Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4530
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 369 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 gru 2019, o 20:15

Możesz użyć nawet zasilacza 200A na 12V.
To układ ładowania w aparaturze musi ograniczać prąd i napięcia
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 380
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: oki188 » 7 gru 2019, o 20:37

No i bajka :)
T-Rex 600N-DFC BEASTX // T-Rex 470LM K-BAR// Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 27 sty 2020, o 13:59

Co lepsze do helika a może i poźniej jakiegoś trenerka samolotu.
Widze że aparatury mają jakieś magiczne DSMX I DSM2 ... Odbiornik 2 jest tanszy a X o wiele droższy... nie wiem o co chodzi z tym . Chcialbym aby apka bez problemow łaczyła się z helikami np Blade czy xk k110...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18639
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1694 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: Don Mirson » 27 sty 2020, o 14:28

MariuszKrak pisze:Co lepsze do helika a może i poźniej jakiegoś trenerka samolotu.
Widze że aparatury mają jakieś magiczne DSMX I DSM2 ... Odbiornik 2 jest tanszy a X o wiele droższy... nie wiem o co chodzi z tym . Chcialbym aby apka bez problemow łaczyła się z helikami np Blade czy xk k110...


Przeniosłem z brudnopisu, bo tak się zlożyło, ze mamy dział "Spektrum" ;)
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 380
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: oki188 » 27 sty 2020, o 16:07

Bierz DSMX i się nie zastanawiaj (pewniejszy link z modelem). Nowe radia nie wspierają już starszego DSM2
T-Rex 600N-DFC BEASTX // T-Rex 470LM K-BAR// Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 5023
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 473 razy

Postautor: Artja » 27 sty 2020, o 17:06

Mając nowe radio z DSMX większy problem może być właśnie po stronie modelu typu blade czy jakieś tam droniki z odbiornikiem dsm2 na płycie głównej. Trzeba uważać na kompatybilność w obie strony
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...
Posty: 511
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Clad » 30 sty 2020, o 20:09

oki188 pisze:Bierz DSMX i się nie zastanawiaj (pewniejszy link z modelem). Nowe radia nie wspierają już starszego DSM2


Czyli że dsm2 jest starszy niż dsmx? To dziwne, bo myślałem, że jest na odwrót, skoro nadajnik dsm2 był kompatybilny z odbiornikiem dsm2 i dsmX. Za to nadajnik dsmx nie zbindował się z odbiornikiem dsm2, a jedynie z dsmx. Miałem oba i żadnej różnicy nie widziałem, po za tym właśnie co napisałem powyżej, dlatego pierwszy pod młotek poszedł dsmx, bo miałem różne odbiorniki a z dsm2 wszystkie się bindowały.
Tarot 450 pro, T-rex 450 sport, T-rex 550E, T-rex 600E pro DFC, Gaui X7, Raptor e700 V2 K-30 (kit), Aurora 9X
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 30 sty 2020, o 20:26

DSM2 jest starszy i od 2014 albo 2015 wycofany z krajów UE z powodu aktualizacji przepisów (nie znam ich dokładnie, chyba coś z maksymalną mocą na niektórych częstotliwościach czy coś). Nowe urządzenia nie mogą być już z DSM2. Firmy takie jak Horizon Hobby to respektują i nie ma już na rynku nowego sprzętu DSM2, ale chinolom nie przeszkadza to robić i sprzedawać nowe Lemony i Orange (nie ujmując im of kors, sam też używam). Ogólnie trzeba patrzeć na oznaczenia nadajnika i odbiornika. Może być DSM2, DSMX, DSM2/DSMX. Żaden nie zawiera się w żadnym. Jak radio ma samo DSMX to odbiorniki muszą być DSMX albo DSM2/DSMX. Co do tego który lepszy - nie wiem. Historie o zerwanych linkach słyszy się na jednym i drugim.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4530
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 369 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 31 sty 2020, o 02:23

DSM2 to syf. Nie zliczę ile gleb przez ten system zaliczyłem.
Na 35mHz nie miałem praktycznie nigdy problemów (z wyjątkiem 2 akcji gdy ktoś włączył nadajnik na moim kanale). Tak na prawdę dopiero DSM2 nauczyło mnie co to znaczy "utrata linka".
Każdy kto może zmienić go na jakikolwiek inny powinien to zrobić od razu.

Wycofali go ze względu na brak LBT.
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 14 lut 2020, o 14:38

Witam. Tarot 450 pro V2 , fbl Zyx s2 , serwa GDW , aparatura Spektrum dx6 G2 (6700) z odbiornikiem 6210.

Wczesniej miałem do heli podłaczoną apke Flysky i6X ,teraz zmieniłem na DX i pytanie do was.
1. Czy po wymianie aparatury musze poustawiac serwa a nowo orczykami na neutrum?
2. Jaką tarcze ustawic w apce ? 3x120?
3. Żyroskop ustwiać pod jakiś przełacznik w apce czy jakoś na sztywno można ustawic w prog zyxa S2 ?
4. Czy mam dobrze podłaczone pod odbiornik kable?!
Reszte sprobuje ogarnąć jakoś jak polegne zapytam .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Artz
Domownik forum...
Posty: 288
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Artz » 22 mar 2020, o 18:40

Dla pewności zapytam, czy aparatury DSMX są niekompatybilne z DSM2 czy czasem odbiornik się zbinduje i to znaczy że będzie ok?
Gotowy do lotu Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...
Posty: 511
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Clad » 22 mar 2020, o 18:48

Bindowałem apke dsm2 z odbiornikami dsmx i wszystko było OK. W drugą stronę nie chciały mi się połączyć. Ty zbindowałeś aparaturę dsmx z odbiornikiem dsm2?
Tarot 450 pro, T-rex 450 sport, T-rex 550E, T-rex 600E pro DFC, Gaui X7, Raptor e700 V2 K-30 (kit), Aurora 9X
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 22 mar 2020, o 19:01

Clad pisze:Bindowałem apke dsm2 z odbiornikami dsmx i wszystko było OK. W drugą stronę nie chciały mi się połączyć. Ty zbindowałeś aparaturę dsmx z odbiornikiem dsm2?
Nierealne raczej. DSM2 z DSMX się nie zbinduje, to są różne protokoły. W tym przypadku obstawiam, że masz odbiornik DSM2/DSMX i dostosował się automatycznie do trybu nadajnika. Link jest w standardzie DSM2.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Artz
Domownik forum...
Posty: 288
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Artz » 22 mar 2020, o 19:17

Nie... kupuję nową pakę z DSMX, więc moje odbiorniki DSM2 będę musiał wyrzucić.
Gotowy do lotu Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 22 mar 2020, o 19:26

Artz pisze:Nie... kupuję nową pakę z DSMX, więc moje odbiorniki DSM2 będę musiał wyrzucić.
No niestety, znam ten ból :(

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...
Posty: 511
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Clad » 22 mar 2020, o 19:42

zborecque pisze:
Clad pisze:Bindowałem apke dsm2 z odbiornikami dsmx i wszystko było OK. W drugą stronę nie chciały mi się połączyć. Ty zbindowałeś aparaturę dsmx z odbiornikiem dsm2?
Nierealne raczej. DSM2 z DSMX się nie zbinduje, to są różne protokoły. W tym przypadku obstawiam, że masz odbiornik DSM2/DSMX i dostosował się automatycznie do trybu nadajnika. Link jest w standardzie DSM2.

Nie bardzo rozumiem co jest wg Ciebie nie realne. Odbiorniki dsmx bindowały mi się bez problemu z aparaturą dsm2 i na nich latałem. Miałem dwie apki dx6i. Jedną dsmx a drugą dsm2. Najpierw sprzedałem apkę dsmx ponieważ miałem oba rodzaje odbiorników, które obslugiwała tylko ta apka dsm2.
Tarot 450 pro, T-rex 450 sport, T-rex 550E, T-rex 600E pro DFC, Gaui X7, Raptor e700 V2 K-30 (kit), Aurora 9X
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 22 mar 2020, o 19:44

Clad pisze:
zborecque pisze:
Clad pisze:Bindowałem apke dsm2 z odbiornikami dsmx i wszystko było OK. W drugą stronę nie chciały mi się połączyć. Ty zbindowałeś aparaturę dsmx z odbiornikiem dsm2?
Nierealne raczej. DSM2 z DSMX się nie zbinduje, to są różne protokoły. W tym przypadku obstawiam, że masz odbiornik DSM2/DSMX i dostosował się automatycznie do trybu nadajnika. Link jest w standardzie DSM2.

Nie bardzo rozumiem co jest wg Ciebie nie realne. Odbiorniki dsmx bindowały mi się bez problemu z aparaturą dsm2 i na nich latałem. Miałem dwie apki dx6i. Jedną dsmx a drugą dsm2. Najpierw sprzedałem apkę dsmx ponieważ miałem oba rodzaje odbiorników, które obslugiwała tylko ta apka dsm2.
W sensie, że odbiorniki musiały obsługiwać DSM2 i DSMX. Nierealne wydaje mi się, żeby odbiornik był tylko DSMX, apka tylko DSM2 i żeby to działało? DSM2-DSMX?

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...
Posty: 511
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Clad » 22 mar 2020, o 19:52

Nie wiedziałem że takie w ogóle są. Wszystkie dsmx już sprzedałem więc niestety nie sprawdzę, ale nie wydaje mi się że pisało na nich dsmx/dsm2. Raczej jestem przekonany, że tak nie było. Chyba że pisać nie musiało.
Tarot 450 pro, T-rex 450 sport, T-rex 550E, T-rex 600E pro DFC, Gaui X7, Raptor e700 V2 K-30 (kit), Aurora 9X
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 104 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 22 mar 2020, o 20:07

A pamiętasz dokładny model apki i tego odbiornika?

Ogólnie na stronach Spektrum jest jak byk, że DSM2 i DSMX są kompatybilne: https://www.spektrumrc.com/Technology/DSMX.aspx (na samym dole). To by było piękne, ale moim zdaniem to dotyczy urządzeń DSMX, które mają standard DSM2 "niewycięty".
Przerabiałem temat wielokrotnie: w UE standard DSM2 nie jest już dopuszczony, w związku z tym wszystkie NOWE apki sprzedawane w UE (bodaj od 2013) nie mogą mieć DSM2. Ja miałem taki problem, bo kupowałem apkę w styczniu tamtego roku jak te regulacje dopiero co weszły. Mój DX9i ma TYLKO DSMX. Nie mam żadnej możliwości bindowania z odbiornikami DSM2. W rezultacie wszystkie musiałem wymienić (tutaj akurat Spektrum zachował się fajnie, bo do moich 2 mikrusów dosłali mi płytki za darmo - ale to dlatego, że kupowałem w oficjalnej dystrybucji, nowy sprzęt, i to było na tyle wcześnie, że jeszcze nie było żadnych informacji w PL o tych regulacjach).
Dlatego wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego jak kompatybilność DSM2/DSMX (niech mnie ktoś poprawi jak jest inaczej), ale to nie wyklucza, że mogą istnieć apki i odbiorniki, które obsługują oba standardy "na raz". Przy bindowaniu ustalają który jest lepszy i wybierają pracę w DSMX albo DSM2 - biorąc pod uwagę "co kto obsługuje" (ew. trzeba to ustawić w apce ręcznie, jak np. na poniższej tabeli):

695244.jpg


Ale wątpliwe wydaje mi się, żeby możliwe było połączenie "krzyżowe" (DSM2 <-> DSMX).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC | 2x TAROT 450 | 4x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...
Posty: 511
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Clad » 22 mar 2020, o 22:50

Model nadajnika tego co obsługiwał dsmx i dsm2 to dx6i dsm2, a te odbiorniki dsmx to były chyba AR600 i AR610 z tego co pamiętam. Sprzedałem je komuś z forum ale też nie pamiętam komu i nie mam w historii. Wiem, że Arkos coś chyba wziął to mógłby napisać jak jeszcze go ma. I tak jak pisałem... N dsmx nie udało mi się połączyć z O dsm2, ale N dsm2 z O dsmx bez problemu.
Tarot 450 pro, T-rex 450 sport, T-rex 550E, T-rex 600E pro DFC, Gaui X7, Raptor e700 V2 K-30 (kit), Aurora 9X

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości