Warsztat Carsona

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11677
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1042 razy
Podziękowano: 701 razy

Postautor: aikus » 4 lut 2020, o 15:33

A tam brzydkie... do łodzi i kamperów to może i brzydkie, ale taką kolbę jakbyś wstawił:

Obrazek

wiesz jaki byś szacun na polu miał??
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11677
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1042 razy
Podziękowano: 701 razy

Postautor: aikus » 4 lut 2020, o 15:37

Carson pisze:Jeszcze wpadł mi do glowy terminal zrobiony z 3 goldow z xt60, przelaczanie byloby w formie jakiejs ladnej zworki hmm


tak serio to fajny pomysł - zworkę zrobisz z jednej zmostkowanej wtyczki XT60.
Tylko się czasem nie pomyl i załóż jej potem jako zatyczki do akumulatora :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1617
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 180 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 4 lut 2020, o 15:44

hahah rozwaze, osobna walizka na przelacznik zalaczajacy zasilanie :D Przyjade z tym do Wincentowa
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
kwiatek
Stały bywalec...
Posty: 231
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: kwiatek » 4 lut 2020, o 19:02

Aikus lipa ten wyłącznik
Mój jest zdecydowanie lepszy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tarot 450 fbl Devil450 fbl OMP M2
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11677
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1042 razy
Podziękowano: 701 razy

Postautor: aikus » 4 lut 2020, o 19:24

O blać... no nie pogadasz.. co racja to racja...
Nie no w ogole z czym ja do ludzi.....
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4530
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 369 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 lut 2020, o 22:59

Opis maksymalnego prądu w przypadku większości przełączników dotyczy przełączania pod napięciem. Wtedy styki dostają ostro w dupsko. Jeśli planujesz najpierw przełączać a potem podłączać źródło to wcale nie musi być jakiś zaje**sty przełącznik.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1617
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 180 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 4 lut 2020, o 23:31

Czyli jaki bys polecil do tego celu? Nie zamierzam przelaczac pod napieciem :)
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4530
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 369 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 lut 2020, o 09:14

Wybierz taki jak Ci się podoba. Pełno tego jest, choćby ten:
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-u ... 7171306198

Chodzi mi o to że nie potrzebujesz zakładać nie wiadomo jakiego zapasu.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1617
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 180 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 6 lut 2020, o 10:45

Znalazlem tanie akumulatory AGM. Sadzilem, ze do moich potrzeb taki 18Ah 12V aku wystarczy zeby naladowac raz 4x3600 i 4x1450 (6S). Ale jak zaczalem dokladnie liczyc to chyba cos mi sie wczesniej pomieszalo :masakra: Dobrze licze? Troche sie mieszam jeszcze w przeliczaniu tego wszystkiego.

18Ah*12,6V= 226,8Wh (AGM 18Ah)
DOD 70%=158,76Wh

25,2V x 1,5A = 37,8Wh (pakiet 6s 1450mAh) ----czy tutaj nie powininem zastosowac mocy ladowarki? czyli 12V x 20A = 240Wh
158,76Wh/37,8Wh daje ~4 ładowania :(
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11677
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1042 razy
Podziękowano: 701 razy

Postautor: aikus » 6 lut 2020, o 12:29

Od początku Carson, bo rzczywiście dobrze zaczynasz a potem cudujesz.


Carson pisze:18Ah*12,6V= 226,8Wh (AGM 18Ah)


Ma to jakiś sens.
Dalej:

Carson pisze:DOD 70%=158,76Wh


Co to jest?

Carson pisze:25,2V x 1,5A = 37,8Wh (pakiet 6s 1450mAh)


Tu też dobrze.

Carson pisze: ----czy tutaj nie powininem zastosowac mocy ladowarki? czyli 12V x 20A = 240Wh


A co ma do rzeczy moc ładowarki??
Jak przelewasz wodę z beczki do wiadra, to grubość rurki którą to robisz wpłynie na ilość wody?
Nie!
Tylko na czas.
Nie przekombinowywuj.

I skąd Ci się wzięła godzina przy mnożeniu Volta przez Amper?
...

Carson pisze:158,76Wh/37,8Wh daje ~4 ładowania :(


No z grubsza tak wychodzi...

Cudów nie ma. z jakiegoś powodu nikt nawet nie myśli, żeby próbować budować helikopter napędzany akumulatorami kwasowymi.
Gęstość energii... Panie Carson. Gęstość energii, czyli ilość Wh/kg.
Jak sobie policzysz, to wyjdzie, że 6 pakietów 3s2200 może zastąpić akumulator w maluchu.
A jak jeszcze weźmiesz pod uwagę zdolność prądową, to wyjdzie, że i dwa takie akumulatorki oblecą.

Tira da radę odpalić z 6s5000. Bez problemu.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1617
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 180 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 6 lut 2020, o 14:44

DOD to depth of discharge :) Do naladowania 8 pakietow rozladowanych do 30-40% (4x1450 i 4x3600) zuzyje ~300Wh czyli potrzebowałbym aku ~40Ah 12V. Wczesniej liczylem dla 6s lipo 15-20Ah stad tez mi wychodzily takie pojemnosci (bo napiecie akumulatora wyższe). Trzymac w chacie taki pakiet 20Ah lipo.... :shock:
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18639
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1694 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lut 2020, o 15:02

Carson pisze:Znalazlem tanie akumulatory AGM. Sadzilem, ze do moich potrzeb taki 18Ah 12V aku wystarczy zeby naladowac raz 4x3600 i 4x1450 (6S). Ale jak zaczalem dokladnie liczyc to chyba cos mi sie wczesniej pomieszalo :masakra: Dobrze licze? Troche sie mieszam jeszcze w przeliczaniu tego wszystkiego.

Kilka sezonów temu wymyśliłem, że zastosuje własnie stary akumulator jako power bank. Stary może bardzo nie był, ale ze względu na duże mrozy kupiłem po prostu nowy do auta.

Początkowo byłem tym zajarany, ale obecnie by mi się nie chciało tego wozić ani podnosić ani pamiętać o wielogodzinnym ładowaniu. Gdybym planował np caly dzień latania w miejscu bez prądu to po prostu co 3h robiłbym 0,5h przerwy na ładowanie wszystkiego na raz z auta na włączonym silniku. Idealny moment żeby zjeść bułke :) A gdybym nie był głodny to był ładował co 2,5h przez 0.5h zostawiając sobie na czas ładowania kilka lipoków do zabawy.

Z trzeciej strony - wiem po sobie, że 20-30 lipoli zrobionych w ciągu dnia to dużo. Ja osobiscie czuje się już zwyczajnie zmęczony. Więc planując całodniowe latanie i tak potrzebowałbym troche przerwy.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11677
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1042 razy
Podziękowano: 701 razy

Postautor: aikus » 6 lut 2020, o 15:23

Carson pisze:DOD to depth of discharge :)


Aa... No dobra, to weź jeszcze pod uwagę sprawność ładowarki która NIE wynosi 100%.
Jak olejesz jedno i drugie to na oko wyjdzie, że z grubsza te niedokładności się skasują (z doświadczenia).




Carson pisze:Do naladowania 8 pakietow rozladowanych do 30-40% (4x1450 i 4x3600) zuzyje ~300Wh czyli potrzebowałbym aku ~40Ah 12V. Wczesniej liczylem dla 6s lipo 15-20Ah stad tez mi wychodzily takie pojemnosci (bo napiecie akumulatora wyższe). Trzymac w chacie taki pakiet 20Ah lipo.... :shock:



Pszszszestań...
Czekaj zaraz Ci policzę ile ja trzymam łącznie Wh wszystkiego...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11677
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1042 razy
Podziękowano: 701 razy

Postautor: aikus » 6 lut 2020, o 15:31

WH.JPG


Tak to wygląda. No i co...
No muszę z tym żyć, kuźwa no ;D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1617
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 180 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 13 lut 2020, o 17:56

Powoli dzialam w temacie. Dzisiaj dostalem najwazniejsza czesc calego zamieszania czyli walizeczke :D I jednoczesnie wpadl tez ammobox do przechowywania pakietow w domu. Troche sie teraz bije z myslami co do charging case bo zarys byl taki:
Obrazek Obrazek

Ale nie sprzedalem jeszcze starej elektrowni i tak mnie korci zeby moze jednak zostawic i zrobic "dwa kanaly" w walizce :D Isdt do pakietow od logo 4x3600mAh a slabszy antimatter do 4-6 1450mAh do x360. Bedzie troche ciasno bo dojdzie jeszcze jeden zasilacz (jeszcze nie wiem jaki) ale do zrobienia. Napewno wyzwaniem bedzie dobrze przemyslec chlodzenie srodka. Ale tez zniknie mi schowek na kabelki, przelotki itp. hmm

Obrazek Obrazek
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1617
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 180 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 18 lut 2020, o 22:06

Kombinuje jak upakowac 2 zasilacze (jeden to bedzie atx bez obudowy - od Aikusa) i 2 ladowarki. Bede musial zrobic pod panelem tunele powietrzne zeby to jakos funkcjonowalo. Troche glowkowalem jak je poukladac zeby wlot jednego nie byl przy wylocie drugiego no i chyba sie udalo z grubsza.

Obrazek
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11677
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1042 razy
Podziękowano: 701 razy

Postautor: aikus » 19 lut 2020, o 08:51

Atx bez obudowy... ale zapewnisz mu jakies chlodzenie?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18639
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1694 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: Don Mirson » 19 lut 2020, o 08:58

No właśnie o tym pisałem faraonowi na privie. Ja bym dał jakiś stelaż w środku tak żeby były odstępy między elektronika i jakieś wyloty. Ewentualnie radiator do środka jak wejdzie
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18639
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1694 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: Don Mirson » 19 lut 2020, o 08:58

No i polecam oświetlenie by tymina
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11677
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1042 razy
Podziękowano: 701 razy

Postautor: aikus » 19 lut 2020, o 09:29

miruuu pisze: faraonowi


:rotfl2:

miruuu pisze:No i polecam oświetlenie by tymina


... znaczy z płonących kabli i iskier?

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości