Oploty na kable - robimy porządek w modelu...

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 12 maja 2010, o 19:06

Nie jest istotne jaki model tylko ile chcesz wepchnąć do oplotu... 5mm wystarczy na 2 maks 3 kable
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Lejna
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 25-02-2010

Postautor: Lejna » 12 maja 2010, o 19:16

nigdy jeszcze tego nie stosowałem ale chyba wolałbym z osobna każdy kabel włożyć w osobny oplot a np. przewody serwa mam szerokości 4mm więc takiej szerokości oplot zastosować czy kupić szerszy :?:
T-Rex 500 ESP :)
T-Rex 600 ESP ;)
HK-450 R.I.P :(
HK-450GT sprzedany ;)
JR DSX7
Phoenix RC
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 12 maja 2010, o 19:33

Dobry patent,musze u siebie tez kabelki ubrac w cos bo troche sie obawiam o nie... Podpinam sie pod pytanie Lejny,ile mm powinno byc dla 1 kabla?
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 12 maja 2010, o 19:57

Na moim filmie jest oplot 5mm. Jeden kabelek wejdzie w oplot 3mm.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 31 sie 2010, o 08:49

Witajcie.

Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą .... a gdzie model elektryczny, tam dużo kabli (wiem, wiem spaliny też mają elektronikę ale z racji swoich rozmiarów ten problem ich raczej nie dotyczy). Wszystkich posiadaczy mniejszych modeli (<500) dotyka pewnie ten sam problem i jakoś pewnie sobie z tym radzicie. U mnie wygląda to tak:

Obrazek

Niestety nie wiem jak sobie z tym poradzić. Czy mam rozbierać wszystkie serwa i skracać ich kable? Jeśli tak to co zrobić z gyro, też mam je potraktować w ten sposób? Czy takie zawijanie kabli na elementach modelu nie wprowadza dodatkowych zakłóceń (w końcu to cewka z rdzeniem)?

Piszcie jak to u Was wygląda.

Pozdrawiam.
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 515
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 31 sie 2010, o 10:51

Ja mam od zawsze ten sam problem. W każdym następnym modelu obiecuję sobie, że będzie ładnie i schludnie, kable próbuję układać już na etapie montażu, ale efekt jest wprost odwrotny od zamierzonego. Obejrzyj sobie ostatnie zdjęcia z montażu Outrage'a: zobacz, jaka plątanina kabli.
Ja na to rady nie mam. A przyznam, że zwolennikiem cięcia i lutowania przewodów serw nie jestem...

Zatem łączę się z Tobą w bólu i rozumiem, co czujesz... :cry:

Luke
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 31 sie 2010, o 11:20

Ja zwykle robię tak, że od osprzętu (serwa, żyro, regiel) ciągnę kable najkrótszą możliwą drogą do odbiornika i dopiero w jego okolicy robię "zwijkę" (trytką) i mocuje do ramy. Powód jest prosty - przed ostatecznym montażem jest jeszcze zapas przy odbiorniku i można go wyjmować (z różnych powodów). Szczególnie istotnie dla systemów FBL gdzie kable nie powinny być naprężone.
Zrobię potem fotki i pokaże.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 31 sie 2010, o 17:44

u mnie w 450 wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a w 500 tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

500 do 450 do bajka w okablowaniu, ale mimo tego staram się zawsze kable owijać koszulkami i jak najbardziej sztywno montować, żeby nie miały żadnych luzów i nie były poowijane wokół ramy.
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
lenny
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 25-08-2010

Postautor: lenny » 2 wrz 2010, o 18:51

Ja z kabelkami w mojej 450 ze dwa dni się męczyłem. Końcowy efekt jest taki:




Obrazek


Obrazek


Obrazek


Pozdrawiam
T-Rex 450 Se V2 + wałek
Futaba T10CG 2,4 GHz FASST
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 3 wrz 2010, o 07:23

Gdzie można kupić taki "oplot" na kabelki?
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 3 wrz 2010, o 08:03

redb pisze:Gdzie można kupić taki "oplot" na kabelki?

Generalnie w sklepach z akcesoriami komputerowymi lub elektrycznymi. Nazywa się to oplot polipropylenowy i się kupuje na metry za parę złotych.
tu masz więcej na ten temat: viewtopic.php?f=58&t=41
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 3 wrz 2010, o 09:00

Dzięki za info. Złożyłem już zamówienie w tym polskim sklepie jak tylko uda mi się zapanować nad tym bałaganem na pewno się pochwalę.

Na zdjęciu widać jeszcze 2 rzeczy, które nie dają mi spokoju. Zapakowałem do modelu wyłącznik i nie wiem czy aby nie jest to przerost formy nad treścią w przypadku modelu tej klasy? Widać też na zdjęciu satelitkę do odbiornika. Czytałem gdzieś, że przy modelu tej klasy można ją sobie darować. Czy to prawda?
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 3 wrz 2010, o 09:05

redb pisze:Dzięki za info. Złożyłem już zamówienie w tym polskim sklepie jak tylko uda mi się zapanować nad tym bałaganem na pewno się pochwalę.

Na zdjęciu widać jeszcze 2 rzeczy, które nie dają mi spokoju. Zapakowałem do modelu wyłącznik i nie wiem czy aby nie jest to przerost formy nad treścią w przypadku modelu tej klasy? Widać też na zdjęciu satelitkę do odbiornika. Czytałem gdzieś, że przy modelu tej klasy można ją sobie darować. Czy to prawda?

co do wyłacznika to kwestia gustu co do satelitki to prawda - model klasy 450 jest na tyle mały że i tak się nie lata dalej jak na 100 góra 200m bo po prostu nie widać jak jest zorientowany. Przyznam że ja latam bez satelitek (AR6100e) nwet 500-tkami
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 3 wrz 2010, o 09:19

W takim razie wyłącznik zostaje a satelitka wylatuje.

Pozdrawiam :nw:
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2189
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 205 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 5 wrz 2010, o 14:42

Ja bym kolego wywalił też wyłącznik, bo nie jest ci on niezbędny a to kolejne słabe ogniwo.
I za cholerę nie oplatałbym tak kablami wsporników. Jak przykrecisz to powyrywasz wszystko.
Ja z kablami robię podobnie do Grześka - puszczam wszystko pochowane do odbiornika, jeżeli muszę użyć przedłużki to koniecznie ze spinką wtyczek, bo już miałem że się rozpięło, potem całość nadmiaru zbieram trytką przy odbiorniku i chowam do kadłuba. Dzięki temu szybko można się dostać do odbiornika a model nie wygląda jak pajęczyna 8-)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 6 wrz 2010, o 08:00

Dzięki za cenne wskazówki, w drodze jest już "oplot", który widać na zdjęciu 450 i o których pisał Ramotny w oddzielnym wątku (heh ... też czerwony jak u piotralski). Faktycznie nie pomyślałem co by się stało po krecie ... byłoby kupę zabawy z nowymi kabelkami do serw (o ile szlag by ich nie trafił).

Piszesz, że używasz przedłużek ze spinkami. Jak to wygląda i czy stosuje się też coś takiego podłączając serwo ogonowe do żyrka?
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 6 wrz 2010, o 08:18

redb pisze:Piszesz, że używasz przedłużek ze spinkami. Jak to wygląda i czy stosuje się też coś takiego podłączając serwo ogonowe do żyrka?
Przypuszczam że chodzi o takie "cóś":
Obrazek
lub
Obrazek
I owszem warto używać z przedłużkami tylko są różne standardy o np te niebieskie do moich przedłużek sie nie nadają - gniazdko przedłużki jest za duże o się nie mieści (albo spinka jest za mała).
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2189
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 205 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 wrz 2010, o 18:01

redb pisze:Piszesz, że używasz przedłużek ze spinkami. Jak to wygląda i czy stosuje się też coś takiego podłączając serwo ogonowe do żyrka?


Ja dostałem trochę inne niż pokazał Grzesiek i pasują do wszystkich moich serw, ale to nieistotne - używać koniecznie jakichkolwiek! A już o ogonie nie wspomnę. 2 gramy nic nie zmienią, a niechciałbyś patrzeć bezradnie jak model spada kręcąc się w kólko...

W spalinach dochodzą wibracje od silnika, ale w elektrykach też może się wypiąć np przy grzebaniu w odbiorniku, regulacji, poprawianiu kabli itp.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Synthax2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 33
Rejestracja: 19-12-2010
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Synthax2 » 30 sty 2011, o 11:26

Podejrzewam że 5mm
http://f3cpl.blogspot.com/
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7777
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 cze 2016, o 22:31

Co prawda nie jest to związane tylko z elektroniką pokładową ale nie ma osobnego działu na kable.

Poniżej link do bardzo fajnego oplotu,który nie wymaga przeciągania kabli.
\Fajne jest tez to, że mają w ofercie wersję od 3mm do ....

http://porzadekwkablach.pl/pl/c/Samozamykajacy/42

Obrazek
Helikoptery

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość