Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4077
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 329 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 gru 2019, o 20:15

Możesz użyć nawet zasilacza 200A na 12V.
To układ ładowania w aparaturze musi ograniczać prąd i napięcia
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 278
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 7 gru 2019, o 20:37

No i bajka :)
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 4
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 27 sty 2020, o 13:59

Co lepsze do helika a może i poźniej jakiegoś trenerka samolotu.
Widze że aparatury mają jakieś magiczne DSMX I DSM2 ... Odbiornik 2 jest tanszy a X o wiele droższy... nie wiem o co chodzi z tym . Chcialbym aby apka bez problemow łaczyła się z helikami np Blade czy xk k110...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17947
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1632 razy
Podziękowano: 797 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 27 sty 2020, o 14:28

MariuszKrak pisze:Co lepsze do helika a może i poźniej jakiegoś trenerka samolotu.
Widze że aparatury mają jakieś magiczne DSMX I DSM2 ... Odbiornik 2 jest tanszy a X o wiele droższy... nie wiem o co chodzi z tym . Chcialbym aby apka bez problemow łaczyła się z helikami np Blade czy xk k110...


Przeniosłem z brudnopisu, bo tak się zlożyło, ze mamy dział "Spektrum" ;)
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 278
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 27 sty 2020, o 16:07

Bierz DSMX i się nie zastanawiaj (pewniejszy link z modelem). Nowe radia nie wspierają już starszego DSM2
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4840
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 463 razy

Postautor: Artja » 27 sty 2020, o 17:06

Mając nowe radio z DSMX większy problem może być właśnie po stronie modelu typu blade czy jakieś tam droniki z odbiornikiem dsm2 na płycie głównej. Trzeba uważać na kompatybilność w obie strony
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Clad
Domownik forum...
Posty: 281
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Clad » 30 sty 2020, o 20:09

oki188 pisze:Bierz DSMX i się nie zastanawiaj (pewniejszy link z modelem). Nowe radia nie wspierają już starszego DSM2


Czyli że dsm2 jest starszy niż dsmx? To dziwne, bo myślałem, że jest na odwrót, skoro nadajnik dsm2 był kompatybilny z odbiornikiem dsm2 i dsmX. Za to nadajnik dsmx nie zbindował się z odbiornikiem dsm2, a jedynie z dsmx. Miałem oba i żadnej różnicy nie widziałem, po za tym właśnie co napisałem powyżej, dlatego pierwszy pod młotek poszedł dsmx, bo miałem różne odbiorniki a z dsm2 wszystkie się bindowały.
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1333
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 100 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 30 sty 2020, o 20:26

DSM2 jest starszy i od 2014 albo 2015 wycofany z krajów UE z powodu aktualizacji przepisów (nie znam ich dokładnie, chyba coś z maksymalną mocą na niektórych częstotliwościach czy coś). Nowe urządzenia nie mogą być już z DSM2. Firmy takie jak Horizon Hobby to respektują i nie ma już na rynku nowego sprzętu DSM2, ale chinolom nie przeszkadza to robić i sprzedawać nowe Lemony i Orange (nie ujmując im of kors, sam też używam). Ogólnie trzeba patrzeć na oznaczenia nadajnika i odbiornika. Może być DSM2, DSMX, DSM2/DSMX. Żaden nie zawiera się w żadnym. Jak radio ma samo DSMX to odbiorniki muszą być DSMX albo DSM2/DSMX. Co do tego który lepszy - nie wiem. Historie o zerwanych linkach słyszy się na jednym i drugim.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4077
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 329 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 31 sty 2020, o 02:23

DSM2 to syf. Nie zliczę ile gleb przez ten system zaliczyłem.
Na 35mHz nie miałem praktycznie nigdy problemów (z wyjątkiem 2 akcji gdy ktoś włączył nadajnik na moim kanale). Tak na prawdę dopiero DSM2 nauczyło mnie co to znaczy "utrata linka".
Każdy kto może zmienić go na jakikolwiek inny powinien to zrobić od razu.

Wycofali go ze względu na brak LBT.
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 4
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 14 lut 2020, o 14:38

Witam. Tarot 450 pro V2 , fbl Zyx s2 , serwa GDW , aparatura Spektrum dx6 G2 (6700) z odbiornikiem 6210.

Wczesniej miałem do heli podłaczoną apke Flysky i6X ,teraz zmieniłem na DX i pytanie do was.
1. Czy po wymianie aparatury musze poustawiac serwa a nowo orczykami na neutrum?
2. Jaką tarcze ustawic w apce ? 3x120?
3. Żyroskop ustwiać pod jakiś przełacznik w apce czy jakoś na sztywno można ustawic w prog zyxa S2 ?
4. Czy mam dobrze podłaczone pod odbiornik kable?!
Reszte sprobuje ogarnąć jakoś jak polegne zapytam .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości