?
Btw. A czemu tak w ogole hold mam na 10 %?? (Tak manual nakazuje)

Nadal mi to nie daj spokoju...
Na filmach na necie sporo jest o ustawieniu orczyków , gdy odpalimy zasilanie. Nie zawsze tam jest mowa, jakie mają być ustawienia, by znaleźć ten punkt poziomy. ..

Czyli, gdy już sobie poustawiam (wykorzystując pkt "G" w opcjach beast x-a) , to docelowo, gdy dam na hold, włączam zasilanie, to pozycja orczyków prostopadła do wału będzie w moim przypadku około 50 % wychylenia lewego drąga, tak?? Chodzi mi o tzw. neutrum, októrym tak często się powtarza na tych filmikach.
Sorki za zawracanie gitary, ale chciałbym mieć pewność. . . :)

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 18 sie 2014, o 07:58

Luki35 pisze:Czyli, gdy już sobie poustawiam (wykorzystując pkt "G" (...))

Co na to Twoja kobita?
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 18 sie 2014, o 09:00

Luki35 pisze:Nadal mi to nie daj spokoju...
Na filmach na necie sporo jest o ustawieniu orczyków , gdy odpalimy zasilanie. Nie zawsze tam jest mowa, jakie mają być ustawienia, by znaleźć ten punkt poziomy. ..

Czyli, gdy już sobie poustawiam (wykorzystując pkt "G" w opcjach beast x-a) , to docelowo, gdy dam na hold, włączam zasilanie, to pozycja orczyków prostopadła do wału będzie w moim przypadku około 50 % wychylenia lewego drąga, tak?? Chodzi mi o tzw. neutrum, októrym tak często się powtarza na tych filmikach.

Niestety nie znam BeastX, więc nie wiem jak tam to się ustawia. I nie ma być około 50% tylko dokładnie 50%. Łatwo to uzyskać ustawiając krzywą 0-50-50-50-100, albo nawet 50-50-50-50-50. Wtedy strefa neutralna jest dość duża.

Obrazek

Wszystko było pierdylion razy :D Trzeba tylko na FBL przełożyć, np. to http://epheli.pl/index.php?name=PNphpBB ... 11&start=0

Wróć do „E-Flite”