Ładowarka Imax B6

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3210
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 357 razy

Postautor: Artu » 30 maja 2015, o 15:31

W związku z tym, że moja staruszka iMaxB6 zaczęła nieco "wariować", to znaczy "rozjeżdżają się" cele podczas ładowania nawet do 0,4V :masakra:, zastanawiam się nad wgraniem alternatywnego softu: cheali-charger
Czy ktoś próbował już tej "operacji na organizmie ładowarki" hmm
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 30 maja 2015, o 19:55

Brzmi ciekawie... Kalibracja każdej z cel po kolei, zamiast sumarycznego napięcia jak w standardowym sofcie, do tego rezystancja wewnętrzna pakietu. Dla mnie dwie najbardziej brakujące funkcje. Może się skuszę...
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 30 maja 2015, o 20:07

Jak ktoś się pokusi i przetestuję to też chętnie spróbuję w mojej Turnigy A200
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 30 maja 2015, o 20:53

jest dostępny stockowy firmware do accucella 6 ?
jak tak to może się pokuszę o wgranie, mi też balancer rozjeźdza do 0.3V
orientuje się ktoś czy w acucellu wyprowadzone są piny do proga ? czy musze do proca bezpośrednio się meczyć
@edit
:-), jak znajdę prog to chyba spróbuje
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 30 maja 2015, o 21:29

Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger w/ Accessories
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 30 maja 2015, o 22:22

Robi się
zaraz zaktualizuję ten post
Obrazek
Obrazek
Obrazek
soft siedzi
jeszcze tylko kalibracja
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 30 maja 2015, o 22:30

No no Super
Nie zasypujrsz gruszek w popiele.
Nie moge sie doczekać efektu koncowego.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 30 maja 2015, o 22:41

kurcze nie skalibruję bo nie mam tak dokładnego miernika żeby cokolwiek pozmieniać (znalazł się i skalibrowałem)
kilka fotek z menu kalibracji, zaraz załączę ładowanie
(z tego co widzę to przyzwoicie jest skalibrowane póki co)
https://www.dropbox.com/s/m8golovd8phvd ... 1.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/if0ni0u4ttiu6 ... 5.jpg?dl=0
@update

https://www.dropbox.com/s/jbr5i7a22mmgy ... 9.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/219q8l6goj40m ... 5.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/42z7hg4u9kjxp ... 7.jpg?dl=0
Dużo fajnych funkcji ma,
tak na świeżo to polecam
Ostatnio zmieniony 31 maja 2015, o 00:33 przez Filo1, łącznie zmieniany 3 razy.
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1726
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 30 maja 2015, o 23:20

Jest gdzieś nowe "drzewko" menu? W formie graficznej np?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 30 maja 2015, o 23:58

ale głupi byłem :P
jak wybiera się program to ona pokazuje napięcie pakietu, typ baterii itp itd ale kurcze coś mi nie pasowało
bo baterie się nie ładowały :P, a to przecież trzeba wystartować ją START-em. Kurcze podoba mi się ten firmware
https://www.dropbox.com/s/4ems2oj2qjoi2 ... 1.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/diin026pqv0qq ... 1.jpg?dl=0
skalibrowana już
co do drzewka to nigdzie nie widzę w dokumentacji
jak chcesz to Ci powiem co tam będziesz potrzebował
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 31 maja 2015, o 10:44

Wgrałem, skalibrowałem napięcia na celach, na pakiecie, wymiękłem przy kalibracji "I charge".
Opis mówi "podłącz miernik w szereg z baterią włącz start i porównaj to co podaje amperomierz ze wskazaniami na ładowarce". Kłopot w tym, że ładowarka pokazuje, ale miernik już nie...
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3210
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 357 razy

Postautor: Artu » 31 maja 2015, o 11:00

Nie ma takiej możliwości przy prawidłowym podłączeniu miernika :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 31 maja 2015, o 11:06

No kurcze wiem... Vout z ładowarki, przewód czarny podłączam pod baterię. Multimetr ustawiam na Ampery, prąd stały 200mA i jego czerwony przewód podłączam do czerwonego przewodu ładowarki. Czarny przewód multimetru podłączam do czerwonego przewodu baterii. Rozpoczynam kalibrację - ładowarka pokazuje, miernik nie.

Co dziwne, kalibrację mogę uruchomić BEZ podłączonej baterii i nadal pokazuje jakieś natężenie na wyjściu. Co którąś próbę podłączenia miernika wyskakuje "connect battery" (tak, jakby była odłączona) i można uruchomić kalibrację dopiero po restarcie ładowarki.

Skaszaniłem coś z podłączeniem miernika?
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1368
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 136 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 31 maja 2015, o 11:13

A możecie wypisać typy ładowarek do których ten soft pasuje?

Ta kalibracja poszczególnych cel jest dostępna w Ichargerach i za to je lubię. Jesli byłaby taka możliwość w innych ładowarkach (tanich) to byłaby fajna alternatywa.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3210
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 357 razy

Postautor: Artu » 31 maja 2015, o 11:19

StRess pisze:Multimetr ustawiam na Ampery, prąd stały 200mA... Skaszaniłem coś z podłączeniem miernika?

Może spróbuj podłączyć pod "wysoki zakres miernika", czyli 10A :dk:
StRess pisze:Co dziwne, kalibrację mogę uruchomić BEZ podłączonej baterii i nadal pokazuje jakieś natężenie na wyjściu.

To już chyba jakiś "babol" w sofcie hmm Napisz do autora softu :thumb:

Kula pisze:A możecie wypisać typy ładowarek do których ten soft pasuje?

Atmega32 CPU:

G.T. POWER A6-10 200W
IMAX B6 Charger/Discharger 1-6 Cells (clone, original)
AC/DC Dual Power B6AC 80W RC Balance Charger/Discharger
Turnigy A-6-10 200W Balance charger & discharger
Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger w/ Accessories
Turnigy Accucel-8 150W 7A Balancer/Charger
Turnigy MEGA 400Wx2 Battery Charger/Discharger (800W)
... many more

Czyli praktycznie wszystkie na Atmega32
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 31 maja 2015, o 11:32

Artu, podłaczałem. Jest jednak jedno ALE. Mam bardzo prosty multimetr, który przy zakresie 10A będzie pokazywał tylko z dokładnością do 0.01A. W czasie, w którym odpalam kalibrację ładowarka rzuca prądem 16mA, i tu o dziwo multimetr pokazuje 0,01A. Jak przełączę na zakres 200mA to nie pokazuje nic... Zaczyna pokazywać, jak drastycznie zwiększę parametry kalibracji. Na tę chwilę parametr kalibracyjny ma wartość 176, można z nim dojechać do około 36000, wtedy multimetr zaczyna pokazywać cokolwiek. Jak dojeżdżam jednak do tak wysokiej wartości ładowarka się wyłącza a wskazania napięć na celach wahają się (po wcześniejszym skalibrowaniu) od 2-5V. Robię albo coś wyjątkowo źle, ale nie pasuje to to do mojej ładowarki...

Spróbuję jeszcze na innej baterii - 3s. Może przy 6s się coś chrzani.

Edit:
Ni ciula, to samo. Tak myślę - może multimetr mam niesprawny...? Na zakresie do 10A mierzy poprawnie, podłączałem pod wyładowaną baterię 3s żarówkę 50W to pokazało koło 3A, nie pamiętam ile, ale pokazało...
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 31 maja 2015, o 11:55

Niektóre mierniki mają osobne wejście dla innego zakresu amperomierza, może podłączasz pod wejście 10 A i dlatego tylko na nim mierzy.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 31 maja 2015, o 12:09

Próbowałem obydwu. Mam multimetr M830B (taki jak w tym linku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1407866.html), czyli bez szału.
Wejście do 10A jest sprawne - sprawdzałem je na halogenie oraz na ledach. Nie mam natomiast nic pod ręką, czym sprawdziłbym pobór mniejszy jak 200mA, żeby upewnić się, że drugie wejście w mierniku jest sprawne, a tu mam pewne wątpliwości.

Podczas kalibracji, jak podłączam miernik pod 10A a na ładowarce widnieje 16mA, to na mierniku pokazuje się 0,01A. Jak przełączę natomiast miernik na zakres do 200mA i na ładowarce również jest 16mA, to na mierniku nie wyświetla się nic... Jakby było to poza zakresem tych 200mA.

Za głupi na ten miernik jestem (albo ogólnie za głupi:P ). Jutro będę miał dostęp do lepszego miernika to może coś zdziałam.
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Posty: 139
Rejestracja: 21-12-2013
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 31 maja 2015, o 13:17

Czekaj. Wiem ze to durne pytanie ale masz wtyki w dwa dolne gniazda tak ? Jak tak to zakres daj na 200 mA. Jeżeli miernik nic nie wskazuje to pewnie bezpiecznik poleciał. Pisze z tel i S4 nie otworzy zip i nie zajrze w instrukcje ale z praktyki wiem ze na tych małych zakresach jest zabezpieczenie bezpieczniki em szklanym. Masz obok wtyki na mA opis ze jest fuse? Jak nie to i tak sprawdź . To tylko 4 śrubki.
Jak jest poza zakresem to jest na wyświetlaczu
1
co do kalibracji tym miernikiem to można zapomnieć. Pewnie błąd ma z 10 % lub więcej wiec może lepiej wzorować się czymś lepszym jeżeli to ma ładować pakiety . Choć z drugiej strony ......


Dorwałem jakiś rosyjski schemat. Jest bezpiecznik ma obwodzie do 200mw
Napisu fuse brak ☺
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 31 maja 2015, o 13:49

Jest bezpiecznik, oczywiście uwalony... :) Dzięki za trop, kupię bezpiecznik przy pierwszej lepszej okazji.
Wgrałem oryginalny firmware, jak będę miał czas na zabawę, lepszy miernik i kogoś ogarniętego koło siebie to powalczę, tymczasem porzucam temat.

Gdyby ktoś chciał przerobić Accucel 8 - ma taki sam rozstaw pinów jak turnigy mega opisana na githubie.
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...

Wróć do „Ładowarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości