Blade 300x

Blade mCX, mCX Tandem Rescue, CX2, CX3, mSR, SR, 120, 120SR, CP PRO, 400 3D
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 26 sie 2013, o 14:38

Luki35 pisze:Zapytałem sie po prostu ... Także bez szydery mi tu :hammer: :nono:

I dostałeś szczegółowo opisaną odpowiedz nie długo po tym jak zapytałeś więc nie wiem po co ten bulwers. To co napisałem w "PS" to drobna sugestia a nie rzucanie mięsem.

Luki35 pisze:Po to jest forum, by pytać.

I tak i nie. Pochwalam zakładanie tematów które wnoszą nową merytoryczną treść, lub skupiają się na specyficznych problemach nie opisanych szeroko w sieci. Im większe forum tym problem osób nazywanych mianem leniwców powoduje większe spustoszenie i zakładanie masy tematów o tym samym. Forum powinno się czytać jak dobrą książkę, gdzie nie ma możliwości że przeczytasz o tym samym kilka stron dalej.

Luki35 pisze:Zawsze mogłem przeszukać sieć, inne fora , zapytać wujka google i dopiero do Was zajrzeć :)

Przede wszystkim polecam sprawdzać youtube jest tam wiele przykładowych rozwiązań mniejszych i większych problemów podane w najlepszej formie.

Z bindowaniem spectruma jest masa tematów na Youtube a to tylko 3 sekundy szukania. A to tylko taki mały przykład nie tylko dla Ciebie. ;)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 26 sie 2013, o 14:50

Neomutant pisze:
Luki35 pisze:Po to jest forum, by pytać.

I tak i nie. Pochwalam zakładanie tematów które wnoszą nową merytoryczną treść, lub skupiają się na specyficznych problemach nie opisanych szeroko w sieci. Im większe forum tym problem osób nazywanych mianem leniwców powoduje większe spustoszenie i zakładanie masy tematów o tym samym. Forum powinno się czytać jak dobrą książkę, gdzie nie ma możliwości że przeczytasz o tym samym kilka stron dalej.

:approve:
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 26 sie 2013, o 15:54

Luki35 pisze:
crash pisze:jak zalezy ci na lataniu to najlepiej miec 6 pakietów i codziennie je wylatać...

Narazie mam 3 pakiety. Dzięki za szczegółowe informacje! :thumb:

A co byś radził: latać na drewnianych łopatach na początek, czy np od razu założyć tańsze plastiki:
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/EA-054-B ... ea-SR/3907

nigdy takich plastików nie uzywalem ale co moge powiedzieć- jesli to kosztuje tylko 25 zł to wyprobuj i napisz jak sie sprawują :thumb:
ja latalem początkowo na drewnianych ale gdy zmienilem zębatke na silniku i podnioslem obroty wirnika to założyłem carbony bo balem sie że drewniane się rozerwą...
co do plastikowych to tylko obawiam się o ich sztywność, bo widzialem takie kolorowe zamienniki do blade130x i byly tak miękkie że przy wywrotce na plecy chyba scięłyby ogon! 25zł jednak kusi żeby je chociaż sprawdzić, na początek moze tylko do zawisów i delikatnego polatanka w normalu zawsze to taniej i serce nie boli przy pierwszych kretach :vhappy:
ps- uczulam na perfekcyjne wyważenie łopat bo inaczej helik lata jak kopnięty, w plastikowej ramie wszystko drga jak chce!
pozdrawiam i powodzenia
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 29 sie 2013, o 11:02

Wczoraj straciłem zasięg autkiem - zgłupiał i wjechał do morza. Nawet nie chcę myśleć co by sie stało, jakiby rozpędzony Blejdzik wpadł na dzieci... :geek:
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 29 sie 2013, o 11:17

I jak elektronika? Żyje?
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 29 sie 2013, o 21:02

Żyje. Autko jest w opcji waterproof

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 6 wrz 2013, o 17:45

Ja to mam szczęście do tych serw... :twisted: :(

Nowy helikopter, zbindowany, nadajnik ustawiony zgodnie z instrukcją, włączam i .... serwo brzęczy i nie wraca do pozycji neutralnej (to przy wirniku). Poniżej filmik, jak to wygląda. Da się coś z tym zrobić, czy nowe trza kupić? W sumie helikopter nowy, ale nie wiem czy sie bawić ze sklepem (jeśli nic nie da się z tym zrobić)...

Help

Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 wrz 2013, o 17:55

Spróbuj się tym lekko podnieść, podczas rozkręcania zobacz czy dasz rade sterować ogonem. Serwa cykliki przy dużym spowolnieniu FBL'a mogą tak działać- to normalne. Przy trybie HH serwo ogonowe nie wraca- to też normalne. Podneiś model i zobacz czy regaguje na obrót modelu w/g wału.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 6 wrz 2013, o 18:41

Tryb HH...? Co to ?

To mówisz,, że jak łopaty wirnika nie wracają gdy puszczam drążek to normalny objaw? Pytam, bo to mój 1 heli z 1 wirnikiem. Ale serwo nie powinno chyba cały czas brzęczeć ? W autkach jak brzęczy tzn, że próbuje ustawić koła na prost i gdy dajmy na to ma za mało kg i nie daje rady , to tak brzęczy. Efekt ten mija podczas jazdy.

Czyli w helikopterku może być podobnie, że w powietrzu=auto podczas jazdy...?

Ps. Jak odpaliłem silnik i zakręciłem łopaty (na żywo tylko Huntera widziałem w akcji) , to Blady strach mnie owładnął ( co za zbieżność z modelem ;-))

Kierwa, boję się go oderwać od ziemi, a co dopiero nim latać! :shock: :D

Ps. Ale jak opanuje , czuję że moze być zaj.....e.

Ps. 2. To co wojtekr napisał , tak faktycznie może być, że serwo tak brzęczy i łopaty wirnika po przestawieniu nie wracają same do pkt wyjścia? Jakoś mi sie nie chce wierzyć...

Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 6 wrz 2013, o 18:57

@Luki to jest absolutnie normalny objaw, przy założeniu że serwo ogonowe podłożone jest na zasadzie Odbiornik -> żyroskop -> serwo_ogonowe

żeby się upewnić zrób tak, przy wyłączonym silniku głównym skręc manetką ogona w którąś ze stron, a następnie podejdź do helika i zacznij obracać helikiem w dowolną ze stron, helik powinien ustawić w pewnym momencie łopatki ogonowe.

wszystko zależy w jakim trybie latasz są 2:
- Headlock Mode
- Rate Mode
Ty masz ustawione HH. gdzie jak przesuwasz manetkę ogona to zmieniasz mu kąt a on stara się trzymać ten kąt.

A to że serwa brzęczą przy maksymalnym wychyleniu oznacza że nie masz dobrze ustawionych Endpointów dla w żyroskopie dla ogona.

To jak się ustawia endpointy powinno być w manualu związanym z Twoim żyro. przy okazji jakie to żyro?
PS: nie polecam uruchamiać helika bez żyro które trzyma ogon, próbowałem podnosić tak kiedyś helika nie da się nadążyć za wieloma zmiennymi które określają to jakie ma być przechylenie łopatek ogonowych.

Jak ustawić HH mode w helikach
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 6 wrz 2013, o 19:08

Tak jak koledzy mówili wcześniej to normalne, że serwo ogonowe nie wraca gdy model stoi nieruchomo (przy ustawionym trybie HH). A co do brzęczenia to też normalne. Szybkie serwa ogonowe trochę brzęczą. Chyba, że serwo brzęczy głośniej przy maksymalnym wychyleniu niż przy neutrum na przykład to wtedy musisz ustawić endpointy.
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 6 wrz 2013, o 20:27

Neomutant pisze:
A to że serwa brzęczą przy maksymalnym wychyleniu oznacza że nie masz dobrze ustawionych Endpointów dla w żyroskopie dla ogona.

One brzęcza , jak nic nie robię. Przy maksymalnych w sumie tak samo brzęczą, albo nawet trochę mniej.

Ps. Dzięki za pocieszenie, że chociaż tym razem n ic nie mam schrzanione :-) Ale zrobię jeszcze ten test ze skręcaniem helika.

Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 6 wrz 2013, o 20:44

Luki35 pisze:
Neomutant pisze:

One brzęcza , jak nic nie robię. Przy maksymalnych w sumie tak samo brzęczą, albo nawet trochę mniej.

Ps. Dzięki za pocieszenie, że chociaż tym razem n ic nie mam schrzanione :-) Ale zrobię jeszcze ten test ze skręcaniem helika.

tylko przy tym rozmiarze helika wszelkie pierwsze próby podnoszenia i wiszenia polecam robić na zewnątrz budynków, bo inaczej poniszczysz sobie podłogę a helik przy krecie będzie miał twardsze lądowanie. Przy podnoszeniu zadbaj o to żeby łopatki ogonowe nie były skręcone, i nie zapomnij ustawić expo na 20-30-50% i dualRate na 50% dla Elevatora i Alterona.

http://rc-miruuu.weebly.com/end-point-d ... -expo.html
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 6 wrz 2013, o 20:56

Pogrzebie w ustawieniach. Narazie nadajnik ustawiłem tak, jak fabryka nakazała :-)

Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 6 wrz 2013, o 21:02

Luki35 pisze:Pogrzebie w ustawieniach. Narazie nadajnik ustawiłem tak, jak fabryka nakazała :-)

bedzie za ostro! zmniejsz krzywą gazu na około 65%, dr na 85 i daj około 20% expo
na takich ozesz próbować się podnieść, jak ci sie bedzie nudzić to wal wszystko na 100%... :rotfl:
pozdro
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 wrz 2013, o 21:19

Expo możesz dawać spoko na 80/50, a nawet do pierwszych prób na 50/50
Ogon tez trzeba mocno znieczulic bo będzie bardziej nerwowy niż cyklika.
Podczas rozkręcania od razu zobaczysz, że coś jest nie tak z ogonem- tylko na w miarę śliskiej powierzchni, żeby miał szansę się obrócić przed wzniesieniem.
I sprawdź przed startem ruchy i kierunki tarczy i ogona.

i dawaj film z kreta :rotfl:
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 6 wrz 2013, o 21:50

Luki35 pisze:Pogrzebie w ustawieniach. Narazie nadajnik ustawiłem tak, jak fabryka nakazała :-)

Własnie celowo sugerujemy Ci odejść od standardowych ustawień expo i DR żeby helik na początku zachowywał się bardziej przewidywalne w powietrzu, na tyle żebyś na początku mógł nadążyć. Na ustawieniach jak skręcisz Elevatorem lub Alteronem na max to helik będzie chciał się obrócić na plecy spooooro wolniej. Do tego w okolicy środka będzie mniej czuły niż przy maksymalnych wychyleniach drągów.

Mamy rozumieć że nie latałeś jeszcze na symulatorze ?

ps:A Standardowe ustawienia w apce "takie jak fabryka przykazała" są po to, jak już umiesz podstawy i przydają się do soft 3D.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 7 wrz 2013, o 07:15

Luki35 pisze:Tryb HH...? Co to ?

Neomutant pisze:Headlock Mode

Heading Hold. Działa to tak że gyro/FBL ma obrany jakiś kierunek i tak manewruje ogonem żeby się go cały czas trzymać. W tym trybie kiedy przesuniesz drążek rudder nie ma to bezpośredniego wpływu na kąty łopat ogonowych, jedyne co robisz to mówisz elektronice że ma teraz trzymać nowy kierunek.

I teraz jeśli chwilę nad tym pomyślisz to wszystko zaczyna mieć sens. Wychylasz drążek ogona, zmieniają się kąty tak aby osiągnąć nowy kierunek. Kiedy puścisz drążek zadaniem gyro jest utrzymać ogon w miejscu, ale helikopter cały czas stoi nieruchomo na ziemi w jednej pozycji dlatego elektronika słusznie stwierdza że obecne kąty są ok i żadna korekta nie jest potrzebna. Ogon reaguje tylko na zmiany obrotu całego modelu.

Ta sama zasada obowiązuje przy serwach tarczy jak masz zamontowany unit FBL. Dlatego jakiekolwiek pomiary i ustawienia robi się tylko w specjalnych trybach diagnostycznych.
Luki35 pisze:Ale serwo nie powinno chyba cały czas brzęczeć ? W autkach jak brzęczy tzn, że próbuje ustawić koła na prost i gdy dajmy na to ma za mało kg i nie daje rady , to tak brzęczy. Efekt ten mija podczas jazdy.

Czy jesteś pewien? Raczej wydaje mi się że hałas silnika i pracującej mechaniki zagłusza brzęczenie serwa.

Wszystkie serwa które miałem w łapach były kompletnie ciche kiedy nie pracowały ale widziałem kilka filmików gdzie gadały nawet jak nie było nic do roboty więc generalnie bym się nie przejmował.
Luki35 pisze:Kierwa, boję się go oderwać od ziemi, a co dopiero nim latać! :shock: :D

Całkowicie normalne, nie martw się. Jedyne lekarstwo to intensywnie i bezstresowo poćwiczyć na symulatorze i po prostu zebrać odwagę na prawdziwy lot. Trzeba się z tym oswoić i tyle. Swoją drogą pomyśl sobie co by było gdyby przed Tobą stała siedemseta, nie jest jeszcze tak źle ;)
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 7 wrz 2013, o 08:29

http://img821.imageshack.us/img821/6531/7e7y.jpg

Dzieki za kazda pomoc. Na zdjeciu powyzej tak jak fabryka chce. Napiszcie gdzie co i na ile zmienic bym od razu nie rozwalil Bladego

Ponizej mam rozne wajchy na nadajniku. Jak sie ich uzywa podczas wykorzystywamie tych trybow normal, hold, stunt?
Dodatkoo jest wajcha gyro, trener(ja juz znam)

Sorki za laickie pytania ale chce podejsc z glowa :-)

http://img35.imageshack.us/img35/6499/jc3r.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/3665/pcay.jpg
Ps. Latam tylko na Hunterku. Symulator mam, ale nie latam bo za czesto krety zaliczalem
:hammer:

Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 7 wrz 2013, o 08:51

Luki35 pisze:http://img821.imageshack.us/img821/6531/7e7y.jpg
Na zdjeciu powyzej tak jak fabryka chce. Napiszcie gdzie co i na ile zmienic bym od razu nie rozwalil Bladego

DR i expo ustawia się tak samo na początku bez względu na rozmiar helika i firmę która go wyprodukowała, bo to uniwersalne ustawienia zmniejszające czułość, dodatkowo jak ktoś składał to wie jakie są zazwyczaj domyślne/fabryczne wartości wpisywane w 'manuelach' bo to też uniwersalne.

Co do tego jak ustawić dr na dx6i ponizej zamiesciłem link do video, natomiast info jakie mogą być wartości masz napisane w kilku postach, troszkę wcześniej.

w sieci jest tego masa :)
Ps : Powodzenia przy pierwszym podnoszeniu! i przypominam polecam robić to na zewnątrz. ;)

Wróć do „E-Flite”